Apropå Expressen: USA älskar inte den svenska fredsrörelsen


Denna artikel publicerades första gången för ett år sedan – men är lika aktuell idag! Eller hur? Läget är oförändrat.

Expressen hade 17/6 en ledare med titeln ”Putin måste älska den svenska fredsrörelsen”Expressen, som jag gärna vill kommentera något.

Där står bland annat:

* ”Hävdar man att Nato är ett större hot än Ryssland får man räkna med att kallas naiv.”
Ledaren fortsätter sin skarpa och ödmjuka analys.
”Det är tur att entusiasterna i Sveriges vänsterlutande fredsrörelse inte lallar runt med vapen. Skulle de råka få ett vapen i hand kan man nämligen utgå ifrån att de skulle skjuta sig i foten. När detta var avklarat skulle de oundvikligen skjuta sig i fot nummer två.”
Hultqvist och MatthisFörsvarsministrarna Hultqvist och ”Mad Dog” Mattis, brutal Irak-krigare
Vidare:

I september genomförs försvarsövningen Aurora 17 i Sverige. Det är den största övningen på 20 år. Landets samtliga stridskrafter, Hemvärnet och ett 40-tal myndigheter kommer att delta.
Syftet är att stärka totalförsvarsförmågan så att vi bättre kan möta ett angrepp. I samma syfte kommer en rad andra länder att delta: Danmark, Finland, Norge, Estland, Litauen, Frankrike och USA.
Övningen har stött på motstånd från ”Nätverket stoppaurora17 nu”, där bland annat Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet och Ung Vänster, fredsnätverket Ofog, Sveriges Kommunistiska Parti och Palestinska riksförbundet ingår.

Expressen: I en typisk debattartikel i Göteborgs-Posten skriver representanter att Aurora 17 är ”en maktdemonstration mot Ryssland” som utförs av ”krigsalliansen Nato”. De motsätter sig att Sverige på detta sätt ”väljer sida” och påtalar att det inte finns några formella garantier för att USA inte medför kärnvapen till Göteborgs hamn.
Det faktum att Ryssland exempelvis flyttar kärnvapenbestyckade fartyg till Östersjön – passerandes Göteborgs hamn – i juli nämner de icke. Detta trots att tilltagande ryskt vapenskrammel i Östersjöområdet är ett grundläggande skäl till att Sverige vässar sin försvarsförmåga, sluter värdlandsavtal och samövar med andra länder.
Nyligen konstaterade Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att Ryssland moderniserar och producerar nya taktiska kärnvapen, eller slagfältskärnvapen.”

Några kommentarer:
1. Nato är en krigsallians under USA:s ledning.
-Nato har i brutala folkrättsvidrigt krig bombat Serbien 1999, lagt en grund för bildandet av Kosovo där USA har en jättestor militärbas, Bond Steel.
-Har slagit sönder Libyen 2011 från att vara Afrikas rikaste land till ett land i kaos, och rekryteringsbas för terrorister – långt utöver FN-resolution.
-I Afghanistan har Nato sedan snart 16 år skapat elände och kaos. Ledande Nato-länder som USA, Frankrike och Storbritannien för en politik som gynnat terrorismen i Syrien och Irak, enligt bl.a. Obama, ett brott mot FN-stadgan och folkrätten. Ryssland för ett krig mot terrorismen i Syrien, i samarbete med Syriens regering, förenligt med folkrätt och FN-stadga.
Ledande Nato-länder som USA och de som är med i EU har genast stött en då fascistinfluerad omvälvning eller statskupp i Ukraina 22/2 2014, dagen efter det att en överenskommelse nåtts mellan folkvald president och opposition. Dessförinnan långvariga protester mot regeringen på Maidan, med dödsskjutningar. Dessa har inte utretts, men det mesta – bl.a. en utredning av forskare i USA – talar för att delar av oppositionen är ansvarigt. Detta är ett stort brott mot FN-stadgan.
Efter en folkomröstning på Krim i mars 2014 där över 90 % röstade för anslutning till Ryssland skedde detta oblodigt. Detta är också ett brott mot FN-stadgan, men rimligen mindre än en statskupp mot en demokratiskt vald president. Betänk också att Nato har utvidgats österut i strid med löften, och byggt nya baser med kärnvapen och moderna antimissilsystem intill Ryssland. Har inte Ryssland skäl att känna sig hotat? Hur hade USA reagerat om kärnvapenbaserade baser byggts på Mexikos sida av gränsen?RyssKrig-768954

Sålunda, Nato har visat sig vara ett större hot mot fred och säkerhet även i Europa än Ryssland.

