Påverkan på svenska valet 2018 väntades – starkare skäl fanns att misstänka USA än Ryssland


SÄPO skrev i sin rapport i februari att det finns risk för påverkansförsök från Ryssland på val i Sverige. Några fakta eller starka belägg för detta ges inte, som vanligt. I USA har utredaren Mueller, f.d. FBI-chef, efter ett år presenterat åtal mot 13 ryska individer för försök till valpåverkan. Inga anklagelser för att ryska myndigheter, eller president Trump, var inblandade eller att detta (vad det nu är) ska ha påverkat valet.

Jag menar att risken är större för försök till valpåverkan från Ryssland från USA. Låt mig utveckla reseonemanget, utgående från en tidigare artikel i frågan, som bl.a. lyfter fram USA-forskning som visar att USA är ledande då det gäller att blanda sig i andra länders val.

* Denna artikel publicerades 22/2 2018 men är högst aktuell inför valet i morgon tycker jag. *
OBS att MSB nyligen rapporterat att tecken på valpåverkan från någon stat saknas.

Läs även om min hjälp till MSB. Jag hjälper MSB med varning om valpåverkan

Mattias Carlsson skriver i DN 18/12 2017 i artikeln Hemlig rapport visar hoten mot valet ”Svenska myndigheter har nu kartlagt hoten från främmande makt mot valet nästa år. I en hemlig rapport varnar Myndigheten för samhällskydd och beredskap för hur och var en angripare kommer att försöka påverka valet.”
”Rapporten som är hemlig skickades till de myndigheter som arbetar med valet i förra veckan.”

”Vi har gjort en genomlysning av hur andra val har påverkats och utifrån det så har vi tagit fram en intern arbetslista över vilka av de här metoderna som är relevanta för det svenska valet, säger enhetschef Mikael Tofvesson. Arbetet har genomförts i nära samarbete med både Säpo och försvarsunderrättelseorganisationer som Must och FRA.”

Mattias Carlsson skriver vidare ”Att det är Ryssland som är det största hotet mot Sverige när det kommer till påverkanskampanjer är det ingen som hymlar med. Rysslands agerande under det amerikanska valet har blivit en väckarklocka för Sverige.
Vi har ingen anledning att ifrågasätta de amerikanska bedömningarna. Ryssland är det land som vi ser i rapporterna, det är de som är aktiva. Och vi vet ju vad som hänt i vårt eget land, har statsminister Stefan Löfven tidigare sagt.”

Detta är skrämmande – vilken okritisk/okunnig journalist och statsminister.

Sedan något år påstår FBI och USA:s säkerhetstjänst gång på gång att Ryssland/den ryska regering/källor nära den ryska regeringen har intervenerat i presidentvalet i USA och verksamt bidragit till att Trump vann valet. Men inga bevis för detta har presenterats. Många verkar reagera som att ett påstående nog är sant om det upprepas några gånger, vilket ju Hitlers propagandaminister Goebbels hävdade.
usa-nsacia-logga
Säkerhetsexperter med flera i USA har i brev till president Trump hävdat att inga bevis finns för rysk inblandning. Se även bland tidigare publicerade artiklar längs ned. NSA-chef dementerar Russiagate – ingen rysk hackning av val!

Media tiger däremot om belägg för USA:s intervention i 80-tal val i 45 länder efter Andra Världskriget, bortsett från statskupper – enligt forskare i USA.

Los Angeles Times: US interventions in foreign elections USA- Forskare: USA världsbäst i manipulering av andra – 45 -länders val och USA har olagligt och odemokratiskt påverkat valen i många länder
usa-inbladning-i-valen-i-45-landerLA Times
* Liksom att Ryssland påstår att USA intervenerade i regionvalen i Ryssland i september i år USA blandar sig åter in i val i Ryssland

Några källor gällande Russiagate.

William Binney, pensionerad tidigare teknisk chef på NSA, som varit med om att bygga upp NSA:s totalövervakning, säger här till FoxNews Tucker Carlson att Russia-gate är en bluff.

