Ukraina skippar Minsk-avtalet och förbereder ökat krig i östra delen av landet.


Ukrainas president Petro Poroshenko har undertecknat lag 2472 om Donbass reintegration 18/2.här Moskva anser att detta steg är lika med att skippar Minsk-fredsavtalet. Genom detta bekräftade Petro Poroshenko Kievs avsikt att lösa konflikten i regionen med våld, menar Rysslands utrikesdepartement. Sputniknews
Ukrinform

Detta visar att Kiev inte söker dialog med myndigheterna i Donetsk och Lugansk Folkrepubliken (DPR och LPR).

”Lagen ger förutsättning för tvingande ockupation den del av Donetsk och Lugansk regioner som inte kontrolleras av Kiev, och legaliserar användning av ukrainska väpnade styrkorna mot civila”, säger uttalandet från Moskva.
Rysslands UD uttrycker förhoppning att Kievs västerländska vänner ska övertala Kiev att undvika att tillämpa planen som skulle kunna ha oförutsägbara konsekvenser för stabilitet och säkerhet i Europa.

Man talar inte längre om «anti-terror operasjon» (ATO) mot utbrytarna i Donbass. Nu talas det om att bemöta agression från Ryssland som ses en aggressiv stat. Presidenten i Ukraina ges i lagen rätt att använda de väpnade styrkorna i landet utan parlamentets samtycke, inklusive för återtagandet av territorier i östra delen av landet som Kiev ej kontrollerar. För detta ändamål skapas ett gemensamt operativt högkvarter för Försvarsmakten i Ukraina för att kontrollera alla väpnade styrkor och militära-civila förvaltningar i konfliktzonen. I den slutliga versionen av den godkända lagen avlägsnades alla hänvisningar till Minsk-avtalen från texten i dokumentet.
lofven-poroshenkoFoto från maj 2015. Ingen uppgift om ändrad bedömning av Sverige
Vice ordförande i OSSE:s Ukraina-kommissionen, Alexander Hug, har tidigare sagt att både den ukrainska armén och rebellerna i Donbass gräver skyttegravar skrev Pål Steigan, från vars bloggartikel jag hämtat en del uppgifter. Klart för nytt krig i Ukraina

Ett krig skulle kunna tjäna Porosjenkos inhemska agenda eftersom Väst inte skulle kunna göra anspråk på återbetalning av skulden, och den inre oppositionen skulle behöva underordna sig den impopulära presidenten.Consortium News

EU har vägrade att förlänga en kredit på 600 miljoner euro på grund av korruption i Ukraina och IMF har vägrade att godkänna en överföring på 800 miljoner dollar på grund av brist på reformer. Ukrainas skuld genom IMF är nu på 14 miljarder dollar, ungefär hälften av statsbudgeten. Ukraina kan inte betala tillbaka skuld under de närmaste åren, som det nu verkar.

Förenta staterna säljer avancerade vapen till Ukraina.
Trump-administration har godkänt försäljningen av avancerade anti-tankvapen till Ukraina. Javelin-missiler kommer att säljas till Kiev, skriver CNBC. Javelin missilerna utvecklades på 1980-talet och 1990-talet för att vara den amerikanska standardbaserade anti-tank-missil. Den har två slaghuvud, vilket gör det mycket bättre än äldre anti-tankvapen. Javelin-missiler kan bemötas med massivt tungt artilleri.

Både den nya lagen och missilförsäljningen ökar risken för ökat krig, och kanske ett större krig. Om Ukraina skulle på allvar attackera Donbass i syfte att besegra federalisterna tvinas Ryssland sannolikt att gå in direkt med militär. Då kommer ryska styrkor och amerikanska ”rådgivare” att vara nära direkt konfrontation.
Ryssland har med stor sannolikhet inget intresse av att eskalera konflikten nu, men ingen rysk president skulle kunna undvika att skydda den ryska befolkningen i Donbass om den hotades av ett stort nederlag.
Ukraina 180224 Pål nasjonal-milits-azovFrån edsceremonin för den fascistdominerade nya Nationalmilisen i Ukraina. Skärmdump av Pål Steigan.
Högerextremister ingår i den nya styrkan.
Den 28 januari 2018 upprättades en ny styrka, National Militia, med anknytning till Ukrainas nationalgarde. Det finns högerkrafter och fascistiska krafter från Azov-brigaden som nu får myndighet att hålla ordning på Ukrainas gator”. Enligt ukrainska medier har Igor Mikhailenko, en av Azovs ledare, utsetts till chef för denna milis.

