Assad och Syrien har snart vunnit kriget mot utlandsstödda terrorister!


Detta är en översättning av Jan Nybondas av artikeln ”Syria’s Civil War Is Almost Over … And Assad Has Won” av den kände journalisten Patrick Cockburn. Artikeln publicerades 8 mars i Counterpunch. Syriens inbördeskrig är nästan över…och Assad har segrat. Patrick Cockburn har bl.a. skrivit boken ”The Rise of Islamic State: ISIS and the New Sunni Revolution.” Jag publicerade 21/2 den mycket intressanta artikeln ”Mosul och Aleppo – en jämförelse – information och propaganda” av Patrick Cockburn Mosul och Aleppo – en jämförelse
Jag är inte alls säker på att Cockburn har rätt – USA som fördubblar sin militära närvaro i Syrien är som vanligt troligen största stötestenen.

Artikeln.
Segrare och besegrade framträder i det som kan se ut som den avslutande fasen i kriget i Syriendå IS-motståndarna förbereder sig för attack i syfte att inta Raqqa, IS faktiska huvudsäte i Syrien. Syriska förband under kurdisk ledning säger att de har skurit av en sträcka av vägen söder om Raqqa och på så sätt avskurit IS från dess andra territorier längre österut.
ISIS trupper med flagga imagesISIS
IS ställs mot en rad fiender som närmar sig Raqqa, men dessa är splittrade, med konkurrerande ambitioner och mål. De syriska demokratiska förbanden (Syrian Democratic Forces, SDF), vilkas huvudstyrka är de syrisk-kurdiska folkliga enheterna (YPG), vilka understöds av den USA-ledda flygvapenkoalitionens förkrossande eldkraft, närmar sig Raqqa och kommer förmodligen att kunna räkna med mer stöd från USA. USA har för närvarande en specialstyrka på 500 man i nordöstra Syrien och kan föra in tungt artilleri under amerikansk ledning för att backa upp attacken mot Raqqa.

Detta är dåliga nyheter för Turkiet vars militära framstöt mot norra Syrien, under beteckningen Operation Eufrats Sköld, inleddes i augusti förra året nu har kommit i kläm från alla håll. Ett särdeles invecklat parti politisk och militär schack försiggår runt staden Manbij, intagen av SDF förra året, med syfte att mota bort Turkiet som hade förklarat den som sitt nästa mål. Turkiets främsta prioritet i Syrien är att isolera och om möjligt reducera eller eliminera de syriska kurdernas makt, vilka Ankara anser stödja det kurdiska interna motståndet i Turkiet.
Syrien -armén 160203Syriens armé
Turkiet kommer att finna det mycket svårt att angripa Manbij, som SDF tog av IS förra året efter intensiva strider, eftersom SDF förklarade förra söndagen att de nu åtnjuter den USA-ledda koalitionens skydd. Tidigare under veckan förefaller militärrådet i Manbij att ha utmanövrerat turkarna genom att överlämna byarna väster om Manbij – vilka hade börjat bli föremål för angrepp från FSA-milisen som stöds av Turkiet – till den syriska armén som avancerar från syd under stöd från det ryska flygvapnet.

