Aftonbladets fina tradition – att ljuga om Syrien


Tyvärr har ingen ändring skett sedan denna artikel publicerades för ett år sedan. Eller har Du sett någon ändring?

Här har publicerats flera analyser om svenska massmedias rapporter och ”analyser” om kriget i Syrien. En beklämmande historik, ett lågvattenmärke i osjälvständig, okritisk och okunnig journalistik som utan vidare upprepar den brutala krigsstaten USA:s propaganda. En färsk analys av detta finns i den pinfärska skriften ”Vitbok om Syrien – massmedia och politik i Sverige.” Den kan beställas via bloggsidan – se annons i höger kolumn. En fin analys ges också i boken ”Det smutsiga kriget mot Syrien” – se åter annons till höger på bloggsidan.

tim-anderson

Bland de tidningar som utmärker sig negativt finns inte bara DN, Flamman, ETC utan också Aftonbladet.
Lurad Aftonbladet-journalist lurar oss,
Aftonbladet desinformerar om Syrien – diskussion,
Härjar värsta terroristen i Syrien?,
Aron Lunds usla och andras bra intervjuer med Assad och
Aftonbladet:Därför vill Putin utplåna Aleppo
Läs gärna också: Mycket tveksamt Amnesty-rapport om Syrien
aftonbladet_vi_hjalper
Ulla Johansson har berikat denna blogg med flera bra artiklar och värdefulla kommentarer. Hon medverkade också i bl.a. artikeln ”Aron Lunds usla och andras bra intervjuer med Assad” och ”Aftonbladet:Därför vill Putin utplåna Aleppo”, vilka omnämnts ovan.

Artikeln.
Läste just Martin Kullbergs kommentar hos dig om Jonna Sima:
”Martin Kullberg 1 december, 2016 at 13:48
Jonna Sima har varit i kontakt med lite mediaaktivister från östra Aleppo och ägnar dagen (1/12) åt att tycka synd om islamister. Jonna Sima, AbHon firar inte att 50 000 civila räddats från terroristernas grepp. Hon talar om de som ”fortfarande kan använda internet” i östra Aleppo. Det är inte precis vanliga mobiltelefoner eller en kabel i väggen de använder. Så man kan ju enkelt räkna ut vad det är för personer som har tillgång till utrustning för att driva propaganda på internet.”

Ulla Johansson fortsätter: Och man kan plocka ut en mängd osanna-felaktiga uppgifter ur hennes ledare idag. http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/jonnasima/article24018266.ab Jag kunde förstås inte låta bli att sända henne ett mail och påpeka detta. Mail jag ibland sänder som varken hon eller någon annan journalist brukar svara på:

Mail till Jonna Sima.
”Aftonbladet

Redaktör Jonna Sima

Hej

Din ledare idag (1/12-16) tål att närmare granskas. ”Bana,7, instängd i förödelsens Aleppo.” Du inleder med ”Aleppo är på väg att falla”. Aleppo är en syrisk stad och den syriska armén driver nu ut ockupanterna. Al-Nusra (omdöpta till Fateh-al-Sham) och med dem allierade terroristgrupper. Dem du kallar ”rebeller”. Så drevs under Andra Världskriget i Europa nazisterna ut från europeiska städer. ”Rebell” är i många sammanhang ett positivt begrepp och bör inte användas på de mördarband-terrorister Saudiarabien-Qatar sänt in i Syrien för att krossa landet. Terroristerna militärt tränade i läger i Turkiet och Jordanien. Med CIA:s stöd.

Du beskriver De vita hjälmarna: ”….som arbetar för att rädda människor ur ruinerna…..” De Vita Hjälmarna grundades 2013 i Turkiet av en f.d engelsk underrättelseofficer James Le Mesurier som även som merit har haft styrelseuppdrag i Olive Group som nu ingår i samma organisation som Blackwater.(!!) De Vita Hjälmarna stöds av USA:s och Englands regeringar. De Vita Hjälmarna arbetar tillsammans med al-Nusra i deras propagandaaktiviteter. Globalresearch

