Nya gasattacker i Syrien på gång?


Under de senaste dagarna har kommit varningar om ny gasattack i Syrien. Främst kanske från Ryssland och Syrien som varnar för en ny ”false flag” – gasattack. Dessa kommer vanligen i en situation då det går bra för den legala syriska regeringen och den syriska arabarmén, eller inför ett fredsmöte om Syrien ordnat av FN, eller av Ryssland, Iran och Turkiet (Astana). Inte i något fall har belägg framkommit för att Syrien orsakat den verkliga eller påstådda gasattacken i frågan. Utan undersökning och utan källkritik har etablerade media med enstaka undantag inte desto mindre basunerat ut att Syrien är skyldigt. Ett lågvattenmärken i journalistik och media som Boston Globe påtalat. Den fina, stora, etablerade pressen är med i upprepade propagandakampanjer till nytta för angriparen USA med dess allierade, inklusive olika terroristgrupper som genom åren fått stöd av USA.
Syrien east-ghouta 180310Ghoutaområdet. Bild hos Pål Steigan.
Den utmärkta siten Almasdarnews rapporterar omkring kl 10.30 idag rapporterar att det ryska försvarsdepartementet officiellt att den ryska militären kommer att reagera på amerikansk aggression som hotar dess styrkor i Syrien. Uttalandet är specifikt riktat mot ett eventuellt amerikanskt flyganfall mot syriska regeringsmål i Damaskus där ryska styrkor finns. Moskva är övertygad om att USA planerar att använda allierade eller proxy-element i Syrien för att utföra ett ”false flag” angrepp med kemiska vapenangrepp som sedan ska skyllas på den syriska försvarsmakten och används som förevändning för militär handling.
Almasdarnews

Ryske generalstabschefen Valery Gerasimov uppger att ”Det finns många ryska rådgivare, företrädare för det ryska centret för försoning och militärer i Damaskus och vid syriska försvarsanläggningar”, säger RIA-nyhetsbyrån. albawaba

Varningen kom en dag efter det att USA:s FN-ambassadör FN Nikki Haley sagt att Washington var redo att ensidigt ”agera” mot Syrien, precis som förra året när man bombade en syrisk regeringsflygbas efter anklagelser om angrepp med kemiska vapen. Belägg saknades då och saknas nu för att Syrien låg bakom något sådant angrepp.

Geramisov sade att ”USA planerar att anklaga de syriska regeringstrupperna för att använda kemiska vapen och att presentera ”världssamfundet” med så kallade bevis på påstådd massdöd på civilbefolkningen och med påståenden om att ”Ryssland stöder det. ”

Gerasimov menar att Washington planerar att inleda en missilattack på områden i den syriska huvudstaden, Damaskus med 7 miljoner miljoner och tillägger att Moskva har ”tillförlitlig information om att militanter förbereder sig för en kemisk attack mot civila”.
Enligt Gerasimov har militanterna tagit massor av civila, inklusive kvinnor och barn, till östra Ghouta från andra regioner för att representera dem som offer för den planerade kemiska attacken, medan film- och satellitvideosändare redan finns på plats.
”Detta har bekräftats av upptäckten av ett laboratorium för produktion av kemiska vapen i byn Aftris, som befriades från terrorister,” sade Gerasimov.

I måndags talade också Syrias FN-sändebud Bashar al-Ja’afari om nya amerikanska militärhoten och sade att Haleys kommentarer syftar till att provocera en kemisk attack av terrorister och sedan presenterar falska bevis mot Damaskus.

Samtidigt kommer rapporter om att dussintals människor nu kunnat lämna östra Ghouta till allt större del kontrolleras av syriska regeringsstyrkor. China.cn Reuters

Syrien Ghouta 180306östra Ghouta
Kommentarer och tillägg.

En attack med kemiska vapen av terrorister som sedan skylls på Syrien, och som sedan direkt och okritiskt kablas ut av stora Västmedia nu när Syrien har framgångar i sitt befrielsekrig passar väl in i tidigare mönster.

Jag har behandlat frågan ingående i många bloggartiklar och återger några nedan.

Återger nu närmast åter ett avsnitt om detta i blogginlägg 11/3. Befrielsen av östra Ghouta från Väststödda terrorister är nära! Smutskastas i Västvärlden

Syriens biträdande utrikesminister Faisal Mekdad varnade för detta i ett samtal med journalister i Damaskus nyligen. Farsnews.
Han påpekade också ”In a press conference held on Saturday, Mikdad said that the Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) continues to ignore the information provided by Syria on the use of chemical weapons by terrorists in several incidents, which is cause for suspicion and wonder, affirming that Syria has implemented UN Security Council Resolution 2118 on the dismantling Syria’s chemical program despite the very difficult and complex circumstances.” SANA

Och inte bara det. Nu påstår utländska källor att den framgångsrika syriska armén använder napalm och fosforbomber. Den syriska nyhetsbyrån SANA dementerar ”Informed sources stressed that before holding a new session of the Security Council, the terrorism-backing media fabricated a new chapter of lies on the use of phosphor and napalm along with the lie of using chemical weapons which is exploited by the terrorist organizations and their Western backers against the Syrian Arab Army. The sources clarified on Sunday that whenever the Syrian Arab Army tightens the noose around the terrorist organizations in Eastern Ghouta, the terrorists’ supporters order them to use false accusations against the Syrian army.
The continued victories achieved by the Syrian Arab Army against terrorists in Ghouta have moved the conspiring countries to repeat the false accusations on using chemical weapons against Syria, the sources added.”

SANA

USA:s försvarsminister Mattis, som blev uppmärksammad nyligen för uttalanden att belägg saknades för att Syrien använt gas USA:s försvarsminister Mattis tillbakavisar uppgifter från Israel och Nato om gas i Syrien säger nu ”Mattis, while flying on a military jet to Oman in the Middle East, noted to reporters there are numerous media reports about recent chlorine use but said he didn’t have clear evidence it happened.” Mattis

Jag går nu kl 13.30 till den syriska nyhetsbyrån SANA och får följande meddelande, som kan tolkas som att något är på gång

”403 Forbidden Access to this resource on the server is denied!

Detta har hänt förr.
Väst hindrar FN att undersöka gasincidenten i Syrien
Varning till president Trump från säkerhetsexperter i USA
Vem orsakade gasattacken i Syrien?
Storbritanniens ambassadör – Syrien orsakade inte gasattacken
Debatt i Läkartidningen om krig och etik 19/5
DN:s ”fake news”-attack på Swedish Doctors for Human Rights” (The Indicter) 1/5 2017
Debatt i Läkartidningen om SWEDHR, gasattacken i Syrien mm 28/4 2017

Svenska media tiger om de mycket starka beläggen för stödet till terrorister av USA & Co. Här några artiklar om detta. Därför ingen glädje i etablerade media som vill hålla sig väl med USA i stället för källkritik och i stället för ställningstagande för FN-stadga, folkrätt och nationellt självbestämmande.
USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC)
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien
Chefen för Israels säkerhetstjänst bekräftar Israels stöd till ISIS och al-Nusra

Kriget i Syrien – några artiklar

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,


10 svar till “Nya gasattacker i Syrien på gång?”

 1. Chefen för Rysslands generalstab Valery Gerasimov sa tisdags att terroristorganisationer i East Ghouta öster om Damaskus centrum förbereder en kemisk vapenattack för att försöka tvinga ett amerikanskt svar mot den syriska regeringen, eftersom de oundvikligen kommer att skyllas för det.
  https://www.fort-russ.com/2018/03/russia-we-will-not-hesitate-to-shoot-out-us-jets-in-syria/

  Ryssland är fullständigt medveten om denna falska flaggoperation och har fakta att bevisa att de förbereder sig för en kemisk vapenattack mot civila av syriska regeringsstyrkor. Han varnade för att USA skulle möta en rysk vedergällning om de bestämde sig för att attackera Syriska försvarsdepartementets anläggningar. Han förklarade att ”i händelse av ett hot mot våra militära soldaters liv, kommer Rysslands väpnade styrkor att vidta repressions åtgärder för att riktas mot både missilerna och deras leveransfordon”.

 2. Konsekvenserna av ett nytt amerikanskt anfall på Syrien, vars möjlighet fastställdes i FN:s säkerhetsråd av Förenta staternas ständiga representant Nikki Haley, kommer att vara mycket allvarliga, sade den ryska utrikesministern Sergey Lavrov på tisdagen enligt TASS.
  ”Om en ny strejk av detta slag äger rum, kommer följderna att bli mycket allvarliga,” påpekade Lavrov.
  ”Nikki Haley borde förstå att det är en sak att oavsiktligt utnyttja mikrofonen i FN:s säkerhetsråd och det är en annan sak när både ryska och amerikanska militärer har kommunikationskanaler och det står tydligt fram via dessa kanaler vad som kan göras och vad som inte får göras ”, sa Lavrov.”Den amerikanska ledningen medveten om det,” sade den ryska utrikesministern.
  Lavrovs varning kommer när en rysk toppmilitär befälhavare varnade USA att de inte skulle tveka att skjuta
  ner amerikanskt jetflyg i Syrien.

 3. Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov har idag kommenterat Storbritanniens påståenden om Moskvas påstådda deltagande i Sergei Skripals förgiftning- och USA:s hot om att angripa syriska regeringskrafter.
  Lavrov uppgav på en presskonferens att Storbritannien borde följa konventionen om förbud mot kemiska vapen och ge Ryssland tillgång till proverna av nervmedlet som påstås förgiftat Sergei Skripal och hans dotter. ”Så snart rykten som matades av det brittiska ledarskapet att ämnet producerats i Ryssland var involverat i förgiftningen av Skripal uppstod, begärde vi omedelbart tillgång till detta ämne så att våra experter kunde analysera det i enlighet med konventionen om förbud mot kemiska vapen.
  Lavrov betonade att Storbritanniens skyldigheter enligt konventet innebär att om det finns misstankar om att ett giftigt ämne som förbjuds av konventet användes, måste staten som misstänks för att producera den kontaktas, eftersom detta tillstånd ger rätt att få tillgång till ämnet för att analysera det på egen hand.
  Moskva har emellertid inte fått några förfrågningar av detta slag från London. Lavrov noterade att Moskva begärt tillgång till alla fakta och dokument som var kopplade till undersökningen, eftersom ett av offren är en rysk medborgare Yulia Skripal.
  Rysslands krav avvisades dock av Storbritannien. Storbritanniens premiärminister Theresa Mays talesman sade i sin tur att ryska svaret skulle behandlas av det nationella säkerhetsrådet på onsdagen och tidigare skulle London inte kommentera. På måndagen sade May att Ryssland var ”högst sannolikt” ansvarig för Skripals misstänkta förgiftning.

  Konsekvenser av möjlig amerikansk attack på Syriens regeringstrupper ”skulle bli mycket allvarliga” och få mycket allvarliga följder. Lavrov berättade också för journalisterna att efter rapporterna om en kemisk attack i Syrien Khan Sheikhoun i april 2017 dök upp fick han ett telefonsamtal från USA:s utrikesminister Rex Tillerson, som bad om hjälp för att få tillgång till experter på platsen.” Vi kom överens med Damaskus om att sådan åtkomst skulle beviljas. När vi gav denna information till Washington, var ”det var inte längre nödvändigt” och genomförde omedelbart en attack”. Uttalandet kommer en dag efter att USA:s sändebud till FN Nikki Haley hotade en Washington-attack mot Damaskus när det gäller kemiska vapen användning i Syrien. Tidigare på dagen sa chefen för den ryska generalstaben Valery Gerasimov att Moskva hade tillförlitlig information om militärer som förbereder sig för att förfalska en kemisk kemikalieattack mot civila. Han noterade att ”i flera distrikt i östra Ghouta hade en folkmassa samlats med kvinnor, barn och gamla människor, som kom in från andra regioner, som skulle representera offren för den kemiska händelsen”. Den 12 mars hittade syriska regeringskrafter en hemlig verkstad för tillverkning av kemiska ammunition medan de svepte genom byn Aftris i östra Ghouta efter att militanter dragit sig ur samhället. Den 26 februari rapporterade Anadolu Agency att de ökända vita hjälmarna, som ständigt förfalskade fakta och information, hävdade att den syriska regeringen hade använt klorgas mot staden Al-Shifoniya i östra Ghouta. Damaskus har hela tiden förnekat att ha kemiska vapen, vars förstörelse hade bekräftats av OPCW-rapporten.

 4. Jag läste häromdagen ett tidigare inlägg på den här bloggen om östra Ghouta och tyckte det lät både balanserat och trovärdigt. Bra där Anders.

