Babtjenko-effekter…


Martin Aagård publicerade 2/6 denna artikel ”Fejkade mordet visar hur skyddslösa vi är” om Babtjenko-effekten mitt i Krisberedskapsveckan. Ab 2/6Jag publicerar den med kommentar av en läsare.
Artikeln.
Mitt under Krisberedskapsveckan, som ska öka vår vaksamhet mot falsk information, ställdes svenska medier inför en perfekt utmaning – det fejkade mordet på författaren och bloggaren Arkadij Babtjenko.
Resultatet blev, milt uttryckt, ett misslyckande. Samtliga medier pekade snabbt, direkt eller indirekt, ut Ryssland som ansvarig för mordet som aldrig inträffat.

Så ser vår beredskap ut. Den är slipad till tänderna när det gäller att nagla fast lögnaktiga Twittertroll, men står handfallen för manipulation i större skala. När Ukrainas president, utrikesdepartement och företrädare för inrikesministeriet försäkrade att Babtjenko mördats, vem kunde rimligen ifrågasätta det? När myndigheterna själva spred bilder på en skjuten man i en blodpöl på golvet?
babtsjenko-porosjenko
Än så länge har säkerhetstjänsten SBU inte förklarat hela poängen med det påhittade mordet, men de har visat hur magnifikt man kan manipulera allmänheten när staten sätter hela sin auktoritet bakom ett påstående.
Den enda slutsats man kan dra är att det inte går att genomskåda fake news-kampanjer som statliga aktörer ligger bakom. När riktigt välplanerade desinformationskampanjer genomförs är vi i princip skyddslösa.

Och med tanke på hur taffligt Ukrainas säkerhetstjänst faktiskt hanterade alltihop (Var Babtjenko verkligen tvungen att göra entré likt Bobby Ewing på presskonferensen?) så kan man bara föreställa sig vad en skicklig manipulatör kan göra i en liknande situation.

Det märkliga är så klart att Babtjenko lånade sig till detta spektakel. Blev han pressad av säkerhetstjänsten? Det är möjligt. Uppenbarligen är han övertygad om att han räddat livet på 30 personer genom att delta i den här synnerligen oklara polisoperationen. Men Babtjenko är journalist och inte polis. Det är inte ett journalistiskt jobb att fånga mördare. Särskilt inte med sin egen trovärdighet som insats.

Ukrainas regering får skylla sig själva att deras trovärdighet nu körts i botten. Att de samtidigt utsätter Babtjenko och andra dissidenter för fara är ­däremot oförlåtligt. I ett land där nationalister med olika hemvist går runt beväpnade till tänderna riskerar han och andra att bli en måltavla för hämndaktioner och provokationer. Ett mord av sådan dignitet kan tända stora bränder.

Och om den ryska mordkomplotten nu är verklig, varför skulle de sluta försöka mörda honom nu? Ukraina har just gett rysk säkerhetstjänst det bästa alibit någonsin.

Babtjenkos bästa förklaring torde vara att han blivit lurad att delta i den ukrainska säkerhetstjänstens teaterföreställning. En poliskår som de senaste åren inte lyckats lösa ett enda av flera uppmärksammade mord på journalister, och som i fallet Pavel Sheremet till och med pekats ut som delaktiga. Annars är det svårt att fortsätta betrakta honom som journalist.
Aftonbladet
Kommentar från en läsare:
Sannolikt var avslöjande av det falska mordet på Babtjenko via en presskonferens, underrättelsetjänstens sätt att ”kontrollera narrativet” kring en operation som på något sätt gått snett. För det finns ingen anledning att tro på lögnarens förklaring till att han avslöjar lögnen. Principen att en lögn gärna följs av flera gäller.

Men visst kan journalister göra mer för att göra såna här operationer besvärliga för underrättelsetjänsten. De kan göra något de inte gör när det passar in i det narrativ de spridit i åratal. De kan ifrågasätta. Ifrågasätta alla som ens varit i närheten av frågan, grilla rättsläkare och patologer, grilla poliser, grilla killen som håller i bokningen av rummet presskonferensen hölls. Envist och metodiskt kräva rådata och fysiska bevis, kräva att få tala med samtliga inblandade.

Men tidningarna bevarar gärna det narrativ de köpt med hull och hår, hellre än att ifrågasätta det. Det finns dessutom massor utöver grillning av alla i en sensation som media kan göra för att stävja lögnen.

En åtgärd för att komma tillrätta med lögnen. Det är att ge lögnen konsekvenser för lögnaren. När en person eller organisation ertappats med en lögn, så slutar man att förmedla det lögnaren säger. Man kan naturligtvis inte fortsätta publicera lögnarens lögner, det är det första självklara steget i hantering av lögnare.

