Nya sakliga rapporter från Syrien av Sveriges Radio: Hårda strider väntas

Under 7 års tid, sedan krigets start, har Sveriges radio och TV okritiskt återgett angriparen USA:s version. Jag har påtalat detta i många artiklar och har också anmält program till Granskningsnämnden. Granskningsnämnden accepterar propaganda för terrorism på SvT

I ett inslag på morgonnyheterna 26/6 intervjuar reportern Johan Mathias Sommarström, Sveriges Radio en man i Homs som lämnat terroristorganisationen al-Nusra ”Han lämnade rebellerna i Homs”.

Intervjun var saklig och uppgifterna är i överensstämmelse med andra uppgifter och viktiga fakta – som etablerade media underlåtit att rapportera.

Jag återgav intervjun med en kort kommentar. Syrien: Sveriges Radio vaknar efter 7 års slummer?

* Vidare finns en längre rapport som rekommenderas Radionyheterna
Ca 12 minuter in i programmet och pågår i c:a 5 minuter.

Igår återkom med Sommarström med ett nytt sakligt reportage. Där berättar en militär befälhavare om förberedelserna inför strid, om Syriens humanitära amnestipolitik och om de falska rapporterna om gasattacker av Syriens regering – USA-propaganda som media okritiskt bara upprepat. Jag har bevakat frågan och publicerat många artiklar med fakta och referenser som ger stöd för denna min bedömning – se nedan.

I morse kom en intressant rapport av Sommarström om återvändande till det stora palestinska flyktinglägret i Yarmouk utanför Damaskus.

Hoppas att Johan-Mathias Sommarström får fortsätta att rapportera.

Hårda strider väntas i Syrien Johan-Mathias Sommarströms rapport i radionyheterna i P1 27/6. 2:44 min. Hårda strider väntas i Syrien

I Syrien har nästa stora slag om ett rebellkontrollerat område inletts. Det är i Daraa nära gränsen mot Jordanien. Området kontrolleras av IS och al-Qaidagruppen Nusrafronten och de senaste dagarna har över 40 000 människor flytt
Syrisk tv visar hur regeringsarmén avancerar, samtidigt hörs ljudet av flygbomber. Att ta tillbaka omgivningarna från IS och al Nusra har varit en munsbit för regeringsarmén, nu väntas de gå in i själva staden.

En som kommer att leda operationen på marken är major Rami, som inte vill uppge sitt efternamn.
Syrien major Rami
Major Rami, fältofficer i den syriska regeringarmén. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Det är ett gränsområde så det kommer att bli hårda strider. Grupperna i Daraa vill försvara gränsen och de både finansieras och får vapen av en rad andra länder, major Rami menar att han har bevis för att Saudiarabien, Qatar, USA, Turkiet och Israel på olika sätt varit med och stöttat grupperna.

Han hade hoppats på ett försoningsavtal säger han, sådant har nåtts mellan regeringsstyrkor och väpnad opposition på en rad andra ställen och innebär att rebellerna lägger ner sina vapen och i utbyte går fria.

Vårt första val är inte att slåss, vi vill hellre nå försoning och det vill också regeringen och presidenten. Men om rebellerna inte går med på det har vi inget val, då måste vi slåss.

I dag reser han till Daraa för att leda styrkorna på marken.

Den syriska regeringsarmén har vid flera tillfällen anklagats för att använda kemiska stridsmedel, men major Rami viftar bort anklagelserna.

Vi behöver inte använda sådana vapen. 80 procent av våra segrar kommer efter samarbete och stöd från civila, säger han.

– Som stridande är vi själva ofta nära de ställen där vi anklagas för att ha använt sådana stridsmedel. Vi behöver inte använda sådana och vi skulle dessutom försätta oss själva i fara. Dessutom samarbetar vi med inspektörerna i OPCW.
ISIS i RaqqaIS i farten
Han menar istället att det är rebellgrupperna som antingen själva använt kemiska vapen eller spridit falska nyheter för att få omvärldens stöd. När han jämför situationen i Syrien i dag med hur det såg ut för sju år sedan, i början av konflikten, säger han att det är stor skillnad.

Det är 80 procent bättre än för sju år sedan. Vi kan säga att Syrien reser sig och tvättar bort det som tidigare hänt.

– Om gud vill så kommer allt att bli bättre, gradvis.

Några punkter angående eventuell kemvapenattack.
1. Fabrik för kemiska vapen och sådana vapen har nu hittats hos rebeller i Ghouta och sådana vapen har använts av dem tidigare.
2. Belägg finns för att den presenterade videon från påstådd attack med kemvapen är från en övning i Gaza för 4 år sedan. Fakta bakom ”iscensatt” video med barn i Syrien som påstås ha utsatts för attack med kemiska vapen
3. Ryssland anser sig ha bevis för att den påstådda gasattacken i Syrien är en ”false flag”-operation av Storbritannien här. Belägg finns för att Storbritannien har iscensatt den påstådda attacken i samarbete med White Helmets, en terroristanknuten organisation som bara arbetar i terroristkontrollerade områden. Ab och Ryssland hävdar att Storbritannien står bakom det falska gasangreppet
4. Syrien har förstört sina kemiska vapen har FN rapporterat 2016.
5. Ryssland har förstört sina kemiska vapen har OPCW rapporterat 2018.
6. Syrien har allt att förlora på att använda sådana vapen, särskilt nu efter stora militära framgångar, befolkningsstöd och med tanke på världsopinion och massmedia. Svensken Ove Sellström i OPCW har också gjort denna bedömning.
7. Syrien förnekar bruk av kem-vapen och USA:s försvarsminister Mattis menar att bevis saknas på att kemiska vapen har använts.
8. USA & Co, samt rebeller/terrorister har allt att vinna på att påstå att Syriens regering använt sådana vapen. Då kan de mer öppet gå till angrepp.
9. Terroristorganisationer har utnyttjat tidigare bombningar med att anfalla.
10. Bevis saknas också för att Syrien tidigare använt gas mot befolkningen. USA-initierad ”information”/propaganda sprids ofta alltför okritiskt.
11. Enligt folkrätten får endast FN besluta om angrepp mot medlemsstat.

