Tyskar värvas till den högerextrema ukrainska bataljonen


Denna artikel i den stora tyska tidningen ”Der Spegel” har jag fått översatt av Jan Nybondas. Tack Jan!
Ukraine ProtestBild från Der Speiegel: Azow-demonstranter

Jan skriver inledningsvis ”Texten har översatts av mig, rubriken är missvisande, men det är således Spiegels rubriksättning.

Det tycks i Sverige cirkulera falska rykten om var nazisternas sympatier ligger i Ukrainakonflikten. En sådan kommentator förekom även i Jinges spalter. Jag svarade med att jag inte tidigare hört att någon nazist skulle stå på Donbass sida, eller Rysslands för den delen, utan att de tvärtom sökt sig till Kievs bataljoner. Här kommer bekräftelsen från ingen mindre än tyska Spiegel som talat med landets underrättelsetjänst BND. Spiegel kan i detta sammanhang inte misstänkas för partiskhet, eftersom detta för dem tvärtom måste vara ett pinsamt kapitel då de själva hela tiden stått på kuppregimens sida. Jag har även läst om nordiska nazistanstrukna som rest till Kiev. I Donbass har jag endast läst om frivilliga från Frankrike och Spanien samt den kände amerikanen Russell ”Texas” Bentley. Från Norden har några åkt för civila uppdrag till Donbass”.

Der Spiegel

Artikeln:
Det ukrainska Azow-regementet värvar nya medlemmar med flygblad vid nynazistiska tillställningar – tydligen med framgång: Alltfler legoknektar ansluter sig, för att ”beskydda Europa från utdöende”.

Exempel Jan K. från östra Tyskland: med tummen upp poserar han på ett Facebook-foto, han är klädd i kamouflagefärgad T-tröja och skyddsväst med emblemet Azow. Denna högerextrema frivilligbataljon som strider mot proryska rebeller i Ukrainakonflikten erhåller enligt vad SPIEGEL erfarit i ökande omfång förstärkningar från Europa, framförallt även från Tyskland. Om antalet legoknektar i milisen år 2014 uppgick till runt 850, har antalet enligt underrättelsetjänstens uppgifter vuxit till över 2500.
lofven-poroshenkoNazisttolerante Ukrainas president som får stöd och hundrtals skattemiljoner av Löfven
Förklaringen är en rekryteringsoffensiv för att ”återerövra Europa”, genom vilket regementet även värvar folk bland tyska nynazister. Sålunda utdelades tyskspråkiga flygblad i juli på en högerrockfestival i Themar i Thüringen. I dessa fanns en inbjudan att ”träda in i de främstas led” för att ”rädda Europa från utdöende” .
Azow grundades tidigt 2014 av nationalistiska politiker och har underordnats det ukrainska inrikesministeriet. Regementets kommendör är den högerextreme politikern Andrij Bilezkyj som 2014 befordrades till överstelöjtnants rang av inrikesministern i Ukraina.
Värvningskampanjen genomförs uppenbarligen med framgång: Som hos Jan K. dyker det i de sociala nätverken upp alltfler foton på tyska nynazister som stolt skyltar med sin tillhörighet till Azow.
Ukraina nazi-nato-azovAzow i Ukraina

Några andra artiklar om Ukraina här.
Sverige stödjer till Ukrainas regering som stödjer nazister
Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska
Dags att erkänna statskuppen i Kiev efter tre år!
* Ukraina på väg att lösas upp? 20/3
* Tysklands utrikesminister: Nej till upprustning, jag till Minsk 2 15/3
* Stöd Minsk 2 12/3
* Donbass separerar från Ukraina 7/3.
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur

i , , , , , , , , , , ,


17 svar till “Tyskar värvas till den högerextrema ukrainska bataljonen”

 1. Det kan röra sig om nationalsocialister som omedvetet arbetar åt Israel-lobbyn och monopolkapitalet mot demokratin. Vi kan upplysa dem om det.

  Man ska inte underskatta lockelsen hos arbetslösa ungdomar att få känna sekteristisk gemenskap och manlighet i en feminiserad värld med genusdagis. Det är därför det är så viktigt med militära frivillig-organisationer och allmän värnplikt för alla unga män, men även en inkluderande nationell solidarisk arbetsmarknadspolitik.

  Unga män saknar oftast helt politiskt medvetande, förutom genom fulmedier, men när de får posera med vapen och dessutom får erkännande och betalt för det så kan de bli lojala med den nationalsocialistiska rörelsen som helt tydligt verkar vara i händerna på Israel-lobbyn och monopolkapitalet.

  Man ska heller inte underskatta dödsdriften hos en individ som utsatts för många svåra utmaningar i livet. Det är inte direkt raketingenjörer vi talar om här, men ofta om bekymrade arga unga män, ofta skapade av monopolkapitalets medvetet skapade arbetslöshet och konflikt. Vi kan förmildra deras desperation.

 2. Två omständigheter är särskilt anmärkningsvärda. För det första språkbruket vid rekryteringen. Det gäller det utdöende Europa. Och varför det? Jo, tyska unga män i målgruppen ser massinvandringen till Tyskland. Det upprör dem mer än någonting annat, Ukraina vet de ingenting om. Därför måste de luras på detta sätt.

  Det andra är BND:s roll. Underrättelsetjänsten medgav villigt att de inte bara visste om tyska jihadisters resor till Syrien för att kriga för terroristerna, BND skröt med hur de underlättade för dem. Och – make no mistake – för de tyska nynazisterna i Ukraina gäller det samma. Detta är Angela Merkels inte så hemliga armé i hennes uppbackning av kuppmakarna i Ukraina. EU stöder Kievs politik som ser etniska ryssar som andra klassens folk som de inte skulle tveka att utsätta för etnisk rensning om de fick tillfälle. Eller som Julia Timoshenko svarade på frågan vad man skall göra med de åtta miljonerna: ”Man skall fälla en atombomb”. Denna politik ser även ut att få fullt stöd av Sveriges regering.

  • Läste i DN idag ”När 60 000 människor tågade i centrala Warszawa i lördags var det under banderoller som ”Ett vitt Europa”, ”Rent blod” och ”Be för en muslimsk Förintelse”. Majoriteten av dem som deltog i marschen på Polens självständighetsdag var inte fascister, men tillräckligt många var uppenbarligen beredda att tåga sida vid sida med aktivister på yttersta högerkanten.
   Och den konservativa regeringen, inklusive partiledaren Kaczynski, valde att antingen tysta ner demonstrationen eller kalla den ”patriotisk”.
   Det var en vacker syn. Vi är stolta att så många polacker valde att delta i firandet
   , sade inrikesminister Mariusz Blaszczak.
   Många både inom Polen och i utlandet menar att det styrande partiet Lag och rättvisa, PIS, därmed indirekt legitimerar högerextremism.” När 60 000 människor tågade i centrala Warszawa i lördags var det under banderoller som ”Ett vitt Europa”, ”Rent blod” och ”Be för en muslimsk Förintelse”. Majoriteten av dem som deltog i marschen på Polens självständighetsdag var inte fascister, men tillräckligt många var uppenbarligen beredda att tåga sida vid sida med aktivister på yttersta högerkanten. Och den konservativa regeringen, inklusive partiledaren Kaczynski, valde att antingen tysta ner demonstrationen eller kalla den ”patriotisk”. – Det var en vacker syn. Vi är stolta att så många polacker valde att delta i firandet, sade inrikesminister Mariusz Blaszczak. Många både inom Polen och i utlandet menar att det styrande partiet Lag och rättvisa, PIS, därmed indirekt legitimerar högerextremism.” DN: Polens Kaczynski redo ta över rodret

 3. De fransmän, spanjorer och serber och andra jag läst om på Donbass sida har varit nationella konservativa, alltså snarare höger än vänster, fastän det för Serbiens del kan vara tvärtom. Chefredaktören för Donipress kommer från Finland och honom har jag uppfattat som en fritänkande vänsterman. Från Finland skulle inga nationalister komma på tanken att stöda Donbass. För dem är ryssarna fienden vad som än händer. Amerikanen Bentley är en rasande antinazist. Men Ryssland är brokigare än vi många gånger kommer att tänka på. Och större. Därifrån kan folk nog av ren oppositionslusta förirra sig till Kiev även om den stora majoriteten naturligtvis stöder Donbass.

  • Stöder ryska nazister, nationella konservativa, extremhögern, fascister (eller vad dom nu än kallar sig) Donbass eller Kiev?

   Jag tycker att det har blivit alltför många ord för att beskriva extremhögern – nationella konservativa, extremhöger, nynazister, identierer, och med flera. Är det inte så att vissa försöker byta ut de starka orden nazister och fascister mot mildare några mildare som beskriver vad dom är, men i grunden och botten är det samma nazister och fascister som det refereras till? Det visade ju demonstrationen i Warszawa om inte annat.

