Hemlig telefon- och internetövervakning i USA


En fråga gäller världens enda supermakt, USA, som rättsstat. Vi har tidigare publicerat inlägg här i början av januari, bl.a. av en professor i juridik i USA som påvisar inskränkningar av demokratiska förhållanden och hemlig övervakning av medborgarna i USA. Mot bakgrund av detta är dagens nyhet kanske ingen större överraskning.

Enligt en nyhet i morse i den stora brittiska tidningen The Guardian får miljontals människor i USA får sina telefonsamtal och sina mail övervakade efter ett hittills hemligt beslut i en specialdomstol för säkerhetsärenden. Denna övervakning sker dagligen av säkerhetsmyndigheten NSA efter tillstånd av den hemliga domstolen FISA att övervaka trafiken via bredbands- och teleföretaget Verizon, skriver brittiska The Guardian, som har kommit över en kopia av beslutet. Om motsvarande övervakning sker av andra operatörer är för närvarande okänt, men förefaller sannolikt.
Justitia 1 90px-Statue_of_Themis

Detta sker oavsett om de granskade är brottsmisstänkta eller har begått brott, skriver tidningen. Det är första gången det har blivit känt under Obamas presidentskap. Både inrikes och utrikes samtal registreras efter tillsånd i april av FISA, som kontrollerar och beslutar om övervakning. Regeringen har obegränsad befogenhet att samla in data fram till den 19 juli. Vem tror att tillståndet inte kan förnyas då – såvida protesterna inte blit för vålsamma.

Förhoppningsvis blir det debatt i USA om detta. Under George W Bushs tid som president var detta slags långtgående övervakning vanligare efter 11 september 2001.The Guardian hade vid pressläggningen förgäves bett om kommentarer till uppgifterna från presidenten, justitiedepartementet och NSA.
Frihetsgudinna gråter bild

Det vore bra om den debatten också innefattar Echelon, som är det största informations- och övervakningsnätverket som skapats. Echelon, som arbetar för USA:s regering kan fånga upp satellit- & radiosändningar, telefonsamtal, e-post och fax. Man beräknar att Echelon skannar av 3 000 000 000 meddelanden per dag…

Senare under dagen rapporterade Reuters att Obama försvarade övervakningen som nödvändigt för att skydda amerikaner mot attack ” it defended the practice as necessary to protect Americans against attack.” Vilka väntar Obama attacke från kan man undra. Det finns många, som behandlats illa av USA:s regering under Obama, och det kanske finns någon insikt om detta. Bättre vore om USA kunde ändra sin utrikespolitik och visa respekt för demokrati, nationell självbestämmanderätt, FN och internationella konventioner, dra bort trupperna från Afghanistan, betala omfattande krigsskadestånd och stänga sina hundratals miltärbaser, fästen för en aggressiv utrikespolitik.


i Andra om: , ,, , , , , , kontroll

Guardian 6/6 Reuters Norrköpings tidningar Jonathan Turleys blogg SKP-bloggen SKP-bloggen Motvallsbloggen 5/1 Henrik Alexandersson Nyhetsbanken SvD om Kuba 26/11 Svenssonbloggen Kommunisternas blogg Anarkia FIB-Kulturfront. DN stoppas text om Gaza Dagens ekot om Arne Modig på Kuba Aftonbladet 2008 om mordförsök på Castro SR SvD1 SvD2Aftonbladet.se Expressen SvT Flamman Proletaren Svensk-kubanska

  11 comments for “Hemlig telefon- och internetövervakning i USA

 1. NSUN
  6 juni, 2013 at 16:15

  Om du sätter detta i relation till hur signalspaning ser ut och hur den bedrivs i andra länder, hur ser det ut då? Är det mer eller mindre omfattande än andra länder? Är rättssäkerheten mer eller mindre?

 2. 6 juni, 2013 at 18:33

  Är det bra att världens enda supermakt spionerar på medborgare i USA och i andra länder i hemlighet? ”Frihetens” hemvist? Friheten att kunna bli föremål för hemlig avlyssning?

  • NSUN
   6 juni, 2013 at 18:41

   Självklart inte, men på andra sidan är det själva spionerandet på Sverige som jag själv tycker är viktigt. Om Amerikaner, Ryssar, eller Kineser väljer att bedriva inrikes spionage på sina egna medborgare bryr jag mig inte speciellt mycket om.

   Hur ser topp 3 listan ut på länder som aktivt spionerar i Sverige eller på Svenskar i utlandet?

 3. 6 juni, 2013 at 20:07

  Även i Sverige sker visst spinoage. SÄPO hade ett register med ett par hundra tusen namn om jag minns rätt. Och man satte några hundra medborgare i ”arbetsläger” under andra världskriget. Hur det ser ut idag vet jag inte. Har inga fakta om vilka (utöver SÄPO) som spionerar (kanske är den officiella termen en annan) på svenskar.

  • NSUN
   6 juni, 2013 at 20:24

   Säkerhetspolisen kallar det spioneri, olovlig underrättelseverksamhet, obehörig befattning med hemlig uppgift och röjande av hemlig uppgift.

   Ska man tro vad som står i media så är det ett 15 tal nationer som bedriver sådan verksamhet i Sverige, där Ryssland, Kina, och Iran utpekas att vara särskilt aktiva. Kanske inte så överraskande.

   I Säkerhetspolisens årsrapport för 2012 pekas Syrien och Iran ut som särskilt aktiva under det gågna året. Inte heller vidare överraskande.

 4. 6 juni, 2013 at 22:51

  Kanske det. Är inte så insatt i detta. Men SÄPO kanske levererar uppgifter fritt till USA, som nyligen uppdagats. Och vi minns hur Sverige hjälpte CIA att ta hand om egyptier för många år sedan. Kanske får t.ex. USA och vissa andra stater de uppgifter de behöver direkt från SÄPO?

 5. Rolf
  6 juni, 2013 at 22:52

  Var det inte det här kontroll samhället som vi förfasade oss över när sovjetsamhället
  kritiserades? Vår frihet har starkt begränsats, men när det gäller att skydda det kapitalistiska samhällssystemet(läs försvar USAs hegemoni)är det tydligen helt OK. Idag vet man vilka sidor på internet varje enskild människa varit inne på. Vi har nog aldrig varit så kontrollerade som nu. Till råga på allt gör vi det många gånger frivilligt.
  Vågar man läsa bloggen Jinge.se utan att registreras?

 6. Martin Kullberg
  7 juni, 2013 at 10:26

  Det privata näringslivet allierade sig med staten emot sina egna kunder, utan minsta bråk.

  Det privata näringslivet som en garanti för frihet, är ytterligare en av alla skrattretande teorier som hemsökt folk här i världen.

 7. 7 juni, 2013 at 17:28

  http://www.democracynow.org/2013/6/7/a_massive_surveillance_state_glenn_greenwald.

  Länk från Leif Elinder

  ”The National Security Agency has obtained access to the central servers of nine major internet companies — including Google, Microsoft, Apple, Yahoo and Facebook. The Guardian and the Washington Post revealed the top secret program, code-named PRISM, after they obtained several slides from a 41-page training presentation for senior intelligence analysts. It explains how PRISM allows them to access emails, documents, audio and video chats, photographs, documents and connection logs. ”Hundreds of millions of Americans, and hundreds of millions – in fact billions of people around the world – essentially rely on the internet exclusively to communicate with one another,”

Comments are closed.