Valet i Nederländerna – katastrof för socialdemokraterna – och Trumpeffekt?


Jag rapporterade nyligen om valet i Italien, vilket bland allt annat innebar en tillbakagång för det parti som mest liknande socialdemokraterna. Valet i TalienLiksom tidigare i Grekland, Frankrike, Tyskland och inte minst i Nederländerna. Undantaget är Storbritannien där Corbyns Labour för en vänsterinriktad socialdemokratisk reformpolitik.

Här nedan en artikel från 15/3 2017 om valet i Nederländerna i mars 2017, för den som vill påminna sig.

Valet i Nederländerna har både särdrag och har drag som återspeglar en tendens i många länder i Europa. Hela 28 partier ställde upp till valet till andra kammaren, betydligt fler än i många andra länder.

Valet har en betydelse långt utanför landet. Det ligger en del i den erfarna SvT-journalisten och EU-experten Rolf Fredrikssons bedömning före valet ”Det är ett testval för hela Europa! Kommer vågen av proteströster mot EU, mot flyktingar och invandring och mot etablissemanget att fortsätta i Europa? Är trenden från Brexit-omröstningen och Trump-valet i USA något som fortsätter i Nederländerna? Och sen detta europeiska supervalår i Frankrike och Tyskland?” Rolf Fredriksson SvT
Gert Wilders
Stödet för Wilders Frihetsparti sågs som en viktig värdemätare för andra högerpopulistiska partier på frammarsch i Europa. Det franska presidentvalet står snart för dörren och även i Tyskland följs resultatet noga. Delstaten Nordrhein-Westfalen har lika många invånare som Nederländerna och går till val i maj. Resultatet får i sin tur återverkningar på förbundsdagsvalet i september. Det tyska invandringsfientliga partiet Alternativ för Tyskland har haft sjunkande opinionssiffror men kommer troligen att ta plats i riksdagshuset i Berlin i höst.

Trump-effekt?
Stödet för det det högerpopulistiska invandrarfientliga och EU-fientliga Frihetspartiet (PVV) som leds av Gert Wilders har minskat kraftig senaste året, fast partiet ökade något jämfört med valet 2012 med 13 % nu. Det har framkommit att Wilders fått ekonomiskt stöd av Freedom Center styrs av David Horowitz som människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center beskriver som gudfadern bakom den antimuslimska rörelsen i USA. Gert Wilders har varit en viktig allierad för Horowitz i hans strategi att förskjuta debatten om jihadistisk terrorism till att handla om Islam och muslimer i USA. här
Det är sannolikt att både bilden av Brexit och Trumps uttalanden och agerande har bidragit till PVV:s tillbakagång senaste månaderna.

Det är möjligt att resultatet är typisk för en kommande trend för liknande partier som Front National- vi får snart svar på detta.

* Det stora valdeltagandet, över 80 %, är naturligtvis positivt.

Flest röster, omkring 20 %, fick som väntat regeringspartiet Folkpartiet, lett av Mark Rutte. Dock en tillbakagång från närmare 27 % för 5 år sedan. Det starka avståndstagande till Wilders och den tydliga markeringen mot Turkiets planera på valmöten i Nederländerna har rimligen stärkt hans ställning. Rutte sa i en TV-duell med Wilders i måndags att han aldrig skulle sätta sig i samma regering som Wilders. mark-rutte-4Mark Rutte
Folkpartiet har bedrivit en hård åtstramningspolitik, vilket säkert bidragit till tillbakagången sedan förra valet. Efter finanskrisen räddades landets banker till en kostnad på 85 miljarder euro, som finansierades av stora nedskärningar av social välfärd, höjningar av skatter och pensionsålder samt privatiseringar av sjuk- och äldrevården. Tillväxten har ökat, men andelen med fast anställning har nästan halverats från 57 % till 30 % på mindre än tio år.
Han bildar säkert regering, troligen tillsammans med det kristdemokratiska partiet CPA och liberala, EU-vänliga D66 som båda fick 13 %. Och kanske med de Gröna.

Den stora vinnaren blev de Gröna, från 2 till 10 %. Rimligen spelar detta ökad engagemang i miljö- och klimatfrågan. Glädjande! Trump-effekt??
Trumps katastrofala klimatpolitik har nog noterats även i Nderländerna
Jesse KlaverJesse Klaver
Detta beror nog också på den nye,unge partiledaren Jesse Klaver från blandad härkomst och positiv till invandring, särskilt av flyktingar. Har lyckats dra högutbildade, urbana och unga till partiet.
Den stora förloraren blev socialdemokraterna, en än starkare nedåt-trend än i många länder. Från närmare 30 till nu bara 5 %.. De har suttit i regeringen och den minskade stödet beror bl.a. på att de ses som medskyldiga till åtstramningspolitiken. Detta kan ses som en del av den tillbakagång som skett för socialdemokratiska partier i många länder efter den ekonomiska krisen. Dessa partier har mer eller mindre frivilligt övergett sin reformistiska politik under kapitalets offensiv under neoliberalismen, före och särskilt efter den ekonomiska krisen och slagit in på ungefär samma politik som mer öppet borgerliga partier. Detta kommer att behandlas i kommande artikel.
* Var det bara en ”tillfällighet” att ingen från svenska S var med och kommenterade valet i Aktuellt igår kväll?

Socialistpartiet är ett demokratiskt socialistiskt parti som nu fick 10 %, dvs. lika många som de Gröna, men som fick närmare 17 % år 2006.

