Kommer största krigshotet från USA eller Ryssland? Från fredsrörelsen eller från Peter Hultqvist?


Fredsaktören Agneta Norberg och en av grundarna av ”Kvinnor för Fred” utmålas som en ryssvänlig säkerhetsrisk i artikeln ”Stig Henrikssons (V) märkliga omsorg om rysk underrättelsetjänst” i Hela Hälsingland 2/3 2017 Hela Hälsingland av den säkerhetspolitiska skribenten Patrik Oksanen.

Riksdagsman Stig Henriksson har replikerat Stig Henrikssons replik
Även jag har hedrats av den uttalade NATO-vännen Patrik Oksanen med viss uppmärksamhet. Jag är avstängd från hans Twitterkonto, dvs. får ej debattera med Patrik Oksanen som skriver ”I mitt arbete som politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning och ledarskribent på övriga tidningar i Hälsingland ser jag fram emot dialogen med dig.” Samma uppmärksamhet har jag vederfarits av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski på dennes Twitterkonto. Klarar inte herrar redaktörerna en faktabaserad saklig debatt?

Har Oksanen rätt? Eller är försvarsminister Hultqvist, som på basis av en mycket osaklig analys enbart knyter samarbete med USA och inte Ryssland, största krigshotet?

Jag återpublicerar denna artikel från 8/3 2017.

Agneta Norberg är ordförande i Sveriges Fredsråd www.frednu.se och sitter i styrelsen för Global Network Against Weapons and Nuclear Power in Space www.space4peace.org.
Nedan följer Agneta Norbergs replik, som också publicerats på Newsvoice. Agneta Norberg replikerar

Man kan tillägga att USA inte bara har världens största och mest utspridda krigsmakt – man har också fört många fler krig, ofta brutala och folkrättsvidriga än någon annan stat, och genomfört/stött många fler statskupper mot demokratiskt valda regeringar/presidenter än någon annat stat. Det är i USA:s knä som Sveriges regering har placerat vårt land


Under 2016 genomförde Ryssland en kränkning av Sveriges luftrum och NATO-länder 19 – trots att NATO genom Sveriges mycket intima samarbete med NATO säkert ger NATO viktig information. Ryssland får storstryk av NATO i luften

Agneta Norberg.
Patrik Oksanens och min världsbild och kunskap skiljer sig uppenbarligen åt på väsentliga punkter. USA har 100-tals militärbaser utanför sitt lands gränser på alla kontinenter i: Afrika, Latinamerika, Europa, Australien och Asien (se karta). Ryssland har omkring 20 militära installationer utanför och rätt nära sitt lands gränser.
Agneta Norberg

Vem hotar vem?

Jag kollar lite i Catherine Lutz bok: ”The Bases of Empire” (2009), och i David Vines bok, ”Base Nation” (2015). Där ser jag följande: USA har sedan länge omringat hela den euroasiatiska kontinenten med militärbaser varav flera med kärnvapen utplacerade i Tyskland, Italien, Nederländerna, Belgien, Turkiet. Kärnvapnen är av typ B61 Mod 12 och ska lastas på flyg. Man räknar med att USA har kärnvapen i Hawaii, Diego Garcia och Okinawa. De kärnvapenbestyckade Trident- ubåtarna går iland där och lastar om sina kärnvapenrobotar.
Kärnvapen B61Kärnvapen B61
Estland, Lettland och Litauen har begåvats med baser för USA:s flyg i Ämari, Lilvarde och Siauliai. I Polen har USA fyra militärbaser. Östersjön kallades tidigare Fredens hav. Idag är hela Östersjön ett NATO-hav med nära nog permanenta stridsövningar med namn som Baltops och Anakonda nu senast i somras med sammanlagt 40,000 soldater. Dessa stridsövningar sträckte sig från Utö utanför Stockholm ner till Polen.

Jag läser vidare i Lutz bok: I hela Europa ser vi att USA har baser i Portugal (21), Spanien (5) Italien (89), Luxemburg (3), Belgien (18), Storbritannien (56), Nederländerna (3), Tyskland (287), Danmark (1), Norge (3), Polen (6), Grekland (7), Turkiet (19). Militärbaserna i Rumänien och Bulgarien som båda gränsar till Svarta Havet är idag ockuperade av USA:s styrkor.

