Nato eller kärnvapenförbud – Sverige avgör självt


Denna artikel har idag publicerats av Nato eller kärnvapenförbud – Sverige avgör självt

I en nyårsintervju med Sveriges Television varnade utrikesminister Margot Wallström (S) försvarsalliansen Nato för att lägga sig i svensk politik: ”Nato ska avstå från att säga saker som upplevs som press och hot mot Sverige”, sade utrikesministern. SvT
Bakgrunden var de påtryckningar på Sverige från USA och Nato att inte skriva på det i FN ingångna avtalet om förbud för kärnvapen. USA:s Nato-ambassadör har sagt att ett kärnvapenförbud kommer att skapa problem i Sveriges relation till Nato. Liknande uttalanden har gjorts från USA:s försvarsminister Jim Mattis (i ett brev till Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist) och från andra Nato-representanter.
Margot WallströmMargot Wallström
För ett halvår sedan fick Wallström försvara Sveriges självständiga linje genom att tillbakavisa ett uttalande från Rysslands president Vladimir Putin som den 2 juni förra året kommenterade den svenska debatten om Nato-medlemskap. Putin varnade för att ett svenskt Nato-medlemskap skulle få ”negativa konsekvenser” för kontakterna mellan Sverige och Ryssland.
Utrikesminister Wallströms svar löd: ”Ryssland ska avstå från att hota oss. Vi väljer självständigt vår utrikes- och säkerhetspolitik. Vår linje är klar sedan lång tid tillbaka, och den här regeringen har varit väldigt tydlig sedan vi tog makten att vi är militärt alliansfria, vi satsar på samarbeten och vi rustar upp vårt eget försvar. Det är den linje som vi fortsatt kommer att hålla.” (TT)
Hultqvist och MatthisPeter Hultqvist och James Mattis
Det är bra att en svensk utrikesminister tydligt markerar mot företrädare för andra stater och militärallianser, när de försöker påverka vår politik. Margot Wallströms hållning både mot öst och väst förtjänar allt stöd och visar att regeringen vill slå vakt om vår nationella suveränitet att fatta självständiga beslut.
Det kan man dock inte säga om den borgerliga alliansen som enögt kritiserar Ryssland men vägrar ta avstånd från USA:s och Natos oblyga inblandning i en svensk angelägenhet. Moderaternas försvarspolitiske talesman Hans Wallmark menade att vi skall lyssna på kritiken från USA och Nato och ta till oss deras budskap:
nato-schengen
”Jag tror inte de skramlar med tomma tunnor utan det här är på fullt allvar. Det är därför det är så oerhört viktigt att Sverige nu vet vad man gör. Mitt intryck är att inte minst utrikesdepartementet kanske inte har full koll på vad man är på väg att göra.” (SVT 30/8 2017)
Wallmark kritiserade på nytt utrikesministern den 2 januari: ”Nato är en väldigt viktig partner för Sverige och då ska man inte attackera dem på det här sättet” sade han till SVT Nyheter. Expressen
Det är en sak att tycka vad man vill om både Nato-medlemskap och om det skall finnas kärnvapen. Avgörande är dock om man värnar svensk nationell suveränitet och tillbakavisar yttre inblandning. I det har fallet har den borgerliga alliansen inte ställt upp för Sverige.

Några andra artiklar om NATO på denna blogg.


Ryssland chanslöst mot Nato
Värdlandsavtalet ger faktiskt NATO möjlighet att placera kärnvapen i Sverige
USA ska undersöka EU- och NATO-kritiska partier i Europa – hybridkrigföring i kubik.
NATO-utredningen presenteras idag- Sverige, NATO och säkerheten
DN:s ohållbara argument för NATO-medlemskap
Stellan Skarsgård NATO-motståndare – rapport från mötet
Putin om det kalla kriget och NATO
Majoritet i Sverige mot Värdlandsavtalet med NATO
NATO:s övergrepp mot Serbien och andra
NATO stiger i land på svenska Utö
Regeringen JO-anmäls för NATO-samarbete och handelsavtal
Sveriges enögda rekrytering ska lära propaganda av NATO
SD böjde sig för NATO-lobbyn
NATO:s stora krigsövning i Polen mot Ryssland
NATO:s Breedlove konspirerade mot Obama, ljög samt påverkade Sverige
Bombkriget mot Serbien och skapandet av USA:s klientstat Kosovo
Gorbatjov:NATO ökar risken för världskrig – kan vi hejda det

i Andra om: , ,, , , , ,, , , , ,


6 svar till “Nato eller kärnvapenförbud – Sverige avgör självt”

 1. Ur Expressens ledare ”Margot Wallström anklagar Nato för att hota Sverige. Stefan Löfven måste göra slut på den säkerhetspolitiska oreda som hans utrikesminister skapar.” (https://www.expressen.se/ledare/wallstroms-nato-attack-ar-helt-omdomeslos/?social=twtr)

  Nato är en brutal krigsorganisation som ytterst vilar på främst USA:s kärnvapen. Dess praktik: Brutala bomningar av, Serbien Jugoslavien under 1990-talet. Krigsinsatser i Afghanistan, långt utöver FN-mandat. Krigsinsatser i Libyen, långt utöver FN-mandat. Slog sönder Afrikas rikaste land med bra social välfärd, och la grunden till kaos och slavhandel. Upprustning i Europa, vilket ökar risken för stora krig.

 2. bra att regeringen inte ändrat sig om alliansfriheten.
  kina verkar ju bli en stöttepelare när nato faller.vi har ju kinesiskt ägande i vår bilindustri som tur var.

 3. Det är ju självklart att Sverige INTE avgör själv då hade ju detta avtal skrivits på idag!

  Nix det handlar om detta som en person på twitter skrev –

  ”Margot Wallström vill helt enkelt att NATO ska avstå från att säga saker som gör att det upplevs som att hon viker sig för NATO när Sverige beslutar att inte skriva under FN-konventionen.”
  https://twitter.com/Bjorn57tweets/status/947969736742199296

 4. Den formidabla ohederlighet med vilken Sverige styrs av 1968 års studenter strax före pension pekar tydligt i en riktning. Det är något fel på den ideologi som förde 1968 års studenter av den smala vägen. Wallström är en vältalig representant för demagogiker i moras, utan någon som helst bas för sina påståenden. Så representerar hon heller inte svenska folket, utan den amoraliska postmoderna hydran. En klimatnojjig minoritet med fingrarna i alla syltburkar.