Aftonbladets (Aron Lunds) usla och andras bra intervjuer med Assad


I morse blev jag uppmärksammad på en artikel av Syrien-experten Aron Lund i Aftonbladet, som jag fann riktigt dålig, kan rentav tävla med DN-journalisten Winiarskis usla intervju med Ryssland utrikesminister Lavrov. Beslöt då att dels anföra utdrag ur artikeln och dels lägga till en artikel med en saklig intervju med Assad. Aron Lund i Aftonbladet Men på sena eftermiddagen igår kom en bra kommentar till artikeln av Ulla Johansson, som berikat denna blogg med artiklar och kommentarer. Aron Lund fullföljer en skamlig tradition i Aftonbladet av desinformation om kriget i Syrien. Här ett av flera exempel: Aftonbladet desinformerar om Syrien

Jag har tidigare haft skäl att skriva uppskattande om Aron Lunds kunskap och ibland om hans bedömning, som i den kritiska artikeln om ”Kaliber” nyligen.
Hur uppkom ISIS? Sprider ”Kaliber” okritiskt terroristpropaganda?
Alltså:
1. Utdrag ur Aron Lunds artikel
2. Ulla Johanssons kommentarer
3. Sakliga intervjuer med Assad.

assad-160222

1. Utdrag ur Aron Lunds artikel
”Efter snart sex års krig känner den syriska regimen segervittring. Nu gör man allt för att visa upp annan fasad av landet och diktatorn Assad.
Frilansjournalisten Aron Lund fick en unik inblick i regimens propagandamaskin – som gäst hos Bashar al-Assad.

Mannen framför mig betraktas av Sveriges regering, internationella människorättsgrupper och många av sina landsmän som en av världens värsta krigsförbrytare. Han ärvde makten från sin far år 2000 och utkämpar sedan 2011 ett skoningslöst krig för att behålla den. Under det kriget har hundratusentals människor dött och lemlästats, halva landets befolkning har drivits från sina hem.

Hur känns det att anklagas för krigsförbrytelser?
– Personligen? Det finns inget personligt i min roll. Jag är bara en rubrik. Den onda presidenten, den onda killen som dödar de goda killarna.
Sedan leder han samtalet in på ett resonemang om amerikansk imperialism och George W. Bush.

Fortfarande idag är det många rebeller och civila syrier som vägrar, eller helt enkelt inte kan, ge upp kriget. För dem är den ordning som rådde före 2011 inte en tänkbar lösning, utan själva problemet. De vet att de inte längre kan vinna kriget, men de ser att Assadregeringen inte har förändrats och de fruktar att försvinna in i en fängelsehåla om de lägger ner vapnen.

Lunds artikel i Ab hänvisar till en annan artikel i Ab av Martin Schori http://www.aftonbladet.se/nyheter/utrikes/article23574243.ab ”Regimen, inte IS, dödar flest civila”. Denna artikel hänvisar till en källa Syrian Network for Human Rights, som har tagit parti för terroristerna. Detta framgår av den nya boken ”Det smutsiga kriget mot Syrien” av professor Tim Anderson, en bok som i saklighet och kunskap är överlägsen Aron Lunds böcker inom jämförbara områden. (Boken annonseras på bloggsidan) Elementär källkritik saknas i denna artikel av Martin Schori
http://www.ibtimes.com/syrias-civilian-death-toll-number-isis-victims-2015-much-less-assad-regime-inflicted-2242839.

2. Ulla Johanssons kommentarer
Aron Lund redovisar i Aftonbladet idag (20/11-16) en intervju han gjort med al-Assad. Rubrik ”Jag är den onde som dödar de goda”. Jag läser texten ett par gånger. Och blir mer och mer förvånad över att Lund så väl lyckats undvika att nämna något om al-Nusra (nu Fateh al-Sham) och deras alla allierade terrorgrupper. Fanatikerna som halshugger dem som inte delar deras ”tro” – halshugger även barn. Och använder detta straff mot dem som betraktas som förrädare. Hur försvann dessa monster ur Aron Lunds bild av kriget i Syrien?
Saudiarabien och Qatar betalar dem och en del av dessa ”trupper” har tränats av CIA. – Det råder inte inbördeskrig i Syrien. Som Lund vill påstå. Landet är attackerat av USA:s vasallstater Saudiarabien-Qatar-Turkiet. På USA:s initiativ. Ett anfall som planerades redan 2001 (och tidigare): Globalresearch

Skulden för den fruktansvärda tragedin i Syrien ligger helt på USA och USA:s vasallstater.

