Fredliga Nordkorea inbjuder krigiska USA till fredssamtal


Idag rapporteras att ledaren Kim-Jong-Un i Nordkorea inbjudit USA:s president Trump till möte. Vidare framlägger han förslag till nedrustning av alla kärnvapen på Koreahalvön om man kan enas om en säker situation även för Nord-Korea.

Nordkorea är ett land som inte varit i krig sedan 1953, efter det att USA så brutalt förstört landet och dödat miljoner i Koreakriget 1950-53. USA är det i särklass mest krigiska landet efter andr världskriget. Man har 700 militärbaser och specialstyrkor i något hundratal länder och USA-krigen har dödat över 20 miljoner i 37 länder, bortsett från statskupperna mo demokratier och ovänliga diktaturer. USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länderVänliga diktaturer stödjer USA, liksom man stödjer terrorister i Syrien enligt BBC, Reuters, Newsweek, Süddeutschen Zeitung och olika nuvarande eller tidigare talespersoner för USA:s regering.
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien

DN skriver ”Beskedet om att Kim bjudit in Trump till ett möte kom strax efter klockan 01 natten mot fredagen. Det lämnades inför ett stort antal reportrar och teveteam utanför Vita huset av Sydkoreas nationella säkerhetschef Chung Eui-Yong: Kim har lovat att Nordkorea kommer att avstå från missiltest och atombombsförsök och att han vill träffa president Trump så snart som möjligt. Kim säger också att han är inställd på att Koreahalvön ska göras kärnvapenfri.” Nordkoreas diktator bjuder in Donald Trump
DN skriver ”I över 20 års tid har den nordkoreanska regimen försökt få till stånd ett möte med en sittande amerikansk president. Om Donald Trump håller vad han lovat och träffar Kim Jong-Un under våren blir det alltså första gången detta sker. Det skulle innebära en triumf för Nordkorea, som därmed har lyckats bevisa sig tillräckligt kraftfullt och farligt för att få till stånd ett möte med västerlandets mest inflytelserika person.” DN

Trump hotade med kärnvapenkrig mot Nordkorea i FN:s generalförsamling i september USA-imperialismens män hotar med kärnvapenkrig mot Nordkorea, ett host som uppreptas. Så detta är ett framsteg. En grund för detta lades då Nordkorea kontaktade Sydkorea inför OS. Kim framförde detta «Contacts and dialogues between the North and the South will expand exchanges and cooperation and we should dispel mutual misunderstanding and distrust, and take responsibility in our role as the main agent for reunification.» al-Jazeera
Sydkorea svarade genast positivt. ”«We welcome that Kim expressed willingness to send a delegation and proposed talks as he acknowledged the need for improvement in inter-Korean ties.»”
De två staterna ordnade gemensam inmarsch och Kim syster mottogs mycket väl av Sydkoreas president. Det blev pinsamt för USA då alla utom vicepresidenten Mike Pence reste sig upp och applåderade den gemensamma inmarschen.

President Trump har tackat Ja till inbjudan. Men USA kommer att bibehålla sina stenhårda, illegala sanktioner mot Nordkorea.

Sedan slutet av Koreakriget för 60 år sedan

har regeringen i Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea) upprepade gånger framåt i stort sett samma fyra förslag till USA. De är:

1. Ett fredsfördrag att avsluta Koreakriget.

2. Återförening av Korea, som har varit ”tillfälligt” uppdelad i norr och söder sedan 1945.

3. Bilaterala samtal mellan Washington och Pyongyang för att få slut spänningarna på den koreanska halvön.

4. Ett slut på USA:s närvaro i delar av SydKorea och slut med de årliga månadslånga USA-sydkoreanska krigsspelen riktade mot främst Nordkorea.

USA och Sydkorea har förkastat alla förslag under åren. Främst som en följd av detta har halvön varit mycket instabil sedan 1950-talet.
Kim Jung Un och Trump
Mer om de fyra förslagen:

1. USA vägrar att underteckna ett fredsavtal för att avsluta Koreakriget. Det har bara gått med på att en vapenvila. Vapenstilleståndet som undertecknades 27 Jul 1953 skulle förvandlas till ett fredsavtal när ”en slutlig fredlig lösning uppnås.” Att fredsavtal saknas medför att krig lättare kan återupptas. Nordkorea vill inte ha ett krig med USA, historiens mäktigaste militära makt, utan i stället ett fredsavtal.

