USA-gate försöks i ryska val?


Som Svenska Dagbladet, Los Angeles Times och denna blogg rapporterat är USA helt världsledande då det gäller illegala inblandning i andra länders val. Svenska Dagbladet: Inte bara ryssar: ”USA har manipulerat val sedan 1947”

Andra svenska etablerade media tiger om belägg för USA:s intervention i 80-tal val i 45 länder efter Andra Världskriget, bortsett från statskupper.

Los Angeles Times: US interventions in foreign elections USA- Forskare: USA världsbäst i manipulering av andra – 45 -länders val och USA har olagligt och odemokratiskt påverkat valen i många länder
usa-inblandning-i-valen-i-45-landerLA Times
* Liksom att Ryssland påstår att USA intervenerade i regionvalen i Ryssland i september 2017 USA blandar sig åter in i val i Ryssland samt Påverkan på svenska valet 2018 väntas – starkare skäl att misstänka USA än Ryssland

Mycket omskrivna Russiagate har hittills varit en flopp. Inga belägg har, trots åtal, presenterats för att Ryssland lagt sig i presidentvalet i USA.

När Du läser vidare fundera på vad som skulle hända om Ryssland försökte göra något liknande i USA.

Nu en färsk rapport om påstådd inblandning i val i Ryssland från Russian Today. Russia Today Jag har översatt artikeln från engelska.

Moskva har sett försök att blanda sig i ryska valet från USA uppger en senior rysk diplomat. Det kommer som Google misstänks för att bryta mot lagen genom att sälja politiska annonser förpolitiska rallyn utan tillstånd.
Andrey Nesterenko, en ledande rysk diplomat, sade att USA ”verkligen gör” försök att blanda sig i de ryska valprocesserna, rapporterade Interfax.

”Vår kollektiva åsikt är att oberoende och suveränitet i val är en princip som alla civiliserade länder borde respektera” sade diplomaten och tillade att Moskva kommer att meddela ”våra amerikanska partners att handlingarna i dess mediaaffärer tillåter oss att konstatera att de är nära att bryta ryska lag.”

På söndag 10/9 kommer flera ryska regioner, inklusive Moskva, att hålla val. Oppositionsledare Aleksey Navalny uppmanar till protester mot valet som han kallar partiskt. För att sprida information om detta anvnder Navalys offentliga rörelse betalda annonser på Googles tjänster som YouTube. Att hålla ett politiskt arrangemang som kan ses som en valkampanj på valdagen är förbjudet också enligt rysk lag.

Den ryska centralvalskommissionen Roskomnadzor (RKN) och Rysslands antimonopoltjänst (FAS) meddelade tidigare att Google plattformen används för att bedriva otillbörliga politiska aktiviteter i Ryssland.

”Att respektera lagen i ett land väntar vi oass av varje aktör och ärskilt av informerade aktörer. Om motsatsen händer, tror jag att vi har verktyg till vårt förfogande ”säger Andrey Kashevarov, biträdande chef för FAS.

Vadim Subbotin, biträdande chef för RKN, sa att YouTube-annonser ”fungerar som en ledning för incitament av anti-socialt beteende under valkampanjen”. Han sa att Google och andra sociala medieplattformar ”erbjuder nästan obegränsade instrument” till ”individer som vill destabilisera situationen i Ryssland. ”

Anklagelserna från Moskva kommer strax efter uppgifter om att FBI hade försökt att rekrytera flera ryska miljardärer som informanter. FBI hoppades att folk som oligarken Oleg Deripaska skulle kunna ge insiderinformation om påstådd rysk inblandning i valet i USA 2016 enligt New York Times. Moskva, som förnekar att man försökt påverka valet, sade att rapporten bekräftar USA:s dubbelhet i frågan, vilket visar att det blandade sig i Rysslands inrikes frågor.

Andra artiklar.
NSA-chef dementerar Russiagate – ingen rysk hackning av val!
Obama & Wikileaks menar att USA-valets e-mail ”läckte” och inte hackades
Brev till Trump: Veteraner inom USA:s säkerhetstjänst ifrågasätter starkt rysk hackning
Ryssarna hackade inte i valet – uppgifter från f.d. CIA-spion
Pinsam CIA-rapport om Rysslands hackerattacker
Hackningen i valet i USA – ett internt jobb?
False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult

, , , ,

Ett svar till “USA-gate försöks i ryska val?”

  1. Skulle inte förvånat mig ett dugg om CIA hade ett finger med i det svenska valet också.
    Många konstigheter som de kraschade hemsidorna för valmyndigheten. länstyrelsen och flashback.
    Har själv läst om flera rösträknare som på alvar tror att förtidsrösterna var åtminstone delvis manipulerade.
    Ska tydligen vara riktigt enkelt att byta ut dessa om man är ”inne” i systemet.
    Inga bevis finns naturligtvis men med tanke på att CIA knappast ser SD:s framgångar som någonting bra för dem och att dom är s.a.s experter på området ”riggade val” så kan inte jag släppa tanken här.