Som framkommer av Wesley Clarkes uttalande i intervjun i länken ovan. En skuld som västs media sammanbitet förtiger. Så även Aron Lund. Och publicerar foton på brinnande ambulanser som ingen kan kontrollera varifrån fotot kommer eller hur ett anfall skett. Ful propaganda. Liksom alla foton på hur ”De vita hjälmarna” bär ut skadade barn ur Aleppos husruiner.
”De vita hjälmarna” som är så tätt sammankopplade med al-Nusra och startades i Turkiet 2014 av en f.d. engelsk underrättelseofficer. Som även genom styrelseuppdrag i dotterbolag är kopplad till Black Water. Verkligt smutsiga ”hjältar”. – Att barn skadats och dödats i striderna i Aleppo är dock sant och en del av den syriska tragedin.

En del frågor: Västs politiker och journalister kämpar hårt på sina olika arenor för att får bort den sittande syriska regeringen. Och avsätta al-Assad. Den onde. Vill således ersätta dem med en fanatisk muslimsk regim liknande den i Saudiarabien. Wahhabism. Sharialagar, halshuggningar, förbud för kvinnor att utbilda sig, ha ett yrkesarbete. Vad vinner ”västs demokratier” på den utvecklingen i Syrien? Som ofrånkomligt sker om den syriska regeringen och dess armé besegras. – Det är inte al-Assad som är den onde.

Under texten i Aron Lunds artikel finns följande fristående ”förklaring” över vad som skett och sker i Syrien: Syrienkriget
* Krisen i Syrien är inne på sjätte året. Över hälften av befolkningen har drivits på flykt, över 300 000 människor har dödats och en politisk lösning är fortfarande långt borta.
* Konflikten inleddes med ett folkligt uppror mot Bashar al-Assad, men utvecklades snart till ett inbördeskrig sedan regimen slagit ned demonstranterna brutalt.
* Kriget står mellan regeringstrupper och dess allierade på ena sidan och stridande från olika oppositionella grupperingar, inklusive jihadistgrupper som IS, på andra sidan. Under konfliktens gång har också utländska intressen i allt större utsträckning blandat sig i kriget, bland annat stödjer Ryssland regimen och genomför regelbundet flygbombningar i landet.

Så bottenlöst falskt och förljuget. Sanningen förvriden och situationen i Syrien går inte att förstå. Saudiarabiens och USA:s angrepp förtiget.

Kommentarer: Om krigets inledning – se Vem startade kriget i Syrien?”>Krigets inledning.

3. Intervjuer med Assad.

Det händer att Assad kommer till tals i våra massmedia. Media översvämmas sedan åratal av vanligen obestyrkta starkt kritiska omdömen om honom, medan Obama som bevisligen är ansvarig för bombningar av flera muslimska länder och drönarattacker som dödats tusentals oskyldiga slipper undan. Jag har här tidigare publicerat några intervjuer:
Assad:Väst talar med oss
Intervju med anti-terroristen Assad: Vår sekulära policy är viktigast
Assad talar ut

Här också en nedskriven intervju i höstas med en intervjuare från AP, som uppenbarligen är helt med på USA:s version av olika händelser. Assad svarar (kanske alltför) lugnt och tålmodigt. Intervjuaren frågar mot slutet förebrående om inte Assad skulle acceptera om ”White Helmets” får Nobels fredspris.
Vilka är White Helmets?
* Man kan invända att jämförelsen med Aron Lunds artikel är orättvis – kanske skedde ingen motsvarande intervju med den syriske presidenten. Men det ursäktar inte Aron Lunds ovederhäftiga artikel – läs ovan!

