Fabrik för kemiska vapen funnen hos terrorister i östra Ghouta? Ryssland avvärjer gasattacker.


Jag har i många artiklar diskuterat påståenden om att Syrien ska ha använt kemiska vapen som gas i försvarskriget mot utlandsstödd terrorism. (Se förteckning av artiklar mot slutet). I korthet saknas belägg för detta. Inte sällan kommer påståenden om detta vid framgångar för Syriens armé eller inför en fredskonferens.
Det finns starka belägg för att terrorister använt gas i Syrien – se bland artiklarna nedan.

Jag återger nedan en artikel i frågan av Pål Steigan som också publicerat flera artiklar i frågan. Lägger till uppgifter om att gasattacker nyligen avvärjts i Syrien. Fabrik för kemiska vapen i östra Ghouta

Syrien - ingång till kjemisk-laboratoriumIngången till kemiskt laboratorium hos Jaysh al-Islam i östra Ghouta

Artikeln.
Det har i årevis vært drevet en vestlig kampanje som går ut på at Syria bruker kjemiske våpen, og det til tross for at Syrias kjemiske våpen er blitt fjernet og destruert under internasjonal kontroll. Og gang på gang har det vist seg at det er terroristene som bruker kjemiske våpen, noe som til og med er innrømt av USA.

Dette siste kom fram på en merkelig måte, nemlig i deres reiseråd til amerikanske borgere.
Under ett antal år har pågått en västerländsk kampanj om att Syrien använder kemiska vapen, trots att Syriens kemiska vapen har tagits bort och förstörts under internationell kontroll. Och gång på gång har det visat sig att det är terrorister som använder kemiska vapen, vilket till och med erkänns av USA.

Den sistnämnda kom på ett konstigt sätt, nämligen i USA:s reseråd till amerikanska medborgare.
Tactics of ISIS, Hayat Tahrir al-Sham, and other violent extremist groups include the use of suicide bombers, kidnapping, small and heavy arms, improvised explosive devices, and chemical weapons. They have targeted major city centers, road checkpoints, border crossings, government buildings, shopping areas, and open spaces, in Damascus, Aleppo, Hamah, Dara, Homs, Idlib, and Dayr al-Zawr provinces.

(Denne meldinga er seinere fjernet fra nettsidene til US State Department, men vi har tatt vare på den.)

Hva kommer fram under frigjøringa av Øst-Ghouta?
Tilsynelatende har vestlige medier vært veldig opptatt av situasjonen i Øst-Ghouta. Derfor skulle man trodd at de ville ha interessert seg for å følge med på hva som blir oppdaget når den syriske hæren frigjør området fra jihadistenes kontroll. Men det er de ikke.
Derfor var de heller ikke til stede da den syriske hæren kunne vise fram det som kan tenkes å være en fabrikk for produksjon av kjemiske våpen i jihaistenes hovedkvarter i al-Shiffuniyya i Øst-Ghouta.

Jeremy Salt skriver i en artikkel som er publisert av Midt i fleisen: Midt i fleisen

Da de rykket inn i landsbyen al-Shiffuniyya i Øst-Ghouta de siste dagene, fant den syriske hæren en fabrikk for kjemiske våpen forlatt av Jaish al-Islam. Materialet inkluderer hyller fulle med flasker med kjemikalier, rader av plast-fat, det som syntes å være et underjordisk blandekammer, en stor metall-trommel med produsentens logo på siden («Hill-Rom Mediplus Air Plant»), en rekke papirer med logoen til Jaish al-Islam og det som syntes å være instruksjoner for blanding av kjemikalier. Stiftet i 1829, produserer firmaet Hill-Rom medisinsk utstyr under mottoet «Ta med hjemmet til sykehuset.» Hvordan deres produkter (også andre maskiner hadde selskapets logo) endte opp i Øst-Ghouta, er et åpenbart spørsmål, der svaret kanskje er Hill-Roms virksomhet i Saudi-Arabia, Jaish al-Islam sin viktigste støttespiller.

Journalisten Sharmine Narwani var til stede i al-Shiffuniyya og skriver om dette på mideastshuffle. Narwani er en politisk analytiker og kommentator som har spesialisert seg på Midt-Østen, og har blant annet skrevet for The Guardian.

