Spökskrivna artiklar: CIA, läkemedelsföretag och PR-firma


Man vet sedan decennier att t.ex. CIA agerar spökskrivare för journalister och tidningar. Detta genom avslöjanden av förre CIA-agenten Philip Agee 1970-talet, och nyligen av Udo Ulfkotte.CIA köper journalister och Köpta journalister och Boken ”Köpta journalister” stoppas i USA?, som nyss publicerats.

Etablerade media verkar inte vilja veta det. En del av dem och deras journalister är rimligen inblandade.

Denna artikel som publicerades i början av september är lika aktuell idag, eller hur?

Nyligen återpublicerade jag en artikel om just ”Köpta journalister” här, vilket ledde till fortsatt, livlig debatt. Boken ”Köpta journalister stoppas i USA, Sverige.”

Vem tror att detta inte förekommer i Sverige idag också?
Historiker har belagt att ledande svenska journalister tidigare spred USA-propaganda i Sverige. Hur USA manipulerade den svenska intelligentian och allmänheten Jag skrev ”Söndagen 31 mars 2013 gjorde P3 dokumentär ett drygt timslångt program baserat på Nilssons forskning med rubriken ”CIA:s hemliga propagandakrig i Sverige”
Herbert Tingsten, Harry Martinsson, Ingmar Hedenius, Vilhelm Moberg och Birgitta Stenberg är bara fem av alla som deltog – mer eller mindre medvetet – i manipulationen.

Det är också belagt att läkemedelsföretag skriver stommen i vetenskapliga artiklar om läkemedelsprövningar, vilka sedan läkare kan publicera.

Spökskrivna artiklar finns på andra områden: Jag återger utdrag ur en artikel av Torbjörn Sassersson i Newsvoice nyligen ”PR-firma hävdar att den spökskriver 3000 artiklar per år för industrier och organisationer” Newsvoice

En amerikansk PR-firma i Washington grundad av en tidigare skribent på Wall Street Journal uppger att denne producerat 1000-tals spökskrivna artiklar (op-eds*) för USA:s största handelsorganisationer, universitet och multinationella företag. ” Det avslöjade journalisten David Swanson den 1:a september.

En ”op-ed” (opposite the editorial page), som ibland översätts till ”opinion editorial”, är en artikel publicerad i en nyhetstidning eller ett magasin, som uttrycker en åsikt av en namngiven artikelförfattare som normalt inte tillhör redaktionen.

PR-företaget som heter Keybridge Communications hävdar öppet i sin marknadsföring att det har kapacitet att få in sina alster i vilken stor stad som helst i USA.

För 5000 USD dvs knappt 43,000 kr skriver Keybridge en upp till 800 ord lång artikel och de lovar att om artikeln publiceras i en tidning med nationell spridning nås garanterat minst 50,000 läsare. Priset inkluderar en efterföljande bevakning av hur artikeln nått ut. NewsVoice illustrerar dessa exempel nedan.
Newsvoice 160904 ghost-articles-op-ed
Foto: Davidswanson.org

Swanson beskriver nyhetssystemet som korrupt och han frågar retoriskt om redaktörerna vet om artiklarna de får in är spökskrivna eller inte alternativt är helt eller delvis spökskrivna. Det kanske är något för en kommande Wikileaks-läcka att avslöja, skriver han.

Slutligen uppstår den naturliga frågan, hur vanligt är detta i Sverige? Kan du lista ut vilka artiklar i de svenska gammelmedierna som är spökskrivna av svenska PR-byråer?

Propaganda 150223

Läs denna basartikel! Är våra massmedia objektiva?

Några andra artiklar om yttrandefrihet och censur
Hemlig telefon- och internetövervakning i USA
Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykteDe spionerar på dig också via internet!

