Alltför aningslöst om Sverigedemokraterna


Här har publicerats flera artiklar om Sverigedemokraterna (SD) under årens lopp. Flest kommentarer – 246 stycken – har denna artikel som första gången publicerades för 2 år sedan och senast 12/7 Är Sverigedemokraterna ett fascistiskt parti?
Dagens artikel är skriven som en kommentar i debatten av Britta Ring. Jag publicerade denna artikel av henne i frågan. Spåren i Sverigedemokraternas principprogram. Hon polemiserar mot Sven Hofman som inte har samma farhågor då det gäller SD. För en månad sedan publicerade jag senast en artikel av denne. När kommer boken om den ”Den skötsamma invandraren”?

Britta Rings artikel.


Oroar mig för den bekymmerslösa och delvis klart positiva inställningen till Sverigedemokraterna hos en del av dem som anser sig tillhöra vänstern. Samtidigt som det gäller att avslöja SDs högervridna vardagspolitik är det viktigt att se spåren till de nazistiska rötter de frenetiskt försöker dölja genom att utesluta alla som uttalar sig olämpligt. I principprogrammet finns tydliga formuleringar för den som vet vad man ska leta efter. Nu har även massmedier som DN börjat granska SDs dolda baksida, senast apropå Björn Söders uttalanden om samers och judars förhållande till ”nationen”. Läs också Kristina Lindquists kolumn om SD och aborträtten den 12 juli och Per Svenssons ledarartikel den 15 juli.
Björn SöderBjörn Söder
Lägger in Maja Hagermans kolumn i DN om Björn Söder och ”nationen” från den 13/7, här eftersom den troligen inte kan öppnas på hemsidan av andra än prenumeranter. Maja Hagerman är författare, vetenskapsjournalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter.

Maja Hagermans kolumn i DN.

Björn Söders utspel om samer och judar var inget snedsprång. Hans sorterande svenskhet har stöd i SD:s principprogram och partitopp.
Det blir allt tydligare nu. Den stora frågan inför valet är inte invandring eller integration. Den stora frågan är om makten över staten ska glida över i händerna på en rörelse med annan värdegrund än den gängse. En rörelse med djupgående ambition att förändra Sverige.
Det var inget snedsprång då Björn Söder yttrade att samer och judar inte tillhör den svenska nationen. Han uttryckte bara en djupt annorlunda syn på svenskheten och vad den svenska nationen är. Samt hur politiker bör förhålla sig till enskilda människors identitet.

Synen har stöd i partitoppen och återfinns även i partiets principprogram, där det tydligt står att SD skiljer på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet till den svenska nationen. Mattias Karlsson, principprogrammets huvudförfattare och även partiets gruppledare i riksdagen, skrev förklarande till stöd för Söder på Facebook den 18 juni.
SD logga 2
Bara den som har helt övervägande kulturell identitet och lojalitet som svensk får räknas som tillhörande den svenska nationen. Han lade till att alla som inte accepterar att man gör denna skillnad mellan medborgarskap och nationstillhörighet beter sig ”oerhört respektlöst” mot dem med svensk identitet.
Uttalandet är så märkligt att det är svårt att riktigt ta in. Hur ska man förstå dess djupare innebörd? Vidden av det sagda. Orden rycker bort den grundsten vårt samhälle vilar på.

I decennier har samhällsbygget utformats med en värdegrund som är närmast den motsatta: att vår tillhörighet till det svenska faktiskt tål att man har även andra identiteter. Idealet har varit tolerans. Det har tagit form i reaktion mot ett gammal instängt homogent svenskhetsideal som fanns för över femtio år sedan. Nu kommer detta tillbaka med krav på en äktsvenskhet och med högljudd kränkthet.
Människans identitet förstås som en bägare med begränsad volym.

En strid pågår alltså nu om att definiera ordet ”nation” och att göra det till ett viktigt politiskt begrepp. Om SD lyckas kommer ordet byta betydelse. Få en annan mer exkluderande innebörd än det brukar ha när vi på svenska talar om Förenta Nationerna, nationella prov i skolan eller den Nationella insatsstyrkan.
Om man lyckas får man samtidigt tillträde till människors tankar. Och kan införa ett annat sätt att se på världen: Vem ingår egentligen i nationen? Vem är svensk och vem inte? Vad betyder skillnaden? Då kan nya känslor väckas av lojalitet med de egna. Men vilka är de egna egentligen?
Sedan århundraden består det svenska folket till stor del av människor som även har finska, tornedalsfinska, samiska, judiska, vallonska, danska och tyska rötter i sin familj. Hur man vill tolka detta är upp till var och en.
Det kan ta olika uttryck i olika skeden av livet, ibland mer och ibland mindre, beroende på social situation och sammanhang. Men den viktiga principen är att det är upp till den enskilde. Det är inget politiker ska lägga sig i. Inte heller staten. För det är inget hot mot någon annan om jag väljer att läsa Mumintrollet, äta morotslåda till jul eller heja på Finland i hockeyn.