IS ser ut att utsättas för mer militär press än de kan motstå då de angrips från alla håll, även om de fortsätter att kämpa. IS har slutligen tvingats att ge upp al Bab, en strategiskt belägen stad nordost om Aleppo till turkarna den 23 februari, men först efter att de hade dödat runt 60 turkiska soldater och dessutom 469 FSA-soldater och därtill sårat 1700 man. IS utdragna försvar av al Bab kastade om det som var avsett att bli en turkisk styrkedemonstration i norra Syrien till en uppvisning i svaghet. Turkiskt stödda FSA visade sig oförmögen att avancera utan direkt stöd från turkiska styrkor och intagningen av staden fördröjdes så länge att Turkiet endast kunde utöva en begränsad roll i det slutliga slaget om Aleppo i december.
Turkiet hade hoppats på att president Trump skulle överge president Obamas nära samverkan med de syriska kurderna som USA:s främsta allierade på marken i Syrien. Det finns få tecken på detta hittills och bilder på amerikanska militärfordon som rör sig mot Manbij från ost tyder på amerikansk beslutsamhet att avvärja en sammanstötning mellan turkar och kurder som skulle fördröja offensiven mot Raqqa. USA har inte heller motsatt sig att den syriska armén eller ryska ”humanitära konvojer” tar sin in i Manbij söderifrån.
syrien-donald-trump-and-vladimir-putin-isis-561361-1
Det finns andra tecken på att det traditionella mönstret av rivalitet och samverkan som har karakteriserat relationerna mellan USA och Ryssland i Syrien lutar mot större samverkan. Den syriska armén, stödd av Ryssland och Hizbollah, återtog Palmyra från IS nyligen och de stöddes av amerikanska luftangrepp. Tidigare hade amerikanskt flygvapen i regel inte angripit IS när dessa stridit mot syriska regeringsstyrkor. Intagningen av Palmyra för andra gången för tre månader sedan utgjorde IS enda väsentliga framryckning sedan 2015.
Turkiet skulle kunna rikta ett slag mot Raqqa norrifrån, i hopp om att dela syrisk-kurdiskt territorium, men detta vore ett företag förknippat med stora risker som skulle möta motstånd från YPG och ogillas av USA och Ryssland. Hur som helst så kommer Turkiet och de två andra huvudsponsorerna till den syriska väpnade oppositionen, Saudiarabien och Qatar, sannolikt att kunna se sitt inflytande över händelseutvecklingen i Syrien att krympa i snabb takt. Iran och Hizbollah från Libanon som var president Bashar al-Assads främsta utländska allierade före 2015 utövar inte längre lika starkt inflytande efter den ryska interventionen samma år.
Assad 8al-assadAssad vid angreppskrigets start
Amerikanska och brittiska ambitioner att få Assad avlägsnad har praktiskt taget lagts åt sidan och den syriska regeringen är helt inställd på att återta hela Syrien. Om IS förlorar Mosul och Raqqa under de närmaste månaderna kommer det inte att finnas mycket kvar av det kalifat som utropades i juni 2014 som en territoriell enhet.

Den stora återstående olösta frågan i både Syrien och Irak är de framtida relationerna mellan styret från regeringarna i Bagdad och Damaskus och de kurdiska minoriteterna. Dessa har kommit att bli mycket viktigare som USA:s bundsförvanter än de var innan IS kom in på arenan. Men det är inte säkert att de kan behålla sina utvidgade territorier efter IS försvinnande – i opposition mot de stärkta regeringarna i Syrien och Irak.

Några artiklar om Syrien.
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
Fekad propagandafilm om White Helmets vinner Oscar
White Helmets och CNN medger falsk videopropaganda
Skavlan marknadsför terroristvännen ”White Helmets”
Aftonbladet låter Bana göra reklam för terroristerna i al-Nusra
Bana är ingen Anne Frank – används i hänslös propaganda för terrorister som halshögg 11-årig pojke
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

Läs också Tim Andersons bok!

tim-anderson

i Andra om: , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , , FN-stadgan


11 svar till “Assad och Syrien har snart vunnit kriget mot utlandsstödda terrorister!”

