Utrikespolitiska deklarationen: Hyllar krigshetsare, kritiserar avspänning, tiger om kvinnoförtryck

I den utrikespolitiska deklaration (UD), som jag nu lyssnar till, vill utrikesminister Wallström ha nära relationer till USA, vars krig starkt bidragit till flyktingströmmen, och kritiserar starkt mycket fredliga Ryssland, vars legala insatser i Syrien försvagat terrorismen i världen och bidrar till att minska flyktingströmmarna till bl.a. Sverige.

Hon menar att de illegala sanktionerna mot Ryssland efter den fredliga återinförlivandet av Krim med stöd av över 90 % av befolkningen ska vara kvar, men säger inte ett ord om den fascistinfluerade statskuppen mot folkvald president och regering (i av OSSE lovordade val 2010) i Ukraina 22/2 2014. (Mer nedan) Inte ett ord om Ukrainas inskränkning av de mänskliga rättigheterna, tolerans för och hyllning av nazister som Bandera, och dess nuvarande krigshandlingar mot östra delen av landet i strid med Minsk 2, som förodar ökat självstyre. Osakligt talar hon om rysk aggression i Ukraina.
Margot Wallström betonar att Sverige är en ”trogen vän till Ukraina”.

* Och hon nämner inget om behovet av avspänning och fördelen av bättre relationer med Ryssland, men ska träffa Rysslands utrikesminister nästa vecka – bra.

Hon missar dock den roll och den politik som världens enda supermakt, ”världspolisen” USA med sina 700 militärbaser i massor av länder. Världens i särklass mest brutala makt efter Andra Världskriget och den stat som störtat eller bidragit till att störta flera demokratiskt valda regeringar än någon annan stat.
Margot Wallström

Icke-feministisk utrickepolitik:


Margot Wallström har inte stött Syriens och Rysslands kamp mot den mycket kvinnorförtryckande terroristerna i Syrien, som fått en del biståndspengar.
Hon tiger om kvinnoförtrycket i Saudiarabien som köper mycket svenska vapen, som bl.a. används i det brutala kriget i Jemen enligt Diakonia.
I Iran är 40 % av läkarna kvinnor och 60 % av lärarna. Hur är det i Saudiarabien?

Fokus nedan ligger av förkarliga skäl på USA:s aggressiva utrikespolitik.

Enligt den senaste globala opinionsundersökning om risken för krig som jag känner till utförd av Win/Gallup International för några år sedan menar 24 % av omkring 68 000 personer i 65 länder över hela världen att USA är det största hotet mot världen. På andra plats kom Pakistan med 8 %, följt av Kina (6 %) och Afghanistan, Israel, Iran och Nordkorea med vardera 5 %. Därefter följde Indien, Irak och Japan med vardera 4 %, medan Syrien fick 3 % och Ryssland 2 %.
Frihetsgudinna gråter bild

Ryssland och Ukraina.
* Dagens Nyheter skrev på bästa nyhetsplats 21/2 2014 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovitj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament.Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter. Det blir mycket svårt att svika de givna löftena.” Undertecknandet bevittnades av utrikesministrarna från Tyskland, Frankrike och Polen. USA och EU välkomnade detta dokument, där alltså även våldet på Majdan skulle utredas.
* USA:s och EU:s stöd till den fascistinfluerade statskuppen dagen efter Janukovitjs överenskommelse med oppositionen ifrågasätter verkligen stödet till de vanliga demokratiska principerna.Ukraina demontrationer

* De ekonomiska sanktionerna mot Ryssland strider mot FN-stadgan och internationell rätt.
* I Ukrainas regering efter statsuppen 22/2 fick fascistpartiet Svoboda 4 ministerposter, bl.a. som vice premiärminister och mer extrema Högersektorn har också män på ledande poster.
* Rysslands annektering av Krim med överväldigande befolkningsstöd är brott mot FN-stadgan.
* USA:s långvariga intervention i Ukraina via ursprungligen CIA-avläggaren NED och statskuppen är rimligen ett mycket större brott mot FN-stadgan och folkrätt.