Men här har Mattias Karlsson och SD alltså en annan syn. I detalj förklarar Karlsson att nationstillhörigheten fastställs genom att man i precisa procentandelar anger personens kultur. ”Känner man sig till 75 % som same samtidigt som man också omfamnar delar av den svenska identiteten så är man same. Med en delvis svensk identitet.” Och då ingår man alltså inte i den svenska nationen, enligt honom. Även om ens förfäder bott här i årtusenden.
Underförstått handlar budskapet om intolerans. Att kultur är antingen eller. Människans identitet förstås som en bägare med begränsad volym. När den fylls kan identiteter inte blandas, de skär sig som olja och vatten. Häller man i av den ena så rinner den andra ut.
SD:s ledande partiideolog Mattias Karlsson anger tydligt de högt ställda krav som gäller för att en infödd svensk med minoritetsbakgrund (finne, Tornedalsfinne, jude, same eller rom) ska få ingå i den svenska nationen. Det fordras bland annat att man talar svenska mer än något annat språk. Och firar svenska högtider och traditioner mer än någon annan nations högtider och traditioner.

Men intressant nog pågår samtidigt ett slags filtrering av vad väljarna ska få veta. Tydligen tål de, vid närmare eftertanke, inte riktigt att få ta del av vad som är partiets verkliga syn. Karlsson har raderat sitt långa och välformulerade inlägg på FB.
Samtidigt som Åkesson, intervjuad i Almedalen, viftar bort hela frågan som icke-politisk och avfärdar debatten som ett intellektuellt haveri. Trots att det står i partiets principprogram att SD gör skillnad på medborgarskap och nationell tillhörighet.

I mitten av 1990-talet – då partiledningen valde att viga sina liv åt Sverigedemokraterna och politiken – var det äktsvenska en central fråga för partiet. Då stod i partiprogrammet att man ville förbjuda adoption av utomeuropeiska barn, och att utomeuropeiska invandrare skulle utvisas.
För varje uns vi vänjer oss vid de budskap som de framför, kommer det de säger bara att bli grövre. Får de tillträde till makten, kommer vi också att få se dem plocka fram en reformagenda av sällan skådat slag.

Andra artiklar om SD.
Tio punkter för kamp mot SD
Är Sverigedemokraterna ett fascistiskt parti?
Anpassningen till liberalismen göder Högerpartet (SD) – Vart går Vänstern?
Spåren i Sverigedemokraternas principprogram
http://jinge.se/allmant/sa-har-det-da-hant-galler-sverigedemokraterna.htm 14/12 2015
Sverigedemokraterna näst största parti – här ett alternativ! 4/8 2015
Socialdemokratin på väg mot kollaps? Högerregering med stöd av SD?
Fascismens ansikten – Arnstad och Hofman
Fascister bär inte knätofs 5/4 2013. Om Henrik Arnstads bok
Angående tillståndet i vår närmaste omgivning 17/5 2013
Ukraina och nationalismen – Kommentar och svar från Sven Hofman 31/7 2014.
Fascism – vad är det? 8/12 2014

i , , ,, , , ,, , , , , , , , , , , ,


40 svar till “Alltför aningslöst om Sverigedemokraterna”

 1. Dessa förbannade rötter! Vi alla har exempelvis rötter hos båda sidor av soldateskan som under 30-åriga kriget reducerade Tysklands befolkning med en tredjedel, i somliga områden med mer än hälften. So, what.? Det som är relevant är det som händer idag genom vår tids människors ageranden. För att komma ifrån att ta ställning till det utan skygglappar letar kontrahenterna febrilt efter lämpliga rötter. Ruttet!

  I Istället för att gå in i en diskussion rekommenderar jag läsaren artikeln i gårdagens Haaretz ”Israel’s Holocaust credit line is running out”. Jag förutsätter att den går att ladda ner från http://www.haaretz.com mot en ringa penning. Och sedan ställa frågan om varför det är dödstyst i svenska media om detta medan företrädare för SD hängs dagligen ut som nazister.

  • Kan läsa artikelns inledning ”Israel Passes Controversial Jewish Nation-state Bill After Stormy Debate. Arab lawmakers tosses out of the parliament as they called this an apartheid law”.

   Före resten, har ni hört protesterna mot att den svenska och flera andra Västländers regeringar stödjer den nazisttoleranta regeringen i Ukraina som reser statyer över nazister, som har fascistbataljoner i sin armé, och som stöds med vapen från Israel? Israel beväpnar neonazister i Ukraina

 2. SD tävlar med liberalerna om att vara Sveriges mest ”Israelvänliga” parti. Det är kanske lite svårt att få ihop med SD:s nazistiska rötter även om den israeliska regimen i praktiken kanske är av åtminstone liknande skrot och korn?

  Några nuvarande och tidigare ledare i partiet har ”judiska rötter” (bröderna Ekeroth, Bieler). Har någon kollat med ex.vis Bieler hur hon själv ser på sin identitet vid sidan av medborgarskapet?

  Frågan om stora projekt (vindkraft, gruvor) skärps inom det samiska området i Sverige. Skall samerna ha rätt till dessa områden i kraft av att vara urfolk med egen identitet, eller skall de förklaras som vilka svenskar som helst och därmed inte ha dessa rättigheter? Då kanske vi kan hålla med de turkar som hävdar att det inte finns några kurder, bara ”bergsturkar”?

  Kan exempelvis Söders inställning hänga samman med att han är från en landsdel med ganska stark egen identitet och då kan förstå att andra tänker åt samma håll, medan ett stockholmsliberalt gytter av diverse lösa individer från olika håll inte har samma kulturella ryggrad utan lydigt hoppar när globalkapitalet ropar ”hoppa”?