Debatt om Kuba, emigrationen och internet
Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
Hur USA ska censurera internet
Minskad frihet på nätet i Tyskland
Även Danmark vill minska yttrandefriheten
Principiellt om tryckfrihet 20/10
Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
Hur USA manipulerade den svenska intelligensian – och allmänheten – under 1950, -60 och -70-talet

intressant.se , ,,, , , ,


11 svar till “Spökskrivna artiklar: CIA, läkemedelsföretag och PR-firma”

 1. Det här är värt att uppmärksamma även för så kallade alternativa medier på Internet.

  Jag sköter om webbplatsen http://www.folkkampanjenmotnato.se. Den hålls inte så aktuell som vore önskvärt vad gäller kommentarer till olika händelser, och en del artiklar skulle behöva uppdateras eller kompletteras av andra artiklar. Men där finns hela värdlandsavtalet på engelska och svenska och en ganska omfattande kommentar till avtalet.

  Två gånger har jag kontaktats av okända personer som erbjuder samarbete med att skriva artiklar! Naturligtvis har jag tackat nej.

  Vi som hämtar mycket kunskap från Internet måste se upp för desinformation. En, åtminstone för några år sedan, känd och USA-kritisk kommentator på en känd webbplats gick ut och erkände att en stor del av det han skrev var lögn. Han gick också ännu längre och påstod att hela webbplatsen spred lögner. I båda fallen gav han ungefärliga mått på vad som var lögner, och det handlade om sådär 25 % eller mer.

  Hos en del respekterade webbplatser skriver många olika personer artiklar, och även med sträng redaktionell kontroll skulle desinformation kunna smugglas in där. Den i föregående stycke nämnde kommentatorn syntes förr på mer än ett ställe, men det tycks inte vara så längre.

  Vad gäller desinformation ska man se upp för två metoder:

  1. Desinformatören BLANDAR SANNINGAR MED LÖGNER. Det leder till två möjligheter:
  a) Du känner igen sanningarna. Därmed litar du på författaren och tror på lögnerna.
  b) Du avslöjar lögnerna, och sedan misstror du även sanningarna.

  2. Desinformatören BLÅSER UPP EN BISAK ELLER ETT VILLOSPÅR. Detta för att vända din uppmärksamhet bort från något viktigt.

 2. Jag förmodar att du har rätt eftersom journalister i allmänhet INTE ställer relevanta frågor, INTE försöker undersöka tingens ordning mer objektivt, samt till synes HELT MEDVETET gömmer viktiga fakta likt illusionister som lurar en betraktande publik för att åstadkomma en synvilla.

  Det börjar bli exalterande med illusionismen och alla människor som inte längre tror på producenterna av den. jag tror att det kan leda till ren kärlek och fred.

  Hur det blir hänger på oss alla, var och en. Slutresultatet är summan av vår kraft.

 3. Ska man dra slutsatsen att Vodoodarskis ledare är spökskrivna från Langley? Det förklarar en hel del i så fall

 4. Uttryckt av N. Chomsky.
  The most effective way to restrict democracy is to transfer decision-making from the public arena to unaccountable institutions : kings and princes, priestly castes, military juntas, party dictatorships, or modern corporations.
  Chomsky again : All over the place, from the popular culture to the propaganda system, there is constant pressure to make people feel that they are helpless, that the only role they can have is to ratify decisions and to consume.
  The smart way to keep people passive and obedient is to strictly limit the spectrum of acceptable opinion, but allow very lively debate within that spectrum – even encourage the more critical and dissident views.

  The mass media absolutely are the enemy of the people. Without question they are. They are the enemy of our entire species.

  Noam Chomsky : Today’s America is the Soviet Union 2,0.

 5. Inte nog med myglet Clinton Foundation, nu även Tony Blair Institute med stora ’bidrag’ från Saudi Arabia !
  https://www.sott.net/article/395427-Tony-Blair-Institute-confirms-it-received-millions-from-Saudi-Arabia

  Kommer ni ihåg Postkods-Lotteriets penninggåvor till CF.
  https://www.clintonfoundation.org/contributors?category=%2410%2C000%2C001+to+%2425%2C000%2C000
  Och :
  The Rothschild and Saud Families Fund Both John McCain and Hillary Clinton.
  https://washingtonsblog.com/2017/03/66269.html