Läs mer: ”Around 200 US Nuclear Bombs Deployed in Europe – Russian Defense Ministry”

USA:s Sjätte flotta är stationerad i Italien varifrån den går in i Svarta Havet. USA:s Femte flotta är stationerad i Bahrain och kontrollerar Persiska Viken. USA:s Sjunde Flotta är stationerad i Japan, ett land där USA har 130 militärbaser. Söder om Japan ligger Okinawa där befolkningen idag kämpar dagligen för att försöka bli av med USA:s militärbaser.

Vi som är gamla nog minns det ohyggliga kriget i Korea som resulterade i att landet delades. Dess södra del styrs av USA:s marionettregimer den ena brutalare än den andra. USA ockuperar idag Sydkorea med 106 militära installationer och har idag färdigställt en militärbas på den lilla ön Jeju, söder om Sydkorea. Guam ligger inte långt därifrån och där har USA ofattbara 31 militära installationer. Söder om Guam ser vi Australien där USA tillåtits att installera flygbaser, träningsbaser, avlyssningsbaser och radarbaser, där Pine Gap i mitten av Australien är den allra största. Vi som minns vet att premiärminister Gough Whitlam, störtades i en oblodig kupp i Australien för han ville stänga bl.a. Pine Gap.

Om vi slutligen går norrut till norra Skandinavien ser vi att USA har installerat världens starkaste radar i Vardö bara några mil från Ryssland i strid mot det stabiliserande ABM-avtalet som skulle förhindra detta. Danmark har tillåtit USA att placera starka radaranläggningar på Grönland. Svalbard som redan 1920 förklarades vara en fredszon som inte skulle få ha något som kunde användas till krigföring hyser idag ett 10-tal av USAs radaranläggningar. Förutom dessa installationer äger USA de flesta satelliter som används för militärt bruk snurrande runt vår planet. Läs boken av Bård Wormdal ”Satellitkriget”, som kom ut 2011 och hans senaste bok ”Spionbasen”, som kom ut 2015. Den ger också en träffande bild av det moderna kriget.

I norr- och Västerbotten pågår stridsövningar nära nog permanent allt sedan 2006: Cold Response med 16,300 soldater, Arctic Challenge Exercise med 115 stridsplan från 9-10 länder. Dessa är bara några få exempel.

Några andra artiklar om NATO på denna blogg 2016-2017.


Ryssland får storstryk av NATO i luften
Värdlandsavtalet ger faktiskt NATO möjlighet att placera kärnvapen i Sverige
USA ska undersöka EU- och NATO-kritiska partier i Europa – hybridkrigföring i kubik.
NATO-utredningen presenteras idag- Sverige, NATO och säkerheten
DN:s ohållbara argument för NATO-medlemskap
Stellan Skarsgård NATO-motståndare – rapport från mötet
Putin om det kalla kriget och NATO
Majoritet i Sverige mot Värdlandsavtalet med NATO
NATO:s övergrepp mot Serbien och andra
NATO stiger i land på svenska Utö
Regeringen JO-anmäls för NATO-samarbete och handelsavtal
Sveriges enögda rekrytering ska lära propaganda av NATO
SD böjde sig för NATO-lobbyn
NATO:s stora krigsövning i Polen mot Ryssland
NATO:s Breedlove konspirerade mot Obama, ljög samt påverkade Sverige
Bombkriget mot Serbien och skapandet av USA:s klientstat Kosovo
Gorbatjov:NATO ökar risken för världskrig – kan vi hejda det

i Andra om: , ,, , , , ,, , , , ,


6 svar till “Kommer största krigshotet från USA eller Ryssland? Från fredsrörelsen eller från Peter Hultqvist?”

