Valet i Italien: Om socialdemokratins kris, höger-vänster ryska ”troll”.


Pål Steigan är en mycket kunnig geopolitisk analytiker. Och kan inte minst mycket om Italien där han bor en del av året.

Jag återger utdrag ur två av hans artiklar om valet i Italien och återger tre tema från artiklarna:
1) Socialdemokrateins kris
2) Valresultatet för andra partier
3) Har Ryssland blandat sig i valet?

Valet i Italien och den europeiska socialdemokratins sammanbrott

1. Socialdemokratins kris.
Det partiet i Italia som likner mest på et sosialdemokratisk parti, Partito Democratico, gikk på en stjernesmell ved valget 4. mars 2018. Fra å ha ligget oppe rundt 40% i oppslutning da Matteo Renzi tok over makta i partiet, ble PD nå halvert og vel så det. 18,7% er katastrofetall for et maktparti som PD, og det bekrfeter det vi lenge har pekt på: det euoeiske sosialdemokratiets sammenbrudd.

Et oppslag i den tyske avisa Die Welt illustrerer at dette ikke er noe særskilt for Italia, men del av en massiv europeisk tendens:

Italien spd
Italien PvdA

Italien PS-Frankrike

SPD ligger nå på meningsmålingene helt nede på 15,5% og italienske PD klarte bare så vidt å bli større enn Lega. Dette likner på leirskred. Lenge ser grunnen fast og fin ut, men plutselig, når saltinnholdet i leira er blitt for lavt, skal det ikke mange rystelser til for å omdanne fast grunn til velling.

Og for europeisk sosialdemokrati har sviket mot arbeiderklassen kommet så langt og blitt så tydelig at vellingfasen er inntrådt – og da er det ikke langt fra 16% til 6%.

Mitt tillägg: Undantaget i denna europeiska trend hittills är Corbyns Labour som har ett gammaldags reformistiskt vänster-program. Den framgångsrike Corbyn
Corbyn public-enemy-corbyn Vid valet i Storbritannien i juni 2017 fick Labour 40 % av rösterna och tories, högern 42,5 %. I åldersgruppen 18-24 år fick Labour 67 % av rösterna, medan tories fick 16 %, dvs. 1/4 av Labours röstandel.
Att Löfven kan lära sig ett och annat av Corbyn för att öka socialdemokraternas röstandel är väl klart. Men vill han?

2. Andra valresultat. Ryssarna gjorde det igen – hjärndött om valet i Italien

”Politikerne i Italia har aldri i nyere tid hatt noe særlig stort omdømme. Deres korrupsjon, deres samarbeid med mafiaen, deres ekstreme privilegier og deres totale inkompetanse når det gjelder å styre landet til det bedre har gjort at for eksempel i en meningsmåling gjennomført av Demos i 2017 var det bare 5% av velgerne som hadde tillit til partiene. Innføringa av euroen, som var de etablerte politikernes store sak, har vist seg å være en økonomisk katastrofe for Italia. Ikke bare ble alle priser doblet over natta, uten at vanlige lønninger fulgte etter. Men den har lagt italiensk industri og næringsliv i stabilt sideleie i 20 år.”

”Feil å kalle Femstjernersbevegelsen høyre
Femstjernersbevegelsen ble skapt av klovnen og milliardæren Beppe Grillo. Det er ganske riktig et populistisk parti. Programmet deres har elementer fra høyre og venstre, og det vedtas gjennom uravstemninger som kan slå i ulike retninger. Det som er riktig er at de er veldig anti-establishment og motstandere av Brussel. De har også drevet kampanje mot euroen, uten at det er helt sikkert hva de vil gjøre med den.
Italien. Grillo och RenziGrillo och Renzi
Og det var dette partiet som fikk flest stemmer. En meningsmåling utført for Corriere della sera av Ipsos før valget viser at M5S hadde oppslutning fra 40,6% av arbeiderne, mens PD bare fikk støtte fra 13,6% av arbeiderne. Dette er virkelig knusende. Det sier noe om PDs totale forræderi mot den klassen partiet en gang kunne basere seg på. ”

”Derimot er det helt klart at Matteo Salvini og Lega er både langt til høyre og innvandringsfiendtlig. I den samme meningsmålinga til Ipsos tok de 19,6% av arbeiderstemmene. Og der kan demagogien absolutt ha virket. Men problemet er jo at massemigrasjonen i Italia er katastrofal, både for landet og for migrantene. Det er bare mafiaen og den organiserte kriminaliteten som tjener på dette.

