Varför står regeringen och svenska medier på al-Qaidas sida i Aleppo?


Denna artikel publicerades för ett år sedan Inga tecken finns på ändring. Detta är kanske bottennappet i svensk utrikespolitisk rapportering, i hård konkurrens.

Denna artikel har publicerats i Proletären igår. Den är skriven av den mycket kunnige Patrik Paulov.Proletären. För egen del prenumererar jag inte bara på DN – som jag ofta citerar – utan också på Proletären. De kompletterar varandra, kan man säga.
dn
proletaren-logga
Artikeln.
När extremistkrigarna bussas iväg från östra Aleppo påstår Aftonbladets ledarskribent att den ”politiska oppositionen” förlorar sin fristad. Men de enda som kunnat verka fritt där är de som accepterats av al-Qaida och övriga grupper som behärskat området.
När extremistkrigarna bussas iväg från östra Aleppo påstår Aftonbladets ledarskribent att den ”politiska oppositionen” förlorar sin fristad. Men de enda som kunnat verka fritt där är de som accepterats av al-Qaida och övriga grupper som behärskat området.

Över 100.000 syrier har levt under al-Qaidaextremisters förtryck i östra Aleppo. När dessa befriats och Usama bin Ladins efterföljare förlorat sitt viktigaste fäste i Syrien, då ställer sig Sveriges regering och de stora medierna på al-Qaidas sida och sörjer ”oppositionens” förlust. Vad vi ser är en politisk och medial härdsmälta.


al-NusraRegeringens favoriter al-Nusra i Aleppo ute på promenad
Den svenske freds- och konfliktforskaren Jan Öberg besökte nyligen Aleppo, inklusive de befriade östra delarna av staden. Hans kommentarer och bilder visar på en enorm förstörelse och skildrar den fruktansvärda situation som invånarna levt under sedan 2012. Han lägger skulden på alla krigförande parter, men framhåller de väststödda grupper som bland annat plundrat och förstört merparten av Aleppos tusentals industrier.
Kommentar, Anders: Jan Öbergs rapporter finns härSvenska ögonvittnesrapporter från Aleppo

Men där finns också en annan sida. Jan Öberg möter syrier som uttrycker lättnad och glädje. Både invånarna i östra Aleppo som äntligen sluppit ur förtryckarnas grepp och invånare i västra Aleppo som inte längre behöver oroa sig för att deras hem, skola eller sjukhus ska beskjutas av ”rebellernas” helveteskanoner.

Han visar hur flyktingar får hjälp av syriska soldater och ryska hjälparbetare.
Jan Öbergs och andras ögonvittnesskildringar från Aleppo drunknar dock i den massiva och enögda rapporteringen.

”Aleppo kommer att sälla sig till de händelser i världshistorien som definierar modern ondska”, dundrar USA:s FN-ambassadör Samantha Powers inför världens tv-kameror och anklagar Syriens regering, Ryssland och Iran för barbari.

”Den syriska regimen har med ryskt stöd bombat civila områden utan urskiljning, sjukhus och skolor har utsatts för riktade attacker”, menar Margot Wallström i ett uttalande och konstaterar närmast beklagande att ”oppositionen i de östra delarna av Aleppo förlorat”.
Margot Wallström
På Aftonbladets ledarsida går Jonna Sima ännu längre. Putin och Assad inte bara ”massakrerar kvinnor och barn”. De slår mot ”den politiska oppositionen” som haft ”en fristad i östra Aleppo”. Ledarskribenten i Sveriges största tidning sörjer att ”revolutionen är förmodligen besegrad”.
Kommentar, Anders: Publicerat Ab mm: En flod av lögner

Att USA:s representanter säger det de säger är inte konstigt. Imperialistmakten har intressen att försvara och egna förbrytelser att dölja. USA har ju satsat enorma resurser på ett väpnat regimskifte i Damaskus.