  Jag tycker det är egendomligt att västvärlden, men framförallt vänstern kanske, har tagit så tydlig ensidig ställning för en särskild part under det här inbördeskriget. Jag minns från början och det talades om den arabiska våren samt rebellerna som ”frihetskämpar” skulle få ”terror-regimen” Assad på fall. Allt efter kriget pågått har den här bilden grumlats och framgår mer som ett inbördeskrig mellan olika (religiösa) och maktintressen som det egentligen är vad jag nu förstått. Tittar man på en karta över Mellanöstern så framgår genast två stora länder och det är Saudi Arabien och Iran. Resten är mindre länder förutom Egypten men det ligger något utanför den här konflikten. De två stora länderna representerar också två stora religioner inom islam och det är shia och sunni. Sedan finns också olika etniska grupper. Alla vill de hävda sin makt och då uppstår konflikter då och då. Jag jämför Balkan som hade en liknande situation med olika religioner och etniciteter. För att nu stryka Anders medhårs så hade socialismen där en förenande verkan på de olika grupperna så fred och frihet kunde upprätthållas för människorna. Likaså fanns en sorts arabisk socialism i Mellanöstern som kunde förena de olika arabländerna men tänk samtidigt att Iran inte är arabisk för där är de flesta perser. Det var Saddam Hussein som stod som ledare för den här panarabiska ”socialismen” men som USA med de socialdemokratiska England störtade och kallblodigt mördade Saddam Hussein. Varför det nu skulle vara så bra har jag aldrig fått någon förklaring på. Jag minns det kriget och tyckte det var otäckt men Public Service SVT framställde det mer som ett TV-spel med ”kirurgiska ingrepp” och där krigets fasor hölls undan TV bilderna. Jag hade svårt att förstå det då men idag är jag mer införstådd med medias falsk- och fulspel och därför har det inte heller mitt förtroende längre. Bäst bild får man genom att läsa flera olika informationskanaler. En enkel och tydlig förklaring över situationen i Mellanöstern fick jag på hemsidan hos skärmmännen med uppåtpilen. Men det vill jag så klart inte länka till här.

  • Tack för synpunkter, men det är väsentligen INTE ett inbördeskrig utan ett av USA & Co initierat angreppskrig via främst rebeller och terrorister. Nu har dock USA flera egna baser i landet och enligt egna uppgifter minst ett par tusen man i landet. Har skrivit i detalj om detta i flera bloggartiklar. Det är också mycket väl belagt att USA stödjer terrorister, under senare tid rapporterat av bl.a. Reuters, Newsweek och BBC om stödet till ISIS-medlemmar i Raqqa.

   Det är väl belagt genom uppgifter från centrala källor i USA & allierade att USA sedan 2011 stött terroristorganisationer och gör det fortfarande. (Obama, Flynn, Biden, Wesley Clark, Gabbard, USA-kongress-rapport, NY Times m.fl och att man gör det ännu. Jag har skrivit över 100 artiklar om kriget i Syrien som en av de mest lästa politiska bloggarna i Sverige (plats 2 av 800 besöksrankande politiska bloggare på http://www.blogtoplist.se/politik.

   Under senare månader har BBC, Reuters, Newsweek t.ex. rapporterat att USA och SDF transporterat vidare uppemot 3 500 IS-krigare från Raqqa. Süddeutsche Zeitung rapporterar om mycket stora vapensändningar från USA via basen i Ramstein till terroristgrupper i Syrien.

   Vidare är Rysslands närvaro legal, i enlighet med folkrätten, vilket USA:s inte är.

   Kriget är väsentligen ett av USA stött angrepp, främst via rebeller, som sedan länge domineras av terroristorg. enligt ledande experter. Synnerligen väl belagt.

   Här bara några artiklar, och utdrag från en artikel om filmen ”Cries from Syria”

   Ett litet ofullständigt utdrag ur en artikel som kritiserar en propagandafilm för al-Nusra i svenska TV:

   I. Att USA ligger bakom kriget via ombud i enlighet med sina officiella planer från Pentagon har rapporterats av förre presidentkandidaten och NATO-chefen Wesley Clark 2007, och av andra. Jag ger upplysningar till stöd för denna bedömning. Se även USA:s stöd till terrorister i Syrien
   1. I en intervju i TV-programmet Democracy Now i mars 2007 uppgav förre NATO-ÖB och presidentkandidaten general Wesley Clark att han hösten 2001 fick se Pentagondokument som visade att USA planerade att destabilisera bl.a. Syrien, Irak och Libyenhttp://www.democracynow.org/2007/3/2/gen_wesley_clark_weighs_presidential_bid)
   2. Pulitzerprisvinnaren Seymour Hersh uppgav detsamma i artikeln ”The Redirection” i the New Yorker 2006 och påtalade USA:s ändrade politik som innebar stöd till sunni och i praktiken även till al-Qaida.
   3. Enligt dokument från Wikileaks har USA:s utrikesdepartement finansierat opposition mot Syriens regering i London sedan 2006.
   4. 1 april 2012 beslöt USA och drygt 70 andra stater (”Syriens vänner”) att stödja det splittrade Syriska nationella rådet med vapen och med motsvarande 130–140 miljoner svenska kronor, med den största summan från USA. Är inte detta en olaglig intervention?
   5. al-Qaida, ursprungligen en skapelse av CIA, deklarerade i februari 2012 via sin högste chef Ayman al-Zawahri att organisationen stödde de syriska rebellerna.
   6. Hillary Clinton medgav samma månad att al-Qaida liksom USA arbetade för att störta Assads regim.
   7. Daily Star skrev 26/8 2012 i artikeln att “nästan 200 elittrupper (SAS och SBS trupper) i eller nära Syrien är på jakt efter massförstörelsevapen. Dessa elittrupper åtföljdes av folk från underrättelseorganisationerna MI6 och CIA, och av franska och amerikanska soldater”.
   8. New York Times har 4/8 2012 rapporterat att Turkiet, Saudiarabien och Qatar, tillhandahåller vapen, med hjälp av tjänstemän från CIA som tränar och tar emot rebeller och arbetar med tjänstemän i utrikesdepartementet.
   9. I en artikel 24/3 2013 ger New York Times många belägg för kraftigt ökat vapenstöd från USA och allierade till rebellerna i Syrien. ”Med hjälp från CIA har arabiska regeringar och Turkiet kraftigt ökat det militära stödet till Syriens opposition och upprättat en hemlig luftbro av vapen och utrustning för upproret mot al-Assad, enligt uppgifter från flygtrafik, intervjuer med tjänstemän i flera länder och uppgifter från rebelledare.”
   10. DN återgav 13/5 2015 en intervju med president Obama i den Londonbaserade arabiskspråkiga tidningen Asharq al-Awsat. Obama sa ”Islamiska staten (IS) är i förlängningen ett resultat av den USA-ledda invasionen av Irak”.
   11. I ett tal till studenter i Harvard 2/10 2014 sa USA:s vicepresident Joe Biden att ISIS är en skapelse av USA:s allierade.”Asked about US policy in Syria, Biden touched on the dirty secret of the current US-led war against the Islamic State in Iraq and Syria. ISIS (or ISIL as the Obama administration terms it) is essentially the creation its allies who fomented civil war in Syria against the government of President Bashar al-Assad.Referring to Turkey, Saudi Arabia and the United Arab Emirates”.
   12. I en intervju våren 2015 erkänner pensionerade generallöjtnant Michael Flynn, en tid Donald Trumps säkerhetspolitiske rådgivare, att USA:s administration medvetet “släppt fram” Al Qaeda och ISIS i Syrien och Irak. Michael Flynn är före detta chef för amerikanska Defense Intelligence Agency (DIA). Han bekräftar äktheten av en omtalad rapport från DIA från augusti 2012 som visar att USA:s ledning redan då visste att den syriska oppositionen tagit en sekteristisk riktning. Obama, Biden, USA-general: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
   13. Förre presidentkandidaten och f.d. militäre NATO-chefen Wesley Clark menar live i CNN våren 2015 att ISIS är skapad och finansierad av ”våra närmaste allierade.”
   14. Sputniknews rapporterar 7/12 ”Outgoing US President Barack Obama has acknowledged his country’s role in the emergence of Daesh, echoing opinions earlier voiced by Syrian President Bashar Assad and even by his successor in the White House, Donald Trump. “In shaping our response [to Daesh], we refused to repeat some of the mistakes of the 2003 invasion [of Iraq] that have helped to give rise to the organization that became ISIL in the first place,” Obama said during a major speech on the fight against terrorism at MacDill Air Force base in Florida on Tuesday.” Sputnik News
   15. Business Insider skrev för drygt ett år sedan ”Since 2013, the CIA has been training and equipping various moderate rebel elements in the Syrian civil war in an effort to undermine the regime of Syrian President Bashar al-Assad and force him to the negotiating table. Among the range of munitions and supplies that the CIA has funneled to the various brigades of the Free Syrian Army and other moderate groups through Saudi Arabia, Jordan, and Turkey are TOW anti-tank missiles.”Business Insider
   16. Förra utrikesministern Hillary Clinton kände till stödet till ISIS Clintons e-mail och Patrick Cockburn i CounterpunchI ett e-mail i augusti 2014 skrev Hillary Clinton ”“While this military/para-military operation is moving forward, we need to use our diplomatic and more traditional intelligence assets to bring pressure on the governments of Qatar and Saudi Arabia, which are providing clandestine financial and logistic support to ISIL [Isis] and other radical Sunni groups in the region” .