  • Tillägg om Israel: här borde en av SD:s svaga punkter vara väldigt tydlig. Det är motsättningen mellan att motsätta sig vad man kallar massinvandring i Europa men godkänna en annan massinvandring, dessutom av väldigt våldsam typ, i Palestina. Ungdomarna i SD:s gamla ungdomsförbund satte fingret på den punkten. det ömmade så mycket att hela förbundet kastades ut (av denna och andra orsaker). SD:s ledning borde pressas mer på detta.

 3. Fredliga multikulturella samhällen existerar inte, någonstans.
  https://www.rt.com/news/433645-dutch-fm-multicultural-societies/

  EU kommer inte att kunna tvinga igenom rättvis migrantfördelning i Östeuropa, där färgade människor samlats ihop med inhemsk befolkning säger nederländska FM (enligt en läckt video). De explosiva kommentarerna levererades av den nederländska utrikesministern Stef Blok under ett möte med personer som arbetar för nederländska internationella organisationer.
  Ministern tillade att det kan vare trevligt att gå till ett turkiskt bageri på söndagen, om du bor i en välskött del av en stad men, ett antal biverkningar blir omedelbart konkreta om man lever i ett migrerat packat grannskap. Ge mig ett enda exempel på ett multietniskt eller mångkulturellt samhälle, där den ursprungliga befolkningen ännu lever kvar, där det finns en fredlig samexistens. Det har i stor utsträckning att göra med de etniska skillnaderna.
  ”Singapore är verkligen ett mini-land, extremt selektivt i sin migration. De tillåter inte fattiga invandrare. Ja, så småningom, eventuellt för rengöring”.
  Ministern tvivlar på om huruvida ett avtal mellan EU-länderna om ”lika” fördelning av invandrare faktiskt kan nås. Extrema nivåer av främlingsfientlighet, som påstås fortsätta i Östeuropa, skulle inte göra det möjligt för EU att ”tvinga igenom” en sådan affär, hävdade Blok.
  ”Gå längs någon gata i Warszawa eller Prag. Det finns inga färgade människor. Dessa människor är borta inom en vecka. De har inget liv där. Jag tror inte att vi kommer att lyckas genom en överenskommelse på central europeisk nivå att varje land kommer att ta emot samma antal flyktingar. Östeuropa kommer aldrig att hålla med”.
  Debatten visade sig vara större än vad ministern förväntade sig, eftersom ett antal nederländska politiker, vänsterister framför allt, reagerat illa på hans kommentarer.

  • Korp,
   Ytterst märkligt att höra något sådant från en ryss! Ryssland är nog ett av de länder där det lever flest etniska grupper än i något annat land. Det finns 186 etniska grupper i landet och dom fungerar tillsammans med varandra. Det har dom i vissa fall gjort i hundratals år.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Ethnic_groups_in_Russia
   I Ryssland finns praktiskt taget alla religioner representerade.

   Så enligt Ryssland fungerar mångkulturen!

   Emellertid är det inte de etniska gruppernas samvaro tillsammans med varandra som är problemet. Problemet är när nationalkonservativa organisationer pekar ut en eller flera grupper i samhället som är orsaken till samhällets problem. Problem som oftast härrör från den kapitalistiska politiken som innebär försämringar för arbetarklassen. I Tyskland var det judarna. I Nordirland var det katolikerna. I USA var och är det dom svarta, urbefolkningen och latinamerikanerna och på senare tid muslimerna. I Europa är det muslimerna.

   • Kerstin Stigsson.. Nu var det ju inte från en ryss .. Kommentarerna levererades av den
    nederländska utrikesministern Stef Blok.

   • Hej
    Jag läste nu att Ungern drar sig ur ett avtal med FN om migration. USA har dragit sig ur tidigare med beskedet att avtalet hotade landets suveränitet. I Sverigedemokratiska kretsar har det länge talats om ”islamisering” och ”folkombytet i Sverige”. Då upplevde jag sådana uttalande som främmande och rasistiska. Men nu börjar jag märka skillnad. Det är som om den sortens resonemang blivit normaliserade. Man kan på ett matställe höra det pratas om att Sveriges identitet och svenskarna hotade av den ständiga migrationen. Landet är under en större ombyggnad som inte är speciellt önskad av folket. Jag tror de här nya resonemangen i folkmun kommer göra avtryck i höstens val. Socialdemokratins ”maktmonopol” ser jag redan som ett avslutat kapitel. Tveksamt om den ”lilla socialistiska staten” i Europas Skandinavien kommer finnas kvar så värst länge till. Min spekulation är att Sverige kommer närmare Ryssland politiskt. Ryssland är ett lågskatteland och Sverige är ett högskatteland och där finns en både stor och betydande skillnad som jag med tiden tror kommer utjämnas. När folk mer och mer upptäcker att de höga skatterna inte levererar motsvarande välfärd och ekonomisk stabilitet inom statens finanser finns det inte längre någon motivation att betala de höga skatterna. Nu vet jag inte säkert men jag tror Sverige har världens högsta skattetryck eller i vart fall är bland de absolut högsta. Därför kan vi förvänta oss att Sverigedemokraterna kommer föra en ekonomisk politik liknande borgarnas. Med förslag om sänkta skatter. Men det måste per automatik inte betyda lägre social standard då vissa ekonomer räknar produktionen kommer stiga motsvarande och på så sätt kunna finansiera en ökad välfärd. Jag hoppas inte fastighetsskatten kommer tillbaka för det var en tung bit för mig att betala. Och sen kändes den totalt värdelös för vad fick jag för dom pengarna jag betalade in som jättedyr restskatt på ett bräde varje år. Nej, jag tror inte politiker ska ha för mycket pengar att spela med för dom kan inte hantera den mängden som bara ökar för varje år. Det är något odemokratiskt över det när inte hela folket har inflytande över sådana jättesummor. Det borde minskas så det verkligen hushållas till samhällets verkliga behov och inte till några fantasiprojekt.