3. Har ryssarna blandat sig i valet?
Pål Steigan skriver ”I en artikkel i den tidligere spanske kvalitetsavisa El Païs hevdes det at høyrepartienes og populistenes seier i det italienske valget skyldes påvirkning fra Russland. Det må være det mest hjernedøde av alle forsøk på analyse av dette valget, men artikkelen fikk naturligvis umiddelbar støtte fra USAs tidligere FN-ambassadør Samantha Power, som la den på sin twitterside.”

”Italienske velgere trenger ikke russisk bistand til å være rasende på de politikerne som har vanstyrt landet til nå. Men italienerne er ikke anti-russiske heller. Det har tradisjonelt eksistert et godt forhold mellom Italia og Russland, og Italia er et av de landa som har tapt mye på de sanksjonene mot Russland som USA har truet og presset Europa til å gjennomføre. Derfor er det sikkert en god del mektige mennesker i USA som gjerne vil at det skal oppfattes slik at det er Russland som har blandet seg inn.”

Kommentar: Jag har inte sett några bevis för att Ryssland blandat sig i valet. Men man kan vänta sig ökade varningar om rysk inblandning i det kommande valet i Sverige. Varför skulle Ryssland göra det? Lika litet som i Italien finns några ryssvänliga partier i Sverige. Ja, vi saknar helt riksdagspartier som gör en vettig analys av läget i världen och Rysslands roll

i Andra om: ,
,, , , , ,, , , , ,


37 svar till “Valet i Italien: Om socialdemokratins kris, höger-vänster ryska ”troll”.”

 1. Ja Anders, det är ingen kräftgång i brittiska labour och jag undrar stilla om det möjligen kan bero på britterna inte är lika positiva till globaliseringen och internationalisering som de övriga socialdemokratiska partierna i västra Europa har drivit så hårt de senaste decennierna? Då menar jag inte minst vårt eget socialdemokratiska parti. I Tyskland tyckts de för övrigt ha hjälp från de borgerliga partierna.

 2. Olle Svenning har en intressant artikel i Aftonbladet idag. Han skriver ”Två systemkritiska partier har med väljarnas stöd styckat Italien. Norr erövrades av rasistiska och nationalistiska La Lega. Den fattiga södern behärskas av Femstjärnerörelsen, M5S, vars övergripande ideologi är ”vaffanculo”, dra åt helvete. Uppmaningen riktas till ”La Casta”, oligarkerna, den arroganta eliten, i Italien och i EU.
  Lega samarbetar med franska Nationella fronten, M5S valde att alliera sig med Ukip och Jimmie Åkesson.

  En oerhörd förödmjukelse för EU, som inför valet utsett Silvio Berlusconi till sitt redskap. Han (all populisms fader) skulle vara skyddet mot missnöjes- och protestpartier, försäkrade EU-kommissionens ledare Jean-Claude Juncker och omfamnade den åldrande mediemagnaten och skattebrottslingen.” ” I Europa styr allt oftare högern tillsammans med högerextremister. EU har aldrig lagt stor vikt vid grundläggande demokratifrågor; folkviljan har bäddats in i olika, för makten, väl anpassade juridiska system. Den politiska liberalismens medborgaridé suddas ut i EU. I Italien samlade de liberala 2,4 procent av rösterna, ungefär nordisk nivå.”… ”Liberalismen i Europa förvaltas sedan några decennier av socialdemokratin, följaktligen också på väg att försvinna som politisk kraft eller att styckas i en vänster och höger.