Att Sveriges regering säger så är tragiskt men inte oväntat. Närmandet till Nato inkluderar ett accepterande av den USA-ledda alliansens världsbild och planer. Som Proletären tidigare visat har anpassningen inkluderat svenskt bistånd till den ”opposition” som krigar sida vid sida med al-Qaida runt om i Syrien.
Kommentar, Anders: Publicerat. Svenskt bistånd till Syrien och ISIS-vännen Turkiet

Att Aftonbladet liksom flertalet stora medier verkar ha gett upp all form av kritiskt granskande journalistik är mer uppseendeväckande. De förmedlar enbart maktens världsbild och släpper okritiskt igenom röster som säger ”rätt” saker.

Ett tydligt exempel på detta är artikeln ”Förtvivlade röster inifrån Aleppo” från Tidningarnas Telegrambyrå, som 13-14 december återgavs av många medier. Här citeras personer från östra Aleppo som vittnar om helvetet under den syriska arméns offensiv.

Ett av vittnena är Bilal Abd al-Karim. Han beskriver sig själv som ”en vanlig person här i det belägrade Aleppo”. Det är inte sant. Han är från New York, har genomgått religiösa studier i Kairo och jobbat för en saudisk tv-kanal. I östra Aleppo har han via webbkanalen On the Ground News låtit de väpnade extremisterna komma till tals och gång på gång förklara att de kommer att fortsätta strida för ”revolutionen”.
Bilal Abd al-Karim har öppet uttryckt stöd för Ahrar al-Sham. Det är en al-Qaida närstående grupp som enligt Amnesty gjort sig skyldig till massakrer, tortyr och våldtäkter. Men för de svenska läsarna är Bilal Abd al-Karim en vanlig Aleppobo utan politisk och religiös agenda.
proletaren-161221-bilal_abd_al-karimBilal Abd al-Karim är inte någon vanlig Aleppobo, som påstods i medier. Han är från USA och stödjer al-Qaidagrupper.

Ett annat vittne i TT-artikeln är ”aktivisten Lina Shamy”. Hon påstår att 50.000 civila som stått upp mot diktatorn nu riskerar att dödas. Inget sägs om att Lina Shamy öppet hyllat Zahran Alloush, som fram till sin död 2015 var ledare för den saudistödda och al-Qaidainspirerade gruppen Jaish al-Islam. Alloush blev ökänd efter att han förespråkat etnisk resning av shiamuslimer och alawiter i Damaskus. Inte heller det framkom i artikeln.

Att östra Aleppo styrts av al-Qaidas syriska gren och dess allierade är välkänt. USA-översten Steve Warren erkände på en presskonferens 20 april i år att ”det är i huvudsak al-Nusra som kontrollerar Aleppo”.

Det måste man ha i åtanke när det dyker upp ”oberoende journalister” och ”aktivister” i östra Aleppo, Idlib och andra ”oppositionsområden”. De enda som har möjlighet att agera och uttala sig på det sättet är, som brittiska Independents Mellanösternkorrespondent Patrick Cockburn påpekat, människor som har tillstånd från al-Nusra, Ahrar al-Sham och de grupper som behärskar områdena.
Kommentar, Anders: En av dessa journalister är Erik Ohlsson från DN, som i höstas en tid bodde i terroristkontrollerade östra Aleppo.

De svenska medierna är därmed inte bara propagandister för regimskiftesplanerna i Syrien. Medierna blir genom sitt agerande språkrör för krafter som är lika reaktionära och våldsamma som IS.


Krafter som i fredags skickade en åttaårig självmordsbombare till en polisstation i Damaskus.
Krafter som i söndags satte eld på de gröna bussarna i ett försök att stoppa evakueringen av civila från de av ”rebeller” belägrade städerna Foua och Kefraya.

Ibland sipprar alternativa uppfattningar igenom i de stora medierna, som ifrågasätter den annars fastslagna sanningen. Förra veckan publicerade brittiska Reuters ett inslag som visar hur invånare i östra Aleppo bryter sig in i Jaish al-Islams övergivna högkvarter. Aleppoborna fann stora mängder av mat som dessa ”oppositionella” lagrat. Där fanns mer mat än dessa hungriga syrier sett på åratal, som Reuters journalist beskrev det.
aleppo-proletaren-161221-51_web_evakuering_aleppo_0När extremistkrigarna bussas iväg från östra Aleppo påstår Aftonbladets ledarskribent att den ”politiska oppositionen” förlorar sin fristad. Men de enda som kunnat verka fritt där är de som accepterats av al-Qaida och övriga grupper som behärskat området.
Det är som Lilly Martin Sahiounie från Syrien skrev i sitt brev till Wallström (Proletären nr 49) apropå offensiven mot östra Aleppo: ”När områdena nu befrias kan hela världen se att där finns stora lager fulla med mat och mediciner.”