* Enligt Minskavtalet våren 2014 ska regioner i östra Ukraina beviljas ökad självständighet. Med stöd av USA har Poroshenko motsatt sig detta och i stället fört en krigspolitik.
* Statskuppen 2014 och Svoboda hyllades av bland andra naziststämplade ”Svenskarnas parti”.
* USA och EU har helt avstått från att kritisera fascismen i Ukraina och i stället talat om nationalister.
* Riksåklagaren i Kiev är en känd nazist.
* Nazister från olika länder, bl.a. Sverige strider tillsammans med Ukrainas armé i östra Ukraina.

Några tidiga uppgifter om USA:s intervention i Syrien.

• Enligt Pentagondokument från 2001 planerade USA då att destabilisera Irak, Libyen, Syrien och senare Iran (Intervju med presidentkandidat Clark mars 2007 i Democracy Now).

• Washington Post skrev 18 april 2011 ”USA:s utrikesdepartement finansierar i hemlighet syriska politiska oppositionsgrupper.”

• Förre CIA-agenten Philip Giraldi medgav hösten 2011 att USA var inblandat ”NATO är redan i hemlighet engagerat i Syrien under ledning av Turkiet som USA:s ställföreträdare. (www.theamericanconservative.com, 19 december 2011).

• Vid ett möte 1 april 2012 i Istanbul beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och pengar med totalt 130-140 miljoner dollar. USA gav mest 12 miljoner dollar.

• Al-Qaida deklarerade i februari 2012 via sin högste chef Ayman al-Zawahri att man stödde de syriska rebellerna. Hillary Clinton medgav samma månad att al-Qaida också arbetade för att störta Assads regim (http://www.globalresearch.ca/syria-clinton-admits-us-on-same-side-as-al-qaeda-to-destabilise-assad-government/29524).

• New York Times har 4/8 2012 rapporterat att Turkiet, Saudiarabien och Qatar, tillhandahåller vapen, med hjälp av tjänstemän från CIA som tränar och tar emot rebeller och arbetar med tjänstemän i utrikesdepartementet.

• I en artikel 24/3 2013 ger New York Times många belägg för kraftigt ökat vapenstöd från USA och allierade till rebellerna i Syrien. ”Med hjälp från CIA har arabiska regeringar och Turkiet kraftigt ökat det militära stödet till Syriens opposition och upprättat en hemlig luftbro av vapen och utrustning för upproret mot al-Assad, enligt uppgifter från flygtrafik, intervjuer med tjänstemän i flera länder och uppgifter från rebelledare.”

* Kriget i Syrien påminde redan i tidigt skede väl om beskrivningar i USA-arméns manualer om ”unconventional warfare” (krig via ombud).

* DN återgav 13/5 2015 en intervju med dåvarande president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.
* I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s dåvarande vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade.”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.
* I en intervju våren 2015 erkänner pensionerade generallöjtnant Michael Flynn, tills nyligen Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak. Michael Flynn är före detta chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA). Han bekräftar äktheten av en omtalad rapport från DIA från augusti 2012 som visar att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen tagit en sekteristisk riktning.
* Förre presidentkandidaten och f.d. militäre NATO-chefen Wesley Clark menar live i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”

En liten påminnelse om USA:s insatser detta millenium.

* Det illegala brutala kriget mot Irak med mellan hundratusen och en miljon dödade;
* Det brutala angreppskriget i Afghanistan;
* Sönderslagningen av Libyen via NATO;
* Kriget mot Syrien via ombud och hotet om ett fullständigt olagligt anfallskrig;
* Drönarna, där användning baseras på beslut av president Obama utan juridisk eller demokratisk insyn;
* CIA:s omvandling från brutal spionorganisation och statskuppare till terroristorganisation (Pulizerprisvinnaren Mazetti);
* De upprepade mordförsöken mot Venezuelas ledare Chavez och Kubas ledare Castro;
* Tortyren har fått ett tydligt ansikte i västvärlden;
* Den kraftiga militära upprustningen, med minst 700 militärbaser i andra länder och en omringning av Kina och Ryssland
* Den omfattande moderniseringen av kärnvapen av Nobels fredspristagare Obama;
* Den omfattande, tidigare hemliga övervakningen av människor runtom i världen, av statschefer, viktiga organisationer och USA-bolags konkurrenter av NSA och andra;
* Minskningen av demokratin i USA enligt USA-jurister och expresident Carter;
* Guantanamo.