  Italien försökte för något år sedan att anpassa sig till EU:s funktionella demokratisyn. Premiärminister Mario Renzi föreslog till att börja med, i samverkan med Berlusconi, att konstitutionen (skapad som ett antifascistiskt dokument efter kriget) skulle byggas om: slimmad parlamentarism, snabbare beslut, allt mindre av representativitet.
  En folkomröstning för drygt ett år sedan gjorde slut på detta övergrepp mot demokratin. Valresultatet i söndags bekräftar nejet.” (https://www.aftonbladet.se/kultur/a/4dXlzo/eu-bar-skulden-till-ett-splittrat-italien)

 3. EU bär skulden för högerns seger i Italien?
  Jaha… Så låter det just nu men bläddrar man bland Aftonbladets kulturartiklar i ämnet så upplever åtminstone jag vänsterjournalisternas jakt efter ett fascistspöke som de menar bär all skuld. Men det känns igen på något sätt. Revyartisten Karl Gerhard talade på sin tid om ett spöke som gick omkring i Europa i sin mycket välkända revy Den ökända hästen från Troja. Men finns det några sådana fascistspöken idag eller är det vänsterjournalisterna som gör som katten och springer runt runt runt och jagar sin egen svans? Jag har fått för mig att saken ytterst bottnar i ett folkligt missnöje med invandringen från Mellanöstern och Nordafrika men jag kanske har helt fel där?

  https://www.aftonbladet.se/kultur/a/j6vJn/fascisterna-minglar-i-rom

 4. Den tongivande vänstersocialdemokraten Göran Greider skriver nu ”När jag de senaste månaderna rört mig runt i olika delar av Sverige har jag noterat att pessimismen ökat markant bland rödgröna väljare: Vi kommer att förlora valet. Framför allt är det socialdemokratiska väljare och aktiva som stirrar tomt framför sig.”…”Jag tror aldrig jag upplevt en sådan förlamad stämning inför ett valår som i år.

  Det hjälper inte ens att Löfven plötsligt går ut och säger att han kan tänka sig höjda kapitalskatter – bland annat förmögenhetsskatt – för de rikaste: Utspelet känns ju inte som ett led i en sammanhållen och allvarligt menande politik för ökad jämlikhet. Och utspelet i fredags från Mikael Damberg och Lena Rådström Baastad – flörten med Centerpartiet – fick politikens kremlologer och spelteoretiker att gå igång men lämnade vanliga väljare oberörda och de fackliga aktiva som kan avgöra valet direkt förbannade.

  Det är kris, djupaste kris, när S-kärnväljare är mer resignerade inför sitt eget parti än vad de avskyr borgerligheten.”…”När tankesmedjan Katalys går ut med en serie uppmärksammade rapporter om klass och ojämlikhet och får stor uppmärksamhet för det – ja, då tycker man att det vore den mest självklara sak i världen för socialdemokratin att haka på det tåget. Men icke.

  Är det en gåta jag stirrar på? Nej, egentligen inte. Det är naturligtvis så här politik blir när den inte längre bärs upp av breda sociala rörelser och i stället blir till i slutna rum där de enda fönstren utgörs av tv- och mobilskärmar.” ETC: En döv socialdemokrati. Man kommer osökt att tänka på vad Lenin skrev för över 100 år om hur kapitalismen redan då kunde ”muta” (inte bokstavligen) ledande skikt inom socialdemokratin. Löfven & Co i ledningen för SAP har till huvuduppgift att försvara kapitalismen. De tror inte eller förstår inte att de ska försöka ha en politik som tydligt i reformistisk andra gagnar deras kärnväljare. Corbyn verkar vara en helt obekant figur.

 5. Jag tror också Socialdemokraterna med hull och hår anammat den nyliberala välsignelsen om frihandel som ett undergörande och gemensamt medel för Europas massbefolkning. I frihandeln ligger också möjligheter att hålla länder utanför som man betraktar som ”fiender”. Verktyget heter då sanktioner. Frihandel passar också Socialdemokraternas socialistiska gren då den är av internationell karaktär och kan styras genom centrala organ.

  Den här sedan decennier inslagna kursen har nu kommit på skam sedan massan börjat ifrågasätta internationaliseringar och dess konsekvenser och nationalistiska intressen växer sig allt starkare för att försvara det som finns kvar av ländernas välfärd för folken samt stärka den genom reformer. Min tanke är att den socialdemokratiska rörelsen genom sin storlek är svårmanövrerad när det inträffar snabba kast inom politiken som inte stämmer med långtidsplanerna. Liksom atlantångaren Titanic var för stor för att snabbt parera isberget utan körde rakt på det, sjönk och gick under och endast ett fåtal kunde räddas. Månne det är den här resan som socialdemokraterna är oroliga för just nu?