Inledningsvis väcker intervjuaren frågan om bombningen av syriska soldater strax dessförinnan var ett misstag eller inte.
Assad påpekar att
-Det var inte ett flygplan som anföll utan fyra flygplan;
-Anfallet pågick i en timme;
-Omedelbart efter flygattacken anföll IS, som fanns på betryggande avstånd under anfallet.

Skaffa Dig en egen uppfattning!

Två videointervjuer följer nedan.

https://youtu.be/8faP1z9ZHt0

Detta är en intervju, något avkortad av mig, som Syriens folkvalde president al-Assad gav till den kinesiska TV-kanalen Phoenix hösten 2015. Artikeln är ovanligt lång och jag bryr mig inte om att översätta den. Notera hur Assad ser på demokrati, FN-stadgan, kampen mot terrorism, och på sin egen roll och relaterar den till den bild som presenterats av honom i våra dominerande massmedia sedan snart 5 år. Vad har Obama, Bildt och andra för underlag i sina krav på att ”Assad måste bort”? Hur ser dessa Västledare i praktiken på demokrati, kampen mot terrorismen och på t.ex. FN:s roll?

Intervjun.
Damascus, SANA, President Bashar al-Assad said that you cannot take any concrete political step before defeating terrorism, because this is the biggest obstacle, and this is the prime concern to every Syrian.
President al-Assad added in an interview given to “PHOENIX” TV Channel that …” from the very first day, we were determined to fight terrorism. We never had any other position, we want to fight terrorism and defend our people”.
Following is an abbreviated (förkorad) text of the interview:
Question 1: When people talk about the crisis in Syria, the term “civil war” is often heard, but it seems like you never agree with it.
President Assad: Regarding the definition of this crisis, no, it’s not a civil war. You can say this is civil war when you have a certain line that divide between different components of a certain society, whether sectarian or ethnic or maybe political line, something that we don’t have in Syria. Civil war has internal factors, not states supporting terrorists who come to Syria while they announce publically that their aim is to change the state or, like what they call it, the regime. So no, it’s not civil war; it’s war.
Question 2: How is the situation now in Syria, I mean, both on the ground, and politically?
President Assad: It’s been now nearly five years since the terrorism infected Syria, and of course because of the support of regional and international states, the terrorists could capture many areas within Syria. The army has been fighting them, and it won many battles, but the army cannot exist everywhere on the Syrian ground. But recently, after the participation of the Russian air forces in fighting terrorism, the situation has improved in a very good way, and now I can say that the army is making advancement in nearly every front, although front is not very precisely defined, it’s not wrong, but let’s say in many different directions and areas on the Syrian ground.
Question 3: There are both Russian and NATO military activity going on in and over Syria. So, in your opinion, what are the differences in their presences in Syria?
President Assad: Let’s make this comparison through the facts; before the Russian participation started about two months ago, it had been more than a year the American – what they call “American alliance” – started their campaign against the terrorists, but the result is that the terrorists have gained more ground and more recruits from around the world. During the first month of the Russian participation, the same terrorists groups have been retreating and fleeing Syria in thousands to Turkey then to other countries; some to Europe, some to Yemen, and other areas.