Binney är förmodligen den högsta auktoritet som kan uppbådas i frågan, eftersom de som befinner sig i aktiv tjänst är belagda med munkavle. Han säger att NSA besitter ett flertal alternativa metoder genom vilka de kan spåra en hackning. Att de inte lagt fram bevis beror på att det inte finns några. Och detta är givetvis förklaringen till att Democratic National Committe vägrade FBI tillgång till deras server. De skulle ha avslöjats direkt. Russiagate

* Den 27/1 skrev jag i en artikel ”President Obama har ändrat sig beträffande ”DNC hack” i sista stund, det framkom vid hans sista presskonferens. Detta menar både ”Moon of Alabama” (som jag aldrig sett) och Storbritanniens förre ambassadör Craig Murray. Moon of Alabama och Craig Murray Obama & Wikileaks menar att USA-valets e-mail ”läckte” och inte hackades.
William BinneyWilliam Binney
* Tidigare i sommar meddelades att VIPS, underrättelseveteranerna har kontaktat president Trump för att berätta om sina nyaste rön angående ryska hackare. Intel Vets Challenge ‘Russia Hack’ Evidence och Brev till Trump: Veteraner inom USA:s säkerhetstjänst ifrågasätter starkt rysk hackning
Det skedde två angrepp på demokraternas interna datasystem, bägge var kopieringar och inte resultat av utomstående hackares värv. Men här kommer det nya: Dataforensiker kan genom att studera materialet fysiskt-tekniskt bevisa hur operationen har gått till. Vid en kopiering överförs materialet mycket snabbare än vad som tekniskt är möjligt via nätet. Detta kan ses i efterlämnade spår. Därför kan man bevisa att DNC läckan är resultat av en intern kopiering och dessutom att den skett i samma tidszon där DNC:s lokaler befinner sig. Någon med direkt tillgång till DNC:s datorer har utfört operationen.

En intervju med en av rapportens författare, den kände förre CIA-tjänstemannen Ray McGovern Russia Today

DN skriver idag i en annan artikel ”Hittills har fyra tidigare Trumpmedarbetare åtalats för olika brott – kampanjledarparet Paul Manafort och Rick Gates nekar till omfattande pengatvätt och konspiration mot USA, medan utrikespolitiska rådgivaren George Papadopolous och förra nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn har erkänt att de ljugit för FBI om sina Rysslandskontakter.”

Denna information säger inget om eventuell rysk inblandning i USA-valen, eller hur. Trump om att sparka Mueller: ”Nej”

V. Den uppmärksammade amerikanske historikern Timothy Snyder enligt DN:
Snyder förutspår att vi snart kommer att få veta att kopplingen mellan Trumps kampanj och olika ryska aktörer är ”djupare, mörkare och mer spektakulär än någon föreställde sig”. Men han tillägger att ”även om jag har fel”, så är den ryska kopplingen mycket viktig som en modell för hur man styr ett land i det 21:a seklet, postmodernt, auktoritärt och kleptokratiskt. Ett land som är en positiv förebild för USA:s president.
Kommentar: Hans beskrivning av Ryssland visar en kombination av fördomar, okunnighet och dåligt omdöme. Inga belägg finns för att ”Ryssland är en positiv förebild för USA:s president”. Hans uttalande har inget att göra med vetenskap, desto mer med rent struntprat.
Putintroll 171101Putin och hans troll
Alltsedan Trump tillträdde har det skrivits om avsättning av honom, inte minst i den etablerade pressen som New York Times och Washington Post. I Nyhetsbanken har Stefan Lindgren en mycket intressant artikel om detta En sammansvärjning mot presidenten

Kommentar Jag skriver inte att det inte KAN FINNAS någon typ av inblandning som haft samband med regeringen i Ryssland i USA:s presidentval, utan bara att världens största säkerhetstjänst inte presenterat något som helst bevis på ett år. Men man har däremot lyckats fantastiskt med ”Att koka soppa på en spik”. Och öka demoniseringen av Ryssland som en del av förberedelse för krig. Men konstatera att DN – och sannolikt ansvariga svenska säkerhetsorgan liksom statsminister förefaller vara mycket okritiska, ja inkompetenta – då de ej beakta kända fakta om valpåverkan utan i stället spekulererar. En fara för landets. Och fakta ger väl starka belägg för titeln på denna artikel.

