Välkommen till ”Dags för fred – 20 maj” – och helst alla andra dagar


Välkommen till ”Dags för fred” Dags för fred

Plats: Sörgården Götgatan 37 Stockholm

Tid: Lördag 20/5 kl. 11:00 – 17:30

Möte för gemensam diskussion för att bredda och ena fredsrörelsen indelad på fyra teman:

1. Ekonomisk politik för fred
2. Mot militarisering och Nato för fred
3. För yttrandefrihet – mot nedtystandet av fredsröster
4. Hur samarbetar vi mot Auroraövningen och för fred

Inledare bland andra: Mikael Nyberg, redaktör Clarté, Eva Jonsson, Nej till Nato Stockholm, Tord Björk Aktivister för fred, Markus Limmergård, styrelseledamot FiB/K, Magnus Göransson, Clartéförbundet

Arrangörer: Aktivister för fred, Clartéförbundet, Folket i Bild/Kulturfront Stockholm, Jordens Vänner, Kvinnor för Fred i Skåne, Svenska Freds Lund-Malmö, Sveriges Fredsråd

Nedan utdrag från hemsidan för ”Aktivister för fred”.

Om Auroraövningen: Aurora 17
http://stoppaaurora.se/

karnvapen-stor

Försvarsmaktsövning AURORA 17 – Ett stort steg åt helt fel håll

Beskrivning på hemsidan för ”Aktivister för fred”

Sverige kommer i september 2017 genomföra den största militära övning som hållits i landet på över 20 år. Ett antal NATO-länder kommer att delta i övningen och en del övningsmoment är en direkt följd av det värdlandsavtal som Sverige ingått med NATO. Övningen kommer att synas och höras och allmänheten i berörda områden kommer inte kunna undgå att märka av den. Deltagande länder utöver Sverige är Finland, Norge, Frankrike, Danmark, Estland och USA så som det är planerat i dagsläget.
Aktivister för fred 170520 Tanks
M1A1-Abrahamstank ger eld. Foto via BelleDeesse

USA för med sig ett mekaniserat skyttekompani, med Abramsstridsvagnar och M2 Bradley stridsfordon. Ett luftvärnsförband, med Patriot-system. Ett luftburet kompani. Fyra attackhelikoptrar, modell AH64 Apache. Diverse örlogsfartyg och marinflyg.

Att Sverige genomför en sådan omfattande övning i Sverige tillsammans med flera NATO-länder skickar signaler. Dom signalerna kommer med all rätt uppfattas som hotfulla av Ryssland. Sveriges agerande genom att genomföra övningen på det sätt som den är utformad kommer inte stabilisera situationen i området utan istället öka spänningar.
Aktivister för fred benhodgesflyttavapentv4Ben Hodges
I mars 2016 sade Ben Hodges, generallöjtnanten för den amerikanska armén i Europa, att han ville öva på att flytta vapen till Sverige och speciellt nämndes Patriot-systemet. Syftet uttalades som att det handlade om att visa styrka – mot Ryssland. Drygt ett år senare kommer Patriot-systemet på besök till Sverige genom AURORA 17.

Vill man skapa stabilitet och långvarig fred gör man det genom diplomati och regelbunden dialog. Inte genom att skramla med vapen. Dom argument som förs fram av NATO-anhängare angående ryska hot mot Sverige måste granskas i detalj och demonteras. Dom baseras nämligen på lögner, modifierade halvsanningar och mycket skickligt genomdriven propagandaverksamhet. Först då kan man för en bred allmänhet presentera det faktum att värdlandsavtalet med NATO undantagslöst försätter Sverige i en situation där hotbilden mot landets säkerhet ökar och där risken för att bidra till en väpnad konflikt i svenskt närområde är högst aktuellt.
Aktivister för fred 170520 dodsvensksoldat

I samband med en ceremoni vid Arna militärflygplats i Stockholm 19 oktober 2010 lägger överbefälhavare Sverker Göransson Försvarsmaktens förtjänstmedalj på sergeant Kenneth Wallins kista. Sergeant Wallin (22 år) som hade cirka en månad kvar av sin tjänstgöring dödades i strid på ett ISAF-uppdrag i Mazar-i-Sharif i Afghanistan några dagar tidigare.
Foto: AP Photo / Fredrik Sandberg / SCANPIX (länk)

Så som Aurora 17 utformats utgör den övningen en av många förändringar inom svensk försvarsverksamhet som skickar helt fel signaler. Man vill normalisera en militarisering där det svenska folket skall se inslag av utländsk krigsmakt på svenskt territorium som normalt. Man får inte låta det ske. Skulle det bli ”normalt” med NATO-symboler, amerikanska vapensystem och soldater i Sverige så är det snart också ”normalt” med parader och ceremonier tillägnade stupade svenska soldater som återvänder hem från något land långt bort i en kista insvept i svenska flaggan. Då är det för sent att inse att det i längden inte är så roligt att leka krig med den stora elefanten på andra sidan Atlanten som det var under några veckor i september 2017 då allt bara var på skoj.

Låt inte propagandisterna, opinionsmakarna, krigshökarna, vapenindustrin, giriga och korrupta politiker, partiska journalister och andra som vill förvandla Sverige till en möjlig plattform för militär aggression ostört sälja sin produkt till allmänheten. Uppvakta ansvariga politiker. Skicka mail, ring, besök deras arbetsplats. Ifrågasätt artiklar och reportage i media som försöker framställa en verklighet baserad på propaganda. Ge dig in i debatten där det är möjligt. Informera vänner och bekanta om vart Sverige är på väg. Sprid information till allmänheten på alla sätt som är möjligt.

