Debatt om Kuba, emigrationen och internet.



Det finns verkligen olika uppfattningar om Kuba. Jag har fått en kommentar av Thomas Åkerblad, som vanligen har helt annan bedömning än jag själv. Jag har publicerat 53 kommentarer från honom till olika blogginlägg sedan 24 februari förra året, vilket väl säger något om publiceringspolicy på denna blogg.

Han har skickat in en kommentar till gästblogginlägget Kuba:55 år av revolution 15/1: ”Ja det är väldigt fantastiskt vad Castro klanen har lyckats med, ett land där folk har dött i tusental i deseperata försök att fly. En diktatur som du som medborgare inte har rätt att lämna, en diktatur utan fri press där vanligt folks enda möjlighet till att komma at internet är att besöka ett statligt internet-cafe där du blir registrerad och utländska farliga sidor så som BBC är blockerade. Vad som gör det hela mer tragiskt är att ni vet det har men fortsätter lik förbannat att hylla diktaruren. Jag liksom många andra har varit där själv och en händelse som fastnade var en Kuban som i början av kvällen hyllade systemet for att senare då denne insag att vi inte var kommunister talade om sina två tidigare flyktförsök.”

Denna kommentar besvaras nedan av Zoltan Tiroler, författare till gästblogginlägget.

”Ännu en gång visas en häpnadsväckande okunnighet om fakta kring Kuba. Låt oss ta frågan om att lämna Kuba. Det finns flera undersökningar av emigrationen.

* Utvandringen till USA var större i förhållande till folkmängden före revolutionen än vad den var efter.
* Kubaner kan fritt resa från Kuba, hindret för dem är att få visum till exempelvis USA.
* Förra året åkte 185 000 kubaner utomlands på semester eller av andra skäl.
* Utvandringen från Centralamerika och Mexiko är större än den är från Kuba i förhållande till folkmängd eller i absoluta tal.
* Kubaner som tar sig illegalt till USA får automatiskt stanna. Däremot är det svårt att få visum för att ta sig dit på ett säkert sätt. Detta då USA vill uppmuntra till en emigration som är livsfarlig, men som man kan göra politisk profit på. Därav ett stort antal dödsfall
på den farofyllda vägen. Jämför med de flyktingar som drunknar i Medelhavet…
* Att många försökt fly är på grund av ekonomiska skäl, vilket de flesta är överens om. Till fattigdomen är USAs blockad den viktigaste orsaken. Blockadens syfte har som uttalat mål att ”skapa svält och desperation.” Att många kubaner vill ha det ekonomiskt bättre är inte konstigare än att många från fattigare länder vill ta sig till Sverige. Med undantaget som jag påpekat ovan, att kubaner automatiskt får stanna i USA.
* Bestämmelsen ovan gäller endast kubaner. Andra latinamerikaner utvisas, medan kubaner alltså har en särställning av politiska skäl.
Kuba med flagga untitled

För att gå vidare till frågan om Internet:
* USA har i åratal hindrat Kuba från att koppla upp sig på den fiberoptiska kabel som löper mellan Florida och Kuba.
* USAs blockad förbjuder export av såväl hård- som mjukvara till Kuba.
* Tusentals hemsidor blockeras av USA, exvis Disneychannel, Google Maps och många andra. Ekonomiska transaktioner på nätet hindras av USA.
Så snart en dator identifieras genom sin IP-adress som varande i Kuba träder begränsningarna i kraft.
* Enligt en undersökning som Reportrar utan Gränser (som delvis finansieras från USA) blockerade Kuba inte ens antikubanska hemsidor.
* För något år sedan blev en kabel till det avlägsna Venezuela klart. Successivt byggs Internetförbindelsen ut, men det kräver stora
investeringar i infrastrukturen. Fram tills dess var Kuba avhängigt av en dyr och långsam satellitförbindelse.
* På grund av begränsningarna har Kuba prioriterat användning av Internet för universitet och skolor, läkare, journalister och offentliga institutioner. Det finns ett stort antal Internetcaféer, där många kan få tillgång till Internet.
* USA och Sverige kanske ska ligga lite lågt med att anklaga andra för registrering? Eller har diskussionen om NSA, SÄPO och FRA gått
debattören helt förbi?


i Andra om: , ,, , , , , ,

PravdaSvensk-kubanska Nyhetsbanken Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska