Farlig Olydnad! Varning för Putinism!

Idag kl 19 visar Södra Teatern i Stockholm pjäsen OLYDNAD på Södra Teatern. Södtra Teatern: OLYDNAD
Olydnad Riksteatern 171113Riksteaterns annonsbild för pjäsen OLYDNAD
Annonseringen är tilltalande:

” OLYDNAD
Var går din gräns?

När Agneta Norberg fyller 80 år ställer hon till med kalas. Det enda hon önskar sig av sina nära och kära är pengar att betala sina böter med. För Agneta har varit olydig och brutit mot lagen. Det visar sig att det inte är första gången och inte heller den sista.

Olydnad är ett musikaliskt och visuellt kollage som bygger på insamlade autentiska berättelser från människor som varit civilt olydiga.

Civil olydnad ställer många frågor på sin spets: om rättvisa, uppoffringar, drivkrafter, moral och till sist om själva demokratin.

Vad är det som får människor att gå över en gräns för sin övertygelse? Vilka är dessa personer? Hur går det till? Hur känns det? Är det försvarbart i demokratins namn? Och var går din gräns?

Men hur blev det i verkligheten? Jag fick i morse följande e-mail från Agneta Norberg med en insändare som hon skickat till 4 tidningar. Publiceras med Agneta Norbergs godkännande.

”Till insändarsidan

Riksteaterchefens lydnad

I afton, den 13 november, ges föreställningen OLYDNAD på Södra Teatern. Den består av ett antal exempel på olydnad, tagna ur verkliga livet, bl.a. Barbro Westerholms olydnad när hon som generaldirektör för socialstyrelsen,helt på egen hand, vägrade klassa homosexualitet som en sjukdom.
Agneta Norberg 171113Agneta Norberg
Ett annat olydnadsexempel skulle vara min, Agneta Norbergs,alltså min, olydnad, mot krigsmakten Nato. Hon och ett antal andra kvinnor klippte upp stängslet vid Kallax flygfält i Luleå, den 2 juni 2015, och kröp in. Detta i protest mot att USA/Nato och partnerskapsländer övade flygstridsövningen ARCTIC CHALLENGE EXERCISE, 2015, bestående av 115 stridsplan.(varav USAs kärnvapenkapabla F-16 plan)

Riksteaterns regissör kontaktade mig tidigt och besökte mig i mitt hem och gjorde flera intervjuer för att få underlag till föreställningen. En fotograf kom dessutom hem till mig och tog massor med bilder av mitt ansikte. Fotona skulle bli underlag för en affisch. Jag skulle alltså bli en huvudperson i föreställningen om OLYDNAD..Jag blev slutligen inbjuden till premiären på denna föreställning på Storumans Folkets hus,den 25 oktober 2017.
Döm om min förvåning ja, förtvivlan, när scenerna med mig visades: En svamlande, osammanhängande pratig tant som uppenbarligen hade kaffekokning och barnbarnen som viktig syssla. Jag orkade inte se utan tittade i mitt knä resten av föreställningen.
Putin imagesCAAIMOLN
Eftersom det var Riksteaterns inledning på detta spelår var det middag efteråt där alla inblandade och även jag var inbjuden. Där hölls en rad tal och jag passade då på att begära ordet och ge en förklaring till vad min del i teatern handlade om. Jag berättade alltså om protesten mot Arctic Challenge Exercise. En kvinna kom efteråt fram och tackade för att hon först då förstått vad jag protesterat emot.
Jag fick för någon vecka sedan reda på förklaringen till förändringen av bilden av mig. Riksteaterns ledning hade som brukligt presenterat sitt program inför spelåret för journalister i juni, 2017.

Då hade en av journalisterna protesterat mot att jag, Agneta Norberg, framställdes positivt. ”Hon är ”putinist” ,var förklaringen.
Riksteaterns chef åtlydde och alla affischer med mitt ansikte togs bort och ersattes med ngt neutralt.
Min roll i föreställningen förändrades till att bli det jag åsåg vid premiären.
Jag är alltså djup oroad över det kulturella klimatet och rättningen i ledet i vårt land, inför Sveriges smygande anslutning till krigs alliansen Nato.

Agneta Norberg,
ordförande i Sveriges Fredsråd och i styrelsen för det globala nätverket mot vapen och kärnkraft i rymden.”

Björnen kommer
Kort kommentar: Olydnaden har sin begränsning. Ingen OLYDNAD mot den gängse bilden av Putin. En bild som är gravt felaktig enligt bland annat den aktuella, seriöst faktainriktade och kritikerrosade boken ”Bjönen kommer”. Bjönen kommer

Visar inte Riksteaterns ledning OLYDNAD mot fakta, yttrande- och åsiktsfrihet och fredsarbete – och LYDNAD mot etablissemanget?

Några andra artiklar om yttrandefrihet – och censur
Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
Hemlig telefon- och internetövervakning i USA
Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykteDe spionerar på dig också via internet!

Även Danmark vill minska yttrandefriheten
EU skärper censuren, vill tysta oberoende Bonnierägd röst i Tyskland
Debatt om Kuba, emigrationen och internet
Principiellt om tryckfrihet 20/10
Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina

i Andra om: , , ,, , , , , , ,

intressant.se, ,
, , , , , , Värdlandsavtal, , , fred ,

  10 comments for “Farlig Olydnad! Varning för Putinism!

 1. Petrus
  13 november, 2017 at 12:16

  Vilken underbar vardagshjälte Agneta är. Härmed lovar jag henne att nästa gång NATO ska ha flyguppvisning någonstans i Sverige så kommer jag att göra henne sällskap och protestera.