 4. Litar du på DN Anders? Varför inte fråga källan för påståendet?

  Jag är alls inte för SD:s högerpolitik, som idag innebär att de släppt sitt Ut ur EU-krav, och därför är ungefär lika klandervärda som resten av partierna, inkl. Vänsterpartiet, som inte driver på ett Ut ur EU, men återigen använder du DN om källa, fastän du vet att det är en välkänd tabloid-blaska som skapar konflikt i vårt samhälle och inte heller ger dig själv dementirätt för att rätta till lögnerna.

  Sök Youtube på ”Björn Söder om citatet Judar och samer är inte svenskar” eller ladda ned MP4-filen direkt! Då kommer du förstå att Björn Söder är utsatt för en mycket klandervärd tabloid-blaska vars syfte är att skapa konflikt i vårt samhälle, eftersom DN:s agenda är konflikt.

  Det Söder och SD vill stoppa är kulturer som inte är kompatibla med våra egna svenska moraluppfattningar, ex. om demokrati, hur man behandlar kvinnor eller vad som är heder, vilket givetvis skapar konflikt i vårt samhälle. Detta är deras styrka, INTE deras svaghet. SD älskar den här debatten och du går i SD:s ledband nu.

  Jag är säker på att Olof Palme som skyddade det vietnamesiska folket och det sydafrikanska folket, genom sitt stöd för FNL och ANC från diktaturens och imperialismens chauvinistiska avskum, om han hade levat, hade varit enig med Björn Söder om att skydda Sverige mot sådana tendenser också, även om han skulle vara djupt oenig med Söder om fördelningspolitik, vilket hade varit SD:s verkliga svaghet om de s.k. ”Socialdemokraterna” INTE hade fört en extremt EU-vurmande och marknadsliberal politik, inkl. den bisarra och hjärtlösa massinvandringen, de senaste decennierna ihop med Alliansen.

  Massinvandringen är bisarr och hjärtlös eftersom den inte hjälper människor på effektivaste sätt, men även för att våra stackars fattigpensionärer får betala notan och snart hela samhället, när det hela kollapsar. Hans Rosling har påtalat att detta är en del av problemet i Globen, men på ett finare sätt, d.v.s. att man kan hjälpa fler människor lokalt genom UNHCR. Nationalekonomen Hans Jensevik varnar och Göran Person varnar för ”den perfekta stormen” som de bygger upp.

  Politikeradelns högerpolitik, i kombination med massinvandringen, inkl. de kulturella avarter som ingår i den, skapar givetvis grogrunden för både SD och NMR, vilket verkar vara planen för att söndra vårt land och hela EU. Det är förmodligen Israel-lobbyn i USA och det militärindustriella komplexet som önskar sig ytterligare kriser ett lukrativt storkrig i EU som de kan profitera på. Det finns en anledning för SD:s Israelvänlighet naturligtvis. Man måste vara blind för att inte se det.

  Som belöning efter utförda operationer som leder i denna riktning får de politiker, som besökt Bilderberggruppens bankirer och mediemoguler sannolikt sina belöningar. Fredrik ”öppna era hjärtan” [stäng era hjärnor] Reinfledt är numera ”senior rådgivare” på Bank of America. Jag anser att det är ett erkännande, en slags öppen spottloska på folket, men en tacksam spottloska, eftersom den är fullt synlig och kan få folket att vakna.

  (För övrigt tror jag att du begår ett lagbrott mot upphovsrätten mot en tidning som förmodligen är livrädda för dig och din ideologi. Bättre att återge vad de skrivit än att kopiera rakt av).

  • Och vad har Sd för uppfattning av demokrati?
   SD: ”Demokrati betyder folkvälde och Sverigedemokraternas uppfattning är att man inte helt kan förbigå ordet ’folk’ i begreppet folkstyre och att folkstyret i längden riskerar att bli mycket problematiskt att upprätthålla i en stat som bebos av flera folk, där det inte råder konsensus kring vilka som skall räknas till folket och där det kanske inte ens förekommer en gemensam arena för debatt eftersom invånarna inte talar samma språk. Vi ser således förekomsten en gemensam national och kulturell identitet bland befolkningen i staten som en grundläggande hörnstenarna i en stark och väl fungerande demokrati.”
   http://partiprogram.se/sd/2014/den-moderna-demokratin-har-vuxit-fram-i

   Jag uppfattar att det enbart är deras syn på vem som är svensk som ska ha demokratiska rättigheter. Då skulle alltså många grupper i hela Sverige uteslutas. Det är deras syn på vad demokrati är!

   • SD gör en tydlig skillnad mellan människor. Om jag beter mig osvenskt – enligt deras uppfattning – så kommer jag alltså förlora mitt medborgarskap. Och de anser att om någon som inte har någon större lojalitet till den svenska nationen än andra nationer ska denna personen betraktas som osvensk.
    https://expo.se/2014/12/så-vill-sd-skapa-ett-svenskt-sverige
    Jag vet inte hur de ser på kommunismen som svenskt eller osvenskt. Men jag kan gissa, de anser troligen att vara kommunist är osvenskt.
    Kommer de att anse att facklig verksamhet, kamp mot den svenska kapitalismen som osvenskt? Kommer de att förbjuda socialistiska tidningar som kritiserar det svenska försvaret, eller vilken som helst svensk myndighet?

 5. För att förstå SDs inställning till sionismen är det nödvändigt att förstå relationen mellan nazism och sionism. Bägge ideologierna delar samma syn på nationalismen och hade i Tyskland ett omfattande samarbete. Egentligen var de bara oense om en sak, om judar var övermänniskor eller undermänniskor. Jag rekommenderar varmt två böcker i frågan skrivna av en amerikansk judisk marxist med omfattande dokumentation. De bägge böckerna öka också förståelsen om varför Israel ledning kan uppföra sig som nazister trots sin historia.
  https://www.amazon.es/Zionism-Age-Dictators-Lenni-Brenner/dp/0985890991

  Om jag inte minns fel finns den till gratis nedladdning på nätet. Återkommer om jag hittar länken.

  • Det fanns judar som samarbetade med nazisterna i s k ’jugenrate’-organisationer. Men sedan fanns det judar som var krigare i paramilitära grupper som slog emot nazisterna och dom judiska kollaboratörerna. Dessa flydde sedan (cirka 6000-7000) och förenades i de sovjetiska partisanrörelserna. En av de största hette Minsk Ghetto.
   Här är en intressant artikel om en finsk jude som fick Iron Cross medaljen. Han deltog i kriget och slogs med judar som var från Sovjetunionen. Så det fanns judar som bekämpade andra judar.
   https://www.telegraph.co.uk/culture/museums/10682975/The-Jews-who-fought-for-Hitler-We-did-not-help-the-Germans.-We-had-a-common-enemy.html

   • Judiska partisaner:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_partisans

    Så bara för att man är jude så behöver man inte vara nationalist, eller hålla med vad staten Israel gör. Men jag efterlyser judar som sätter ner foten och protesterar mot den nationalism som finns i Israel. Varför är de tysta? Håller de med vad den nationalistiska och judiska staten Israel gör mot palestinierna? Faktum är att de gör samma sak som tyskarna på 30-talet. Det var många tyskar som inte vågade kritisera nazisternas förtryck mot judar och tittar åt det andra hållet.

 6. SD indelning i vem som är svensk medborgare eller inte spelar en stor roll om de är demokratiska eller inte, och enligt deras analys om vad demokrati är finns det stora brister i det.

 7. Jag är mer intresserad av SDs, nazismens och sionismens ideologi och samsyn när det gäller nation och medborgarskap. Se här t.ex:

  http://partiprogram.se/sverigedemokraterna#sverigedemokraterna-och-nationen

  http://www.bergstrombooks.elknet.pl/program.htm

  Att judar har haft väldigt olika åsikter är sant, och ganska självklart eftersom judendomen ju är en religion och inte en ideologi. I palestinagrupperna (PGS) var och är ganska många med judisk bakgrund aktiva t.ex.

 8. Olika uppfattningar finns förvisso, ibland överraskande. SVT Nyheter ”Samer är inte svenskar, säger samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén och menar att SD:s Björn Söder i sak har rätt. Det är ju därför vi har ett Sameting och rätt till utbildning på samiska, säger Mattias Åhrén.

  Reaktionerna lät inte vänta på sig när Sverigedemokraternas partisekreterare, tillika riksdagens andre vice talman, Björn Söder i Dagens Nyheter gjorde uttalanden om huruvida samer är svenskar eller inte. Nu ger den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén sin syn på debatten och menar att Söder i sak har rätt – samer är inte svenskar.

  – Jag blir personligen nästan mer bekymrad när alla andra partier från höger till vänster tar debatten och säger att samer är svenskar – för det är vi inte. Det är därför vi har ett Sameting, rätt till att ha undervisning och utbildning på samiska och det är därför vi har särskilda rättigheter till landområden och naturresurser, säger Mattias Åhrén.

  Han menar att det i grund och botten är mer farligare argument att säga att samer är svenskar.

  – Därför att det i leder till assimilering och i slutändan till att den samiska kulturen försvinner, menar Åhren.”

  • Och vad är svenskt då? Vem är svenskar? Stockholmare? Göteborgare? Skåningar? Det är en hel del stockholmare som inte förstår skånska. Skåningarna har en hel del annan kultur än de svenska norrbottningarna, t ex en annorlunda matkultur (t ex gås).
   Samerna finns ju i Sverige, Finland, Norge och i Ryssland. Men har de samma språk och kultur? Jag tror inte det. En rysk same förstår nog inte en norsk same.
   Skillnaden mellan urbefolkningen i USA är också stora. Trots att de (troligtvis) har samma rötter så har t ex Apacher ett annat språk än Sioux, de har t o m en annan religion. Vissa stammar var inte ens nomader utan stannade på samma plats hela livet. Precis som med samerna här i Sverige så finns Native Indians i hela Amerika (Kanada, USA, Mexiko, Latin- och Sydamerika).

   Att vara svensk och tillhöra landet Sverige är endast att kunna delta i den (kapitalistiska) demokratiska processen, genom att kunna rösta till riskdag, landsting och kommun, kunna starta tidningar, etc. Men enligt SDs definition om demokrati om vem som ska kunna delta i den demokratiska processen som är den avgörande frågan. Enligt dom anser de att ’där det inte råder konsensus kring vilka som ska räkna till folket och där det kanske inte ens förekommer en gemensam arena för debatt eftersom invånarna inte talar samma språk’. SD ser således ’förekomsten av en gemensam nationell och kulturell identitet bland befolkningen (t ex samer) i staten’ inte ska kunna delta i den demokratiska processen. Och de anser att samer och judar inte är svenskar!

    • Det är det jag försöker förklara. Om samerna enbart skulle förklaras som samer skulle dom förlora dom demokratiska rättigheterna som att gå och rösta, eller ha fri vård, ha samma rätt till bostäder som svenskar, etc. De har således, enligt SD, enbart rätt till att delta i sametinget och har alltså inte samma medborgerliga rättigheter i Sverige. De (och andra) blir andra klassens medborgare i den svenska staten.
     Bara för att man är same i ett land skall man inte förlora de demokratiska och medborgerliga rättigheterna!
     Självklart ser jag samerna som samer, och de ska ha rättigheter att studera samiska och prata samiska. Vi ska bevara samernas kultur. Det är inte det jag kritiserar.
     Det jag kritiserar är att när SD utesluter samerna som svenskar så utesluter dom samerna från den demokratiska processen. SD anser att samer inte är svenskar och därför ska de inte ha samma demokratiska och medborgerliga rättigheter som övriga medborgare.
     Det är likadant i Katalonien. I Katalonien finns det en egen lokal regering, skolorna undervisas på katalanska, etc. Katalanerna ser sig som katalaner. Men Katalonien är en del av Spanien och katalanerna har rätt till den demokratiska processen i Spanien, och har samma medborgerliga rättigheter som övriga medborgare i Spanien. Och demokratiska medborgerliga rättigheter i en stat är inte detsamma som assimilering!
     I slutet av 1960-talet var Nordirlands samhälle detsamma som SD vill göra Sverige till. Nordirländarna demonstrerade för jämlikhet inför lagen, fördelningen av bostäder skulle vara jämlik, att diskrimineringen skulle bort, att de medborgerliga rättigheterna skulle gälla för alla (oavsett vem du var). Har vi helt och totalt glömt bord vad som är demokrati och medborgerliga rättigheter?
     Och vad har du själv för uppfattning om SDs definition om demokrati och vem som ska omfattas av deras demokrati?

      • I pressträffen i förmiddags var det flera journalister som föreslog Löfven att be Nato om hjälp med släckningsarbetet. Han svarade aldrig på det. Det gjorde däremot Dan Eliasson, som tydligen skulle kunna tänka sig det.

       • Händer inte ofta men den här gången beundrar jag verkligen journalisternas fråga. Det är precis på det sättet makten ska granskas. Ställa frågor vars svar visar vad politikerna verkligen vill och inte frågor som bara visar vad politikerna vill ha sagt inför folket.

     • Var har du fått det ifrån att SD skulle vilja ta ifrån minoritetsgrupper med särlagstiftning deras allmänna svenska medborgerliga rättigheterna för att de har särlagstiftning? Om någon från SD verkligen sagt något sådant, eller skrivit det i något politiskt dokument, borde det ha orsakat ett enormt oväsen med rätta. Jag tror inte på detta. Hur skall man kunna kritisera SD på ett sakligt sätt om polemiken förs med oerhört högt tonläge och handlar om vad diverse kritikerk ”tror” att SD vill?

      • SD:
       ”Demokrati betyder folkstyre och Sverigedemokraternas uppfattning är att man inte helt kan förbigå ordet ’folk’ i begreppet folkstyre och att folkstyre i längden riskerar att bli mycket problematiskt att upprätthålla i en stat som bebos av flera folk, där det inte råder konsensus kring vilka som skall räknas till folket och där det kanske inte ens förekommer en gemensam arena för debatt eftersom invånarna inte talar samma språk. Vi ser således förekomsten av en gemensam nationell och kulturell identitet bland befolkningen i staten och är grundläggande i en stark och väl fungerande demokrati.”
       http://partiprogram.se/sd/2014/den-moderna-demokratin-har-vuxit-fram-i
       SD anser att det ’är problematiskt att upprätthålla en stat som bebos av flera folk, där det inte råder konsensus kring vilka som skall räknas till folket’ – så vilka tillhör folket, enligt SD? Jo, det har Britta Ring så bra redogjort ovan i artikeln. Mattias Karlsson har förklarat att man är en same eller jude så ingår man inte i den svenska nationen. SD: ’Vi ser således förekomsten av en gemensam nationell kulturell identitet [alltså svensk, min anteckning] bland befolkningen i staten är grundläggande i en stark och väl fungerande demokrati’.
       Deras syn på vilka som är svenskar kan göra så att minoriteter mister deras medborgerliga rättigheter.
       Demokrati är att alla medborgare i en stat har rätt till medborgerliga rättigheter och ska ha lika rättigheter som andra människor i ett land. Så vilka anser SD är svenska medborgare? Om igen: MK har sagt att en same eller en jude inte ingår i den svenska nationen – anser MK och SD då att samerna inte är medborgare i Sverige?