Man skall sedan fortsätta med att ifrågasätta allt lögnaren sagt fram tills lögnaren avslöjades som lögnare. Gå igenom allt lögnaren någonsin sagt, grilla alla runt omkring lögnaren, alla lögnarens bevis och vittnen ifrågasätts. Hitta andra vittnesmål än de lögnaren tagit fram och fråga ut dem. Omvärdera allt lögnaren sagt.

Det skall vara jobbigt att vara kompis med en lögnare. Granska lögnarens vänner och organisationer som har relation med lögnaren. Granska vad de säger, granska deras historier, gör det riktigt jobbigt för dem att ha relation med lögnaren. Ifrågasätt deras relation, vad vet de om lögnarens lögner, har de känt till lögner innan, hur kommer de att ställa sig till vittnesmål från lögnaren i framtiden.

Skapa konsekvenser för de som håller sin hand över lögnaren. De som sprider lögnares historier, som försvarar lögnaren när hen avslöjats som lögnare och fortsätter nära förbindelser med lögnaren, de skall behandlas exakt som lögnaren själv. Det de säger och har sagt skall givetvis omvärderas och granskas på samma sätt som lögnarens berättelser.

Man kan naturligtvis inte betrakta lögner iscensatta av organisationer som några enskilda fall. De måste betraktas ur ett vidare perspektiv. Det innebär att titta på det narrativ lögnarens lögn är tänkt att passa in i. Detta narrativ är då besmittat med lögnen och måste ifrågasättas på varje punkt, alla de sensationer som skall passa in i dessa lögner måste granskas i detalj enligt ovan. Man måste från detta narrativ ta bort allt det som bygger nyheter som kommer från lögnarens organisationer och närstående organisationer, därefter se vad som blir kvar av detta narrativ. Finns det någon sanning kvar alls, tål eventuellt kvarvarande sanning i detta narrativ en granskning enligt ovan? Försvagas detta narrativ som helhet dramatiskt, så måste det och de som driver det ifrågasättas, organisationer och beslutsfattare som baserar sitt agerande på detta narrativ måste ifrågasättas.

Det är det arbete som krävs för att komma tillrätta med lögnen. Visst är det jobbigt, men det är på inget sätt omöjligt, vi är inte alls skyddslösa emot lögnen. Det krävs dock att journalister faktiskt gör sitt jobb, det är ett stort och påfrestande arbete.

Men Martin Aagård har rätt, idag är vi skyddslösa emot lögnen. Men inte som Martin Aagård påstår, för att organiserade lögner på något sätt skulle vara omöjliga att penetrera. Vi är skyddslösa för att hans kollegor inte gör sitt jobb, för att ingen gör jobbet som krävs. Men omöjligt att komma tillrätta med lögnen är det definitivt inte, men först måste man komma tillrätta med tillståndet i media. Martin Aagård kan börja med kollegorna på sin tidning. (Slut på läsarens kommentar)

Kommentar av mig:
”Naturligtvis” har man försökt lägga skulden på Ryssland för det inträffade, utan belägg. DN
Det är verkligen inte så lätt att komma åt ”lögnen.” Den upprepas gång på gång av etablerad press – exempel kemgasattackerna av Syrien, där belägg saknas. Som ”Russiagate”. Som Skripal. Ännu värre är att viktig information inte publiceras. Jag har i åratal sänt fakta och länkar till främst journalisten Erik Ohlsson DN, men också till ett sjuttiotal tidningar, som ger stöd för att USA & allierade sedan åratal stödjer terrorister som IS i Syrien. De publicerar inte bara. Artiklar som diskuterar omvälvningen i Kiev 22/2 2014 (statskupp menar jag och andra) saknas i svenska press. Jag avslutar med länkar till ett antal artiklar om medias felrapportering av kriget i Syrien.
Rekommenderar denna artikel av Rysslandsexperten Björn Nistad Rövarhistoria…

Några artiklar om medias ”felrapportering” av Syrien.


