Motsättningar mellan Syrien och Ryssland?

Här har tidigare rapporterats om motsättningar mellan Syrien och Ryssland gällande Rysslands utkast till ny konstitution för Syrien. Jag frågade mig då hur pass väl detta förslag var förankrat i Syrien. En ny artikel tyder på att förslaget inte var väl förankrat. Motsättningar mellan Ryssland och Syrien Men det rådet faktiskt oklarhet om dessa motsättningar. Är de överdrivna? Från officiellt regeringshåll har jag inte funnit några rapporter. Ryssland ser sin Syrienpolitik som en del av sin generella utrikespolitik, med strävan till minskad spänning visasvi USA och NATO samt ökat samarbete med Turkiet.

Artikeln.
Den syriska regeringen avvisar helt någon form av kurdiskt självstyre och har enligt uppgift föreslagit ändringar av det ryska utkastet till ny syrisk konstitution. Rysslands utkastet föreslog ett decentraliserat Syrien i artikel 40, som nämner regionala församlingarna. Utkastet till konstitution likställer också de kurdiska och arabiska språken.
Astana-meeting
”De kurdiska kulturella självstyrande systemen och dess organisationer använder både arabiska och kurdiska på lika villkor” står det utkastet. Kurdiska tjänstemän PYD menade att bara full federalism skulle kunna vara en lösning, men det ryska förslaget gick inte tillräckligt långt. Den syriska regeringen förkastar varje form av lokal autonomi eller erkännande av det kurdiska språket på samma nivå, och begärde att ryssarna ändrar på detta i förslaget.
Dessutom föreskriver det ryska utkastet att den syriska presidenten skulle väljas för en period på sju år, utan rätt att omval. Den syriska regeringen avvisade detta, och förslag att minska presidentens makt.

Enligt syriska statliga medier, sade Syriens FN-ambassadör Jaafari att frågan om federalism skulle avgöras ”av alla syrier och inte unilateralt av en grupp”, och tillade att alla idéer ”även en lika galen som federalism, måste sättas till en demokratisk omröstning.”

”Ryssarna försöker hitta en överenskommelse som kan antas både av president Assad och PYD. Assad kommer dock inte att vilja ha en parallell ledningsstruktur med kontroll över områden i Syrien med viktiga resurser menar Tony Badran, forskarassistent vid the Foundation for Defense of Democracies. ”Och med direkt kontakt med externa aktörer som inte passerar genom honom. Det skulle innebära att han och PYD likställs.
Assad och Putin
”Vi vet vad externa aktörer kanske eller kanske inte samtycker till. Men det är viktigt att komma ihåg att under 2012 var turkarna öppna för ett samtal med PYD, under förutsättning att de kurdiska områdena ingich ett avtal som tillät turkiska allierade (kurdiska och icke-kurdiska) att vara starka partners. Den PYD avvisade detta helt”, sade han.

Några artiklar om Syrien.
Barnen i Aleppo dansar och ler
Tio feta lögner om Syrien
Påven uttrycker sin djupa solidaritet med Syrien och dess folk
Besvikna terrorist-stödjarna USA & Co desinformerar om Syrien
USA:s färska och äldre stöd till terroristerna i Syrien
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
Svenskt bistånd till Syrien och ISIS-vännen Turkiet
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , , , , , , , , , , , ,, , ,
,, , , , , , , FN-stadgan

  5 comments for “Motsättningar mellan Syrien och Ryssland?

 1. Mats Larsson
  2 februari, 2017 at 07:57

  Länken ”Motsättningar mellan Ryssland och Syrien” ger svaret ”Nothing found!”

  • 2 februari, 2017 at 10:38

   En begränsning är att man inte vet hur pass trovärdiga uppgifterna är. Jag sökte på syriska nyhetsbyrån SANA, men fann inget, som väntat. Eventuella motsättningar vill man nog hantera internt. Man har tidigare undrat då och då om den syriska regeringen gillar allt i utvecklingen. Enligt Jan Öbergs erfarenheter från Aleppo var människor missnödja med att terrorister med vapen utan vidare fick gå vidare till terroristkontrollerat område i Idlib.

 2. M
  2 februari, 2017 at 16:36

  Syria rejects Russian draft constitution

  As was widely expected, the Syrian Arab Republic has rejected provisions of the Russian draft Constitution for Syria calling for autonomous communities in Syria, including for Kurdish regions.
  http://theduran.com/syria-rejects-russian-draft-constitution/

Comments are closed.