The second one, you cannot fight terrorism through air raids. You need troops on the ground. The Americans only fight through their airplanes.
Syrien 151108 Befriad stat
Question 4: And how about the Russians? Are they sending any troops? President Assad:They are depending on the Syrian troops on the ground. They are cooperating with us. So, the difference, the main difference, is that the Americans don’t cooperate with any ground troops, while the Russians are doing this.
Question 5: So you mean the American troops, they are not having any coordination with the Syrian government?
President Assad: Not a single communication or connection.
Question 6: We see that the Russian and American planes carried out flight tests last week, according to Washington it’s a planned communication test, and according to Moscow it’s joint military exercise, so what is it?
President Assad: It was publically announced: not to have any conflict between the Russian and the American airplanes or aircrafts, because they work sometimes in the same area.
Question 7: They are not ready to fight together against the terrorism yet?
President Assad: The Americans] didn’t actually; they took some actions against some terrorists in some areas in order to prevent them from attacking certain areas that they don’t want them to be in, but they didn’t do the same, for example, when the terrorists attacked Palmyra, which is a very important city.
Question 8: Mr. President, how can you be sure that there’s no moderate oppositions in Syria? Last week the Russian planes bombed dozens of targets using the coordinates supplied by the opposition groups. Have you been informed of this?
President Assad: Actually, there’s no tangible “opposition group,” under two quotations. First of all, if you want to define “opposition group,” we don’t mean militants, because when you talk about opposition, it’s a political term. Whenever you hold a machinegun, you are a militant, but you cannot call “opposition” people who hold machineguns or any kind of armaments. But if you want to talk about who is related to extremists – actually, the majority of those groups are linked to Al Qaeda, whether ISIS or al-Nusra. They defined themselves through videos. So, they defined themselves as extremist groups. If you want to talk about the opposition in the moderate way, you can talk about the political opposition that you have some of them within Syria, some of them outside Syria. Part of this opposition supported the terrorists politically, and some of them no; they stood against the terrorists and supported their government, although they are opposition.
Question 9: But now the Russian military, they are working with opposition groups, and did they tell you about this before they did this?
President Assad: Yes, again, it’s not opposition groups; they work with some of the militants, and we deal with some of the militants, because we need reconciliations in Syria. So, we dealt with them, and there’s cooperation between the Syrians and the Russians regarding this. We encourage them to do so, because this is the most effective way to make the situation better and to reach peace in the future.
Question 10: How do you understand the existence of the IS? Some say that they originated from Iraq, some say they originated from Syria.
President Assad: In 2006, it was announced in Iraq as IS, which is the Islamic State, but it was “of Iraq” at that time, and their leader was al-Zarkawi who was killed by the Americans. They announced that there is the Islamic State in Iraq under their supervision/American occupation. No-one can say that it didn’t exist in Iraq under the American supervision.