Andra artiklar.
NSA-chef dementerar Russiagate – ingen rysk hackning av val!
Obama & Wikileaks menar att USA-valets e-mail ”läckte” och inte hackades
Brev till Trump: Veteraner inom USA:s säkerhetstjänst ifrågasätter starkt rysk hackning
Ryssarna hackade inte i valet – uppgifter från f.d. CIA-spion
Pinsam CIA-rapport om Rysslands hackerattacker
Hackningen i valet i USA – ett internt jobb?
False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , , ,,


15 svar till “Påverkan på svenska valet 2018 väntades – starkare skäl fanns att misstänka USA än Ryssland”

 1. ”vilken okritisk/okunnig journalist och statsminister”.

  Det stämmer möjigen på statsministern. Men min bestämda uppfattning är att det inte stämmer på journalisten. Han är inte vilseledd utan enbart ledd.

 2. Mattias Carlsson är mytoman som Joseph McCarthy på sin tid. Vänd på argumenten: Tänk om Ryssland faktiskt satsade en miljard dollar på att påverka det svenska valet ? Det finns ingen chans att ett sådant företag skulle ha någon framgång, tvärtom det skulle sluta med katastrof för Ryssland. Samma gäller naturligtvis det amerikanska valet. Mytomanen tror att försåtliga signaler strödda här och var påverkar människor till den grad att de ändrar sitt politiska beteende. Det finns inga bevis på att sådant skett någonsin någonstans. Men i USA trodde man på McCarthys tid på riktigt att kommunisterna kunde manipulera människors hjärnor. När USA hjälpte Jeltsin att på falsk grund vinna presidentvalet 1996 mot kommunisten Tjuganov, skedde det genom att köpa massvis med reklamutrymme i ryska media som redan från början var oligarkägda. Och genom massförfalskning av röstsedlar. Något som inte låter sig utföras varken i USA eller Sverige.

  Nu börjar det hända i Russiagate som alla med ögonen öppna vetat har varit ett falskspår. De som manipulerade det amerikanska valet var FBI i samröre med DNC som kapats av Clintonkampanjen. Förra veckan framkom i amerikanska kongressens hearing massvis med ny information om FBI:s partiska inblandning i det amerikanska valet för att hindra att Trump skulle väljas.
  William Binney har nya intervjuer ute på YouTube där han med eftertryck skrotar påhittet om att Ryssland hackade DNC. Googla på namnparet William Binney och Jimmy Dore, två intervjuer, 25 min var. I dessa ingår nämligen en bonus. William Binney, NSA:s tidigare tekniska chef var central aktör då metadataanalysen utvecklades. Binney utvecklade flera program för att analysera metadata. Ett av dem hette Thin Thread. Enligt Binney skulle man med hjälp av ThinThread ha kunnat avvärja 9/11 -attackerna. Men programmet hade tagits ur bruk och ersatts av ett sämre för att gynna en privat programvaruleverantör till NSA. Och nu blir det riktigt kusligt: ThinThread skrotades sommaren 2001 !
  För övrigt säger Binney att USA är hans land och inte maktelitens. De skall få veta hut, han förbereder flera rättsprocesser mot rackarna.

 3. Kan någon svara på vilket parti Ryssland vill gynna i det svenska valet? Är det V Ryssland skall hjälpa till regeringsmakten? Tycker de övriga är lika ryssofobiska att det måste kvitta för Ryssland hur rösterna fördelas i det svenska valet.

  • Vänsterpartiet? Knappast. V är kritiska mot Ryssland i flera frågor. Flamman: ”Ryssland och Syrien hindrar eldupphör” Jag sände då in en kritisk kommentar, som Flamman ej publicerade.

   Proletären:
   För en månad sedan förbjöd parlamentet i Kiev existensen av Ukrainas kommunistiska parti. Reaktionerna i väst, inte minst i Sverige, har varit häpnadsväckande få och lama.
   Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Hans Linde säger på min fråga: ’Vänsterpartiet har inte gjort något formellt uttalande om detta.’ Så förenas höger och vänster i en tydligen icke-fråga.”
   Att Vänsterpartiet i budgetsamarbetet står bakom regeringens frikostiga lån och ekonomiska stöd till den ukrainska kuppregeringen som förbjuder kommunister och socialister säger åtskilligt. Vad hände med Vänsterpartiet och antiimperialismen?

   • Ett svenskt parti som INTE är mutat av Bilderberggruppens monopolkapitals militärindustriella komplex, som lever på konflikten med Ryssland, lär vara svårt att finna.

    Partiet ifråga måste sannolikt dessutom vara omutbart, samtidigt vara för Rysslands nya monopolkapitalistiska oligarki. En tveksam kombination. Det lär vara svårt att finna, men kanske skulle dissidenten Putilov kunna leda ett sådant parti? Han lär få fåtalet konservativa ortodoxt kristna invandrade ryssars röster. :-)

  • Det ägde rum en kontrarevolution runt 1990. Ryssland är inte längre socialistiskt. Många lever i den tron att Ryssland fortfarande är Sovjetunionen. Kapitalismen med all dess fruktansvärda kraft har återinträtt i Ryssland och i östra Europa.
   Om det är något parti som Rysslands makthavare stödjer så är det ett annat parti som är ungefär som Trump – med andra ord SD. Genom detta förstår man att makthavarna i Kreml är mörka krafter. En av dessa mörka krafterna, Eurasiska Partiet, ett fascistiskt parti som står nära nationalbolsjevikerna, har slagit rot i det ryska etablissemanget, allt enligt Expos senaste nummer: ”Eurasien har blivit ett begrepp som återkom alltmer i den ryska politiken. 2011 föreslog Putin skapandet av en eurasisk union, och i en intervju från 2013 sade han att eurasisk integration är en chans för alla postsovjetiska länderna att ingå i oberoende centrum för global utveckling’. I sitt årliga anförande till den ryska federala församlingen året innan förklarade Putin att frågan om vilka länder som kommer att vara i centrum, vilka som kommer att hamna i periferin och vilka som kommer sin självständighet inte bara kommer bygga på ekonomisk potential, utan på varje nations förmåga att omfamna förändring, det vill säga nationens inre vilja, dess inre kraft – det som Lev Gumiljov kallade passionaritet.”
   Därefter har Dugins inflytande i Kreml minskat. Återigen Expo: ”Kreml behövde eurasinisterna för att kontrollera gatan, för att ta kontrollen över den hårdföra radikala nationalism som länge varit den enda oppositionen. Putin besegrade den nationalistiska oppositionen genom att omfamna honom. Det var därför eurasinisterna kunde få såväl statliga stöd som möjlighet att torgföra sina åsikter. Och deras stöd uppskattades särskilt under kriget i Georgien och i inledningen av kriget i Ukraina. Den ryska politiken bygger på pragmatik, och eurasinisterna spelade så småningom ut sin roll. Dugin blev avskedad från sin prestigefyllda plats som ordförande för fakulteten för sociologi och internationella relationer vid Moskvauniversitetet. Anledningen skulle ha varit ett uttalande om Ukraina, där Dugin sade: ’döda, döda, döda, det är ingen diskussion, det är min åsikt som professor’.”
   Äkta leninister borde ta patent på ordet bolsjevik, nationalbolsjevikerna är knappast bolsjeviker – de står absolut inte på Lenins ideologi om jämlikhet.
   Jag googlade på Eurasiska Partiet – och jag kan mycket väl tänka mig att Myrdal och compani gillar vad EP står för.
   Jag undrade varför Anders undvek att nämna SD i ditt svar till dig. Men man behöver bara betrakta vilka som är makthavare i Kreml för att förstå att deras stöd knappast ligger på något vänsterparti. Snarare tvärtom.