2. Ryssland har säkert moderniserat sina kärnvapen, och har de liksom USA på en del av sina (färre) fartyg. Men USA har lagt ned mycket mer på modernisering av sina kärnvapen
Den internationellt aktade Bulletin Atomic Scientists skriver USA:s nukleära moderniseringsprogram innehåller en revolutionerande ny teknik som ökar risken för kärnvapenkrig. bulletin Atomic Scientists slagkraft i nya kärnvapen ökar med en faktor tre. Den nya tekniken kallas («super-fuze»,”super-tändrör.”)
Denna teknik kan kanske slå ut i stort sett hela den ryska systemet av strategiska kärnvapenmissiler.

Kärnvapen 170511 kjernefysisk-angrep
Diagrammet visar hur djupt dessa kärnvapen slår ner i jordytan.

Vidare ska USA satsa på nya mindre kärnvapen, B 61-12. Denna bomb skiljer sig från tidigare versioner av B 61 som var ”gravity bombs”, d v s föll fritt från bombplanet. B 61-12 är styrbart och har därför en träffsäkerhet inom 30 m radie. B 61-12 har en variabel laddning på 0,3-340kt. Bomben förefaller vara kapabel att penetrera mer än 3 m vanlig jord innan den detonerar. Effekten på djupet blir därför flera gånger större än en bomb av motsvarande laddning skulle ge utan penetrerande förmåga.
Kärnvapen B61

USA:s hycklande kärnvapenpolitik.
Kärnvapen 2 atombomb-736724

Enligt Obama’s SSM-plan ska många hundra miljarder dollar spenderas varje år i c:a 15 år för att söka förlänga användningstiden för kärnvapen.
USA:s militärutgifter uppgår till enligt svenska fredsforskningsinstitutet SIPRI till 40 % av de totala och landet har mer än 700 militärbaser i mer än 100 länder. Vem tror fortfarande att USA, den i särklass mest aggressiva staten efter andra världskriget, rustar upp kärnvapnen för fred?
Senare har framkommit att USA ska satsa motsvarande 10 000 miljarder kronor på på kärnvapenupprustning.

SvD skrev 11/5 2016 ”Barack Obama sa 2009 att han drömde om en kärnvapenfri värld och stod samma år värd för ett toppmöte om nödvändigheten av att stoppa produktion av klyvbart material. Han och dåvarande ryske kollegan Dmitrij Medvedev undertecknade ett avtal om att begränsa antalet strategiska kärnvapen. Och strax efteråt meddelade den norska Nobelkommittén att Obama skulle tilldelas fredspriset. Men nu, när Ryssland rustat upp i flera år, tycks det i stället som att Obama kommer att gå till historien som presidenten som förnyade kärnvapenarsenalen. Det handlar om enorma belopp som ska investeras i de ”laboratorier” där stridsspetsarna tillverkas, i 100 nya bombplan och i ett dussintal nya kärnvapenbestyckade ubåtar.” Mycket stor risk för kärnvapenkrig

3. Nato har inte bara visat sig vara aggressivare än Ryssland i sin praktik – man satsar mer än tio gånger så mycket på militären än Ryssland.
Militärutgifter 0053_defense-comparison-crop

4. Det finns inga belägg att militärt svaga Ryssland – jämfört med Nato och upptaget i terrorismbekämpande krig i Syrien – utgör något hot mot Europa, även om USA:s propaganda vill få oss att tro det – hittills med stor framgång. Expressens ledare har inga argument för detta.

5. Förstärk gärna försvaret och öva tillsammans med andra länder. Sverige har haft en alliansfri utrikespolitik. Genom värdlandsavtalet och Sveriges totala uppslutning bakom USA:s empiriskt belagda brutala och krigiska militärpolitik, senast manifesterad med Hultqvists tal vid besök i USA nyligen har Sveriges säkerhetspolitiska läge försämrats. I nuläget är det bra att söka militärt samarbete med fredligare Ryssland och tona ned samarbetet med mer krigiska USA – se på fakta!
Inte bara för att visa reell alliansfrihet utan för att detta stärker Sveriges säkerhetspolitik.