Du skriver att hela Aleppo är en ruinstad. Så är det inte. Den fria delen av Aleppo (den syriska regeringens) är fortfarande tämligen oskadd. Attackerad av terroristerna men fungerar fortfarande. Så flickan Bana al-Abed. Någonting skorrar falskt här. Och jag minns när jag läser om hennes rop om hjälp alla lögner som västs media spridit ut under vägs gång. De stora lögnerna: om Iraks kärnvapen, att Gaddafi bombade sin egen befolkning, att de i Syrien insända al-Qaidas krigare är rebeller – om de kallar sig ISIS eller al-Nusra.
banaBana, medel och offer i USA:s propagandakrig
De mindre lögnerna:
den skadade pojken i orange fåtölj (fake iscensatt av al-Nusra), De Vita Hjälmarna som på foto efter foto bär ut samma barn ur husruiner. Flickan Bana al-Abed skriver hela tiden om ”Putins bomber”. Varken hon eller hennes mor har något att säga om terroristerna som hindrar människor från att lämna östra Aleppos stridsområde. En anmärkningsvärd tystnad. Verkar som hon fungerar i ett liknande scenario som pojken i fåtöljen. Centurywire Du skriver: ”Rädslan för att tillfångatas av Syriens ökända underrättelsetjänst har gjort att de kvarvarande civila inte har vågat fly från östra Aleppo.” Terroristerna hindra människor från att fly. Under dödshot. De som lyckas fly tas väl omhand. Den syriska regeringen har ju ingen anledning att straffa terrorismens offer. – Att svenska media ställer upp bakom al-Nusra, Saudiarabien och Qatars ”rebeller” och beklagar deras nederlag i Aleppo skrämmer mig.
white-helmets-al-qaidaKamraterna i Vita hjälmarna och al-Nusra
Med vänliga hälsningar

Ulla Johansson

hemsida: airela.se

Ger dig också länken till Wolfgang Hanssons förfärliga artikel i samma tidning: http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/n24qQ/darfor-gor-varlden-inget-for-att-stoppa-slakten Västs journalister vill uppenbarligen rädda al Nusra

Kosta vad det kosta vill. Och man ställer upp på propagandalögner som den om flickan Bana al-Abed. Ett spinn som är så uppenbart. http://21stcenturywire.com/2016/11/29/child-exploitation-who-is-bana-of-aleppo/. (Blir kanske ett separat blogginlägg).

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , ,


17 svar till “Aftonbladets fina tradition – att ljuga om Syrien”

 1. Jag läste början och tyckte att visst var reportaget vinklat (biased), men det var ia alla fall ganska OK. Tills jag kom time paragrafen
  ”Striden om Aleppo är avgörande för krigets utfall. De politiska låsningarna i världssamfundet och att rebellerna har tvingats dra sig tillbaka gör att en fredlig uppgörelse är utom räckhåll.”

  Jag kunde knappt tro mina ögon. Hur fungerar deras hjärnor. Det lästes som ett tryckfel. Givetvis skulle det ha varit ”inom räckhåll”. Det blev ingen rätsida på meningen alls. Men det var nog i alla fall deras mening att skriva vad de skrev. Alldeles otroligt. Jag har just ljublat på ’min’ anglofona site Axis of Logic där jag just publicerade artikeln om underhandlingar i Rom mellan Kerry, Lavrov, et al.

  Lavrov: Kerry finally presented proposals on Aleppo in line with Russia’s stance
  https://www.rt.com/news/369093-us-aleppo-russia-talks/

  Nu är äntligen en kommande fred inom räckhåll !!!

  • Det är tyvärr inte alls säkert att det blir någon överenskommelse. USA har saboterat gång på gång. Kan varaen manöver då USA samtidigt ger extra stöd åt terrorister på annat håll.

   • Nej, visst vet jag det. Men nu är det ju så att USA befinner sej i en ordentlig knipa.

    Se från artikel ”Syrian forces tighten grip on besieged Aleppo”
    http://www.aljazeera.com/news/2016/12/syrian-forces-gains-rebel-held-east-aleppo-161203065402930.html
    ”Russia’s proposals include expelling 200 fighters from Jabhat Fateh al-Sham, the armed group which changed its named from al-Nusra Front earlier this year when it said it cut ties with al-Qaeda.