  • Endast sanktioner beslutade av FN:s säkerhetsråd är legala. USA och EU har gott om illegala sanktioner, vilka drabbas som krigföring, ekonomisk krigföring. Skadar Syriens befolkning.

 6. Brake news…

  OT kanske men inte desto mindre viktigt. Nu har det blivit känt att USA:s president Donald J Trump ska träffas Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Det är ett initiativ från Nordkorea som president Trump tackat ja till. Riktigt spännande faktiskt. Jag föreställer mig Trump betraktar det långt mer intressant och kanske mer givande än mötet med vår statsminister Stefan Löfven för några dagar sedan. Mitt intryck blev att det mötet var mer än formalitet än något som kunde ge resultat. Kan nu mötet mellan Trump och Kim Jong Un ge någon avspänning länderna emellan är jag den förste att tacka för det. Det är nämligen så att jag ser konservatismen som mer fredlig än liberalismen som jag länge tyckt är alltför krigisk. Om man nu inskränker sig till de två politiska ideologierna som är allmänt rådande i det stora landet USA.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nordkorea-3

 7. Ju mer vi närmar oss presidentvalet i Ryssland, desto mer hysterisk blir den västerländska propagandamaskinen i ett desperat bud att på något sätt diskreditera Vladimir Putin och hans närmaste medarbetare, eftersom annars är Washington oklart om sätt att hålla Rysslands växande inflytande i kontroll. Det är ganska mycket den enda undersökningen som utövas av den amerikanska specialrådsmannen Robert Mueller, som syftade till att fastställa graden av den påstådda ryska inblandningen i USA: s presidentval 2016. Dessutom planerar Washington att införa nya sanktioner mot specifika vissa ryska politiker och företag.
  Samtidigt tenderar västerländska mediekällor att vara överens om att innan de medverkar i ännu en häxjakt måste Washington med uppriktighet erkänna att USA har gjort exakt vad det anklagar Ryssland för i årtionden i andra länder.
  https://journal-neo.org/2018/03/01/washington-seeks-ways-of-bringing-some-iraqi-freedom-to-moscow/

  ”Om du frågar en underrättelsetjänsteman, bryter ryssarna reglerna eller gör något bisarrt, blir svaret är nej, inte alls”, sa Steven L. Hall, som gick i pension efter 2015 i CIA, där han var chef för ryska verksamheten. Förenta staterna däremot har historiskt ”absolut” utfört sådana valpåverkan.
  Loch K. Johnson, dekan för amerikanska underrättelsetjänstemän, som började sin karriär på 1970-talet och undersökte CIA som en anställd i senatens kyrkokommitté skulle tillägga att den påstådda Rysslands 2016-operation helt enkelt var den cyber-åldersversion av standardutövningen i USA i årtionden och tillade att CIA har gjort denna typ av ”sak” till andra stater sedan det skapades 1947
  I början av presidentvalet i Ryssland kan man inte låta bli att märka den slående likheten i Washingtons åtgärder för att ta bort den ryska ledaren från den politiska arenan med de som CIA och Pentagon tog under sin chock och Awe-operationer i Irak, som senare benämndes som Operation Iraqi Freedom.

  • Det finns de – Maria Persson Löfgren, i ett reportage från igår – som säger att Putin har fått skrämselhicka när han märkte i opinions underökningarna att Pavel Grudinin snodde hans röster. Och därför beordrades de statliga nyhetskanalerna att fokusera sig på Grundins ’konton i andra länder’.