ISIS and al-Nusra, are offshoots of Al Qaeda in Afghanistan, and in Afghanistan – as Clinton said, and as everybody knows – they were formed in Afghanistan to fight the Soviets with Saudi money and American supervision and instructions. So, this is reality. Their ideology is the Wahabi-Saudi ideology. The Saudi family supported the Wahabi institution publically and formally, and we have so many Wahabi figures who can send money to them. Logistically, all kinds of supports to ISIS, whether it’s human resources, money, and selling their oil, and so on, passes through Turkey, in cooperation with the Saudis and Qataris, and of course with American and Western overlooking of what’s going on.
But without this logistical space, ISIS cannot survive, because it does not have the incubator in Syria.
Question 11: They don’t?
President Assad: No, they don’t. They are like a foreign body in our country. But because of the fear, because of the oppression, because of the killing, they could take some areas. But actually, their force is coming from Turkey with the personal support of Erdogan and Davutoglu.
Question 12: Do you have lists of who are actually buying their oil, and do you understand how it’s even, I mean, the financial transactions, being realized?
President Assad: Mainly through Turkey, both money and oil selling, money coming through Qatar and Saudi Arabia. And of course, the Turkish government itself, and the oil goes from Syria to Turkey because anyway most of the oil fields are closer to Turkey and closer to Iraq. They cannot sell through Iraq, because the Iraqi government has been fighting ISIS, while the Turkish government has been supporting ISIS. So, this is the only lifeline to ISIS, through Turkey.
Question 13: I don’t understand what happened. It seemed like Syria and Saudi Arabia, Syria and Turkey, used to have good relationships before the crisis, so happened? It seems like all of a sudden, they just turned against Syria, or turned against you. How do you understand it?
President Assad: Because the current President of Turkey, who was Prime Minister at that time, he’s Muslim Brotherhood in his heart, so when he saw that the Muslim Brotherhood took over in Tunisia and later in Libya then in Egypt, he thought that he could revive the Ottoman empire in the Arab world, but not under the Ottoman name; under the Islamic name. So he thought that he could rule the world. The only obstacle was Syria. That’s why, for him as an ideological person, he forgot about everything, every plan we put in order to have good relations, prosperity, and so on, and he put his ideology first. So, for him, the Muslim Brotherhood should take over in Syria and he will be the “Imam” of the Muslim Brotherhood in this region.
Question 14: And how about Saudi Arabia?
Saudi Arabia is a mixture of two things: the Saudi family, and the Wahabi institution
President Assad: Saudi Arabia is Wahabi anyway. Saudi Arabia never had, let’s say, warm relations with Syria, so we cannot say that they were in a good position then they changed. It’s different from Turkey, completely different. Saudi Arabia is a mixture of two things: the Saudi family, and the Wahabi institution, for more than 200 years now, before the recent Saudi family, even the first Saudi family. So, there’s a link; the Saudi family will be committed towards what the Wahabi institution will ask for.
Obama and kung Salman
Question 15: So, even if as you say that the IS is not going to stay, Turkey is going to be here, and Saudi Arabia is going to be here. How can you reconcile with these two countries?
President Assad: For us, I mean as a politician, as a state, as a government, their main goal is to work for the sake of their people, so whatever is proposed to be good, we have to follow it. So, if those countries are ready to stop supporting terrorists, we don’t have any problem. We look to the future. So, we have to work in order to reach that point. In Turkey you have 70 millions or more than 70 millions, and many of them are against Erdogan, many of them they understand what is happening in Syria, and they understand that if there’s fire in Syria, the fire will burn Turkey later.
Question 16: How about the Syrian people? Will they accept to move on with this country? After all, so many people have died in Syria and millions have been wounded.
President Assad: Emotions are inflamed. But at the end, the people will define and they will for their interest, and they’re going to be aware. Of course, you cannot say that every Syrian is against or every Syrian is with; people are different. But at the end, I think, they will forget about what happened when they can see the bright future.
Question 17: Mr. President, you mentioned several times – actually, many times in the past – that further political steps are required to solve the Syrian crisis, and we understand that this will have to necessitate a dialogue among all the Syrian factions, a dialogue that eventually or hopefully leads into a consensus regarding Syrian political future. But you are the leader of the country, and your supporters look up to you. So, do you have a master plan or a grand vision about the future of Syria? What sort of Syria would you like to see after the crisis? And what kind of role do you see yourself play in it?
President Assad: If you talk about after the crisis, we have to define what political system you want, that is the most important thing. The terrorism issue is related to maybe completely different factors; internal and external. If you want to talk about the future of Syria, it’s mainly the political system; parliamentarian, presidential, semi-presidential, federal, confederal, and so on. But the most important thing, for us and for me, is that the constitution and the whole system and the country in general should be secular. Secular doesn’t mean against religion. Secular means the freedom of religions. It’s the system that can include every religion’s followers, every sect, and every ethnicity under one umbrella, which is the Syrian umbrella. This is first. Second, I think the main concern is going to be the economy, the reconstruction, and this is going to be an important sector in rebuilding Syria.
Question 18: If there’s going to be elections soon, do you see yourself participating as a candidate?
President Assad: That’s my right, but it’s too early to say “yes, I’m going to run” or not. That depends on how my feeling is regarding the Syrian people. I mean, do they want me or not? I might accept it or not. So, you cannot talk about something that’s going to happen maybe in the next few years. It’s too early. Sometimes you can define it only a few months before that, but I wouldn’t say no, I wouldn’t run if I feel that.
Question 19: How was your recent trip to Moscow? And I assume that you and President Putin talked about the crisis in Syria.
Assad och Putin