    Jabhat Fateh al-Sham is one of the largest and most powerful groups fighting the Syrian government, and is considered by both the United States and Russia to be a ”terrorist” organisation.”

    Denna gången tror jag nog att det är på riktigt. USA har helt enkelt inget val i dagens läge (som det heter på tidningssvenska)
    Turkiet har komplicerat hela situationen genom sitt samarbete med rebellerna, men Erdogan får nog ge med sej också.

 2. Hur kan en journalist (Jonna Sima)? vara så korkad att i samma andetag hävda att Bana al-Abed har förlorat sitt hem och samtidigt har fortfarande tillgång till internet!! Kan en 7-årig flicka från Aleppo skriva felfri engelska?

  Moonofalabama skrev för två månader sedan om Bana al-Abed

  http://www.moonofalabama.org/2016/09/syria-us-propaganda-shams-start-to-openly-fail-.html

  Ett par länkar till hennes tweets och folks reaktioner:

  https://twitter.com/AlabedBana/status/781597903924125697
  https://twitter.com/guardian/status/781876043313508352/video/1

  Hoax från 2011
  https://www.theguardian.com/world/2011/may/06/gay-girl-damascus-syria-blog
  https://en.wikipedia.org/wiki/A_Gay_Girl_In_Damascus

 3. Jag är nu sedan en vecka i Antibes. Härligt att vara här! Jobbar dock med bloggen som vanligt förstås. Läser i Nice Matin en intervju med en Nobelpristagare som instämmer i Jonna Simas (och hela Väst-etablissemangets folkrättsvidriga uppfattning) Det är en intervju med Bernard Kouchner, en av grundarna av ”Médecins sans frantièrs”, dvs. Läkare utan gränser som jag rutinmässigt brukar stödja. Koucher säger bl.a. ”Jag är till exempel mycket kritiskt över vad vi låter ske i Aleppo, kritisk över det ökande antalet döda i Aleppos ruiner och mot Purins och al-Assads bomber”. Läkare utan gränser fick Nobels fredspris 1999. Dr. James Orbinski, som var organisationens dåvarande ordförande, mottog priset för Läkare utan gränser.

 4. Fint Ulla att du orkar konfrontera. Veckans tidningar var ganska tröttsamma, när man tror att de flesta numera inte tror på demoniseringen av befrielsen av Aleppo, så skulle det sluta, men så kom denna vecka.

  Vi vet att propagandisterna tappat sin publik. Jag vet det, ni vet det nog och de vet det själva. I September i år, så delades propagandapekoralen flitigt av alla, det var alla möjliga sidor, personer och organisationer som delade nyheter om hur synd det var om islamister i Syrien. Men jag tror att de flesta på facebook noterat samma sak som jag ser, även om umgängen på facebook skiljer sig åt. Propagandaoffensiverna sprids inte utanför Aftonbladets framsida, de som tidigare delade flitigt har tystnat, har slutat tro, har desillusionerats och vågar inte längre uttala sig om saker så som kriget emot islamister. Inom organisationer som tidigare delade flitigt, så är det nu tyst, när det gäller en organisation som tystnar i en fråga betyder det en enda sak, frågan har vållat interna debatter och förlamat organisationen i frågan. Detta är en positiv utveckling, detta är det som kan föregå ett paradigmskifte, där man kan svänga över individer och organisationer.

  Alla hoppas nu på ett snabbt slut i Syrien så man kan sopa det under mattan och låtsas att man aldrig haft med saken att göra.

   • Man skulle givetvis kunna kvantifiera det hela. Måttet skulle då vara spridning och delning av tidningarnas propagandapekoral på sociala medier. Hur mycket gillas och delas propaganda? Jag följer en hel del vänstergrupper, allt ifrån anarkister, trottar, vaniljvänster. Jag har människor i mitt facebookflöde som är allt ifrån Moderater till Vänster, SD har försvunnit ur mitt iofs, men jag övervakar deras propagandacentraler.