Den här nationella militären kommer att samarbeta med polisen, men om den anser att polisen inte är tillräckligt effektivt kan den handla på egen hand. Om det bryter ut större krig på östfronten, kommer naturligtvis fascistisk milis med utökade polisära befogenheter ha en viktig roll för att dämpa nmotstånd på gatorna.

I Israel har ministern för diasporafrågor, Naftali Bennett, publicerat en 72-sidig rapport som säger att antisemitiska incidenter fördubblats i Ukraina förra året och att landet har fler sådana episoder än resten av länder som ingick i det forna Sovjetunionen tillsammans. Rapporten

Sveriges syn på konflikten framgår av Utrikespolitiska deklarationen som påstår “Ryssland bär ansvaret för konflikten i östra Ukraina som resulterat i över 10 000 dödsoffer. Vi fördömer den ryska aggressionen, inklusive den illegala annekteringen av Krim. Dessa flagranta brott mot folkrätten är det mest allvarliga hotet mot den europeiska säkerhetsordningen sedan kalla krigets slut. EU:s sanktioner ska bibehållas..”

Kommentar: Rysslands oblodiga, folkstödda annektering av Krim är ett brott mot folkrätten. Kan också uppfattas som defensivt efter en Väst-stödd fascistinfluerad statskupp i Kiev 22/4 2014 mot folkvald president, som kan ses som ett stort brott mot “den europeiska säkerhetsordningen”, men nämns inte i utrikespolitiska deklarationen. Belägg för att ryska trupper finns i Ukraina saknas. Sanktionerna mot Ryssland, som inte beslutats av FN, är illegala.

Några andra artiklar om Ukraina här.
Förintelsens Minnesdag: Ukrainas Väst-stödda regering reser statyer över nazister
De främsta separatisterna i Ukraina sitter i Kiev
Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska
Dags att erkänna statskuppen i Kiev efter tre år!
* Ukraina på väg att lösas upp? 20/3
* Tysklands utrikesminister: Nej till upprustning, jag till Minsk 2 15/3
* Stöd Minsk 2 12/3
* Donbass separerar från Ukraina 7/3.
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur

i , , , , , , , , , , ,


8 svar till “Ukraina skippar Minsk-avtalet och förbereder ökat krig i östra delen av landet.”

 1. Jag har sett även västlig juridisk expertis vara oenig i laglighetsfrågan om Krims status. När lagligheten bedöms måste man inta ett långtidsperspektiv. Chrustjovs annektering av Krim till Ukraina1954 var inte heller laglig enligt sovjetisk lag. Vid Sovjetunionens upplösning uttryckte Krimborna sitt missnöje men deras åsikt beaktades inte därför att den hade gått emot västmakternas geopolitiska intressen.
  Om Åland bestämde sig för att tillhöra Sverige, vad säger folkrätten? Skall Finland plocka fram kanonerna om de vägrar rätta sig efter lagen, såsom det sker i Donbass ? Hur kommer det sig att det helsvenska Åland inte vill tillhöra Sverige utan föredrar Finland med dess slemmiga nyhöger som sitter i regeringen ? Svaret är faktiskt rätt enkelt, De har ett utvecklat självstyre som skulle försvinna direkt.