   Det här är en artikel som säger att Putin är en bluff:
   http://www.idcommunism.com/2018/03/president-putin-is-bluffing-says-rot.html

     • Nja, jag har den här kommentaren:
      Jag kan inte så mycket om Krim för att kunna uttala mig i frågan om provinsen ska tillhöra Ukraina eller Ryssland.
      Men jag kan desto mer om Nordirland, och där är det folkets röst som avgör vilket land som de vill tillhöra. De rättsvidriga gränsdragningarna som gjordes 1921-22 mellan Fristaten (idag Republiken Irland) och Nordirland var ett sätt för unionisterna i Nordirland att behålla den absoluta och odemokratiska makten.
      Jag måste ha mer ’kött på benen’ för att kunna uttala mig i frågan om Krim.

      • Över 90 % på Krim röstade för återanslutning till Ryssland. Krim fördes över till delrepubliken Ukraina i Sovjetunionen utan att befolkningen tillfrågades och i strid med Sovjetunionens konstitution.

     • Om du vill svarar på frågan, och vill göra det enskilt till Kerstin S och får då hennes email-adress, eller hur Kerstin?

   • Vad skulle världen tjäna på att byta ut Vladimir Putin som Rysslands ledargestalt?
    Jag tycker Putin skött sitt ämbete på ett alldeles utmärkt sätt liksom kommunicerat med världen i försonlig ton. Väst påståenden om att Ryssland skulle vara aggressivt och hotande tror jag inte ett ögonblick på. Det är fake news därför de ytterst önskar ett försvagat och ett Ryssland på förfall som de sedan kan ta kontrollen över. Väst har de senaste åren varit frihandelns kontinentala förverkligande vilket höll på att omintetgöra Rysslands oberoende och integritet. En distans till frihandeln tror jag är VP:s recept och kan göra Ryssland starkt igen. Alla tjänar på att jättelandet Ryssland är stabilt och inte faller i kaos och äventyrar världen. Glöm aldrig bort kärnvapnen.

 8. O.T. Jag ser pa nyheterna att militaren (militarpolis) ska hjalpa polisen i Kalmar med nykterhetskontroller (pa etniska svenskar for nagot annat vaagar de inte). Detta ar ett EU-direktiv och genomfors over hela EU nu. Tva tyska poliser varnade mig 2015 for EU’s planer pa att saetta in ett handplockat gendarmeri, European Gendarmeri Force, mot europeer som opponerar sig mot invandringen och islamiseringen. Kan detta vara ett litet testforsok for att fa militaren att jobba tillsammans med polisen och sen i framtiden kunna saettas in mot eventuella medborgargarden som forsvarar sina bostadsomraden mot haerjande jihadister? Vi vet ju vilken sida regeringen star pa, och det ar inte svenska folkets.

  • Det låter som om du vill ha och söker en liknande situation som det var på Nordirland i slutet av 60- 70- 80- och en bra bit in på 90-talet.
   https://en.wikipedia.org/wiki/The_Troubles
   Medborgargarden – jag vill beskriva dom som paramilitära grupper – är endast ett eller flera verktyg för den härskande makten att förtrycka de socialt utsatta och fattiga oavsett religion.

   • Tänker du inte fel Kerstin? Är det någon dom önskar sig våld och misär så är det ni på yttersta vänsterkanten.
    När polisen ”inte har tid” att utreda våldtäkter på 12-åringar och förövare vid gruppvåldtäkter går fria, när kvinnor i rullstolar misshandlas och rånas (och gruppvåldtas av asylsökare som på Gotland),, när folks bilar bränns upp och gäng bryter sig in i deras hus och misshandlar ochv rånar dem och polisen lägger ner utredningarna dagen efter tror du inte att folk kommer att börja försvara sig snart? Du och AFA (som numera har ett stort våldskapital i form av nya medlemmar från Mellanöstern verkar stå ju på förövarnas sida och det gör även myndigheterna och 7 av riksdagens partier. Jag är riktigt orolig för Sveriges framtid. Vi går mot en ren åsiktsdiktatur eller värre om ni får fortsätta styra.

    • Gammal Krigare
     Deras strategi är introvert och felaktig. De tänker vänster men driver fram högern. Kommunister har aldrig varit pragmatiker. De är i grunden idealister och deras politik utgår från läror och föreställningar. Antingen måste människor tvingas eller omprogrammeras. Ingetdera tycks fungera just nu.

  • Hej Gammal krigare
   Vart har du läst det?