Anslut dig till motståndet mot krigsövningar som Aurora 17, emot eskalering av en redan spänd situation i svenskt närområde, emot värdlandsavtalet med NATO som Sverige måste säga upp och emot vapenskrammel som i värsta fall mynnar ut i krig. Det finns fortfarande tid till att dra i nödbromsen och vända på utvecklingen. Men den börjar rinna ut.

* Bilderna nedan bör beaktas i all diskussion om krig och fred.

Militärutgifter 0053_defense-comparison-crop

RyssKrig-768954

Några artiklar om NATO på denna blogg 2016-2017.


Värdlandsavtalet ger faktiskt NATO möjlighet att placera kärnvapen i Sverige
USA ska undersöka EU- och NATO-kritiska partier i Europa – hybridkrigföring i kubik.
NATO-utredningen presenteras idag- Sverige, NATO och säkerheten
DN:s ohållbara argument för NATO-medlemskap
Stellan Skarsgård NATO-motståndare – rapport från mötet
Putin om det kalla kriget och NATO
Majoritet i Sverige mot Värdlandsavtalet med NATO
NATO:s övergrepp mot Serbien och andra
NATO stiger i land på svenska Utö
Regeringen JO-anmäls för NATO-samarbete och handelsavtal
Sveriges enögda rekrytering ska lära propaganda av NATO
SD böjde sig för NATO-lobbyn
NATO:s stora krigsövning i Polen mot Ryssland
NATO:s Breedlove konspirerade mot Obama, ljög samt påverkade Sverige
Bombkriget mot Serbien och skapandet av USA:s klientstat Kosovo
Gorbatjov:NATO ökar risken för världskrig – kan vi hejda det

intressant.se intressant.se Värdlandsavtal, , , , , , , ,


4 svar till “Välkommen till ”Dags för fred – 20 maj” – och helst alla andra dagar”

 1. http://www.fort-russ.com/2017/05/neo-nazi-back-home-from-azov-battalion.html

  Det är viktigt att diskutera principfrågor så länge debatten inte fungerar som en ursäkt för att inte tvätta den dagliga smutsbyken. Läs ovanstående redogörelse som bygger på ett norskt ”vit makt” -referat om en svensk nynazist i Ukraina. Samtliga nordiska länder, Island möjligen undantaget, har sänt sina egna extremister för att kriga både i Ukraina och i Syrien. Denna person som artikeln beskriver har intervjuats av BBC och Newsweek och ses uppenbarligen av dessa organ som en hjälte. Även Expressen har berättat om hans värv.
  Frågan om lagligheten i att resa till länder där cyniska och brutala regimer eller upprorsmakare öppnar free fire -zoner för utländska patologiska mördare är en fråga som en fredsrörelse värd namnet måste börja driva hårdare. Islamisterna har efter terrordåden i Europa tydligen blivit något mer uppmärksammade men hur är det med nynazisterna ?
  Om ni chockeras av personens råhet bör ni samtidigt betänka att väsentliga delar av det han säger om den politiska situationen i Ukraina uttrycker åsikter som ligger pinsamt nära den svenska regeringens. Är det därför han getts frikort att mörda ?

 2. Vem skall jag rösta på om jag inte vill att Sverige förvandlas till USAs hangarfartyg i Östersjön?

 3. Det finns en del bra partier – och mindre bra partier. De mindre bra partierna är Vänsterpartiet och FI. De bästa partierna finns till vänster om dessa. Nummer ett – för mig – är Sveriges Kommunistiska Parti. Nummer två är Kommunistiska Partiet.

 4. Dödliga Fredsbomber, finns dom ?
  Vi i Sverige skall inte understödja den demontering som sker av det amerikanska samhället, imperiebygget måste få ett slut. Definitivt inte några U.S. patriot-system här hos oss. Vad U.S. Generaler önskar att etablera här blir med säkerhet permanent och skapar inlåsningseffekter på sikt, och vad robotsystemen är till för att skydda har väldigt lite med Sverige att göra. Det känns mycket fel att U.S. har sådant tryck i sina önskningar om vapensystem över hela EU, det är märkligt hur ivrig man är att skjuta ”fredsprojektet” EU i sank.
  Kan någon se ens en antydan om fredssträvan inom NATO i något hörn av världen ? Jag tror Hultqvist har en svart lapp för varje öga, likaså vår ÖB, som inte ser också en fara i den ständigt pågående upptrappningen. Visst måste vi ha ett strukturellt och modernt försvar, men det innebär inte lättvindiga genvägar över minerat område – ni går rakt i fällan ! Ni tar Sverige med på en resa med enkel biljett som få svenskar önskar, och där är ingen ångerrätt att luta sig mot. Vi vill gärna se att U.S. ordnar upp sina långvariga aktiviteter och förehavanden i andra delar av världen på ett förnuftigt vis innan ett värde-omdöme överhuvudtaget kan ställas på legitimitet för självpåtagna insatser, just nu ser det mesta ut som destruktiv förstörelselusta. Här i Sverige har vi en ständig återkommande förmåga att vara politiskt naiva, och att inte kunna uppskatta det man tidigare byggt för fred och säkerhet, den stafettpinnen har man gömt och glömt – det är ju politisk så mycket enklare med ett robotsystem än ett strävsamt tålmodigt diplomatiskt arbete. Och NATO har inget att komma med i den vägen, där är det vapenindustrin som skall hållas igång och nya hotbilder som ständigt måste skapas. Man eskalerar konstant, närmast självgående för den oss också successivt bort från fredens domäner, det räcker att se sig om för att inse det.