  En av Ukrainas tidigare presidenter Leonid Kuchma sade nyligen att Ukraina aldrig varit någon egentlig nation. Denna insikt har geostrategen Zbigniew Brzezinski och andra också haft och därav kommer det maniska behovet att skapa kaos i Ukraina för att försvaga Ryssland som är den egentliga måltavlan.
  De flesta tecknen pekar mot krig och därför måste jag nämna ett litet som motsäger detta. Porosjenko hade allt färre vänner i München. Däremot lär han ha börjat ringa upp Putin allt oftare. Om det är en avledningsmanöver före angreppet mot Donbass kommer den inte att lyckas. Men vad kan det vara ?

  • ”Jag har sett även västlig juridisk expertis vara oenig i laglighetsfrågan om Krims status.”

   Det är bara ICJ-s (Haagdomstolens) avgörande som räknas, dock har det hitintills ingen drivit frågan (som i Kosovos fall). Inte ens Ukraina, som januari 2017 anmält Ryssland till domstolen, för bl.a. stödja och finansiera terrorister (separatisterna) har velat att domstolen fastställer lagligheten/olagligheten av Krim återanslutning.

   FN-stadgan vars artikel 1.2 entydigt stadgar folkens rätt till självbestämmande. Krim-befolkningen har aldrig blivit tillfrågad/fått rösta, varken 1954 eller på 90-talet.

   Observera att inte ens i FN/FN säkerhetsråd har fått så stor stödd i fråga:

   FN General Assembly resolution
   United Nations General Assembly Resolution 68/262 (supporting the position that Crimea and Sevastopol remain part of Ukraine). The resolution got 100 votes in its favor, while 11 nations voted against, 58 countries abstained from the vote and a further 24 of the 193 member states not voting through being absent when the vote took place. The resolution was non-binding and the vote was largely symbolic.

   Security Council resolution
   On 15 March 2014, a US-sponsored resolution that went to a vote in the UN Security Council to reaffirm that council’s commitment to Ukraine’s ”sovereignty, independence, unity and territorial integrity” was not approved. Though a total of 13 council members voted in favour of the resolution and China abstained, Russia vetoed the resolution.[350]
   https://en.wikipedia.org/wiki/Annexation_of_Crimea_by_the_Russian_Federation

   Diskussion om Kosovo i två gamla artiklar:
   ”The UN court has ruled that Kosovo’s unilateral secession from Serbia was legal. The non-binding decision is believed to have implications for Kosovo and become a precedent for de-facto states seeking independence.”
   Vid tillfälle, Kosovo blev erkänt endast av 69 länder (och av 22 av EU 27 länder!)

   https://www.rt.com/politics/icj-hague-kosovo-serbia/
   https://www.rt.com/politics/kosovo-independence-moscow-stance/

   Två artiklar av juristen Alexander Mercouri
   http://theduran.com/ukraine-russia-international-court/
   http://thesaker.is/the-saker-poses-a-legal-question-to-alexander-mercouris-email-exchange/

   Ukraina/Poroshenko försöker på alla sätt göra livet surt för Putin/RF
   The Third Committee of UN General Assembly voted on a resolution of condemnation about the “violation of human rights in Crimea”, as demanded by the current President of Ukraine, Petro Poroshenko.
   Altogether, the countries in favor were only 71, not many compared to the majority in the Third Committee.

   Indeed, 77 states abstained. Together with the 25 countries who voted against and with the vote of Russia, it makes a total of 103 countries that choose not to follow the Western instructions. That was not a great achievement for Kiev: however, Ukraine felt this as “an important step in order to defend the Patriots in the peninsula”.

   ”The resolution strongly blames Russia for the “repression against Crimean Tatars”, [who voted overwhelmingly in favour of Russia in the referendum] all of them identified with a group called “Medzhlis of the people of Tatars in Crimea”. However, the group doesn’t represent all the Tartars of Crimea. It is an organization funded by the United States and – for this reason – banned by the Moscow government as extremist. And, moreover, it demands that the United Nations send “international observers” over to Crimea.