2. Att det finns två koreanska stater går tillbaka till ett avtal mellan Sovjetunionen (som gick in i Korea och hjälpte till att befria den norra delen av landet från Japan under andra världskriget) och USA, som gick in i södra delen. Fastän ett slags socialismen rådde i norr under ledning av Kim il-Sung, som lett befrielsekriget mot de japanska ockupanterna under andra världskriget och kapitalism i söder, var det inte tänkt som en permanent splittring. De två stormakterna skulle dra sig tillbaka efter ett par år att landet kunde återförenas. Ryssland gjorde som överenskommet, men inte USA inte. Sedan kom den förödande Koreakriget 1950-53 (se nedan). Ett förslag från Nordkorea avser ”ett land två system”. Detta innebär ett Korea med kapitalism i söder och socialism i norr – svårt men a priori inte omöjligt. Washington vill inte detta utan ha kvar sin kontroll över södra Korea.

3. Koreakriget var främst en konflikt mellan Nordkorea och USA som var ansvarig för att ha dödat miljontals koreaner norr av 38:e breddgraden. Det är väl belagt att överbefälhavaren MacArtur ville sätta in några tiotal atombomber mot Nordkorea och Kina, som gick in i kriget då MacArthur pläderade för att trupperna skulle gå över Yalu-floden in i Kina. Det är därför logiskt att Pyongyang söker samtal direkt med Washington för att söka lösa meningsskiljaktigheter och nå en fredlig lösning som leder mot ett fördrag. USA har konsekvent vägrat.

4. Washington håller mellan 25.000 och över 40.000 soldater i Sydkorea sedan 1950-talet. Därtill finns USA:s flottor, kärnkraftsbestyckade baser bombplan och truppinstallationer vilket sänder flera budskap. ”Vi kan krossa norr”, ”Vi kontrollerar Sydkorea” och ”Vi laddar upp runt Kina”, en förskjutning av strategin under freds-krigs-presidenten Obama, som manipulerar så många med massmedias villiga hjälp.
Douglas Mac Arthur untitledGeneral MacArthur som föreslog kärnvapenbomber mot Kina
Något om Koreakriget
Utlösande faktorerna var USA:s undergrävande av försöken till återförening av landet. Den sydkoreanske presidenten (från 1948, hade dessförinnan bott länge i USA) Syngman Rhees insisterade på att militärt återförena Korea. Det pågick i slutet av 1940-talet och 1950 strider mellan enheter från norra och södra Korea längs demarkationslinjen, ofta i form av räder.
På sommaren 1950 inleds det som i väst är känt som Koreakriget, vars start fortfarande debatteras. Sannolikt inleds det med att Kim Il Sungs trupper går över demarkationslinjen med målet att ena Korea under gemensam ledning och fördriva kollaboratörerna. Internationellt utmålas Il Sung som Stalins marionett, men det är inte korrekt. Stalin är tveksam till Il Sungs planer, det nya Kina möjligen något mer bifallande. Stalin vill inte dras in i nya krig, eftersom han är klart medveten om att hans land lidit så stor ekonomisk skada att det inte skulle klara en större krigsansträngning.
Redan följande dag, då Sovjetunionen bojkottade USA-dominerade FN som ville ha Taiwan och inte Folkrepubliken Kina som representant för Kina, antogs en resolution som fördömde Nordkorea, och en FN-styrka helt dominerad av USA sattes in.

Nordkorea fick inte framlägga sin version inför FN.


pyongyangPyongyang efter USA:s bombkrig
För USA:s del spelade tillkomsten av folkrepubliken Kina 1949 en avgörande roll; det gällde nu att ”hålla tillbaka” Kina och dess allierade Nordkorea. Visserligen avskedades så småningom general MacArthur för ordervägran då han ville driva kriget mycket långt. Men därvid stannade moderationen, och i stället släpptes kriget löst, med bl. a napalmbombning och användning av biogiska vapen av USA.
Pyongyang var då en stad utan militär betydelse med en halv miljoner invånare i trähus. Då de amerikanska brandbomberna föll så brann staden upp – en stor krigsförbrytelse. General MacArthurs order var att ödelägga alla kommunikationsmedel, varje installation och fabrik och alla städer och på landsbygden, från Manchuriet i norr och hela vägen söderut. Resultatet blev fasansfullt. Antalet döda anges av olika källor till 3-4 miljoner (Dowd, D. Blues for America. Monthly Review. 1997:108, Horowitz, D. Från Jalta till Vietnam. En kritisk granskning av USA:s utrikespolitik. Prisma: 1966:107), ja, t o m 5 miljoner döda (NE 1993:328) och hela landet lades bokstavligen i ruiner, med industricentra i norr totalt sönderbombade av USA. Koreakriget var det tidiga Kalla krigets mest blodiga krig, och skulden för det blodiga kriget var tämligen entydigt USA:s.
Pyongyang untitledPyongyang idag
Hur kan konflikten lösas?
Det är kanske magstarkt av en svensk, som bara varit i Sydkorea en gång, att komma med förslag till lösning. Skulle tro att åtminstone punkt 1-3 har betydande stöd i Sydkorea.

