Sveriges enögda regering ska lära propaganda av NATO


Som bekant pågår psykologisk krigföring alltmer intensivt. Den domineras helt av USA, dess allierade och stora massmedia. USA har här stora framgångar. Man serverar då och då falska bevis, till exempel uppgifterna i FN, att Irak hade massförstörelsevapen inför angreppet på Irak, som medfört omkring 1 miljon dödade och omkring 10 miljoner flyktingar. Man har lyckats väl i sin demonisering av Ryssland, som genomförde en oblodig, befolkningsstödd annektering av Krim. Det långvariga undermineringsarbetet av USA:s NED, till en kostnad av 5 miljarder dollar enligt vice utrikesminister Nuland följdes av en av USA och EU-stödd fascistiskt statskupp i Ukraina, vilket Sverige och Väst accepterar. Fascister i landet saluförs som högerextremister, man noterar korruptionen i förbigående. Det kraftiga missnöjet i östra Ukraina presenteras som ryska insatser, och SvT kan först efter mycket om och men visa en film om massmorden i Odessa i morgon.

Man tiger om att kriget i Syrien främst är en av USA initierad intervention enligt starka belägg, bl.a. av en tidigare presidentkandidat i USA. President Assad demoniseras med påståenden med inga eller mycket svaga belägg. Man blundar för alla bevis för att terrorismen till stor del är en produkt av USA:s politik, trots att detta sagt även av Obama (DN 13/5 2015; vicepresident Biden och av ett officiellt kongressutskott i USA) President Obama som lett allt detta, som bedriver illegal bombning i Syrien, som utvidgar USA:s insatser i Irak, dom stödjer Saudiarabiens brutala krig i Jemen, som stadfäster NSA:s övervakning av medborgare i USA och av ledande personer utomlands, som i praktiken tillåter fortsatt, men mera fördolt tortyr av USA, får en trevlig positiv presentation i våra media. Ryssland vars krigsinsatser begränsas till legalt, reellt krig mot terrorismen i samarbete med Syriens regering demoniseras.

Detta har fått politiker i Väst, inte minst i Sverige, att överge stöd för vanliga värderingar av vikten av demokrati, av nationellt oberoende, av strävan efter fred, av alliansfrihet. I stället sätter sig Sverige i knäet på USA, och ökar risken för krig i Sverige och dess närområde.
Hultqvist Stratcom 160522

Vad gör då Sveriges regering?
”Som DN rapporterade i april fattar regeringen inom kort beslut om att gå med i Natos center för strategisk kommunikation, Stratcom, i Riga i Lettland. Regeringens främsta skäl är Rysslands påverkanskampanjer mot Sverige och andra grannländer. Att både identifiera och motverka sådana här kampanjer blir allt viktigare, sade inrikesminister Anders Ygeman (S) vid justitiedepartementet som förbereder beslutet.” DN: Kritik från två håll om NATO-samarbete

Proletären informerar ”Vad är då detta StratCom? Nato StratCom COE bildades för två och ett halvt år sedan, i januari 2014. StratCom COE är en akronym för det högtidligt klingande, men vad gäller förträffligheten löjligt missvisande, Strategic Communications Centre of Excellence. Högkvarteret ligger i Riga, och förutom Lettland är Estland, Litauen, Polen, Tyskland, Italien och Storbritannien medlemmar. Chef för StratCom är Janis Sarts, en herre som får den koleriske utbåtsjägaren Göran Frisk att framstå som närmast nyanserad i sin världsbild. Sarts hämtades till StratCom från sin statssekreterarpost på det lettiska försvarsministeriet och har tidigare varit speciell rådgivare i Georgien med inriktning på landets Natointegration. Janis Sarts, som naturligtvis förespråkar att Sverige ska gå med i Nato, menar bland annat att Ryssland aktivt försöker avsätta Tysklands förbundskansler Angela Merkel genom ”hybridkrigföring”.
En annan av Sarts teorier, som han fått torgföra i Dagens Nyheter (151027), är att nazisterna i Svenska Motståndsrörelsen skulle vara styrda från Kreml.”
a href=”http://www.proletaren.se/inrikes-politik/sverige-dras-i-stratcom-ska-jaga-ryska-bikinitroll”>Sverige dras in i Stratcom: Ska jaga bikinitroll

Känns tryggt eller hur?

Den norske bloggaren Pål Steigan har i morse publicerat en läsvärd artikel om situation.