   The experience of the OSCE observers in that region already proved that their reliability, neutrality, and autonomy are everything but firm and above suspicion (as they are supposed to be). Let’s imagine what would mean to send over other armed contingents, which are only formally “neutral” and actually very involved in the dispute, by taking one side against the other. We hope that this dangerous pressure won’t work, in the interest of peace.”
   https://www.globalresearch.ca/crimea-look-how-the-united-nations-voted/5622513

   Ett läckt ambassad dokument från 2006 beskriver tydligt
   – hur Kiev regimen behandlade den autonoma republiken KRIM
   – vad amerikanerna var ute efter
   https://wikileaks.org/plusd/cables/06KIEV2190_a.html

 2. Kiev regimen bekräftar att dom tänker lösa konflikten med våld. Konstigt nog, räknar dom att med hjälp från FNs ”peacekeeper” återerövra DPR och LPR.

  Kiev openly urges to use UN mission for Donbass capturing
  Official Kiev openly claims the possibility of using international organizations to capture Donbass by force, reports the DPR People’s Council member, Valeriy Skorohodov, commenting upon the quote of the Ukrainian Deputy Minister for “temporary occupied territories” questions, Yuri Grymchak.

  “The latest claim of the Ukrainian deputy minister and open Russophobe Yuri Grymchak on the plans of Donbass military capturing within 15 days and the elaboration of a conflict resolution like the ”Croatian scenario” once again proves the aggressive attitude and commitment of the official Kiev to the intervention scenario,” says Skorokhodov.

  Earlier, Ukrainian Deputy Minister for ”temporarily occupied territories” and internally displaced persons Yuri Grymchak enumerated ways of possible resolution of the Donbass situation. According to him, Kiev can either independently capture the DPR and the LPR within two weeks, or use the ”Croatian scenario” involving the UN ”peacekeeping” mission.
  https://dninews.com/article/kiev-openly-urges-use-un-mission-donbass-capturing

 3. Ukraina, värderad av en Cyniker eller en Fredsmäklare ? Här några funna historiska bakgrundslänkar (engelska), som tar oss en bit på väg, nu när ’pressen’ styrs av ombudsmännen.

  Who are the Ukrainians? : https://orientalreview.org/2018/01/26/who-are-the-ukrainians/

  Eight reasons why Ukraine is new Yugoslavia : https://orientalreview.org/2014/09/15/eight-reasons-why-ukraine-is-new-yugoslavia/

  https://www.sott.net/article/378268-What-is-Ukraine

 4. NATO/EU triggar Ukraina att utökat kriget i östra delen av landet.
  Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov: ”Det borde vara klart för alla att amerikanska militären förbereder de europeiska ländernas väpnade styrkor för att använda taktiska kärnvapen mot Ryssland”.
  https://ria.ru/world/20180228/1515444311.html
  Under en slogan om ett ”ryskt hot”, utvidgar Nato sin militära potential i Baltikum, Polen, Bulgarien och Rumänien. Ryssland svarar med att utöka sitt militära samarbete med Kina, Egypten, Iran, Syrien och latinamerikanska länder.
  Ukrainas strävan efter Natomedlemskap utgör ett hot mot Ukrainas befolkning och mot den europeiska säkerheten. Enligt Lavrov vill vissa västländer upprätthålla krisen i Ukraina och spä på konfrontationen mellan Ukraina och Ryssland genom att stödja Ukrainas Natoambitioner och Ryssland svarar med att ändra sin militärdoktrin och peka ut Natos utvidgning som det största hotet.

  https://ria.ru/world/20180228/1515444311.html

 5. MOSKVA, 28 februari (Itar-Tass) – RIA Novosti.
  Lavrov anklagade Förenta staterna för att förbereda Europas länder för en kärnvapenattack mot Ryssland.
  Detta konstaterades av utrikesminister Sergei Lavrov, som talade vid en konferens om nedrustning i Genève.
  Chefen för det ryska utrikesdepartementet påpekade att bevarandet av amerikanska icke-strategiska kärnvapen i Europa samt praktiken av ”gemensamma nukleära uppdrag” hindrade nedrustningen.
  Enligt honom, inom dessa uppdrag, som brutalt bryter mot icke-spridningsfördraget, deltar icke-nukleära NATO-medlemmar i planeringen av användningen av amerikanska kärnvapen.