1. Fredsfördrag.

2. Återförening av Korea till ett land.

3. Samtal mellan Washington och Pyongyang och kanske FN och andra makter.

4. Ett slut på de årliga månadslånga USA-sydkoreanska krigsspelen riktade mot främst Nordkorea.

5. Upphör med sanktioner mot Nordkorea.

Stängda USA-baser och ett tillbakadragande av alla trupper bör vara ett ofrånkomligt krav från Nord. Var och en kan bedöma hur villigt Washington skulle acceptera det. Om en lösning på medelfristig sikt skall framkomma bör regionens stora makter Kina och Ryssland kunna kopplas in som garanter för en process som måste ske i välavvägda faser.

Några andra artiklar om Korea.
Korea: perioden efter 1945;
Fientlighet kan aldrig lösa Koreafrågan;
USA-imperialismens män hotar med kärnvapenkrig mot Nordkorea
Putin om Nordkoreas kärnvapen
Nordkorea är inte största hotet mot kärnvapenkrig – utan den som fördömer detta mest!
Sydkorea, Kina, Ryssland och Tyskland lägger in veto mot krig mot Nordkorea
USA hotar starta krig mot Nordkorea som vill ha fredlig återförening sedan 60 år.
Nordkoreas kärnvapenmissiler: Fantasi och verklighet – ett perspektiv från Australien
Korea – eller unipolär världsordning på väg mot sitt slut

i Andra om: , , , , , ,


11 svar till “Fredliga Nordkorea inbjuder krigiska USA till fredssamtal”

 1. Om det nu skulle gå att få till ett fredsfördrag mellan det delade Korea och landet blir en enad stat, innebär det då att den kommunistliknande diktaturen försvinner och ersätts med en demokrati med allmänna och fria val där folket själva väljer den politiska inriktningen?

 2. Principerna för återförening enades man om vid det nord-sydliga toppmötet 15 juni 2000:

  The leaders of the South and the North, recognizing that the meeting and the summit talks were of great significance in promoting mutual understanding, developing South–North relations and realizing peaceful reunification, declared as follows:

  The South and the North have agreed to resolve the question of reunification independently and through the joint efforts of the Korean people, who are the masters of the country.
  For the achievement of reunification, we have agreed that there is a common element in the South’s concept of a confederation and the North’s formula for a loose form of federation. The South and the North agreed to promote reunification in that direction.

 3. Washington Post skrev en gång detta om Koreakriget ”“Over a period of three years or so, we killed off — what — 20 percent of the population,” Air Force Gen. Curtis LeMay, head of the Strategic Air Command during the Korean War, told the Office of Air Force History in 1984. Dean Rusk, a supporter of the war and later secretary of state, said the United States bombed “everything that moved in North Korea, every brick standing on top of another.” After running low on urban targets, U.S. bombers destroyed hydroelectric and irrigation dams in the later stages of the war, flooding farmland and destroying crops.

  Although the ferocity of the bombing was criticized as racist and unjustified elsewhere in the world, it was never a big story back home. ”…” War reporters rarely mentioned civilian casualties from U.S. carpet-bombing. It is perhaps the most forgotten part of a forgotten war.”Washington Post

 4. Nordkorea har skaffat sig kärnvapen, nu ska de användas i förhandling. Angriparen nordkorea försöker driva i kil mellan de gemensamma försvararna sydkorea och USA. Det kommer inte att lyckas. Priset betalas av nordkoreas svältande befolkning.

  • Sluta med din histroeförvanskning. Nordkorea har sedan i september hotats av kärnvapenkrig av världens i särklass mest krigiska stat – USA, som lägger ned enorma summor på att modernisera sina kärnvapen, som ändrat sin kärnvapenpolicy för att lättare kuna sätta in kärnvapen. USA har ensidigt sagt upp ömsedidiga kärnvapenavtal med Ryssland. Nordkorea har hela tiden velat ha fredsförhandling. USA, som förstörde landet under Korea-kriget vägrar. Det är klart att Nordkoreas position är stärkt till följd av att landet har kärnvapen. USA motsätter sig vildsint att andra stater gör det, om de inte är bundsförvanter, som apartheidstaten Israel.

   Föreslår att du läser om artikeln och övriga i ämnet som jag nämner.