Al-Sissi untitled

Statskupper mot demokratiskt valda regeringar.
Det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många militärkupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Sukarno i Indonesien 1965;
-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
-Stöd till statskuppen i Kiev 2014

Några artiklar om Syrien.
Barnen i Aleppo dansar och ler
Tio feta lögner om Syrien
Påven uttrycker sin djupa solidaritet med Syrien och dess folk
Besvikna terrorist-stödjarna USA & Co desinformerar om Syrien
USA:s färska och äldre stöd till terroristerna i Syrien
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
Svenskt bistånd till Syrien och ISIS-vännen Turkiet
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

Varför ska Sverige ha nära relationer till USA?

intressant.se Ukraina, , , , , , ,

  5 comments for “Utrikespolitiska deklarationen: Hyllar krigshetsare, kritiserar avspänning, tiger om kvinnoförtryck

 1. ERIK
  15 februari, 2017 at 17:11

  http://www.regeringen.se/tal/2017/02/utrikesdeklarationen-2017/
  ”…Men Vita husets agerande väcker frågor om USA:s roll i världen….”
  Vi behöver tydligen USA som världspolis! Regeringen är orolig för att USA lämnar in sheriffbrickan och imperialismen försvinner..!

 2. Klartext
  15 februari, 2017 at 20:12

  Anders Romelsjö gör en mycket skärpt insats på denna blogg. Tack.

  • 15 februari, 2017 at 22:40

   Tack så mycket. Värmer i allt slit som det är ibland.

 3. Benny
  15 februari, 2017 at 20:32

  Redan Göran Persson avfärdade Margot Wallström på sin tid, och det finns ingen som helst anledning att betvivla att GP gjorde en alldeles korrekt bedömning om denna ytterst måttligt begåvade minister. USA:s politik passar Sverige i dess revanschistiska utrikespolitik mot Ryssland och USA:s politik främjar ju krig vilket ökar chansen för svensk krigsindustri att ta en rejäl bit av kakan. Man behöver ju inte vara speciellt insatt i historia för att förstå att två av EU:s medlemsländer dvs Polen och Sverige utnyttjar sin chans att försöka komma åt Ryssland via sina allierade i USA och EU. Den polska elitens mål är ju ett Stor-Polen vilket inkluderar det mesta av de baltiska staterna, delar av Vitryssland och Ukraina. Den svenska elitens mål verkar vara att Ryssland nermonteras och splittras upp i små ofarliga enklaver ungefär som de nuvarande baltstaterna så man slipper känna sig som lilla kusinen från landet mot Ryssland som det är idag. Frågan är ju bara om det inte är USA som kommer att bita i gräset och splittras långt innan Ryssland gör det och i det läget har ju både Sverige och Polen s a s ”skitit i det blå skåpet”! Det verkar rätt korkat att svenska politiker spelar roulett med Sveriges framtid på detta ansvarslösa sätt när man lika gärna kunde ha en mer neutral och konstruktiv dialog med Ryssland.

 4. åke
  16 februari, 2017 at 12:59

  När lögnen blev ett adelsmärke.

  Det måste vara en härlig känsla för Margot Wallström och Stefan Löfven att få stå högst upp på dynghögen.
  En ”knähundspolitik” som svenska folket kommer att minnas som de ”mörka” åren i generationer framöver.

  Tack Anders för en mycket informativ och läsvärd sida.

Comments are closed.