      • I deras program om demokrati (länken finns i en kommentar från mig den 19 juli) står det ’att folkstyret i längden riskerar att bli problematiskt att upprätthålla i en stat som bebos av flera folk, där det inte råder konsensus kring vilka som skall räknas till folket […]’. De fortsätter: ’Vi ser således förekomsten av en gemensam nationell och kulturell identitet [alltså svensk, min anteckning] och kulturell identitet bland befolkningen i staten som en av de grundläggande hörnstenarna i en stark och väl fungerande demokrati’.
       Så är samer svenskar? Inte enligt Mattias Karlsson och SD: ”Således definieras den svenska nationen i termer av lojalitet, gemensam identitet, gemensamt språk och gemensam kultur.”
       Är samer medborgare i Sverige, enligt SD? Både ock. SD igen: ”Som assimilerad till den svenska nationen räknar vi in den med icke-svensk bakgrund som talar flytande svenska, uppfattar sig själv som svensk, lever i enlighet med den svenska kulturen, ser den svenska historien som sin egen och känner större lojalitet med den svenska nationen än någon annan nationen.”
       Samer kan alltså, enligt SD, inte vara en nation i nationen. Det eftersom de flesta samer känner sannolikhet större lojalitet till den samiska nationen än den svenska.
       Jag uppfattar deras uttalanden om demokrati och vem som är svensk. att SD anser att samer inte är medborgare i Sverige. Som medborgare tillhör man en nation – alltså en stat – med alla dom medborgerliga rättigheterna man har i en stat. Annars är man statslös. Men det klart, man kan tillhöra en nation även om man är statslös – men då har man inga medborgerliga rättigheter, det eftersom man inte har ett medborgarskap i en stat/nation.
       Till SD eget försvar står det i deras program att de gör en skillnad mellan människor som har ett medborgarskap och människor som tillhör en nation. Och det är den skillnaden som gör att människor i en viss nation (etnisk tillhörighet) inte omfattas av SDs definition om vad demokrati är.
       Wikipedia: ”Den allmänna medborgarrätten omfattar de friheter och rättigheter som tillkommer alla landets medborgare på grund av medborgarskap.”

       ”Medborgarskap eller medborgarrätten innebär i vidsträckt bemärkelse att en person har rättslig samhörighet med en stat och dess befolkning eftersom han är en del av den. Den rättsliga samhörigheten har två sidor, folkrättslig och en inre, statsrättslig. Den första betecknas som medborgarskap eller nationalitet […].”
       https://sv.wikipedia.org/wiki/Medborgarskap
       Kan en människa som har föräldrar av blandade nationer vara medborgare i ett land? Javisst. Men inte enligt SD. Denna personen skall prövas föst om han/hon duger till att vara medborgare i Sverige, men han/hon kan aldrig tillhöra den svenska nationen – allt enligt SD. Kan en människa vara medborgare i flera länder? Javisst. Då kallas det för dubbelt medborgarskap. Men anser SD att man kan ha ett dubbelt medborgarskap? Inte enligt vad dom säger i deras program om nationstillhörighet och lojaliteten till Sverige.

       • Lars-Jonas Johansson, samtingsledamot:
        ”Jag är same, jag är svensk medborgare, jag tillhör en egen nation som har sitt område inom Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Vi har funnits här sedan urminnes tider och nationen kallas för Sàpmi.
        För någon dag sedan uttalade SDs partisekreterare och riksdagens vicetalman, Björn Söder, att samer och judar som är svenska medborgare, tillhör andra nationer och därmed inte är svenskar.
        Björn söder har rätt i en sak, jag är same. Men jag är svensk medborgare och har därmed samma medborgerliga rättigheter som vilken SD-topp som helst.”
        https://www.svt.se/opinion/article2547847.svt

     • Men var det inte I Katalonien som dom hade omröstning om självständighet från Spanien?
      Dock så fick dom inte det , bara batonger och fängslanden.

   • Jag är född i Sverige och är Svensk medborgare men jag är inte Svensk utan Finländare.
    Självklart kommer jag rösta i Svenska val och ser Sverige som mitt hem.

    • Om SD anser att du är osvensk så mister du alla eller delvis de medborgerliga rättigheterna, som att gå och rösta.

      • Inte idag. Men det kan vara en realitet om fem år …

       • Nej, det kan det inte. Skulle SD ta rösträtten ifrån en växande grupp som röstar på dem? SD växer ju bland invandrare som rotat sig i Sverige, vilket verkar obegripligt för en del men inte om man fattar att just en del invandrare klart ser vart det barkar iväg med Sverige om en hämningslös migration tillåts. Nej, SD kommer inte att ta rösträtten från potentiella väljare, och inte från traditionella minoritetsgrupper i Sverige med särskild status. Skulle tornedalsfinnarna tappa rösträtten för att de har rätt till offentlig service på det egna språket?