President Assad: You know now Russia is leading the political activity regarding Syria in the world, and my visit was about two weeks or three weeks before the Vienna conference. That’s why I had that visit; in order to see what the horizon is in the political field regarding this crisis, what could be done. Now, Vienna defined some of the headlines which are general terms of course. At the end, Vienna mentioned elections and new constitution and so on, but at the end it’s about what the Syrians would agree upon, so there must be dialogue. That’s why I said in Moscow “we are ready for Moscow 3” because we need to have dialogue, whatever Vienna said or any other conference.
Question 20: Have you talked about the end of this crisis? I mean, was there a timeline that you have to take?
Every Syrian wants to have security and safety
President Assad: Yes, we had, and we announced it before that visit. The Russians said and we said that you cannot take any concrete political step before defeating terrorism, because this is the biggest obstacle, and this is the prime concern to every Syrian; every Syrian wants to have security and safety. So, what we are doing in parallel beside fighting terrorism, we need to make the dialogue, but the concrete steps should follow at least a major defeat of the terrorists and the government takes control of a major area that has been captured by the terrorists. The major step regarding the political part of the crisis, is to discuss the constitution, because the constitution will define the system, and both will define the future of Syria. We propose the major issue, then the rest will be the result of the dialogue between the Syrians.
Question 21: It seems like a quite secure thought. Is there any timetable, timeline?
President Assad: No, for one reason; because what is the timeline of defeating the terrorists? It’s a war. Many countries, in the West, in our region, they don’t have any interest in any political solution. They only believe in supporting terrorists in order to topple the government and to have political collapse in Syria. But if you want to talk about the process after defeating the terrorists, if you want to talk about after that, you can talk about a maximum of two years of implementing everything, because when you talk about dialogue, then you’re going to talk about the constitution, you need to make referendum. Who’s going to define? People will accept or don’t accept? We don’t know. Then, you may have another possibility.
Question 22: When you were meeting President Putin, have you talked about the possibility to include the Americans or the operation system?
President Assad: The Americans? You mean in the military operations?
Question 23: Militarily.
President Assad: No, that was before the beginning of the operation. That was when President Putin announced his will to have an international coalition against terrorism. This is why that we thought everybody should be included, even countries who I think we believe that they support terrorism; at least we give them the chance to shift their position. And as we know, most of those didn’t want to participate, because they don’t have the will to fight terrorism. So, we had this discussion with the Russians a few months before.
Question 24: Are you still a sort of communication channel with the Chinese government? And is there any message that you would like to deliver to China, to the Chinese people, at this stage?
The relation with China hasn’t deteriorated, and the communications didn’t stop.
President Assad: We recently had Syrian officials visiting China. Actually, the relation with China hasn’t deteriorated, and the communications didn’t stop. And the most important thing is actually the Chinese positions. China took four vetoes for the Syrian crisis, supporting the government, supporting the Syrian people, and supporting the international law, and let’s say the United Nations Charter. You need to have great values, and that’s what the Chinese have today. You have to regain the balance of the globe, and you have to support the values and the United Nations Charter. You have to rectify the moral decay of the Western policies that we’ve been paying the pric
Question 25: So, are you already working on the post-war reconstruction?
President Assad: We already started, and we issued some laws regarding this, and the first area near Damascus is ready, and they started actually building the infrastructure a month ago. So, we already started, and we are working on, we are trying to make contact now with businessmen, especially in friendly governments and friendly countries, let’s say.
Question 26: How badly is the economy of Syria been damaged? Because you see the Syrian currency has devaluated by 70 or 80% in the past five years.
President Assad: Actually, very badly, you are talking hundreds of billions of dollars of damage. 10% of the schools have been destroyed, 30% of the public hospitals have been destroyed, or let’s say, out of work. And infrastructure, electricity. This is the bad aspect of every war. This is very bad. But at the same time, this is an opportunity where you can have prosperity after the war, because reconstruction is the most important sector in any economy, especially after the war.
Question 27: What are you to do with the damage to cultural heritage sites, and how much will it cost for this restoration project?
President Assad: As much as it is Syrian heritage, actually it’s a global heritage, The same happened in Iraq after the American invasion. Now, that’s what’s happening in Syria. Some of those international heritage sites have been demolished; they cannot be restored. There’s another part of the problem; that many of the monuments could be smuggled outside Syria in order to be sold internationally. But fortunately, I think all of them are documented, and they are registered in the UNESCO, so we are going to work with friendly countries and international organizations including the UNESCO in order to get back our heritage.