 4. Ryssland vägrar underordna sig unilateralismen, det deklarerade man 2007 i München. Därtill vill man avveckla konfrontationspolitiken inom internationella relationer eftersom vapenarsenalerna utvecklats till en kvalitativ nivå, där en storkonflikt bara kan sluta med katastrof för alla parter. För att nå dessa mål är man villig att samarbeta med alla som delar detta synsätt. Därmed utesluts USA som fortfarande hyllar unilateralismen där de som exceptionell makt står över alla andra. Europa har bestämt sig för att vara USA:s vasaller men den övriga världen lyssnar.
  Ryssland linje är pragmatisk, höger eller vänster, ingen skillnad om viljan är uppriktig. USA:s dominans har byggt på att injaga skräck i dem som opponerar sig och vid behov bomba dem till underkastelse. Premiärminister Putin var urförbannad när Gaddafi slaktades i öknen medan fru Clinton kacklade av förtjusning som en sinnesförvirrad. Det rasistiska Europa tror sig alltjämt att de har tolkningsföreträde, men så är inte längre fallet. Deras tolkningar gäller bara på den egna täppan.

 5. Jag sände nyss detta mail till journalisten Mattias Carlsson, DN. Denne vann en Guldspade för grävande journalistik 2013.DN Här utmärker han sig snarast för att skotta igen relevant information.

  ” Hej!

  Du skrev i DN i artikeln ”https://www.dn.se/nyheter/rysk-spionchef-sverige-deltar-i-hybridkrig-mot-ryssland/” att ”En mängd utredningar har visat på rysk inblandning i valen i USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland.”

  Efter vad jag vet som följt ämnet noga har inga som helst bevis presenterat om rysk inbladning i valen. Ett påstående som upprepas många gånger blir i sig inte mera sant, men fler tror det.

  Jag behandlade detta i en artikel nyligen http://jinge.se/allmant/paverkan-pa-valet-2018-vantas-starka-skal-att-misstanka-usa.htm

  Påverkan på svenska valet 2018 väntas – starka skäl att …
  jinge.se
  Anders Romelsjö på jinge.se Politik, vänster, opposition, anti-imperialist, socialist, omvärldsbevakning, samhällskritik, bilder, medicin, sjukvård, hälsa, alkohol

  Däremot är det väl belagt att USA blandat sig i valen i många länder, enligt forskare från USA. Los Angeles Timesd 13/12 2016 http://www.latimes.com/nation/la-na-us-intervention-foreign-elections-20161213-story.html och http://jinge.se/allmant/usa-har-olagligt-och-odemokratiskt-paverkat-valen-i-manga-lander.htm

  USA har olagligt och odemokratiskt påverkat valen i många …
  jinge.se
  Som bekant påstår ledande kretsar och CIA att Ryssland har hackat sig in i demokraternas datorsystem och påverkat presidentvalet. Som vanligt har man inte …

  Läs även om USA:s hackning av franska presidentvalet 2012. http://jinge.se/allmant/google-andra-medier-inrattar-sanningsministerium-infor-presidentvalet-i-frankrike-som-cia-hackade-ar-2012.htm

  Jag förväntar mig att Du kommer med korrigerande uppgifter i enlighet med DN:s publiceringspolicy.

  DN:s nyhetsredaktion arbetar opartiskt – vi tar inte ställning politiskt eller i andra frågor. Det vi publicerar ska vara sant, bekräftat, inte hårdvinklat och präglas av kvalitet och trovärdighet.