Artikeln.
Sverige ønsker å slutte seg til NATOs Stratcom, skriver svenske medier. Forsvarsminister Peter Hultqvist (S) begrunner dette med at Russland driver en effektiv propagandakampanje, og at Sverige må lære seg å kjempe mot denne:

”Påverkanskampanjer förekom under andra världskriget, kalla kriget och vi kan nu se hur de har intensifierats. Framför allt den ryska sidan bedriver detta med en tydlig systematik och satsar oerhört stora resurser” säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Russland driver sjølsagt propagandakampanjer. Men det gjør da i høyeste grad USA også. At en sosialdemokratisk statsråd i det angivelig nøytrale Sverige ikke ønsker å se det, men tvert om ønsker å bli en del av NATOs propagandakrig, sier en hel del om situasjonen i nabolandet. Og ser man på svenske medier er det ikke lett å få øye på utslag av den russiske propagandaen, men desto lettere å spore opp reine avskrifter av vestlig propagada. Men Hultqvist synes ikke det er nok. Proletären skriver om Stratcom:

Under sju sommardagar 2014 studerade StratComs analytiker kommentarerna på de tre största lettiska nyhetssajterna och fann att hela 1,45 procent av dem kunde vara från ryska ”hybridtroll”. (För den som inte är bekant med begreppet så är epitetet troll i internetsammanhang synonymt med provokatör.) StratCom misstänker i samma rapport att en del av de här ”hybridtrollen” är vad de kallar för ”bikinitroll”: användare med profilbild på en ung vacker tjej, som mjukt och lent uppmanar sina ”måltavlor” att omvärdera sina åsikter. < Proletären: Proletärens läsare uppmanas härmed att vara på sin vakt om ryska tjejer vill diskutera rysk försvarspolitik – på ryska då – på internet. Det kan vara betalda Putinagenter. Tack, StratCom, för att ni håller oss alerta.
NATO must use various channels, including the traditional media, internet-based media and public engagement, to build awareness, understanding, and support for its decisions and operations. This requires a coherent institutional approach, coordination of effort with NATO nations and between all relevant actors, and consistency with agreed NATO policies, procedures and principles.

Stratcom 300px-USSTRATCOM_emblem
Kort sagt: Stratcom driver propagandakrig i tradisjonelle medier, på internett og andre steder for å skape forståelse og støtte for NATOs politikk og operasjoner, fullstendig koordinert med og i samsvar med NATO og NATOs politiske behov. Det er dette nå söta bror så fryktelig gjerne vil bli en del av. Norge er ikke medlem av Stratcom, og trenger det heller ikke. Her har mediene i en menneskealder visst å dekke internasjonale begivenheter slik det passer NATO og Washington best.

Jeg har tidligere presentert USAs egne retningslinjer for psykologisk krigføring (PSYOP). I den offisielle manualen står det blant annet: PSYOP may be employed as part of a deception mission to help with disguising an operation or can be left unused to achieve maximum surprise.”

Avslutande ord: Är i regeringen och myndigheter blinda, hjärntvättade eller rentav mutade?? Vet inte. Men man saknar enligt min mening förmåga till elementär analys, liksom organ som SÄPO som jag diskuterat i tidigare blogginlägg. Samtidigt söker alltfler i världen information även av siter som Sputnik News och Russia Today, som i konsekvensens namn ses som organ för rysk propaganda av myndigheterna. Gapet mellan politiker och medborgare ökar, medan tilltron till ledande politikernas förmåga minskar – på mycket goda grunder.


4 svar till “Sveriges enögda regering ska lära propaganda av NATO”

 1. Jämför DN:s ”intervju” med Rysslands utrikesminister Lavrov, internationellt en mycket högt respekterad diplomat med fläckfri bakgrund, och följande ”intervju” http://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/dorren-till-att-bli-president-oppnas-for-micheil-saakasjvili/ med dömd kriminell f.d. (slipstuggande) president av Georgien som inte vågar återvända till hemlandet för att det är fängelse som väntar, manen som beordrat anfall mot Sydossetien då den Georgiska armén gjorde sig skyldig för grova krigsbrott.
  Ja, Saakashvili får krama barn, ha barnet i famnen, skaka hand med kamouflageklädda poliser (vad det verkar vara) och inget negativt sägs om varken Georgien, Ukraina eller ännu mindre Saakashvili själv.
  Sverige behöver inte Stratcom för DN kan agera professor i ämnet.

 2. Om man ska tro radio och tidningarna så kommer SD att stödja V:s förslag om att lägga samarbetsavtalet på is ett år. Frågan är om man kan lita på SD?

 3. ”Det svenska värdlandsavtalet med Nato ser ut att skjutas upp ett år.
  Sverigedemokraterna gör gemensam sak med Vänsterpartiet och yrkar på en så kallad vilandeförklaring i riksdagen.
  – Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet, säger Mikael Jansson, riksdagsledamot för SD och ledamot i försvarsutskottet, till TT.
  SD och V kommer att begära en vilandeförklaring, som är ett minoritetsskydd reglerat i regeringsformen. En vilandeförklaring går igenom om minst en sjättedel av riksdagsledamöterna stöder den.”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22866636.ab