Saakashvili kom till Kiev! – Tre korruptionspresidenter och korruptionsdömd riksåklagare bråkar.

Kyiv Post rapporterar 19/9 att Mikhail Saakashvili, korruptionsdömd expresident i Georgien och ex-guvernör i Odessa in i Ukraina anlänt till Kiev!Kyiv Post, medan The Independent för två dagar sedan skrev att Saakashvili först skulle resa runt och söka ökat stöd innan han nästa månad skulle försöka nå Kiev. Besöket är populärt hos vissa (se bilden), men inte hos alla (läs vidare).

Kyiv Post skriver ”Former Georgian President Mikheil Saakashvili on Sept. 19 turned up at the Presidential Administration in Kyiv to demand documents setting out the legal grounds for the withdrawal of his Ukrainian citizenship.”

Sakasvili kommer till Kiev
För 10 dagar sedan tog sig Mikhail Saakashvili, korruptionsdömd expresident i Georgien och ex-guvernör i Odessa in i Ukraina med livvakter.
Saakashvili var han georgisk president 2004-2013 och startade då krig mot Ryssland som Georgien snart förlorade. 2015 gav Poroshenko Saakasjvili ukrainsk medborgarskap och utnämnde honom till guvernör för Odessa-regionen. Men Saakashvili hamnade snart i konflikt med Porosjenko som han anklagade för korrupsjon, och i november 2016 blev han avskedad som guvernör. Saakashvili menar att orsaken var att han i sin jakt på korruption (inte hos sig själv alltså) kom alltför nära presidenten och dennes män. Björn Nistads blogg och Independent
Saakanshivil & TimoshenkoSaakashvili och Timoshenko
I juli 2017, da Saakashvili var på besök i USA fråntog Porosjenko honom hans ukrainske medborgarskap och sa att han skulle utlämnas till Georgien där han är efterlyst för maktmissbruk om han försökte ta sig tillbaka till Ukraina. Nu är han alltså där och inledde med att spatsera på stadens gator med borgarmästaren i Lvov för att sedan offentligt möta förra presidenten, den korruptionsdömda Julia Timoshenko som lär vara mindre impopulär än Poroshenko. I laget ingår också oligarken Kolomoiskij som även är medborgare i Israel, som har en egen väpnad grupp och som förlorat en bitter strid mot presidenten om oljebolaget Ukrnafta.

Från början tänkte visst Saakashvili ta sig till Kiev då Poroshenko var i New York i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling. The Independent skrev för två dagar sedan att ”han nu lär han vara inriktad på att skaffa mer stöd på olika håll i landet för stt sedan ta sig till Kiev i oktober.” Independent Det hela har väckt associationer till Mussolinis marsch mot Rom. Pål Steigan
lofven-poroshenkoLöfven och Poroshenko
Saakashvili fick ett kanske oväntat stöd då statsåklagaren Yuriy Lutsenko, som tillkännagav att Saakashvili inte skulle arresteras, oberoende av Poroshenkos önskemål. Riksåklagaren själv, som tidigare varit fängslad på grund av förskingring och missbruk av kontoret sade: ”Saakashvili kommer inte att arresteras eller utelämnas då han har uppehållstillstånd.”

Detta tål kanske att skrattas åt om det vore ett lustspel på teater, eller en förväxlingsopera. Men det är blodigt allvar. Förfallet hos våra demokratier och vår press som inte ilsket kritiserar korruption och än mindre kan nämna statskuppen i Kiev 22/2 2014 – är stort. Man fortsätter med stora stöd till denna USA-imperialismens marionett för att använda ett gammalt uttryck, välgrundat i detta fall. Och bevisen på Janukovitjs påstådda omfattande korruption väntar vi på. Likaså att någon av våra så kallade demokratiska ledare uttrycker oro över toleransen för fascism och nazism i Ukraina. Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska

Några andra artiklar om Ukraina här.
* Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska
* Ukraina på väg att lösas upp? 20/3
* Tysklands utrikesminister: Nej till upprustning, jag till Minsk 2 15/3
* Stöd Minsk 2 12/3
* Donbass separerar från Ukraina 7/3.
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur

i , , , , , , , , , , ,

  7 comments for “Saakashvili kom till Kiev! – Tre korruptionspresidenter och korruptionsdömd riksåklagare bråkar.

 1. Martin Kullberg
  20 september, 2017 at 16:40

  Jag förstår att detta är blodigt allvar, men jag kan inte låta bli att skratta åt det hela. Detta är NATOs och EUs allians i Ukraina, nazister och avdankade utländska politiker som är ditskickade av främmande makt. Det försöker de få ihop till ett fungerande styre av Ukraina.

  You can’t make this shit up!
  https://www.youtube.com/watch?v=OXdQO5__sLM

  Ryssarna behöver inga propagandakanaler eller troll och lögnare. EU och NATO har fixat ett skådespel som aldrig skulle blivit en spelfilm, kritikerna skulle tyckt att det inte var trovärdigt, men det är alltså verkligheten vi lever i.

  Historien upprepar sig, första gången som tragedi, andra gången som fars. Vi lever i farsens tidevarv…

 2. Benny
  20 september, 2017 at 17:17

  Allt USA blandar sig i blir en fars! Tyvärr är det inte speciellt kul för invånarna i de olika länder som drabbas av USA:s utrikespolitiska ”upptåg”. Men en president i USA upptäcker så snart han svurit eden att inrikespolitiskt är det tvärstopp, ”deep state” sätter stopp för i stort sett allt så då återstår utrikespolitiken som sista chans att sola sig i glansen med de andra ”världsledarna” och låtsas att man inte är en ”lame duck” precis som Trump och dessförinnan Obama.