   Jag kollade Kalmartidningen Barometern men kunde inte se något. Däremot såg jag Ingvar Kamprads önskemål om att få sin aska strödd över en äng på hemgården. Det räcker så hade han sagt. Själv tycker jag det är ganska storartat jämfört de väldiga stenmonument man kan se över borgare och andra mer eller mindre betydande personer på kyrkogårdarna runt om i Sverige.

 9. Varför får Kerstin Stigsson skrämselhicka och försöker bortförklara, samt hymla om att de Schweiziska skattemyndigheterna säger att Rysslands presidentkandidat från Ryska federationens kommunistiska parti oligarken Pavel Grudinin, har en motsvarighet på närmare en miljon dollar, i utländsk valuta undanstoppade på elva utländska konton i schweiziska banker, ett av dem i guld vilket en ledamot av den centrala valkommissionen, Nikolai Levichev berättat.
  Grudinin registrerades som presidentkandidat den 12 januari. Varje kandidat är skyldig att till centrala valkommittén att han eller hon inte har några konton eller finansiella instrument utomlands. Grudinin redovisade fem konton i utländska banker samt information om värdepapper som han ägde. Vid sidan av detta lämnade han ett skriftligt uttalande att han inte längre behöll pengar i utländska banker och använde inte utländska värdepapper. Kort tid senare visade sig att Grudinin i början av februari fortfarande hade två bankkonton i Schweiz och två i Österrike. Grudinin har två gånger meddelat att alla hans konton i utländska banker har avslutats.

 10. ’Sida kommer under mars månad lansera sin biståndsstrategi för länder i MENA-området. Strategin kommer att ge Islamic Relief, Muslimska Brödraskapets biståndsorganisation, en central roll enligt uppgifter från flera oberoende källor. Något som förberetts av den politiska ledningen på utrikesdepartementet sedan lång tid tillbaka.’

  Islamic Relief undersokte vi extra noga 2003 och tror ni inte att det visade sig att de hjalpte bade talibanerna, Al Qaida och Hezb-i-Islami med safe houses, pengar, information, transporter och smuggling av vapen och spraengaemnen.

  Idag svenska regeringens storsta samarbetspartner.

 11. Kerstin Stigsson.. Jag har läst din länk.
  Där står bl.a att valkommissionen påstod att kommunistpartiledaren hade 11 odeklarerade bankkonton i Schweiz som innehåller nästan 56 miljoner rubel (1,3 miljoner dollar) och nästan 5 kilo guld.
  Grudinin har förnekat anklagelserna och insinuerade att de var fejkade för att ge statliga medier ammunition mot honom.
  Kommunisten och presidentkandidaten Grudinin har länge varit kritisk mot myndigheterna och hade redan utvecklat en riktlinje innan han utvaldes. Han är inte rädd för att angripa männen på toppen. I några av sina tal vid politiska möten har han anklagat myndigheterna för att ha misslyckas med att bekämpa korruption och fixa dåliga vägar, vilket förhoppningsvis kan locka tusentals potentiella väljare. ”Vem säger att korruption inte kan kontrolleras” sade Grudinin till en folkskara i den sibiriska staden Irkutsk nyligen. ”Den kan kontrolleras om presidenten börjar med sig själv och sina vänner om dessa människor och deras barn slutar ta emot jobb, bli toppledare i statliga företag och de mest framgångsrika bankirerna och investerarna”.
  Medan täckningen av andra presidentkandidater i stort sett är neutral eller positiv, har påståenden Grudinin egendom och rikedom utomlands få en rejäl granskning. ”Kreml tror troligen att han vinner några av de väljare som de räknade med och tar röster från Vladimir Putin själv”.

 12. Informationen om SIDA finns att laesa pa Ledarsidorna.

  Det finns mer information pa naetet om man letar men mycket verkar ha plockats bort av nagon anledning. Sverige hjalpte ju ocksa Muslimska Brodraskapet att ta makten i Egypten under ”Arabiska varen” genom att bidra med x antal hundra miljoner av vaara skattepengar plus att en delegation skickades ned for att hjalpa islamisterna med propaganda (svenskt mediafolk), underrattelser (FRA/MUST/SAPO???), IT-teknik och politisk radgivning. En del av dessa ”svenska” experter (personer med svenskt medborgarskap) arbetar nu som radgivare pa svenska ambassader runtom i varlden.