 1. Anders Romelsjö skriver: ”Jag är inte alls säker på att Cockburn har rätt – USA som fördubblar sin militära närvaro i Syrien är som vanligt troligen största stötestenen.” Inte bara en stötesten. USA har beslutat att slå sönder och dela upp Syrien. En del av landet till turkarna, en del till kurderna, en del till sunnimuslimerna. Så ser USA:s plan för Syrien ut och den går de inte ifrån. Jag förstår inte hur Cockburn kan vara så optimistisk i sin artikel. Räknar inte med imperiets makt och planer för Mellanöstern. Jag citerar ur Douglas Valentines ”The CIA as Organized Crime”: The goal of the American elite is to make Syria, and then Iran and then Russia join the ranks of Korea, Vietnam, Afghanistan, Libya end Irak. The plan is to smash it into ethnic and religious lines, and to fuel fightning between these groups for many years. – Valentine har djupstuderat ”den amerikanska eliten” och vet vad han talar om. Om det är Trump eller Hillary Clinton som låtsas styra är likgiltigt. I bakgrunden härskar The Deep State och därmed vapenindustrin. De anser att Mellanöstern och Nordafrika tillhör dem. – För oss så smärtsamt att se den syriska arméns tappra motstånd och nu vunna framgångar men inte våga tro på en seger. Eller ett enat Syrien. Mordor släpper inte sitt grepp så lätt som Cockburn och andra vill tro.
  Ulla Johansson

 2. http://russia-insider.com/en/christian-iraqi-militia-leader-iran-gave-us-weapons-fight-isis-us-did-nothing/ri19186

  Se denna korta intervju med en kristen irakisk milisledare, al Kaldani. Han radar mitt i dysterheten upp de mest kostliga slängar om Saudiarabien men hans viktigaste poäng är hårresande. Vid IS anstormning mot Mosul och det övriga Irak bad Iraks försvarsminister USA om vapenhjälp, men fick till svar endast undanflykter. Därefter vände han sig till Iran och efter femton timmar hade de första transporterna levererats. Al Kaldani säger att om Iran inte hade skyndat till undsättning hade IS stormat in i Bagdad.
  Vad detta vill säga är ingenting mindre än att det var precis vad USA önskade. Man hade ju redan via satellit sett IS bilkonvojer dra fram genom öknen mot Mosul utan att man lyfte ett finger.
  Ulla Johansson har helt rätt vad beträffar USA:s mål. Den fråga som observatörer är oeniga om är huruvida USA:s krafter börjat sina. Cockburn verkar tro att de i viss mån börjat samarbeta för att försäkra sig om att inte helt åsidosättas i förlängningen. För det är ju så att om fler irakier börjar se saker som denne milisledare då kommer irakierna att förena sina sina krafter med Iran och Syrien, och om därtill Turkiet kan neutraliseras, då börjar det se illa ut för Saudikoalitionen och dess vänner här hemma.

  • Jo. Planen verkar vara att kontrollera allt i från Yemen i syd till nya oljefält i Irak, och Syrien i norr. Oljan ska förmodligen sedan säljas via Turkiet till EU via en pipeline. Ryssarna levererar gärna denna energi en betydligt kortare sträcka till EU, men se det duger inte för USA och deras agenter i EU.

   Tanken på nationell självständighet och hållbar fossilfri energi bakom en protektionistisk tullmur inkl. neutralitet och alliansfrihet ter sig allt mer vettig.

 3. we should figth against this
  europe will never recover if trump and potin not make peace in me.
  so arabs kurds can return to a safe home.
  we can kill some in deep state
  american people .330 miljon never complain the slauther done by their army
  .

 4. Den här sidan tillhör väl numer den ryska ”Fejk News”-rörelsen väl? I alla fall så verkar det så tycker jag…

  • Urban
   Det är väl det som taffliga svenska psyopar försöker få det att se ut som , men dom klarar inte ens av att härma en dålig accent på ett trovärdigt sätt och Du Ur´ban är du kanske en del av ett uppgjort spektakel av det nämnda slaget?

  • Urban, tyvärr är det den hemska sanningen! Ja, väst stödjer IS och terrorister i eget syfte, det är skrämmande att ta till sig…

 5. Den ryska björnen vinner på råstyrka, och vi får alla flyktingarna. Dubbelörnens dubbelseger. Hoppas de utrotar jihad.

  • Råstyrka? snarare klokhet. Dom har inte gått på en enda provokation hittills.
   Ryssland har ingripit med våld endast där alternativet vore underkastelse inför västs aggression.
   Rysslands företrädare är ett föredöme diplomatiskt och mänskligt.
   Låt oss hoppas att dom utbildar sina kadrer i samma stil.