 1. Australiens premiärminister Whitlam nämns i artikeln som exempel på en statsledare som störtades genom USA:s försorg på 70-talet. Det är således inte bara ”fienders” ledare som störtas utan även allierades och vänskapligt inställda länders ledare. Detta glöms oftast bort fastän det kanske är viktigare än aktiviteterna mot ”fiender”, vilka kan ha bättre förutsättningar att skydda sig mot yttre inblandning. Det som inte är tillåtet är att handla i den egna nationens intresse. Man måste godta sin roll som vasall, något annat godkänns inte. Australien lärde sig sin läxa och har sedan dess inte ifrågasatt USA:s överhöghet.
  I Frankrike utsattes president de Gaulle för flera mordförsök på 60-talet. I dessa samverkade inhemska aktörer med CIA. Efter de Gaulle har franska presidenter lärt sig att de sover bättre om natten om de låter bli att opponera sig som de Gaulle gjorde när han förde sin egen politik. Italiensk politik har sedan 1945 uplevt ständig inblandning från USA. Det sägs att CIA hade total koll på Aldo Moros kidnappning och hade kunnat rädda honom från att mördas om de velat, men de tyckte att det var bättre att han försvann – en alltför självständig person. Sverige hade också en statsminister som var olämpligt frispråkig. När han försvann fann även Sverige sin plats i ledet. Tyskland skall vi inte ens tala om i detta sammanhang, ockuperat som det i praktiken fortfarande är, central för krigföring mot Afrika, Mellanöstern och för massivt industrispionage mot sig självt från anläggningar på eget territorium.

 2. Det finns endast en enhet som USA aldrig bråkar med. Tvärtom är mån om den, sätter den t o m före sina behov och intressen samt skyddar den i ur och skur. Resten av världen är ”free game” som man säger på Yankee språk.

 3. Bisarr artikel det här citatet mycket väl demonsterar: ”USA ockuperar idag Sydkorea”.

 4. Det största hotet mot Sverige och att vi kommer att dras in i en väpnad konflikt på USA/NATOs sida är alla som bara jamsar med.
  Vi borde för länge sedan slutat med vapentillverkning och börjat avskaffa det yrkesmilitära ”försvaret”.
  Snart återstår bara våra bestämda ”krav” att få tillgång till atomvapensäkrade bunkrar, så vi kan fortsätta käfta om vem som hade rätt.

 5. USA är inte ara det största hotet mot världen, utan även mot sig självt. Det politiska etablissemanget består av en samling amatörer som har inte den minsta susning om krig, omvärldens syn på USA, mm. Det vi har att göra med är en samling mer eller mindre galna typer som rider på ett illusionsnummer om ”att USA är bäst vackrast och före alla andra (utom siare förstås”

  http://thesaker.is/newly-revealed-russian-weapons-systems-political-implications/

 6. Enligt General Petr Pavel, ordförande för NATO:s militära kommitté, visar Ryssland inga tecken på aggression i Östersjön. Han försäkrar att de flesta av de påstådda luftrumsbrubbningarna i Östersjöregionen händer på grund av antingen tekniska eller mänskliga fel. Han finner användning av ”ryska aggressions” termen oberättigad.

  https://sputniknews.com/military/201803101062392985-no-signs-russian-agression-baltic/

  General Pavel, ordförande för NATO:s militära kommitté, har sagt till reportrar att alliansen inte har upptäckt några offensiva handlingar på Rysslands sida nära gränserna i de baltiska staterna, rapporterar portalen Military.com. Han till och med varnade för att använda termen ”rysk aggression” i samband med situationen i Östersjön, eftersom det för närvarande inte finns några öppna fientligheter. ”Allt vi har sett i regionen är ökad militär närvaro, fler övningar, fler flygningar av långdistansflyg, mer användning av intelligens. Men jag skulle inte kalla det ”aggression”.
  Petr Pavel noterade också att det hittills inte varit någon överträdelse av de baltiska staternas territorium, även (deras) luftrum. Han tillade att de flesta av de så kallade överträdelserna orsakas av tekniska störningar eller på grund av oavsiktligt mänskligt fel, till exempel brist på korrekt kommunikation med flygkontrollen.

  NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg tillkännagav år 2017 att alliansen kommer att behålla sin ökade närvaro i de baltiska staterna så länge som det påstådda ryska hotet kvarstår. Nato fighters avlyssnade ryska Su-30-fighters i november och december 2017 i internationellt luftrum över Östersjön, medan de flyger med sina transpondrar avstängda.