Men avslöjanden om ”revolutionärer” som svälter det folk de säger sig vilja befria verka inte bita på vare sig Wallström eller svenska medier. Bättre att lita till Usama bin Ladins efterföljare.

Några artiklar om Syrien.
Människor i Aleppo firar julen och segern över USA-stödd terrorism
Mynttorget – humanitärt stöd till vem?
Militär från bl.a. USA stred tillsammans med al Nusra i östra Aleppo
Barnen i Aleppo dansar och ler
Tio feta lögner om Syrien
Påven uttrycker sin djupa solidaritet med Syrien och dess folk
Besvikna terrorist-stödjarna USA & Co desinformerar om Syrien
USA:s färska och äldre stöd till terroristerna i Syrien
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
Svenskt bistånd till Syrien och ISIS-vännen Turkiet
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , , ,


2 svar till “Varför står regeringen och svenska medier på al-Qaidas sida i Aleppo?”

 1. hörde någonstans att man valt att hålla den här linjen för att inte stöta sig med jihadister och undvika terror här.
  Det enda positiva med hela Syrien och Irak kriget är att man insett hur förljuget och korrumperat hela systemet vi lever i är.
  Man har liksom levt i en naiv tro att Sverige skulle stå för något annat, typ neutralitet och demokrati.
  Såg en intervju med en journalist som heter Udo Ulfkotte som berättar att hela journalistkåren inklusive honom själv är mutade, och om det stämmer så riskerar dom inte ens att åka fast för det skulle aldrig utredas för det vore för känsligt att det kom fram.
  Bara att konstatera att vi lever i en skenhelig värld där vi säger welcome refugees med ena handen medans den andra kränger vapen som bombar deras länder.
  Politiker och journalister har gått över till lobbyism för diverse intressen och spelar du inte med så blir du snart utfryst. Det blir väldigt uppenbart när dom i sex års tid systematiskt vägrat publicera någon artikel eller intervju som vittnar om något annat än deras egen ståndpunkt i hela konflikten. Det hade ju varit mer trovärdigt om det hade varit en öppen objektiv debatt där hälften av debattörerna bestod av alla som tycker att Syriens regering har all rätt att försvara sig och folket mot alla terrorister, men man vill inte ha någon debatt och det beror ju på att dom vet att dom ljuger.
  Är du för Assad kommer du inte bli intervjuad, eller om du bara är objektiv och inte för varken Assad eller dessa jihadister man lite fint försöker kalla ”moderata” rebeller så kommer du inte få komma till tals.
  Om du däremot sållar dig i ledet och skriver att allt är Assads och Putins fel så sitter du snart i en fin villa och rattar en sprillans SUV till jobbet på någon välbevakad tidningsredaktion inne i stan.

  Om man föreställer sig att vissa i Sverige vore missnöjda med vår statsminister i Sverige eller något annat europeiskt land (som det säkert finns massor som är) och gick ut på gator och torg och började skjuta och kallar det för en revolution och att det kommer in massa terrorister från diverse länder varpå vissa länder börjar skicka vapen och pengar till dessa och sedan när regeringen försvarar sig så målas dom ut som problemet istället för terroristerna.
  Man menar att Assad har en stor opposition men vilket land har ett styre som är älskat av 100% av sin totala befolkning?
  Svaret är att det inte finns något sådant land utan alla länder har ju en opposition.
  Undrar hur stor opposition det finns i Saudi eller Turkiet eller varför inte Sverige eller amerika som är delat i 50/50.
  Varför är det legalt att stödja ett regimskifte i Syrien med terrorbrukande opposition men inte i vissa andra länder?

 2. Svaret är enkelt: ÄGARNAS agenda bestämmer vad som kommer eller inte kommer ut i media. De tjänar på att Syrien, eller Irak, eller Iran förstörs.