  Hälsningar

  Anders Romelsjö, professor emeritus

 6. […] Nu på lördag kommer försvarsminister Peter Hultqvist att intervjuas i ”Lördagsintervjun” i Sveriges Raio P1. Hoppas ha möjlighet att lyssna. Som framgår nedan medförde detta bl.a. ett kritiskt blogginlägg här av Ulf Karlström. Vid denna tid förra året (9/1) sa statsminister Löfven att han ville ha avspänning och dialog med Ryssland. Man undrar hur det är nu. DN skrev nyligen ”Statsminister Stefan Löfven har inte skrätt orden när det gäller riskerna för att Ryssland ska försöka påverka den svenska valrörelsen. ”Vi ska skydda vår demokrati”, har han försäkrat.” Beredskapen mot valpåverkan haltar Bidrog till min bloggartikel Påverkan på svenska valet 2018 väntas – starka skäl att misstänka USA […]

 7. Visst kommer sakert Ryssland att forsoka paverka valet i Sverige en del om de kan. Kanske inte till nagot parti’s fordel utan bara for att stalla till oreda. Men de som paverkar mest ar ju EU tillsammans med Saudi/Muslimska Brodraskapet. Allt svenska regeringen gor gynnar ju dem. Obama och Clinton tillsammans med Soros tillhor samma elandiga Globalistorganisation. De anvander svensk media som ett instrument i sin propaganda och asiktsregistrerarna i EXPO.
  Jag har haft en del intressanta samtal pa jobbet haer. Ungefar 25% av svenskarna haer ar inbitna Aftonbladetlaesare och 7-koverroestare. Intressant nog ar det ocksa de som fullstandigt skiter i vaar natur. Vi diskuterade den dar nya leden i Stockholms skargard dar de vill spranga och muddra for att fa in jattestora kryssningsfartyg. Alla icke-SD roestare sade: ’Vem fan bryr sig om nagra klippor och traed. Det ar vael battre det haender nat. Taenk vad pengar kryssningsindustrin for med sig’.
  Sjalv tycker jag det ar viktigt att bevara vaar natur for framtida generationer men det tycker tydligen inte de som ar emot SD.

  • Var är du någonstans ungefär?

   Varför skulle Ryssland försöka påverkan valen? Pragmatiskt sett har det allt att förlora på det. Men risken är att all saklig information och allt ifrågasättande av desinformation om Ryssland betraktas som ”rysk propaganda”, inklusive artiklar här.

 8. Utländsk inblandning i söndagens val 2018 tror jag inte riktigt på. Den största påverkan på valresultatet blir istället från folkdjupet då den ledande borgerligheten tappat kontrollen. Åtminstone ute i landet. I de tre storstäderna har fortfarande borgarna greppet men ett valresultat som inte gynnar dem kan göra att makten glider dem ur händerna. Borgerligheten är liberal men med en revolutionär utbrytargrupp som började göra sig hörda på 1960-talet. Genom universiteten kunde utbrytargruppen senare ta initiativet i samhällets kulturella och mediala institutioner men människans åldrande gör att gruppen kommer tappa inflytandet till andra som vill besätta samma positioner. Sverigedemokraterna har idag beslutat att bojkotta SVT valvaka. Jag hade samma tankegångar igår att Sverigedemokraterna skulle bojkotta SVT överhuvudtaget. Förutsatt de vinner valet. Länge har media bojkottat Sverigedemokraterna vilket gjort de skaffat egna mediala kanaler. Alla självfinansierade. Nu vet jag inte valresultatet men det kan bli så att borgerligheten får skörda frukten de själva sått. Draksådden.

 9. […] Andra svenska etablerade media tiger om belägg för USA:s intervention i 80-tal val i 45 länder efter Andra Världskriget, bortsett från statskupper. Los Angeles Times: US interventions in foreign elections USA- Forskare: USA världsbäst i manipulering av andra – 45 -länders val och USA har olagligt och odemokratiskt påverkat valen i många länder LA Times * Liksom att Ryssland påstår att USA intervenerade i regionvalen i Ryssland i september 2017 USA blandar sig åter in i val i Ryssland samt Påverkan på svenska valet 2018 väntas – starkare skäl att misstänka USA än Ryssland […]