Expressen avslutar sin skarpa analys ”Gemene svensk är för klok och påläst för att köpa denna vrånga omvärldsanalys, tack och lov. För med fredsälskare som dessa behöver krigsgudarna inga vänner.”

Jag är fräck nog att returnera detta påstående och be Expressens ledarredaktion att se sig i spegeln.

Protesterna mot Aurora 17 är protester mot en ensidig och farlig politik, som minskar Sveriges säkerhet.

* Ur flygbladet i maj gällande Aurora17

Stoppa krigsövningen med Nato – Stoppa Aurora!

För att:
-Den bidrar till försämrat säkerhetsläge kring Östersjön
-Den innebär ytterligare närmande till kärnvapenalliansen Nato
-Freden bevaras bäst genom diplomati, samarbete och samtal.

Särskild annonsering finns på www.stopaaurora.se.

Arrangör är Nätverket Stoppa Aurora

Utdrag ur uppropet

Under tre veckor i september 2017 kommer stora delar av Sverige att förvandlas till en övningsplats för krig. Sammanlagt rör det sig om 20 000 deltagande soldater till en kostnad av 583 miljoner kronor. USA, Finland, Frankrike, Estland, Danmark och Norge deltar. Det hårt kritiserade värdlandsavtalet är centralt och bland annat kommer ett amerikanskt stridsvagnsförband landsättas i Göteborg. Enligt Försvarsmakten finns det inga formella garantier att USA inte medför kärnvapen.
Aurora Bernt L bild 1Bild av Bernt Lindgren från fredsmarschen i Stockholm 14/5. Till höger syns en viss bloggare

OBS! Sveriges regering är mot medlemskap i Nato och mot krig. Alltså borde väl Hultqvist och Bydén marschera bakom den röda banderoll på bilden. Välkomna!

Nato som organisation är inte med i Aurora 17, vilket arrangörerna klargör genom skrivningen ”ytterligare närmande till kärnvapenalliansen Nato” Å andra sidan är det nära samarbetet med Nato och Natos dominerande land USA, samt värdlandsavtalet en utgångspunkt för övningen.

Några andra artiklar om NATO och Aurora17 på denna blogg 2016-2017.


Demonisera inte fredsmarscher mot krigsövningen Aurora 17, och saklig försvarsdebatt!
Varför ska man ha krigsövningen Aurora 17?
Stoppa Aurora – Kom med i Fredsmarscher!
Värdlandsavtalet ger faktiskt NATO möjlighet att placera kärnvapen i Sverige
USA ska undersöka EU- och NATO-kritiska partier i Europa – hybridkrigföring i kubik.
NATO-utredningen presenteras idag- Sverige, NATO och säkerheten
DN:s ohållbara argument för NATO-medlemskap
Stellan Skarsgård NATO-motståndare – rapport från mötet
Putin om det kalla kriget och NATO
Majoritet i Sverige mot Värdlandsavtalet med NATO
NATO:s övergrepp mot Serbien och andra
NATO stiger i land på svenska Utö
Regeringen JO-anmäls för NATO-samarbete och handelsavtal
Sveriges enögda rekrytering ska lära propaganda av NATO
SD böjde sig för NATO-lobbyn
NATO:s stora krigsövning i Polen mot Ryssland
NATO:s Breedlove konspirerade mot Obama, ljög samt påverkade Sverige
Bombkriget mot Serbien och skapandet av USA:s klientstat Kosovo
Gorbatjov:NATO ökar risken för världskrig – kan vi hejda det

intressant.se intressant.se Värdlandsavtal, , , , , , , ,


9 svar till “Apropå Expressen: USA älskar inte den svenska fredsrörelsen”

 1. Fejkexpressen till Natos undsättning. Vilken gärning. Fejkexpressens ledar-kladdare är en smarting som liksom Don Quixote anfäktar svenska fredsrörelsen och det med bidrag från skattebetalare och försvarar en främmande makt. Fejkexpressen lyfter bondfångeriet till nya höjder.