Question 28: So, you see Mr. President, this summer we have seen a heartbreaking photo about the dead body of a Syrian boy, a young boy found at a Greek beach. Have you seen that photo yourself? And what did you feel when you first saw it? And you see, now the refugee crisis is a big problem to a lot of European countries, and some say that the Syrian government is to be blamed on this. What do you think?
President Assad: Actually, I saw that photo, but we saw so many other photos, so you cannot feel the whole crisis through one picture, because we live in this crisis, we live with the bloodletting by the terrorists on daily basis. So we feel the sadness on daily basis. But that photo was used as propaganda by the West, and unfortunately in a very horrible way, because there are two reasons why those refugees left Syria: part of them left because of the dire threats by the terrorists themselves, of course, some of them left to government areas, and some of them left outside Syria, and the other part left because of the Western embargo, So the problem of the West when they use that photo as propaganda to show their compassion with the Syrian people, is that this West, as a double standard as always, they offer the Syrian people with one hand, let’s say, a dish of food, and with the other hand a bomb.
Question 29: So, people say that what doesn’t kill you makes you stronger. Now do you think you are a stronger man compared to five years ago?
President Assad: Personally, I can only feel strong as a president or as an official when the Syrian people are strong. It’s not a matter of personal ability; it’s more as national ability. When you talk about national ability, you should relate it to the Syrian people. We suffered a lot, we lost a lot, as Syrians, but at the same time, if you go around Syria, you see this determination. You are fighting terrorists coming from more than 100 countries around the world, including China, and most of Europe, and Russia, and other countries, and they are supported by the strongest countries in the world, including the United States, and by the richest countries including Saudi Arabia and Qatar. In spite of that, they haven’t been defeated. So, I can say yes, the Syrian people are strong, and they are becoming stronger against the terrorism, yes.
Question 30: You have stayed in your position much longer than your enemies or opponents had anticipated. What made you believe that you could make it through, what made you believe that you could make it up until now, five years ago?
President Assad: Because I believe in the Syrian people first, I believe that I’m working for my country and for the Syrian people, not for myself. The West wanted to portray the situation as a problem regarding a president who wants to stay in power, he wants to stay on his chair, and he wants to kill the people because they want to get rid of him. That’s not the reality. How can you stay when you have the opposition of not only the terrorists inside Syria, but also the strongest countries and the richest countries, and you stay for five years? It means you have the support of, at least, let’s say, more than half of the Syrians. I wouldn’t talk about the majority, but more than half of the Syrian people. Without that, how can you stay here?. The problem with the West is they didn’t understand the Syrian people, they don’t understand this region. That’s why they miscalculated at the very beginning, they thought it was a matter of a few weeks or a few months, like what happened in Tunisia and in Egypt, and now because they failed, they want to blame somebody else.
Question 31: If we look back in the past five years, and I’m sure you’ve undergone some serious, huge pressure, is there anything that you would do differently if you had the chance?
We never had any other position, we want to fight terrorism and defend our people
President Assad: Actually, you can talk about strategies, and you can talk about tactics. Regarding strategy, it was based on two things: first of all, from the very first day, we were determined to fight terrorism. We never had any other position, we want to fight terrorism and defend our people. The second one, is to make dialogue, and from the very first day we opened the doors for any dialogue. Some opposition accepted that, and some others didn’t. So, we’re never going to change that. Most of the things that you mentioned could be related to the tactics. Of course you change it, because every day you make mistakes, and what’s correct today is going to be wrong tomorrow. For example, if you want to draw one example, we trust many in Syria that they are working for their country, then we discover that they are working for the terrorists, and some working for other states to implement the agenda of foreign countries, and so on. So, in the tactics you always commit mistakes.
Question 32: And if you had to choose, would you rather be a doctor in the first place or the president of Syria?
President Assad: Even when I was a doctor, I worked in the public sector, I didn’t have my own clinic. So, being president is another public sector but it’s on a larger scale. Actually, being in the public sector and helping more Syrian people is more important for me than choosing what the profession that I work in, but I don’t think being president is a profession; it’s a public service. So no, for me now I enjoy much more helping a larger part of the Syrian society, more than being a doctor in one sector.
Question 33: Thank you very much, President Assad.
President Assad: Thank you for coming to Syria.
i Andra om: , , ,, , , , , , , , FN-stadgan , , , ,

