Björnen kommer…!


Björnen kommer – Om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag. är en väldigt viktigt och väldigt bra bok – som bör läsas av alla som är intresserad av politik, samhälle, Ryssland och vår framtid, och helst av många andra!
Boken kostar c:a 200 kr.
Idag är första officiella recensionsdagen, fast några tidningar har redan publicerat recensioner.

I Dagens Nyheter skrev redan igår journalisten och författaren Stig Fredriksson, länge uppmärksammad utrikeskorrespondent under titeln ”Björnen kommer! -sansad kritik av den svenska ubåtshysterin”. DN bland annat ”Mattias Göranssons bok borde läsas av alla som genom åren har sysslat med ubåtsjakter och ryssrädsla.”

Men boken innehåller så mycket mer, vilket jag tror framgår nedan.

Den är skriven av tidskriften Filters chefredaktör Mattias Göransson, som tidigare skrivit för Dagens Nyheter, Dagens industri och Filmkonst Reportage. Mattias Göransson grundade tillsammans med Tobias Regnell Offside 1999. För sitt arbete med Offside tilldelades han Stora journalistpriset 2002. 2008 följde grundandet av systertidningen Filter där Göransson är chefredaktör. Han har dessutom färdigställt Hannes Råstams bok om Thomas Quick, Thomas Quick. Att skapa en seriemördare, efter Råstams bortgång i januari 2012.
mattiasgoransson

Med fakta och sans i lågmälda faktarika analyser kan MG tillbakavisa utbredda negativa uppfattningar om Ryssland (Björnen förstås). PK-kanalen är mycket smal då det gäller Ryssland, och Göransson kan visa att många mer eller mindre kända journalister antingen varit okritiskt lättlurade eller haft bindningar – för att nu inte tala om de många, ofta högt uppsatta militärerna.

Jag kan själv inte låta bli att associera till barndomslekars visa ”Björnen sover”

Björnen sover,
björnen sover
i sitt lugna bo.
Han är inte farlig,
bara man är varlig,
men man kan dock,
men man kan dock
honom aldrig tro (upprepas).

Nej, vi ska inte tro på ”Björnen” men på USA med alla sina brutala folkrättsvidriga krig (som dödat 20 miljoner efter Andra Världskriget), med sina statskupper och sina förföljelser av kritiska rapportörer som Assange och Snowden.
Menar de allra flesta journalister i våra etablerade media.

Mattias Göransson väckte uppmärksamhet genom sin Granskning av ”Den svenska trollfabriken” i Filters augustinummer förra året. Med undertexten ”Regeringen, Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och journalistkåren ägnar stor uppmärksamhet år problemet med rysk propaganda och desinformation. Men hur beter de sig egentligen själva?” Med intressanta intervjuer med bland annat liberalen Hans Blix, den konservative Sven Hirdman och den tidigare mycket inflytelserike, nu pensionerade generallötjnanten Johan Kihl som säger ”Putin kommer definitivt inte att anfall baltstaterna. Varför skulle han göra det?. För det första skulle han förlora mot Nato. För det andra har han inget att vinna”.
header-200x200
Sådan sans och balans saknas i en tid då försvarsminister Hultqvist och Löfvéns regering sålt ut Sveriges alliansfrihet till USA och oacceptabelt okritiskt anammar uppgifter från USA:s helt överlägsna och naturligtvis partiska propaganda-appraten.

Och artikeln väckte ont blod, inte minst hos DN:s försvars- och säkerhetspolitiske reporter Mikael Holmström som gick till motangrepp liksom tidningens chefredaktör Peter Wolodarski och ledarskribenten Erik Holmerson, som inte kom långt i avsaknad av fakta och brist på kritiskt tänkande. Debatten, med källor, beskrivs i tidskriften ”Resumé” Mattias Göranssons mål: Döda myten om den ryska björnen

Resumé skrev ”Han gjorde sig känd som den berättande journalistikens anförare. Men de senaste åren förknippas Filters chefredaktör desto mer med sin idé om den ryska hotbilden som en svensk vanföreställning. Vad var det egentligen som fick Sveriges berättarguru att hamna i ryssdebattens epicenter?”…”Under 2000-talet hade Filters chefredaktör gjort det till sin sak att nyfiket vända på alla stenar och för att vackert tillämpa fiktionens berättarstruktur i journalistiken. Men nu var han plötsligt i skottgluggen i en av Sveriges mest seglivade försvarspolitiska frågor.”