    Jag ser ju givetvis bara en liten del av social media, folk tenderar i större utsträckning ta bort mig som mottagare av sina delningar osv. Men jag ser mindre och mindre delningar och gilla på propagandanyheter. Det tyder på att folk börjar tvivla. Propagandacentralerna kommer givetvis fortsätta nå ut till sin publik, men det är i mötet människor emellan som propagandan befästs, det är när man talar med varandra och får ryggdunkar från sin omgivning som den verkligen befästs. Såna som jag gör det jobbigt att dela propaganda, för man vill inte ha bråk bland sina bekanta på facebook, så man slutar dela, man slutar därmed övertyga sig själv och sin omgivning. Desillusion är ofta en irreversibel process, när väl folk slutat tro det tidningarna skriver om en viss fråga, så kan inte samma tidningar som man desillusionerats av återfå förtroendet i frågan. Om jag inte längre litar på Aftonbladets rapportering om Syrien, så kan de skriva om vika fasansfulla eller hjärtskärande saker som helst i sin tidning, det återvinner inte mitt förtroende. Ofta reagerar propagandan i en mer extrem riktning när de känner att de tappar publiken, men en publik är som en ål, desto hårdare du griper om den, desto fortare tappar du den. Till slut har de bara en väg att återvinna delar av förtroendet, det är att bli intressanta igen, att nyansera sig, att inte längre vara fullständigt förutsägbara i sin ståndpunkt, hur som helst är det en backad position.

    Man skulle kunna skriva en enkel robot som studerar propagandas sociala penetrering kring vissa frågor i social media.

    Propaganda är så lätt att hindra från att spridas på sociala medier, du behöver inte vara saklig, du behöver inte vara mer övertygande, du behöver bara göra det lite lite obehagligt att klicka ”dela” på en viss nyhet.

 5. Den enda garanten till fred i Syrien är Syriens armé, folk och regering. Freden kommer inte via ett ritbord. Freden kommer genom att förinta alla halshugga terrorister! På dessa råttor och avskum! En annan sak sak: så for terroristerna förlorar viktiga slag så ojar hela Väst etablissemanget och dess media om fredsförhandlingar och vapenvila. Syrien, Ryssland, Iran, Hezbollah och Palestinska motståndsarmén har genomskådat detta – su nor mercy på dessa vermin!

  • Men snälla namnlösa, när du nu har lastat av dej din avsky för islamisterna, så bör du också veta att det var USA, Saudarabien, etc. som stödde dessa islamister. Utan stöd hade de inte kunnat göra mer än döda en mus. Jag tror nog att det är mera orsak att avsky Washingtons politik än de förfärliga islamisterna.

   • Om jag skänker en slant till en terrororganisation, så blir mina tillgångar frusna. För att handla olja, för att handla vapen och förnödenheter till stora terroristarméer så krävs det enorma summor pengar. Man låter knappast lastbilschaffisar köra runt med bärkassar kontanter och om så vore fallet så skulle USAs FED kunna spåra sedelnummren var de dyker upp.

    Man har alltså vetat vilka bankkontor och vilka vapenhandlar och vilka nationer som varit inblandade. Man hade kunna sparka in dörren på väl valda bankkontor, frusit tillgångar och strypt islamisterna hur lätt som helst, deras legoarmé hade brakat samman på 2 veckor.

    Men det har man inte gjort, terrorlagarna riktas emot enskilda individer, men än har inte en enda bank eller vapentillverkare fått sina tillgångar frusna.

    De kan fan ta reda på vad min favoritdryck är, de kan ta reda på var jag handlade en snickers förra veckan. Men vi skall tro att de inte har koll på vapenaffärer i miljardklassen. Vilka tar eliten oss för?

 6. Översättning av texten i Afton Blaskan: Aleppo har fallit från våra händer och kommer strax befrias från våra terrorister! Det är Assads fel! Putins fel! Det är Irans fel! Det är Hizbollahs fel! Det är Palestinska motståndsarméns fel! Även den bleka EU:s utrikes talesperson Mogherini, beklagar sig över att Aleppo ”fallit”. Det dröjer inte längre innan Netanyahu, Obama, Merkel, May, Hollande, Kungen av halshugga-stat Saudiarabien, Sultan Erdogan och Lövfen (som på ett eller annat sätt hjälpt terrorist råttorna) – håller ”Presskonferenser med anledning av att Aleppo har fallit”. Vem vet ländernas flaggor kommer att vaja på halvstånd också i samband med det …. he,he, he