Några artiklar om gasattacker i Syrien.
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall på grund av bevis om rebellerna utförde gasattacken i Ghouta i augusti 2013.
Seymour Hersh: Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien, med USA:s ”hjälp”.
USA har använt utarmat uran i Syrien och Irak enligt Pentagon
Väst hindrar FN att undersöka gasincidenten i Syrien
Debatt i Läkartidningen om SWEDHR, gasattacken i Syrien mm 28/4 2017.
Har Pentagon tränat terrorister i användning av kemiska vapen?
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken
FN-rapporten om gasattacken i Syrien i april håller inte
Tidigare och kommande (?) gasattacker (av terrorister) i Syrien
Svensk expert slår hål på Frankrikes rapport om gasolyckan
Framstående USA-expert:Skedde verkligen en gasattack i Syrien som beskrivits?
Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom giftgasangrepp i Khan Shaykhoun?
Medietystnad när Trumps bevis för gasattacken i Syrien sågas
Rebellerna utförde gasattacken i Ghouta – indikation från FN:s inspektörer
Rapporten om gasattack kom innan Syrien bombade terroristers gaslager
Stackars Syrien. False flag förleder,förvanskar fakta

Några artiklar om USA:s stöd till terrorister.
USA:s färska och äldre stöd till terrorister i Syrien VIKTIG ARTIKEL.
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien

Kriget i Syrien: Ett hundratal artiklar

i Andra om: , , , , , , , , , ,, , ,

  6 comments for “Nya sakliga rapporter från Syrien av Sveriges Radio: Hårda strider väntas

 1. arbetarklass
  28 juni, 2018 at 15:16

  Medias funktion som granskare har med tiden övergått till opinionsbildare. Det är stötande när de själva säger sig uppfylla en av demokratins viktiga funktioner som granskare av makten. Men jag tror det kan bli ändring på det när de får folket mot sig från olika perspektiv bland annat de som påpekas här ovan. Häromdagen hittade jag en träffande satirbild på nätet om saken där Svt framställdes som en liten hund som krampaktigt kramade ena benet på en kostymprydd husse som hade namngetts ”Regeringen”. Synd jag inte sparade länken. Det blir allt svårare att söka via sökmotorer därför ”oönskade” sökresultat automatiskt sorteras bort med hjälp av programmerade logaritmer. Jag tror det är ett resultat av att regeringen för inte så länge sedan förhandlat med sociala medier och sökmotorernas ägare.

 2. Petrus
  28 juni, 2018 at 15:28

  Too little too late. Efter att ha ljugit och vinklat rapporteringen under 7 års tid så ändras nu rapporteringen när angriparna förlorat slaget och det är dags att vända blad. Om förtroendet för SR och andra svenska medier ska återfås så bör också den egna rapporteringen granskas i hindsight och svenska politiker och mediamän straffas i efterhand för att ha understött kriget och därmed varit delaktiga i dödandet. Kommer det att ske, kommer någon att behöva stå till svars? Bildt? Bonnier? Reinfeldt? Nej, självklart inte.

 3. ERIK
  28 juni, 2018 at 21:40

  SR och SvT var en gång i tiden när (S) hade regeringsmakten med stöd av nära hälften av valmanskåren klart (S) vänligt även när radio- och TV-chefen inte hade partibok. Efter alliansregeringens 8 år är bilden en annan. Inrikespolitiskt är radion och SvT mer (S) kritiska och har en alltmer tydlig bias åt det borgerliga hållet. Utrikespolitiskt skiljer sig alliansen + SD inte nämnvärt från S, MP och V så där gäller att SR och SvT följer deras utrikespolitiska linje slaviskt. Om alliansen efter valet bildar regering med stöd av SD kommer den lilla gnutta objektiv journalistik som ibland finns att ryka. Får SD stort inflytande går vi mot en polsk/ungersk situation där chefer byts ut och yttrandefriheten minskar. Den demokratiska fernissan är tunn bland (M) och SDs lokalpolitiker och den rötan kommer att spridas uppåt i takt med politiska framgångarna på riksplanet.

 4. Sent nytt om råttrensning från Syrien
  30 juni, 2018 at 12:33

  Lite detaljer kring råttrensningen i Derra’a, Syrien finns här. Tydligen varande inte USA deras moderata halshuggare om den Syriska Arméns offensiv. Oavsett varför så rått populationen i Derra’a har avsevärt decimerats. http://www.voltairenet.org/article201746.html

  På den södra fronten har den Syriska armén rensat jihadister för israel. Galna höjderna är nästa mål på befrielse menyn. All tecken tyder på att marktjuven darrar – minnet av tappra Hizbollah soldater som skickade marktjuvens armé med svansen mellan benen år 2002 och 2006 sitter djupt i sionisternas minne. Spring marktjuv, spring för livet!!!!
  http://www.presstv.com/Detail/2018/06/30/566517/Syria-Israel-Golan-Daraa

Comments are closed.