   Stora vapentransporter till terrorister i Syrien av USA & Co, och mörkläggning
   Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
   BBC avslöjar brittiskt stöd till terrorgrupper i Syrien
   Sveriges Syrien-bistånd går bl.a. till terrorister som orsakar flyktingvåg
   Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien

   • Hej Anders
    Jag glömde säja att uncle Sam (USA) har sina smutsiga och blodiga fingrar i Syrien därför jag tänkte det så självklart. Men att de skulle vara huvudorsaken till kriget föreföll mig mindre troligt. Däremot kan jag tänka mig USA underblåst kriget till sin fördel som de gjort på så många andra ställen. Det har ju sedan andra världskriget varit en väl använd strategi men som på senare tid börjat ifrågasättas då krigföring kostar enorma belopp med pengar och som bygger på USA:s enorma statsskuld som börjar närma sig krisnivåer då dollarns värde kan ifrågasättas. Jag tror den nya konservativa administrationen har fått ögonen på det problemet och vill försöka minska det utrikespolitiska engagemanget.

 5. Ryssland varnar USA för att attackera syriska styrkor.
  https://www.globalresearch.ca/russia-warns-us-against-attacking-syrian-forces/5631930

  Washington kräver att ryska och syriska styrkor stoppar ansträngningarna för att befria East Ghouta – som sedan 2013 hållits av amerikanska terrorister.
  Över två tredjedelar av enklaven är befriade från deras kontroll, Trump administration och Pentagon-tjänstemän i en frenesi över att förlora det sista USA-stödda terroristfästet i Syrien, ett stort slag mot Washingtons imperiala agenda.
  Enligt Rysslands generaldirektör Valery Gerasimov planerar USA en falsk flagg CW-attack, som ska skyllas på Syrien, som förevändning för att attackera med sina styrkor i East Ghouta. ”Enligt rapporterna, planerar USA att anklaga de syriska regeringens trupper för att använda kemiska vapen och för att ge världen det så kallade ”beviset” för civilbefolkningens påstådda massdöd i händerna på den syriska regeringen och ”Ryssland stöder detta”. Pentagon planerar då att inleda en missilattack på de statliga distrikten i Damaskus. ”Vi har tillförlitlig information om militärer som förbereder sig för att förfalska en kemisk kemikalieattack mot civila. I flera distrikt i Eastern Ghouta samlades en folkmassa med kvinnor, barn och gamla människor, som kom från andra regioner, som skulle representera offren för den kemiska händelsen.”
  Al-Qaida-länkade vita hjälmar anlände till scenen för att filma den iscensatta händelsen, satellit-videosändare på plats för att sända videon, förklarade Gerasimov och tillade: ”Detta har bekräftats av upptäckten av ett laboratorium för produktion av kemiska vapen i byn Aftris, som befriades från terrorister.”

  Rysk militärpersonal befinner sig i Damaskus vid Syriens försvarsministeriums anläggningar. Om de blir hotade eller skadade, lovade Gerasimov motåtgärder mot amerikanska missiler och leveranssystem.
  Under en säkerhetssammanträde nyligen hotade det amerikanska sändebudet Nikki Haley Ryssland och Syrien och sade att Washington kommer att agera själva om säkerhetsrådet inte hindrar kampen i East Ghouta.
  ”Det är inte den väg vi föredrar, men det är den vi är beredda att ta igen. När det internationella samfundet konsekvent misslyckas med att agera, är USA tvungna att ta sina egna åtgärder.”
  Rysslands FN-sändebud Vasily Nebenzya svarade att Damaskus och Moskva hade ”all rätt att försöka ta bort hotet för medborgarnas säkerhet”.
  Separat hotade amerikanska försvarssekreteraren Mattis med amerikanska militära åtgärder mot syriska styrkor och sade att han fick rapporter om användningen av klorgas, samtidigt som han medgav att han inte har något som bevisar det.
  Frågad om han avser en ny attack på syriska styrkor som i april i fjol mot Shayrats flygbaser, sa han. ”Jag tänker inte strikt definiera den, men har gjort det mycket tydligt att det skulle vara väldigt oklokt att använda gas”.
  Han vet att amerikanskt stödda terrorister ensamma använder CWs. Syrien har felaktigt blivit känt för tidigare incidenter.
  Om Gerasimov har rätt, förefaller en annan stor händelse överhängande. Trumpadministrationen verkar böjd på eskalerande aggression i Syrien.