Läs boken och bilda Dig en egen uppfattning!

Förlagets presentation.
En överstelöjtnant larmar om en ubåt nära centrala Stockholm. Arlandas flygledarsystem drabbas av datorkrångel. Militärer på Gotland rapporterar om ryskskyltade bilar.
Trots att varje enskild händelse har en högst naturlig förklaring larmar medierna om »hybridkrig« och »ryska kränkningar«. Företrädare för »pansartriangeln« den tätt sammanflätade alliansen mellan Försvarsmakten, vapenindustrin och opinionsbranschen spär på oron med nya vinklade påståenden.
Resultatet: tiotals miljarder kronor satsas nu på att rusta upp det svenska försvaret utifrån falska premisser. Samtidigt mörkas misslyckanden, och verkliga säkerhetsproblem negligeras.

Björnen kommer

Med hjälp av tidigare hemligstämplat material och helt nya fakta från högt uppsatta källor inom bland annat Försvarsmakten, säkerhetspolisen och Sveriges politiska ledning reder Mattias Göransson i Björnen kommer! ut vad ryssarna gjort mot oss förr och nu men framför allt vad de bevisligen inte har gjort och gör.

Författarens jakt på sanningen leder till en lika skrämmande som tragikomisk resa bland spökraketer, pruttande sillar och periskopsjuka marinofficerare.
Björnen kommer! lyfter också fram den psykologiska forskning som förklarar varför uppskrämda människor har så svårt för att tänka klart, och varför just militären utgör den perfekta miljön för hjärnspöken och snedtänkta slutsatser. Som läsare får du verktyg för att skilja relevant information från propaganda och rena bedrägerier.

De senaste årens händelser behandlas ingående i boken med redgörelser för aktuella ledande försvarspolitiska debattörer som Johan Wiktorin och generalmajor Karlis Neretkis, före detta rektor vid Försvarshögskolan intervjuer med nyckelpersoner som Hans Blix, Sven Hirdman och inte minst en hög uppsatt Nato-vänlig militär som helt avfärdar Neretkis kända larmrapporter (sid 359) och säger ”att det inte finns många på Försvarsstaben som tar Karlis Neretkis på allvar”.
Men Peter Hultqvist då? Har man skäl att fråga?

Efter analyser skriver Mattias Göransson skarpt ”Den svenska försvarspolitiken och försvarsindustrin är alltså i lika hög grad korrupt – flertalet av Saabs, Ericssons och Bofors stora exportavtal har följts av avslöjanden och oegentligheter, eller misstankar om oetiska affärsuppgörelser – som den är vänskapskorrumperad.”

Den mycket skarpa kritiken av Martin Kraghs ”forskning” om Ryssland finns med.

Hellre att här lyfta fram enstaka exempel (man drunknar lätt i allt nytt av intresse även för den inte helt fåkunnige) publicerar jag nedan en förteckning på kapitlen som ligger kronologiskt:

* Ett mystiskt ljud: Om två fiskforskare som får ett militärt uppdrag
* Tecken i skyn: Om ryska raketer och svenska synfel, 1946.
* Krigsrisk och kontroll: Om kommunistövervakning, skräckpropaganda och Tage Erlanders förmåga, 1947-50.
* Locket på: Om Sovjetsioneri och nedtystade flygplansnedskjutningar (och Enboms-affären), 1951-52.
* Dubbelspel: Sverige spinoerartillbaka och spelar under täcket med USA, 1953-1957.
* Kapprustning: Supermakternas skuggboxning, den svenska atombomben och storspionen Stig Wennerström, 1957-1964.
* Vänstersväng: Vägra värnplikt. Om svenska terrorister, IB-affären och den första ubåtspaniken, 1965-1979.
* Inre demoner: Om mörkerseende, falska minnen och hur jobbigt det är när tro och verklighet inte stämmer överens.
* Da capo: Nya tavlor och en vilsen sovjetisk U137, 1980-1981.
* Försvarsfantasier: Om pengar, periskop och Palme, 1982-1983.
* Periskopsjukan
* Oro i leden: Säpo tröttnar på militärens misstag, 1984-1986.
* Bevis saknas: Om Palmemordet och militära fel som förökar sig, 1986-1988.
* Uppvaknandet: Den svenska historeskrivningen synas när Sovjetunionen rasar samman, 1990-1997.
* Mysteriets lösning: Sillen sänker 50 av marinens högst klassade bevis, 1997-2000.
* Dissonans: Det är pinsamt för Bildt. Ännu ett bevis för fredlig förklaring, 2000-2007.
* Rädslan kommer tillbaka: Om Putin och läxor som varken lästs eller lärts, 2013-2015.
* Hybridkrig: Om sabotage, synvillor, frustrerande forskare och ett förlorat förtroendekapital, 2016.
* Alle man ombord! Om fiktiva krigsscenarier och faktiska försvarsinvesteringar, 2016-2017.
* Triumfens ögonblick: Fiskforskare hyllas på Harvard – och undrar över marinens lärdomar
* Noter (247 stycken).

intressant.se, ,
, , , , , , Värdlandsavtal, , , fred ,


10 svar till “Björnen kommer…!”

 1. Bra bok utan tvekan!
  Boken slår sönder krigshetsen och propagandan media dagligen spammar läsaren med och presenterar bevis på hur journalister sänder ut vad än myndigheter/rykten/försvaret/regeringen än säger – hur felaktigt det än är (d.v.s propaganda), inte minst i ubåtsjakterna.

 2. EN GOD JOURNALISTIK HANDLAR OM ATT GRANSKA MAKTEN (George Orwell),

  EN GOD JOURNALISTIK HANDLAR OM ATT SKRIVA OM DET SOM ETABLISSEMANGET OGILLAR – DVS GRANSKA EGNA LEDARE/ELITER/DE MED VILKA VI ÄR NÄRA FÖRBUNDNA. Det är dessa eliter vi kan påverka och det är deras aktioner/missgrepp, som vi är ansvariga för”(Noam Chomsky).

  EN GOD JOURNALISTIK blir meningsfull då den leder till en meningsfull handling. (Allt annat blir egentligen bara tomma ord).

  EN GOD JOURNALISTIK och dess etiska relevans beror på dess sannolika konsekvens. Det är enkelt att i allmänna termer fördöma våld – en kritik av ungefär samma moraliska betydelse, som att anmärka på våldshandlingar som ägde rum på 1800 talet (Noam Chomsky).

  SVENSK UTRIKESPOLITISK JOURNALISTIK (MSM) – en sammanfattning:

  ”SILAR MYGG OCH SVÄLJER ELEFANTER”,
  ”KASTAR STEN NÄR DEN SITTER I (etablissemangets) GLASHUS”,
  ÄGNAR SIG ÅT EN ”QUILT BY ASSOCIATION – RETORIK” ((AntiNato – antiamerikan – antiglobalist – nationalist – fascist- rasist – antisemit – och i slutändan alltid ”Ryss/Kreml/Putinälskare”)

  PATRICK BUCHANAN (rådgivare till tre amerikanska presidenter) skriver:
  ”If America stumbles into a war with Russia, the Putin haters will be put in same circle of hell by history as the idiot war hawks of 1914”.
  http://buchanan.org/blog/russia-baiters-putin-haters-127344

  PS – ”Krig startar när politiker ljuger för journalister och sedan tror på vad de läser i pressen”

  Leif

 3. Mattias Göransson är en av få svenska journalister som är värd att ta notis om. Hans artikel om den svenska trollfabriken var den bästa svenska tidningsartikel som jag har läst de senaste 7 åren. Björnen Sover kommer att inhandlas men utifrån kaptiellistan så verkar det saknas en energigenomgång som förklaringsgrund till den NUTIDA hetsen mot Ryssland. Det blir lite meningslöst att försöka dagens problematik utan en förståelse kring energifrågan. Det är västvärldens omättliga behov av billig energ, som Ryssland har mycket av – även Venezuela och Iran som också demoniseras, som idag är den huvudsakliga anledningen till fejkade ubåtsjakter, anklagelser om valmanipulation i UK, USA, Katalonien, Frankrike etc. EU, och USA, är hopplöst beroende av olja och gas via import och är grunden till de krigsinterventioner vi sett i Libyen, Irak, Syrien och även indirekt i Ukraina och Ryssland motsatte sig alla de interventionerna.