Intervjun med Assad Intervjun med Assad i Expressen i april 2015

Några artiklar om Syrien.
Varför ska bombregnen upphöra över Aleppo?
Margot Wallström och Peter Hultqvist går i USA:s ledband och säljer ut Sveriges säkerhet
Öppet brev från föreningen Syriensolidaritet till Margot Wallström
Margot Wallströms Syrienpolitik motverkar kamp mot terrorismen
Ambassadör Niklas Kebbon skadar Sveriges utrikespolitik
Vem bombade de humanitära hjälpkonvojerna i Syrien?
Västs olagliga sanktioner drabbar civilbefolkningen
Läkare i Aleppo: Vi har beskjutits av terrorister i 4 år
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , , , , , , ,, al-Nusra, , , ,


9 svar till “Aftonbladets (Aron Lunds) usla och andras bra intervjuer med Assad”

 1. Intressant med tanke på att Aron Lund tidigare har här på bloggen reffererats till som ”Syrien exper/känner”. Är han inte längre det?

  • Aron Lund är känd som Syrienexpert. Detta innebär inte att jag instämmer i flera av hans bedömningar. Jag kan också en del om Syrien

   • Anders du har tyvärr noll koll på Syrien och det enda du gör är att sprida den syriska regimens propaganda här i Sverige Det är möjligt att du själv tror att du vet mer om Syrien än en erkänd Syrienexpert som Aron Lund det hade inte förvånat mig det minsta men det säger nog mer om dig och din verklighetsuppfattning än något annat.

    • Tack för synpunkter. Huruvida jag har kolla på Syrien får läsaren själv bedöma i de minst hundratalet artiklar jag publicerat på bloggen. Jag sprider inte den syriska regimens propaganda, men jag söker fakta och mina inlägg innehåller därför mycket fakta och referenser, alltför mycket enligt vissa. Aron Lund kan säkert mer än mig om Syrien inom vissa områden, men han ”missar” mycket centrala aspekter på frågan i artikeln i Aftonbladet. Rekommenderar boken ”Det smutsiga kriget mot Syrien” av professor Tim Anderson för din och andras läsning. Vg se till höger på bloggsidan.

     • Anders jag tror vi både vet att dina inlägg bygger på allt annat än fakta. Tyvärr är det det heltidsjobb att påpeka alla dina faktafel så det har jag inte tid med och dessutom tenderar kommentarer att ”försvinna” som allt för tydligt visar dina tillkortakommande. Men utveckla gärna vad det är som du känner till som tydligen Syrienkännaren Aron Lund helt har missat. Är det faktumet att Aron Lund beskriver Al-Assad som vilken brutal diktator som helst? Är det så att Aron Lund helt har missat den frighet och demokrati som har funits i Syrien i årtionden? Isåfall är knappast Aron Lund värd att kallas Syrienexpert och det borde då istället vara du som skriver i Aftonbladet och duskuterar Syrien i morgonsoffan på SVT.

      • Påpeka några faktafel då.

       Morgonsoffan:tror du att de inbjuder mig, en faktabaserad kritiker av den brutala folkrättsvidriga, antidemokratiska politiken som bedrivs av USA & Co, inklusive Sverige?

 2. Det är en gåta varför folk som betraktar sig som progressiva ännu finns kvar på blaskor som Aftonbladet etc. Redan år 1995 startade Robert Parry eget i USA i form av Consortiumnews. Det är klart att det i USA är lättare att finansiera en fristående verksamhet, men så jävla fattiga är väl inte äldre generationens journalister i Sverige att de behöver hänga kvar i ett moraliskt konkursbo, som denna Syrien-artikel är en ytterligare bekräftelse på.
  De senaste tunga avhoppen i USA är Chris Hedges från NY Times och i England Peter Oborne från Daily Telegraph. Stanken av förruttnelse blev dem outhärdlig.