 2. 13 november, 2017 at 14:25

  Tack för att du publicerade det om Agneta Norberg idag på jinge.se. Det är
  en riktigt skrämmande berättelse du återger och det skulle inte förvåna mig
  om tidningarna som fått insändaren ratar den. Så långt har det tydligen gått
  i Sverige. Känns extra sjukt att detta händer medan ”me too”-debatten är i
  full gång. I Agnetas fall handlar det ju inte om sextrakasserier utan något
  annat, ska vi kalla det vuxenmobbning? Jag vet inte själv vad som är rätt
  ord. Har inte heller sett föreställningen (och vill inte göra det sedan jag
  läst Agnetas text). Som Agneta beskriver det är det i vilket fall otroligt
  tarvligt gjort. Att bjuda in en 80-årig dam att bli en huvudperson och sedan
  förvrida det hela till att som det verkar försöka knäcka och misskreditera
  henne! Mycket speciellt att Riksteatern sysslar med det, till stora delar
  med offentlig finansiering.

  Det du publicerat är värt mycket uppmärksamhet och uppföljning. Finns det
  några tankar på hur? Är en namninsamling till Riksteatern en bra idé?

  • 13 november, 2017 at 14:27

   Jag skickar det till Riksteatern m fl också. Ska se om jag hittar #me too också.

  • 13 november, 2017 at 14:30

   Sände bl.a. detta:

   Hej!

   Jag har en av landets mest lästa politiska bloggar.

   Har idag uppmärksammat er pjäs OLYDNAD.

   Bloggadressen är http://jinge.se/allmant/farlig-olydnad-varning-for-anti-putinism.htm

   Kommentarer välkomna

   Hälsningar

   Anders Romelsjö, professor emeritus

 3. Jan Nybondas
  13 november, 2017 at 16:32

  https://www.rt.com/shows/crosstalk/409678-russia-revolution-history-world/

  Ovanstående länk kommer praktiskt till handa. Dels är diskussionen om revolutionen 1917 intressant, dels finns en anknytning till den nya censurmentaliteten.
  Ryske Dimitri Babich säger i inslaget att västvärlden kopierat det sämsta från socialismen och därmed avser han censurmentaliteten. Endast rättänkande åsikter som stryker medhårs är numera tillåtna. Detta fenomen har faktiskt gått längre än vi ofta inser. Se vilken SVT -sändning som helst, eller motsvarande, allting silas genom det egna filtret, bort med avvikande åsikter och framför allt: bort med faktakoll.
  En annan av det länkade programmets gäster har egen erfarenhet (saken nämns inte vid detta tillfälle). Den irländske historikern Geoffrey Roberts har fått en av sina mest kända böcker om Stalin under kriget refuserad av Sorbonne -biblioteket. Roberts är mångfaldigt prisbelönt och ingen radikal person – och i Paris av alla platser, där man i trehundra år stoltserat med sin frihetstradition. Nu är det tänka rätt som gäller på Sorbonne.

  Och till sist: se gärna hela inslaget 25min, den amerikanske programvärden, historiker även han, hamnar i underläge. Hans tre gäster har en tämligen balanserad syn på 1917 i Ryssland och bakgrunden till de efterföljande årens svårigheter.

  • Gammal krigare
   14 november, 2017 at 06:29

   Ja du Jan. Censurmentaliteten har verkligen natt langt. Nu publicerar Forsvarets Forskningsinstitut (FOI) en rapport som visar (ett bestallningsjobb fran vaara styrande) att bloggar och alternativa nyhetsformedlare ar ett hot mot demokratin.
   FRA tillsammans med EXPO bedriver ju redan spionage mot sina egna medborgare pa naetet och telefon. SÄPO lyder nu direkt under Stefan Lofven och Forsvarets Officershogskola och Myndigheten for Sarskild Beredskap (MSB) ar starkt influerade av personal fran Folke Bernadotte-akademin, d.v.s. en samling batikhäxor vars mål verkar vara att foerstoera vaart land och ge bort det till saa kallade nysvenskar samtidigt som de vill att vi ska styras direkt av EU.
   NATO anvands ju endast av bankirmaffian for att roffa at sig andra laenders naturtillgangar och att skapa flyktingstrommar till Europa som sakta men saekert bryter ner de Europeiska laenderna.
   Fragan ar nar arresteringarna av asiktsmotstandarna borjar pa allvar.

   • 14 november, 2017 at 10:26

    Vill gärna ha reda på vilken publikation det är och mer om detta.

 4. Gabor Tiroler
  20 november, 2017 at 08:49

  Jag känner Agneta sedan ett tjugotal år tillbaka, har varit i samma styrelse i Svenska fredsrådet och i aktionsgruppen mot NATO-anslutning, lyssnat på henne på olika möten och sammankomster och tagit del av hennes enorma kunskaper om USA:s militära och politiska hegemoni på jorden och i rymden. Agneta är oerhört engagerad och upprörd så som den franske frihetskämpen och människorättsjuristen Stéphane Hessel uppmanade oss att vara (”Indignez-vous!” ”Säg ifrån!”) och hon agerar konkret mot det som hotar vår värld. Civil olydnad och agitation är bara en del av hennes rika arsenal. Att etablissemanget är hotat av henne visas av de lömska angrepp och den lögnaktiga kritik hon har utsatts för. Hon liknar Sara Lidman på flera sätt. http://www.saralidman.se

Comments are closed.