Förintelsens Minnesdag: Ukrainas Väst-stödda regering reser statyer över nazister


Idag är det minnesdag av Förintelsen av judar under Andra Världskriget – en av flera förintelser (Utrotningen av indianerna i USA, i Sydamerika, av mexikaner, i Bengalen av 3-5 miljoner genom svältpolitik, av en miljoner från Armenien, av alla tasmanier mm). Föreslår att man omvandlar detta till ”Minnesdag över Förintelserna.”
Ukraina - Hyllning till Bandera svoboda-1-1024x682
Påminner sedan om en artikel i Svenska Dagbladet i veckan ”Ukrainare som lät mörda judar hyllas i dag som hjältar. Att kritisera mördarna är förbjudet. – Jag kan inte tolerera historieförfalskningen, säger Eduard Dolinsky, som säger att det är svårt att vara jude i Ukraina.”

”Ukrainas judar måste kämpa eller ge upp och lämna landet, säger Eduard Dolinsky, ordförande för Ukrainian Jewish Committee (UJC). Han menar att de antisemitiska strömningarna i samhället är värre än på länge. Det är svårt att vara jude i Ukraina.

– Under de senaste åren har jag tvingats motverka regeringens glorifiering av de människor som medverkade i massmord på judar, säger han.

De vanligaste frontfigurerna är Stepan Bandera, som ledde en fraktion av den ukrainska nationalistiska rörelsen OUN under andra världskriget, samt Roman Sjuchevytj som ledde dess militära gren UPA. De har båda fått ge namn åt gator i snart sagt varje stad i västra Ukraina. Inte sällan reses deras statyer på judiska minnesplatser som ghetton, synagogor eller dödsfält.

– Vi har fått en lag om glorifieringen av OUN och UPA. Den som brister i respekt för dessa organisationer beter sig olagligt och kan straffas, säger Eduard Dolinsky.” Mördade judar på 40-talet – hyllas i dag som hjältar

Denna artikel av Bryan MacDonald har tidigare publicerats i siten Newsfront. Jag har översatt den och återger den en aning förkortat. Efter artikeln följer en kommentar, samt en lista på många andra artiklar om Ukraina här.

Artikeln.
I helgen 14-15/10 2017 skedde Ukrainas största nazistmarsch i modern tid. Ändå ignorerades detta av västerländska medier
och dess många korrespondenter i Kiev och även på sociala nätverk. Newsfront

Ukraina nazidemonstration 171014

På lördagskvällen 14/10 hedrade upp till 20.000 ”högerradikaler” 75-årsjubileet för den ukrainska upproriska armén (UPA) – en paramilitär grupp ledd av Stepan Bandera, som aktivt samarbetade med Hitlers Tyskland. De bar upplykta facklor och ropade fascistiska slagord. Och några deltagare gav öppet nazistiska hälsningar.
Demonstrationens ledare inkluderade Oleg Tyahnybok, en slags vän till USA-senatorerna John McCain och Chris Murphy. Oleg Tyahnybok har uppmanat Ukraina att göra mer för att stoppa ”organiserade judarnas” brottsliga aktiviteter. Han kräver också att ukrainska medborgare borde ha sitt etniska ursprung stämplat i sina pass.
Svobodas ledare och McCain imagesCAZYG1LLSenator McCain, ordförande i USA-senatens försvarsutskott och Oleg Tyahnybok, ordförande i fascistpartiet Svoboda
Tidigare på dagen sade Ukrainas president Petro Poroshenko att UPA:s handlingar alltid skulle vara en ”inspiration” och ett exempel för kommande generationer. Detta omfattade slakt av tiotusentals judar och polacker i Volhynia och östra Galicien 1943-1944.
Så vi hade en stor nazistisk samling i en europeisk huvudstad och de enda engelska språkkällorna som dyker upp i en Google News-sökning är från RT, Sputnik, The Nation och en halvhjärtad kort ”rapport” av USA:s radio- och TV-sändare RFE/RL, som bara beskriver deltagarna som ”nationalister”.
McCain-and-ISIS-teamMcCain och ledare för ISIS
Min kommentar: Wikipedia skriver ”Radio Free Europe (RFE) och Radio Liberty (RL) är radionätverk finansierade av USA med mål att sprida USA-vänlig propaganda och information till, enligt USA, icke-demokratiska länder.”

Vi känner alla till den vanliga berättelsen nu. Ukraina kan göra lite fel, och Ryssland kan knappast göra någonting rätt. Men i verkligheten är båda länderna anmärkningsvärt lika, kulturellt, politiskt, språkligt och socialt. Och det här är knappast en överraskning, eftersom de båda bildade de två mest folkrika delarna av en förbundsstat i över sjuttiotalet år och har historiska föreningar som går tillbaka till åttahundratalet.
Det finns dock några grundläggande skillnader i dessa dagar. Ukraina har i stort följt pro-västern kurs sedan sekelskiftet, medan Ryssland föredrog att positionera sig som en självständig eurasisk makt. Samtidigt finns det också en stor ekonomisk ojämlikhet, med ryska BNP per capita cirka tre och en halv gånger högre än Ukrainas BNP.
Hultqvist och McCainMcCain och Hultqvist, som villigt bundit upp Sverige till McCain, Trump och Co
Det finns en annan viktig fråga som delar de två länderna. Och det är den officiella inställningen till andra världskriget. Moskva ser sig som efterträdare för den segerrika Sovjetunionen och Kiev, söker efter en historisk berättelse och nu vill projicera Ukraina som offer för Sovjetunionen. Detta trots att många ukrainare – som Leonid Brezhnev, Konstantin Chernenko, Leon Trotsky och Grigory Zinoviev – spelade framstående politiska roller i den tidigare supermakten Sovjetunionen.
Idag suddar Kiev bort dessa siffror från sin historia och föredrar istället att fira folk som är associerade med motståndet mot Sovjetunionen under andra världskriget. Problemet är att de flesta av dessa karaktärer var nazistiska samarbetspersoner och medverkade i olika grymheter i perioden.
Med demonstrationen i Kiev försöker man lansera Bandera och hans anhängare som grundarna av den moderna ukrainska nationen. Detta uppmuntras av

Post-Maidan-regimens beslöt 2014 att göra 14 oktober – UPA:s födelsedag – till en officiell helgdag kallad ”Defender of Ukraine Day.”

Villig okunnighet


Det finns många västerländska korrespondenter i Kiev. Den mest framträdande är kanske Christopher Miller, av RFE/RL, vars närvaro på Maidan gav honom många följare på sociala medier. På lördag gjorde Miller ingen hänvisning till nazistmarschen på sitt Twitter-konto, och föredrog att skicka bilder från de karpatiska bergen. Men i det förflutna har han i stor utsträckning tweetat om mycket mindre rallyer organiserade av Alexei Navalny i ett avlägsen Moskva och St Petersburg.

Dessutom misslyckades Matthew Kupfer, chef för Hromadske i Kiev, ett TV-nät som finansieras av den amerikanska ambassaden och Europeiska kommissionen, att notera rallyet. Men han täckte utförligt Navalnys förehavanden i Ryssland. Men Ian Bateson, som skriver från Ukraina för New York Times och Guardian, nämnde åtminstone händelsen, om inte dess avsikt, men i kontrast till sitt entusiastiska tweetande om oppositionsmöten i Ryssland.
Som tidigare nämnts kände de stora mediekorporationerna, med personal i hela den tidigare Sovjetunionen, uppenbarligen inte till en nazistparad med upp till 20 000 personer, med fascistiska symboler och Hitlerhälsningar eller ansåg att detta saknade nyhetsvärde. Vidare, när statyer nu uppförts över ukrainare som mördade judar lyfter de inte ett ögonlock.
Anders – se även Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska

Ta till exempel BBC, som sysselsätter dussintals journalister i Kiev, varav många är också aktiva på sociala medier på engelska. Trots detta rapporterade BBC inte från det pronazistiska rallyt i Kiev. Och helg meddelades att den brittiska regeringen har anställt PR-firmaet M & C Saatchi för att driva ett projekt med utrikesdepartementet för att ”rehabilitera” Ukraina.
Men om Navalny så mycket som bryter vinden i Moskva, är BBC där för att rapportera. I själva verket jämförde sin tidigare Moskva-korrespondent en gång med ludicrous jämförelse med den ryska nationalisten till Nelson Mandela.
Det här är de dubbla normer som västerländska journalister har vid rapporter om Ryssland och Ukraina, och det har inget att göra med objektiv eller allsidig rapportering och journalistiskt balans. Just den här månaden fick protester i Moskvas protester med cirka 700 deltagare (en hel del journalister som arbetade vid evenemanget) stor uppmärksamhet i de vanliga medierna, medan lördagens nazistiska marsch helt ignorerades.
Ukraina har problem med högerextremism, och det finns också västerländska mediaproblem. För om någon tror att man hjälper Ukraina genom att tiga om denna cancer tar de fel. (Slut Bryan McDonald)

lofven-poroshenkoTvå fascisttoleranta europeiska politiker

Kommentar.


Det finns all anledning att vara orolig för utvecklingen i Ukraina och dess följder. I Sverige vill inga politiska partier ha samarbete med invandringskritiska högerpartiet Sverigedemokraterna (SD).
Man kan notera att allianspartierna avstår från ett förmodligen begränsat samarbete med SD, ett samarbete som skulle ge tydlig majoritet i riksdagen och göra det möjligt att bilda en alliansregering med stöd av SD.

* Sveriges regering och oppostion ger ett fast politiskt och ekonomiskt stöd åt Ukraina. Deras tal om stöd åt offer för förintelsen av judar närmar sig eller har passerat hyckleriets gräns.

Samtidigt finns ingen kritik mot det politiska och ekonomiska stödet med hundratals skattemiljoner till nazisttoleranta Ukrainas regering, som bedriver inbördeskrig i stället för att satsa på en politisk lösning.

I konsekvensens namn borde alla riksdagspartier och media föra en stenhård kritik mot Ukrainas nazisttoleranta regering och inte stödja den alls. Samt hårt kritisera USA och andra stater för dess stöd. Om de i verkligheten vill ta avstånd från främlingsfientlighet, fascism och nazism. Norran 25/10Nu lyfts alltså nazisten Bandera fram medan man förtiger och river minnesmärken om de avgörande insatserna som militären från delrepubliken Ukraina i Sovjetunioen gjorde i kampen mot nazismen. Wikipedia skriver ”Europaparlamentet, Ryssland och Polen officiellt har uttalat sig om Bandera som nazikollaboratör och delaktig i massmord.” Wikipedia. Bli inte förvånad om denna mening försvinner! Är inte bilden tydlig än? Huvudet i sanden. Arbete efter parollen ”sila mygg och svälja kameler.”

Var finns logiken nu? Att visa sig duktig inför USA:s ledning?

Tilläggas bör att flera tusen människor i Kiev 18/10 demonstrerade mot korruption. ABC

Några andra artiklar om Ukraina här.
Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska
Dags att erkänna statskuppen i Kiev efter tre år!
* Ukraina på väg att lösas upp? 20/3
* Tysklands utrikesminister: Nej till upprustning, jag till Minsk 2 15/3
* Stöd Minsk 2 12/3
* Donbass separerar från Ukraina 7/3.
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur

i , , , , , , , , , , ,


4 svar till “Förintelsens Minnesdag: Ukrainas Väst-stödda regering reser statyer över nazister”

  1. Ryssar såväl i Moskva som i Donbass (dvs. kackerlackor och råttor som det heter hos dem som omfattar de europeiska värderingarna i Kiev) anser att Porosjenko väntar på att ge klartecken till fullskaligt angrepp. Även militärstrategen med pseudonymen ”The Saker” anser att ett krig i Ukraina sannolikt är nästa steg bl.a. som en imperiets hämnd för nederlaget i Syrien. Lämpliga tillfällen vore enligt dessa presidentvalet i Ryssland eller fotbolls-VM nästa sommar.