 3. Kerstin Stigsson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
  20 september, 2017 at 18:44

  Kanske är den här kommentaren lite långsökt till artikelns ämne. Ni som inte vill läsa kan hoppa över den här kommentaren. Eller anser att jag försöker dra debatten åt ett annat håll.
  I dag har Spaniens regering genomfört tillsammans med den spanska militären och polis räder hos regeringen i Katalonien, och arresterat 12 personer. Sinn Féins Séan Crowe MEP, nämner att dessa 22 räder från den spanska regeringen hotar demokratin. Lynn Boylan, MEP, även hon från Sinn Féin: ”The Spanish state´s fear of democracy is astounding, let the people have their say!’
  Så var är sanktionerna mot Spanien? Var är den svenska regeringens och medias protester mot Spanien? Och EU:s? Ryssland lät folket på Krim avgöra var de vill tillhöra någonstans. Krimborna valde Ryssland i stället för Ukraina. Nu vägrar den spanska regeringen att tillåta katalonierna att genomföra en folkomröstning om ett självständigt Katalonien.
  Det som går för det ena landet måste även gå för det andra landet … eller? Eller är sanktionerna ett politiskt instrument som inte har någon betydelse om ett annat land annektera en annan region mot folkets vilja och stänger ner den lokala regeringen? Och som vägrar godta folkets röst, och som brister i demokratin? Ska den svenska regeringen låtsas att det regnar? Eller kommer de att blunda för vad den spanska regeringen gör? Kommer de att kräva att arresterade ska släppas fria?

 4. arbetarklass
  21 september, 2017 at 04:41

  Hej

  Det här är helt off topic men jag kan inte hjälpa jag blev besatt av kyrkovalet i söndags. En valfilm från SSU och förra valet fastnade också i mitt funderande. Filmen handlar bl.a. om Jesus som driver månglarna ur templet och det tolkar SSU som att Jesus är socialist och inte vill att marknaden ska vara styrande ”varken i templet eller låt oss säja i välfärden”.

  Men vilka är då ”månglarna i templet”? Jag tycker faktiskt det lika gärna kan vara SSU själva, eller varför inte Sverigedemokraterna, Centern eller vilket annat politiskt parti som helst som inte har det kristna budskapet som huvudsak.

  Att mångla varor eller idéburen politik i kyrkan, vad är egentligen skillnaden för Jesu budskap?

  • Kerstin Stisson, medlem i Sveriges Kommunistiska Parti
   21 september, 2017 at 14:24

   Jag har sett dina kommentarer om kyrkovalet, och läst dem också. På mig verkar du vara – om jag får lov att säga så – tankfull om detta. Den irländska socialisten James Connolly kan kanske hjälpa dig (som du är Irland mycket religiöst och som socialist var det nog inte alltid lätt att verka). Artikeln är från Socialism And Religion.

   ”… vi vet att en man som aldrig i hela sitt liv sätter sin fot i kyrkan kommer, om han är rik, bli mer ärad av det kristna samfundet än en fattig som alltid går till kyrkan varje söndag, och ber morgon och kväll. Vi vet att kapitalister av alla religioner betalar mer för servicen att anlita en bra advokat för att hålla dom borta från djävulens grepp …” ”Dessa saker vet vi. Vi vet också att varken kapitalisten eller arbetaren kan praktisera den moraliska aspekten av religionen. Utan dessa moraliska regler är religionen enbart en skam.”
   ”Vi vet att kristna lär ut oss att älska vår medmänniska lika mycket som vi älskar oss själva.”
   ”Och för arbetaren, Well, vid New York börsens fall 1908 tryckte [tidningen] New York World en ansökan om att anställa en chaufför till Brooklyn, lönen skulle vara 12 dollar i veckan. Över 700 sökte arbetet. Hur kan varje man av dessa 700 älska sina medmänniskor i kön av hungriga konkurrenter? Kunde männen som stod i denna kö be för andra medmänniskor i kön för att få arbetet, och förväntade han sig att bönen följde upp hans önskan om att få chansen, och göra slut på den långa nöd som hans hustru och barn led av?
   Nej, min vän. Socialism är en fråga om bröd och smör.”
   ”Ingen arbetare är tvingad att stiga in i kyrkan och tjäna Gud, men varje arbetare är tvingad att stiga in i arbetslöshet av kapitalismen och tjäna honom.”

   James Connolly har skrivit mycket om religion. Allt är mycket väl värt att läsa. Även för en troende som inte tror på socialismen – och tvärtom: för en socialist som inte tror på religion.

 5. Benny
  23 september, 2017 at 07:24

  På tal om korruption! Den lever och frodas i Sverige det visar väl Sjöfartsverkets agerande med den numera berömda helikopteraffären som minst sagt stinker. Och givetvis ingen dömd i vanlig ordning utan feta avgångsvederlag betalas till brottslingarna enligt sedvanlig svensk modell. För övrigt finns det någon som kan förklara varför Telia ska betala böterna till USA och Nederländerna enligt en dom i USA:s finansinspektion SEC?

Comments are closed.