  (Sandaren.se)
  I Sverige möter poliser, volontärtolkar och många privatpersoner med kaffe, frukt och ett vänligt ord. På Stockholms, Malmös och Göteborgs centralstationer finns representanter från Röda korset, frivilligorganisationer och biståndsorganisationen Islamic Relief för att ta emot flyktingar som anländer. De får mat, dryck, och hjälp med att söka asyl genom transport till Migrationsverkets mottagning med extrainsatta bussar.

  Ytterligare information om hur islamisterna/Muslimska Brodraskapet infiltrerar och tar over olika myndigheter och organisationer kan ses pa TT’s hemsida:

  ’DRA BURMA INFÖR ICC Burma bör dras inför Internationella brottmålsdomstolen
  (ICC) för misstänkta folkmordsbrott under offensiven mot den muslimska minoriteten rohingya i de västra delarna av landet. Det anser FN:s människorättschef Zeid Ra’ad
  al-Hussein.(TT)’

  Enligt goda vaenner som bor i Burma saa fanns det en anledning till att burmeserna jagade bort de muslimska Rohingya. De hade namligen gruppvaldtagit och mordat burmesiska flickor. Nagot som inte ar helt ovanligt. Det sker ju aven i Sverige, fast haer utloser valdtakterna inte samma reaktioner.

 13. Visst Kerstin Stigsson.. Det ryska presidentvalet är planerat till 18 mars 2018, men kampanjen startade redan den 18 december 2017.
  Det ryska kommunistpartiets kampanjchef veteranledare Gennady Zyuganov har lämnat cirka 70 klagomål mot partiets täckning av partiets presidentkandidat Pavel Grudinin och hans aktiviteter på fredagen. ”Det är en öppen häxjakt”, sade den ryskaZyuganov i en adress till väljare och kallade rapporter om Grudinins bankkonton ”ett exempel på förtal och lögn”.
  Tidigare denna månad meddelade den centrala valkommissionen att Grudinin hade 13 konton i schweiziska banker när han skickade in dokument för att springa till president. Enligt rysk lagstiftning måste presidentkandidater stänga sina utländska bankkonton.

 14. Vad är egentligen orsaken till att den svenska regeringen (oavsett färg) är så välvilligt inställd till Islam, muslimska kulturer m.m. i Mellanöstern och Nordafrika?
  Om man jämför andra länder i Europa så verkar just vårt land vara ett extremfall men även Tyskland, Frankrike har ju liknande inställning. Tittar man sen till östra Europa så är det ju precis tvärt om. Det är inte så lätt att se ett gemensamt och enat Europa i det perspektivet. Det verkar som politikerna vill det ska genomföras till vilket pris som helst. Jag bara menar det måste finnas någon grundorsak och som är mycket viktig för de styrande. Eller kan det möjligen vara många olika orsaker och från flera håll som samlas och sedan görs till en statsbärande norm?

  • Jag är också en flitig läsare av Svenska Yle. Så även jag läste artiklarna. Och skrev några kommentarer – tror det är två på varje artikel. Gissa vilka! Det är inte så svårt att lista ut. Vid sidan om Ryssland (sovjetunionen) finns ett annat land som är mig kärt – Irland.
   I Irland är det vänstern som kalla sig för nationalister – Sinn Féin (systerparti till Vänsterpartiet), SDLP och med flera. (Irish Communist Party kallar sig för patrioter). Det på grund av den brittiska ockupationen av landet. Men alla partier på vänsterkanten är för det vi kallar för mångfald.
   De vi benämner som nationalister här i Sverige (SD, NMR, etc) kallas för far-right eller fascister eller nazister på Irland – men aldrig som nationalister (för då begriper ingen irländare vad du talar om).

   • Jag glömde att säga att fascisterna på Irland även kallas för Blåskjortor!
    https://en.wikipedia.org/wiki/Blueshirts
    Regeringspartiet Fine Gael kallas av många vänsteranhängare för Blueshirts (det eftersom de har ett förflutet i nazistiska kretsar).