Hun forteller fra al-Shiffuniyya om et anlegg som var stappfullt av elektronisk avansert utstyr og med fullt av tanker og kokere med kjemikalier, samt ammunisjon av forskjellige typer. Hun skriver om utstyr som er merket med “Hill-Rom Medaes Medplus Air Plant”, som er produsert i USA, og som antakelig er kommet til Syria fra Saudi-Arabia. Mideastshuffle

Narwani er journalist og ikke kjemiker. Hun forteller hva hun har sett og mener at det hun så i al-Shiffuniyya gir grunn til å anta at terroristene hadde fasilitetene til å kunne produsere klorgass og andre giftige kjemikalier.

Ingen av de store mediene som har vært raske med å beskylde regjeringa i Syria for å bruke giftgass har vist noen som helst interesse for å dekke dette.

For å kunne slå fast hva som virkelig har skjedd på denne fabrikken, hva de produserte, hvem som forsynte dem og hva det de produserte ble brukt til, krever naturligvis grundig teknisk og uavhengig granskning. Vi nøyer oss med å slå fast at her er det et svært viktig funn, som burde ha krav på offentlighet og som nettopp burde bli gjenstand for slike undersøkelser og analyser.

Även RT har rapporterat om detta. 40 ton kemiska vapen funna hos militanter i Syrien

Tre försök av militanter att använda kemiska vapen i Syrien förhindrades förra veckan, sade den ryska försvarsministern Sergey Shoigu den 20 mars. Southfront rapport 21/3
”Trots att militants försök att störa fredsinitiativ i East Ghouta, förhandlar vi med ledarna för de väpnade grupperna om vapenvila och för att förebygga en humanitär katastrof”, sa Shoigu.
Försvarsministern riktade också uppmärksamheten på den ökade aktiviteten hos den amerikanska ledningen och försök från militanter att leda provokationer. Under den senaste månaden har de Vita Hjälmarna, som bara arbetar i terroristkontrollerade områden, upprepade gånger hävdat att regeringsstyrkorna har genomfört kemiska attacker. Emellertid har inga tillförlitliga bevis lämnats för detta.”

I bloggartikel 13/3 skrev jag ”En attack med kemiska vapen av terrorister som sedan skylls på Syrien, och som sedan direkt och okritiskt kablas ut av stora Västmedia nu när Syrien har framgångar i sitt befrielsekrig passar väl in i tidigare mönster.” Nya gasattacker i Syrien på gång?

Några artiklar om gasattacker.
Nya gasattacker i Syrien på gång? 13/3 2018
FN-rapporten om gasattacken i Syrien i april håller inte
Tidigare och kommande (?) gasattacker (av terrorister) i Syrien
Svensk expert slår hål på Frankrikes rapport om gasolyckan
Framstående USA-expert:Skedde verkligen en gasattack i Syrien som beskrivits?
Håller USA:s bevis för att Syrien stod bakom giftgasangrepp i Khan Shaykhoun?
Medietystnad när Trumps bevis för gasattacken i Syrien sågas
Rebellerna utförde gasattacken i Ghouta – indikation från FN:s inspektörer
Kemgasattacken i Syrien och journalistikens kollaps
Syrien bombade terroristfabrik för kemiska vapen i Idlib, har tidigare informerat FN om terroristers kemiska vapen
Gasattack? De vanliga lögnerna mot Syrien före fredsmöte?
Seymour Hersh: Obama stoppade Syrien-anfall pga. bevis om att rebellerna utförde gasattacken i Ghouta, Damaskus
Hur Turkiet planerade gasattacken i Syrien med USA:s hjälp
Syriens rebeller planerar ny gasattack

Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , ,


3 svar till “Fabrik för kemiska vapen funnen hos terrorister i östra Ghouta? Ryssland avvärjer gasattacker.”

  1. Syrien bör ta bevisen till OPCW och FN och visa till hela världen vilka som förser halshugga terroristerna (Israel, USA, Frankrike, britterna och saudierna). Fejk Stream Media, av DN snitt, har inte yppat sig om detta fynd. Klar bevis på att detta är inte i linje med ägarnas intressen. Vilket också tyder på vilka som ligger bakom sen stora komplotten mot Syrien.

  2. Jag begriper inte varför val i länder med främmande kulturer måste betraktas med västerländska preferenser? Det är precis som om våra politiska system ska gälla överallt annars är det något felaktigt. Får lite vibbar av korstågen då världen skulle kristnas med hjälp av svärdet. Jag tillhör dem som inte blir särskilt ledsen om Syrien får sin regering Assad tillbaka och den fejkade ”arabiska revolutionen” hamnar på historiens sophög.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/klart-vem-som-vinner-i-egypten