        • SD:
         ”Grundläggande krav för att erhålla svenskt medborgarskap skall vara att man varit bosatt i landet en längre tid och att man under denna tid visat att man är lojal med Sverige, respekterar svenska lagar och skaffat sig grundläggande kunskaper om svensk historia och svenskt samhällsliv. Den som är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska och endast svenska medborgare skall ha rösträtt i allmänna val.”
         http://partiprogram.se/sd/2014/grundlaggande-krav-for-att-kunna-erhalla-svenskt
         Jag vet inte om kommentaren ’Gutta’ har ett dubbelt medborgarskap. I så fall är han/hon sannolikt bland många andra medborgare som har dubbelt medborgarskap. De utesluts från att vara medborgare i Sverige och därmed också från röstnings processen, och från att tillhöra den svenska nationen.
         Och vad innebär ’grundläggande kunskaper om Sveriges historia’? En historia som är anpassad till SD? Vi har ju alla hört talas om att s k historiker försöker revidera historien för att anpassas till propaganda syften. Om man är kritisk till denna historia – innebär det att man inte får bli/vara medborgare i Sverige?
         Och vad menas med att ha grundläggande kunskaper om det svenska samhällslivet? Innebär det att man inte får vara kritisk till dessa ’kunskaper’? Och vad innebär det när vi socialister/kommunister (som är både svenskar och invandrare) vill förändra det kapitalistiska samhället till ett socialistiskt? Kommer vi att förlora vårt medborgarskap, och kanske eventuellt bli anklagade för förräderi mot den svenska nationen?
         Faktum är att SD utesluter många medborgare i deras definition om vem som skall ha ett medborgarskap.
         Och vad menar de med att vara lojal till Sverige? Menar de lojalitet till den svenska kapitalistiska staten och nationen? Då skulle jag också uteslutas från att vara medborgare – trots att jag är född i Sverige av svenska föräldrar.

         SDs definition om vem som är medborgare, om vad demokrati är och vem som är svensk kommer utesluta många människor i att kunna delta i grundläggande demokratiska rättigheter i Sverige.

         Nej. troligtvis kommer tornedalsfinnarna inte att tappa rösträtten för att de har rätt till offentlig service på det egna språket. Vissa tornedalsfinnar kommer, enligt SD, att tappa rösträtten för att de inte visar lojalitet med Sverige, inte instämmer med den svenska versionen av grundläggande kunskaper i svensk historia och svenskt samhällsliv. SD säger ’Den som inte är svensk medborgare skall inte kunna inneha annat medborgarskap utöver det svenska och endast svenska medborgare skall ha rösträtt’ – här säger de att de som tillhör folkgruppen/nationen svenskar med medborgarskap kan inte tillhöra andra folkgrupper/nationer i andra stater/nationer – och därmed mister de medborgarskapet. SD igen: ’och endast SVENSKA MEDBORGARE [mina versaler] skall ha rösträtt’. De säger inte alla medborgare i Sverige skall ha rösträtt. De lägger in den svenska nationen/folkgruppen i formuleringen. De säger praktiskt tagit att nationen samer med svenskt medborgarskap inte skall ha rösträtt.

     • Finns ju inte ens på kartan att Sverigedemokraterna skulle tycka Finlands-svenskar är osvenska. Som jag förstått är Sverigedemokraterna positiva till migrationsinvandring dock ej en okontrollerad sådan som pågått de senaste decennierna. Tänk dig Ryssland, de skulle aldrig tillåta något sådant. I Ryssland är man ryss och inget annat även om det landet rymmer flera kulturer och religioner. Så är det inte i Sverige, där vill istället politikerna ha ett mångkulturellt samhälle. Idag fick jag valinfo från Miljöpartiet. Dom pratar om miljö i bladet men även att de vill främja nyanlända. Det senaste ordet för migranterna som politikerna hittat på.

    • För knappt hundra år sedan var Finländare främlingar i Sverige och de bosatte sig ibland i särskilda områden. Det finns en verklighet bakom Jularbo Kalles dragspelslåt Livet i Finnskogarna. Men ökade kommunikationer gör att världen känns mindre men det är fortfarande ett stort avstånd till Arabien och Mellanöstern. Helt naturligt att du känner dig som svensk och de kulturella skillnader våra länder mellan är försumbara.

     Skulle hemskt gärna vilja veta en annan sak. Det torra varma vädret är detsamma i hela Skandinavien men varför är skogsbränderna så explosionsartade enbart i Sverige?

     Får jag spekulera så tror jag de bakomliggande orsakerna är att något gått förlorat i Sverige men som fortfarande mer eller mindre existerar i de övriga skandinaviska länderna. Saken handlar om ett allmänt ansvar för landet eller nationen om man hellre vill uttrycka det så. Folket i Sverige börjar känna vad som är på gång och försöker rycka efter halmstrået för att stoppa en nedåtgående spiral. Halmstrået är Sverigedemokraterna. Ett ynkligt litet strå, men det enda strået folket har kvar att greppa efter. Kommer det ynkliga strået att hålla?

  • När nu vi och Björn Söder pratar om och bestämmer vad samer är eller inte. Hade det inte varit klädsamt att låta varje same själv definiera vad han/hon är? Enligt SD handlar det ju om identitet, kultur och språk, så om samer, enskilda eller i grupp definierar sig som svenskar, eller både svenskar och samer eller enbart samer, skall då någon jurist tala om att de har fel? Och varför denna nit när det gäller att dela in folk. Har den månne att göra med att SD anser att Sverige bara klarar mindre grupper av icke-svenskar?

   • Det gör ju de andra partierna också i varierande utsträckning. Skulle tro att det är några miljoner svenska medborgare som känner mer än en identitet.