Fader Daniël:Media ger ”fake news” om kriget i Syrien – samt andra 15 ”fake-”exempel
Svenska ögonvittnet tillbaka från Aleppo
Ännu ett ögonvittne om Syrien
Nytt ögonvittne från Aleppo
Ögonvittnesskildring från Aleppo från brittisk journalist
Livet i Syrien före USA:s intervention
Skånska Dagbladet i täten för en sannare bild av Syrien?
Tio feta lögner om Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
Aftonbladet låter Bana göra reklam för terroristerna i al-Nusra
Aftonbladet desinformerar om Syrien
DN:s ”fake news”-attack på Swedish Doctors for Human Rights” (The Indicter) 1/5 2017
Debatt i Läkartidningen om SWEDHR, gasattacken i Syrien mm 28/4 2017
Vanställd kritik i DN, Expressen och Aftonbladet av fredsorgansationen SWEDHR om Syrien. 22/4 2017
Stora brister i SvT:s rapportering om Syrien
Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”
http://jinge.se/allmant/ambassador-niklas-kebbon-skadar-sveriges-utrikespolitik.htm
Även Sveriges ledande politiker stödjer i praktiken terroristerna i östra Aleppo
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , ,


6 svar till “Babtjenko-effekter…”

 1. Det blev en än värre pannkaka än Skripal-historien där man åtminstone lyckades virvla upp så mycket damm att ingen ännu vet hur det gick till. Men att fejkmordet redan var uppe på FN-nivå, där Ryssland programenligt beskylldes innan journalisten återuppstod från de döda, tyder på att koordineringen brast ordentligt.

  Invånarna i Donbass oroar sig på allvar för att VM i fotboll kommer att utlösa en militärt storangrepp från Porosjenko -regimen. Rysslands president utfrågades om detta i går och sällan har ett så dystert moln dragit över hans ansikte. Den ryska invasionen som enligt västmedier redan skett femtio gånger kan då bli en realitet. Ryssland har flera gånger signalerat att någon etnisk rensning likt den som skedde i östra Kroatien kommer inte att tolereras. För ett par veckor sedan omkom ett par av NATO:s egna män då de varit ute och snokat i trakterna och gått över minerat område. Inga rubriker om dessa verkliga döda i Ukraina, inte ens när det gäller västmilitärer. De fanns nämligen i trakter där man förnekat att de finns – och då blir den riktiga döden plötsligt osynlig- omvänd fejk.

  • Uppgiften om att tre kanadensiska militärer skulle ha dött av en exploderande mina är en fabrikation. Uppgiften har dementerats av det kanadensiska försvarsdepartementet. Uppgiften publicerades först på den här sidan. https://dnr-online.ru/provokatsiya-ukrainskih-boevikov-privela-k-gibeli-inostrannyh-voennosluzhashhih-stskk/ Den sidan sprider lögner.

   Värre är ditt tal om etnisk rensning. Om invånarna i Donbass vore rädda skulle majoriteten av de inrikesflyktingar inte ha flytt till andra delar av Ukraina. De som bor kvar lever i ständig skräck för terror och förföljelser vilket framgår av FNs rapporter om området. De kan laddas ner från FNs hemsida. Uppgifter om inrikesflyktingar och flyktingar till andra länder kan fås från UNHCR.

   • Det ryktas att PorNochenko ämnar starta krig mot Donbass. Putin har varnat Ppornochenko om att gör han det så ska han ”kiss his ass good bye”. Det bästa vore om Ryyslan gick, rensade faschisterna och sedan återbördade Ukraina dit det tillhör. Erfarenheterna från Syrien bådar väl gott! I övrigt ska man ta det UNHCR säger om Ukraina med stor nypa salt.

   • De flesta har flytt till Ryssland av flyktingarna som stack utrikes i början av kriget från östra Ukraina. Givetvis finns det internflyktingar i östra Ukraina som är medlöpare till regimen i Kiev som stuckit västerut i Ukraina. Men huvuddelen av flyktingarna och de militära desertörerna återfinns i Ryssland och resten av Europa. Att använda det av USA styrda FN som källa och UNHCR som bevisats fara med osanning tidigare är inte speciellt seriöst. Det invånarna i Donbass är rädda för är den naziansstrukna regimen i Kiev inget annat! Känns lite som den här Bohdan är en ukrainsk desinformatör…Det har du inte mycket för på denna blogg! Och jo, nog finns det gott om Natos legosoldater i östra Ukraina som terroriserar befolkningen, det finns det filmbevis på nätet.

   • Talet om etnisk rensning är inte mitt. Det kommer från högsta ort i Kiev. Angela Merkels käraste favorit Julia Timoshenko säger på en läckt bandinspelning att problemet med de åtta miljoner ryssarna skall lösas med atombombens hjälp och att landet skall brännas ned till marken. Nu råkar Porosjenko inte ha atombomben redo så han får nöja sig med artillerigranater. Det sägs att droppen som slutgiltigt släckte hoppet om en förhandlingslösning var lufträderna mot civila mål i städerna. Och att allmänt bli kallad för råtta och kackerlacka kan heller inte skapa samhörighetskänslor.