 4. Var det någon av er som såg serien ’NSU – hatets underjord’ på SVT i somras? Den är till vissa delar baserad på verkliga händelser. Spiegel den brittiska Independent har rapporterat att Tysklands hemliga underrättelsetjänst Intelligence Service (troligen en del av den underrättelsetjänst Jan Nybondas nämner i artikeln) makulerade dokument som sannolikt bevisade deras inblandning i formationen av nynazisterna. Någon ställde frågan ’Is German Intelligence supporting a terroristorganisation?’
  Sajten Telesur rapporterar: ”German political scientist Volker Eick; ’Secret Service are known to ’pay them’ (neo-Nazist) huge amount of monies; They support them (organizing cars, flats, jobs, whatever their rationate). They cover them up – even in cases, when crimes have been commited by their neo-Nazi ’informents’ and sources’ said Eik.”
  Men hur kan en underrättelsetjänst och landets myndigheter organisera nazistgrupper inom det egna landet? Har de ett syfte med detta? Vem tjänar på att stödja nazistgrupper? Är det inte så att monopolkapitalet samarbetar med nazister (som SKP alltid har sagt)? Nazisterna och människorna bakom nazisterna har ett verkligt syfte med deras verksamhet.
  Det intressanta är att det första nynazistiska attentatet ägde rum så tidigt som 1991 i östra Tyskland (fd DDR). Vem organiserade dessa med vapen, bilar, lägenheter och annan material? Kunde nynazister begå attentat utan att någon organiserade dom? Vem matade dom med propaganda material? Vem stödde nazistgrupperna i DDR före murens fall?
  Storbritanniens myndigheter (Special Branch, Secret Service, MI5 och m fl) samarbetade med lojalistiska grupper i Nordirland (t ex mordet på människorättsadvokaten Pat Finucane och i direkta attentat). Dom lojalistiska grupperna är väl kända för att stå dom nazistiska grupperna i Storbritannien, och när det begavs sig, den vita apartheidregeringen i Sydafrika.

  • Det är faktiskt lite underhållande att läsa din kommentarer i de här ämnena. Jag får intrycket du lever i en världsbild där tiden stått stilla och ingenting förändrats.
   Tidlösa teser som gällde då, nu och för alltid. Eller åtminstone så länge den kommunistiska revolutionen inte är genomförd. För då blir minsann samhället något helt annat och så mycket bättre?

   https://www.youtube.com/watch?v=NMLP25o26Q4

   • Det fler än jag som har en likadan världsbild som jag. När SKP Malmö firade Den Ryska Revolutionen i helgen var det över 30 personer i vår lilla partilokal! Någon sa att det var fullkröckat med folk!

    Varför ska man sluta upp att söka efter ett bättre samhälle och där människor tar hand om varandra? Jag kan inte fatta att människor ger efter för sina dåliga sidor och att dessa anser att en viss grupp som är lika fattiga och lika utsatta som jag bär skulden för att jag är fattig och utsatt. Särskilt när det inte är sant.

 5. ”Varför ska man sluta upp att söka efter ett bättre samhälle och där människor tar hand om varandra? ”

  Berättigad fråga, men svaret finns inte inom höger – vänster skalan. Alla olika –ismer är bara vilseledande.

  Svaret finns i konflikten ”den globala normen” mot den ”den lokala normen”.

  Globalism driver människor mot hat och motsättningar. Där grundläggande mänskliga behov underordnas ”marknaden”.

  Lokalism kan erbjuda människor ett vänligt liv med meningsfullhet. Grundläggande krav för mänskligt liv är en varm bostad och mat på bordet. Detta kan ordnas i det lokala samhället. En återgång till ett äldre samhällsskick, typ 1950.

  • Du nämner ’Alla olika -ismer är bara vilseledande’. Men du talar själv för en -ism. Lokalism. Läs sedan vad Britt Ring säger i artikeln ’Bill Gates: Kapitalismen kan inte rädda klimatet’. Ett mycket bra inlägg i debatten! Jag håller fullständigt med henne.

 6. Det debatterades varifrån de frivilliga kommit. Denne man Bentley från Texas har varit på plats tidigt i Donbass och han nämner att det är flest spanjorer och därtill italienare där. Jag har läst om fransmän i samband med att de haft grupper från Frankrike på besök. Detta stärker mitt intryck att Tyskland och Norden skickar sina frivilliga till Kiev. Har inte hört ett ord om dem i Donbass men stort uppslagna artiklar om sådana i Kievs bataljoner. Även delegationer av europeiska politiker har kommit från Italien och Frankrike till Donbass. Därtill ett par från die Linke i Tyskland. Norden stöder kuppregimen, no questions asked.