Försök till sammanfattning:

En seger för etablissemanget och en fortsatt neoliberal ekonomisk politik till gagn för kapitalismen, EU och med ökad press på arbetarklassen. En tillbakagång för invandrarfientlig högerpopulism under påverkan av bilden av Brexit och av Trump. En katastrof för socialdemokratin, en del i ett större mönster i Europa. Men förhoppningsvis ökat utrymme för åtminstone insatser för att motverka klimatkatastrofen – fast lärdomarna av svenska MP:s (möjliga) insatser härvidlag avskräcker från optimism. Endast ett ersättande av kapitalismen med ett betydligt mer demokratiskt, socialistiskt samhälle kan rädda oss från klimatkatastrofen. Detta har jag och andra (Naomi Klein och Pål Steigan) skrivit om tidigare och jag återkommer. Nu med nyhetsrapporter om den väntade, sedan länge förutsedda förstörelsen av korallrevet utanför Australien som fördystrar humöret och ökar kamplusten.

intressant.se, , , , , , , , , Gert Wilders , , ,


9 svar till “Valet i Nederländerna – katastrof för socialdemokraterna – och Trumpeffekt?”

  1. Den här Horowitz undrar jag om är samma person som på 60- och 70-tal skrev en rätt bra bok om kalla kriget och sen svängde 180 grader och blev en sällsynt ful fisk.

    • Ja, tyvärr. Boken ”From Yalta to Vietnam, som jag läste 1966 är mycket bra. Full med referenser etc.

  2. Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver Ratlos in den Niederlanden: Es gibt keinen Sieger, der regieren kann. In den Niederlanden kommt die stärkste Partei auf nur 20 Prozent. Damit wird die Regierungsbildung nicht eine Frage des Programms, sondern der Macht. In der aktuellen Krise der EU wird dies zur weitere Destabilisierung in Europa führen.” (Rådlöshet i Nederländerna. Det finns ingen segrare som kan regera. Det starkaste partiet i Nederländerna får bara 20 %. Därmed handlar regeringsbildningen inte om program utan om makt. I EU:s aktuella kris kommer detta att leda till ytterligare destabilisering i Europa).

    (https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/03/16/ratlos-in-den-niederlanden-es-gibt-keinen-sieger-der-regieren-kann/)

    • Det verkar ju som om EU har som mål att förinta de Europeiska nationerna och lämna över makt och styre åt Muslimska Brödraskapet. Upploppen vi ser i invandrartäta områden runtom i Europa blir värre och värre, våldsdåden mot européerna allt grövre och de styrandes jakt på de som protesterar mot politiken allt desperatare. ”Fredsprojektet” EU ter sig allt märkligare och liknar snarare ett anarkiprojekt. Soros och bankirerna finansierar ju detta projekt men vad har de att vinna på det egentligen?

  3. Jag vill nog påstå att de starkaste opinionsbildarna idag är medierna och särskilt de som brukar kallas main stream media dit t.ex. SVT Public Service kan räknas men även riks- kvälls- och landsortstidningar. Min första politiska opinionsyttring jag gjort på internet var på en borgerlig landsortstidning där det förut fanns möjlighet till läsarkommentarer. Intet ont anande gjorde jag det i mitt egentliga namn och det fick jag bittert ångra. Tidningen var borgerlig och min kommentar var kritisk mot kapitalismen liksom Anders inlägg på den här bloggen. Problemet var bara att den politiske chefredaktören totalsågade min kommentar inför läsarnas ögon. Gjorde mig till ett åtlöje och jag kunde inget göra mer än möjligen skämmas att jag gjort något dumt. Till råga på allt lät han kommentaren med tidningens motkommentar stå kvar i flera veckor men den hamnade förstås allt efter längre bak. Medias politiska makt över folket är enorm och därför betraktas det idag som ett ”demokratiskt hot” när upplagesiffrorna ständigt minskar och medias möjlighet till kontroll reduceras. Det kallas yttrandefrihet men den friheten kan sannerligen kosta om man råkar säja fel saker vilket moderaten från Iran, Hanif Bali idag fick erfara. Ställa sig i skamvrån och be offentligt om ursäkt var priset han fick betala men jag slapp i alla fall offentligt be om ursäkt för min kritik mot kapitalismen och den då borgerliga politiken.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/moderaterna-startar-utredning-efter-hanif-balis-twittrande

  4. Aftonbladet: Fixeringen vid att rösta har krympt demokratin

    ’Putin. Trump. Italienarna. Brexit. Corbyn. Det här eviga röstandet har inte direkt gjort världen behagligare på sistone.’

    Aer de radda att folk ska ”roesta fel”?

  5. Jag ser vår så kallade demokrati som nedåtriktad och hårt fostrande. Egentligen ganska långt från den folkets röst genom politiska representanter som det en gång var tänkt.

  6. This is what India columnist Ajit Datta had to say about Trudeau;

    Justin Trudeau is a mascot of everything that is wrong with the world today. From being at the forefront of encouraging every degeneracy to welcoming radicalism into his homeland, from cheap gimmicks of tokenism at attempts of creating a culture of politically correct absurdities, the stink of his leftist hypocrisy wafts far and wide. As citizen of India, I could not care less if the elected leader of Canada seeks to drive his nation to the dumps. But where it has an adverse effect on my country is where I chose to draw the line.

    Mr Dattas asikter om trudeau stammer bra in pa flera andra statsledare. Jag kommer narmast att taenka pa Sveriges Lofven, Tysklands Merkel, Frankrikes Macron. Samtliga diskriminerar sin egen befolkning och driver sina laender mot fullstandigt kaos och diktatur under EU.