 2. Sveriges skickliga och pålitliga politiker har lagt ner det svenska försvaret, vad som finns kvar att sätta in är frivilligorganisationen hemvärnet. Att hemvärnet deltar i övningar med utländsk makt är underhållning avsedd för hemmapubliken. Alla utländska makter vet att vi har små plastbåtar med små kanoner, en ubåt i sjön åt gången, en rote Jas flyger en gång per dag över Öland och inget mer. De enda som inget vet är Sveriges befolkning.

  När Sveriges skickliga och pålitliga politiker ska lösa ett trovärdighetsproblem de själva skapat, skickar de problemet till en lydig ÖB de anställt för att inte ha avvikande åsikter. Då får han öva vad som finns, dvs hemvärnet. Putins intresse för Sverige är mycket ringa, vi är bara en pratsam tändsticka man går igenom på väg till Norges atlantkust. USA´s intresse för Sverige är mycket ringa, vi är en pratsam tändsticka alldeles inpå Ryssland som vägrar hålla oss med ett försvar. Ingendera sidan har resurser för att angripa motståndaren i syfte att ta hans mark.

 3. En dummerjöns kan ställa fler frågor än tio kloka hinner besvara och en MS-tidning kan sprida fler lögner än tio ärliga hinner dementera. I Expressens värld är det palestinierna som hotar Israel och Iran som hotar saudierna och hela Mellanöstern, Assad som hotar sitt eget folk och så vidare. Expressen lever det orwellianska livet så länge tygen håller.
  Expressen gjorde även klokt i att upphöra med krigshysterin. Pressen lyckades 1914 få folken i Europa med sig på sina ”ärofulla” idéer och hjälpte till att göra 1900-talet till ett storkrigens århundrade. Ryssland hotar inte någon men kommer inte heller att vika sig. Krigshets, angrepp och därmed förbunden övertro på missilsköldar kan leda till att Europa inte längre finns på kartan.

 4. Malligt av Expressen att lyckas skjuta sig själv i huvudet och peka med det andra avtryckarfingret för att försöka skjuta budbärare..

  US vill ju hellre ha terrorismen som ensam fiende att ”försöka bekämpa” överallt där de vill ha politisk, ekonomisk kontroll.. Chansen att vinna dessa utmaningar blir ju större med terrorn och risken att förlora minimal. Så visst är väl Ryssen ett hot mot den ordning US/NATO underlagt snart sagt hela världen med..

  • Alldeles riktigt! När kriget startats, EU/NATO angripit Ryssland, elektriciteten stängts av…Varifrån ska europe’er få mat med obefintliga digitala pengar? Hur ska vi importera mat utan fungerande digitala pengar. Sverige och andra länder har inte alls lika stor matförsörjning som förr i tiden. Efter några månader svälter vi alla ihjäl. Då har USA nått sitt mål! Ända in i kaklet! HURRA…

 5. Anders Persson har fäst min uppmärksamhet på en ledare av Jan-Erik Larsson i SvD ”
  Dags släppa in Ryssland från kylan?
  ”Ett intressant sätt att mäta effekten av en kvalificerad diskussion är att låta publiken dels redovisa sina åsikter före och sedan efter debatten.
  BBC gör detta återkommande och nu senast diskuterades denna tes: IT’S TIME TO BRING RUSSIA IN FROM THE COLD.
  Är det alltså dags för väst att släppa in Ryssland från kylan?
  De som talade före detta alternativ i diskussionen var den ryske journalisten Vladimir Pozner och Rysslandeexperten Domitilla Sagramoso. Mot detta alternativ talade den tidigare CIA-chefen Michael Hayden och den tidigare polske utrikesministern Radek Sikorski.

  Före diskussionen var publikens åsikter:

  40% utan fast uppfattning, 21% emot och 36% för. Efter diskussionen var motsvarande siffror 5, 47, 48.
  Diskussionen är väl värd att lyssna på oavsett vilken åsikt man har. Som format för en givande diskussion är detta värt att ta efter.”

  (https://www.svd.se/dags-slappa-in-ryssland-fran-kylan/av/janerik-larsson)

 6. Av sina 242 år av existens har USA fört krig i 222 år!
  Det historien lär oss är att USA älskar inte fred överhuvudtaget! USA för krig mot världsfreden. I USAs ögon (det militär-industriella komplexet och bankiren som tjänar muntum genom att låna ut pengar till krig och sölja krigsaktier vill säga) är fred den farligaste fienden som finns.