  • Trams! Anledningen till att Nordkorea skaffat sig kärnvapen är att man hoppas undvika samma öde som Libyen och ett otal andra länder där USA anser sig ha rätten att bestämma vilka som leder landet. Och till fulmedias förskräckelse ser det ut att fungera…den nya devisen är alltså att vill du slippa besök av USA:s militär, skaffa kärnvapen snarast möjligt! Och det är väl därför som USA jobbar så intensivt för att motverka att fler länder utvecklar kärnvapen då militära anfall skulle bli oerhört kostsamt för USA. STASI-TV i Sverige dvs SVT och TV4 gör sitt bästa för att smutskasta tövädret mellan de båda koreanska staterna och deras ”reportage” från området saknar ju inte en viss komik i sitt uppenbara utelämnande av viktig bakgrundsfakta i konflikten. Trump kopierar Reagans politik mot Sovjet på 80-talet där Trump från en krigisk vokabulär skaffat sig en plattform inrikespolitiskt för att kunna genomdriva långtgående förändringar i USA:s politik mot Nordkorea, precis som Reagan gjorde mot Sovjet där ju förhållandet mellan länderna förbättrades efter hand från ett mycket frostigt läge.

   • Nej, Benny, det stämmer inte. Nordkorea skaffade sig kärnvapen långt innan NATO och andra stater (inkl Sverige) invaderade Libyen.
    Wikipedia:
    ”2003 10 januari Nordkorea meddelar att man inte längre ansluter sig till icke spridningsavtal.” ”2006 utförde Nordkorea sitt första kärnvapentest”.
    Och du kan inte jämföra DDR:s radio och TV med dagens SVT och TV4. För det första är allt annorlunda i mediabranschen idag än det var i DDR – och övriga världen – på 70- och 80-talet.
    DDR tillsammans med Sovjetunionen (och andra socialistiska stater) gjorde sitt bästa att minska på spänningen mellan öst och väst. Sovjetunionen nedrustade ensidigt medan USA under Reagan rustade upp genom Stjärnornas krig.

    • Ibland undrar man vad som gick snett i vänstern och Kerstin Stigsson? Libyen är ju bara en i raden av länder som bombats till grus av USA för att man vågat gå mot USA-maffians intressen. Försök förstå att jag använde Libyen som exempel, i Syrien är det USA-influerade kriget pågående men pga Ryssland en långt svårare nöt att knäcka. Nordkorea har ju hotats av USA sedan 50-talet och de vet lika väl som alla andra att det enda som hjälper mot USA är kärnvapen. Varför tror du Iran vill ha kärnvapen?

 5. Arbetarklass undrar om ett enat Korea kan bli en demokrati med allmänna och fria val där folket själva väljer den politiska inriktningen? Amerikas system skulle i så fall vara en dålig förebild eftersom Amerika är ett system, inte en demokrati…. Nedan är saxat från en artikel skriven av Chris Kanthan i Sott.net .. Sön, 04 mars 2018.

  ”Störs du av vad som händer i Amerika? Ojämlikhet, minskad hälsokvalitet, polisbrutalitet, våld, ständigt växande statsskuld, regeringens orwellska övervakning etc.? Du är inte ensam, men alla dessa är bara förvirrande om du tycker om en ”amerikansk regering” eller ”amerikanska företag” eller ”amerikanska banker” som har eller borde ha unik lojalitet eller hänsyn till det amerikanska folket. Men det är fel sätt att tänka på amerikanska idag. Allt blir klart om du tänker på det som ett ”System”. Vi slutar bli förvånad över att Bank of America och JP Morgan Chase lurar amerikanska husägare när vi inser att systemet bröt ner hela länder som Grekland, Spanien, Italien, Irland och Portugal med hjälp av samma finansiella tekniska system , lögner och manipuleringar.
  De flesta av dessa länder plundras nu av de åtstramningsprogram som krävs av samma system. Hur kan vi bli chockade över våldsvåld i Amerika när systemet är exportör av vapen och vapen i världen?
  Systemet drivs på våld. Systemet älskar eviga krig – Irak, Libyen, Syrien, Jemen, Somalia, Sudan, Afghanistan, Pakistan, Niger … bara för att nämna några länder som systemet har bombat under det senaste decenniet. Systemet planerar också för större krig med Nordkorea, Ryssland och Kina. Om polisens brutalitet och militarisering av polisen stör, måste vi inse hur systemet stöder och har stött diktatorer över hela världen när det är / var lönsamt att göra det. Många hänsynslösa diktatorer i latinamerikanska länder, Afrika, Mellanöstern och Asien blev handplockade och sätta i kraft av systemet. Några utbildades i en specialskola i USA . Systemet göder med fonder vapen till terrorister i Afghanistan, Libyen och Syrien”.