  Hursom, boken ska köpas och Mattias prisas för sitt journalistiska arbete.

 4. Svenska medier har de senaste åren i små rutor eller notiser börjat försäkra oss läsare/tittare/lyssnare att de minsann inte far med osanning. Bortsett från oundvikliga och oavsiktliga misstag, som alla kan begå, strävar de efter att all information de framför är SANN.

  Låt oss ta dem på orden. Men därmed är inte saken kommen till vägs ände.

  Det är som bekant helt möjligt att bedriva djävulskt vilseledande propaganda, desinformation och rena lögner genom att FÖRTIGA relevanta fakta. Man talar i Tyskland on ”Lüge und Lücke”, dvs lögner och luckor (utelämnanden).

  Det är svårt att komma åt ”luckorna” eftersom media inte kan rapportera om Allting. Bortsett från SVT och SR har de också demokratisk rätt att vinkla materialet som de vill. Men de bör skruva ner allt sitt tal om hur ”sanningsenliga” de är och vi bör vara på vår vakt och än mer söka alternativ information.

  Det innebär inte bara att gå till sajter som vi ”gillar”. Redan SVT:s finska nyheter Uutiset och BBC World ger information som förtigs i svenska media. Varför? Jo, redaktionerna inser att deras tittare har andra informationskällor än Uutiset och BBC, vilket gör att de kan inte agera som svenska medier som tror att svenskar bara läser, lyssnar och tittar på svenska nyheter.

 5. Är den här historien sann? Jag fann den på Wikipeda. Det handlar om när CIA ’rekryterade’ en katt. Operationen hette ‘Operation Acoustic Kitty’ – en katt som var värd 20 000 000 dollar – och som sedan blev överkörd på vägen mot sitt uppdrag. Händelsen ägde rum 1967. CIA opererade in mikrofoner och liknande på katten, som sedan skulle släppas på den sovjetiska ambassaden i Washington. Men katten rymde med mikrofoner och allt och blev sedan överkörd utanför den sovjetiska ambassaden. Jag tror jag googlade på CIA operations in Soviet Union men jag är inte säker.
  Men historien var rolig!!! Men stackars katt!

   • Oklart, men här litet mer information

    Katten Kitty text

    Katten Kitty bild

    Wikipedia ”The first Acoustic Kitty mission was to eavesdrop on two men in a park outside the Soviet compound on Wisconsin Avenue in Washington, D.C. The cat was released nearby, but was hit and allegedly killed by a taxi almost immediately.[4] However, this was disputed in 2013 by Robert Wallace, a former Director of the CIA’s Office of Technical Service, who said that the project was abandoned due to the difficulty of training the cat to behave as required, and ”the equipment was taken out of the cat; the cat was re-sewn for a second time, and lived a long and happy life afterwards”.[5] Subsequent tests also failed.[2] Shortly thereafter the project was considered a failure and declared to be a total loss.[6]
    The project was cancelled in 1967.[2] A closing memorandum said that the CIA researchers believed that they could train cats to move short distances, but that ”the environmental and security factors in using this technique in a real foreign situation force us to conclude that for our (intelligence) purposes, it would not be practical.”[7] The project was disclosed in 2001, when some CIA documents were declassified.[8]”

  • Dom har gjort samma sak på människor i många årtionden. Men det är alldeles för användbart för att talas högt om. Agenter brukar sätta på duschen i filmer när de vill göra det omöjligt för utomstående att avlyssna samtalet. När elektroniken sitter i ngn av de samtalande hjälper det inte med strilande vatten. Allt personen hör uppfångas av elektroniken.
   Den typen av tekniska framsteg skulle ha gjort det möjligt redan omkring 1980 att reparera förlamningsskador om Usas eliter hade prioriterat såna tillämpningar men ist sitter miljoner människor i rullstol eller ännu värre.