Socialdemokratin på väg mot kollaps? Högerregering med stöd av SD?

I flera artiklar här har beskrivits hur socialdemokratiska partierna runtom i Europa gör katastrofval – med Corbyns Labour som undantag. Han står för en gammaldags reformistisk politik som i flera frågor tar ställning för arbetarklassen. Tio skäl att inte stödja Corbyn (8/6).
Stefan Löfven untitledStefan Löfven
* Vid valet i mars 2017 i Nederländerna blev socialdemokraterna den stora förloraren blev socialdemokraterna. Från närmare 30 % av rösterna till bara 5 %.Valet i Nederländerna – katastrof för socialdemokraterna – och Trumpeffekt?
* Vid valet i Frankrike våren 2017 blev effekten ungefär densamma.
* Det stora socialdemokratiska partiet Pasok blev närmast utraderat vid början av den ekonomisk krisen i Grekland.
* Det parti i Italien som mest liknar socialdemokraterna Partito Democratico, fick ett stor nederlag vid valet i Italien i mars i år. Från att ha legat på omkring 40% då Matteo Renzi blev partiledare för några år sedan fick partiet bara 18,7% av rösterna vid valet i Italien i mars i år. (Renzi avgick i december 2016 efter nederlag i folkomröstning om ny författning.) Valet i Italien och den europeiska socialdemokratins sammanbrott; Valet i Italien: Om socialdemokratins kris, höger-vänster ryska ”troll”.

Italien spd
Italien PvdA

Italien PS-Frankrike

Samtidigt har protester mot denna politik framträtt under året, som Katalys, som Greider. Denna kritik har fokuserat på klassfrågan. Populistiska manifestet. Svordomar i Vänsterns kyrka – räcker inte!; Mycket bra klassträff

Vid opinionsundersökningen av Novus/SVT i juni 2018 fick socialdemokraterna bara 23,8 % – det sämsta resultatet i modern tid. En nedgång med 3,1 % på en månad. För 10 år sedan, i maj 2008 låg S på 44,7 % och något högre i maj 2007. SCB: Partisympatiundersökningen (PSU) maj 2008 .

* Nästan en halvering har skett för S jämfört med dessa toppsiffror för 10 år sedan.

Sverigedemokraterna går om Moderaterna i SVT/Novus nya mätning. Partiet får 21,9 procent av stödet. Moderaterna hamnar på 21,1 procent. Notera att KD stadigt ligger under 4 %-gränsen.

Tabell från Expressen nedan: Expressen

SD: 21,9 procent (+2,7)

V: 9,1 procent (+0,7)

S: 23,8 procent (-3,1)

MP: 4,5 procent (+0,2)

C: 8,9 procent (-0,5)

L: 4,6 procent (+0,2)

M: 21,1 procent (+0,5)

KD: 2,9 procent (-0,6)

Partiledare 2018

Jag anser att socialdemokraterna väsentligen fallit på egen grepp. Partiet har fört en högerpolitik. Ingen tydlig linje mot den fördyrande och försämrande privatiseringen inom vård, skola och omsorg. Omsorg om svaga grupper har försämrats. Inte åter införande av fastighetsskatt. Lagstiftning sedan länge på gång för minskad strejkrätt. Sverige har blivit en stöttepelare till Natos:krigspolitik och imperialismen.
Och inte minst migrationspolitiken. Först var den mycket liberal 2015, vilket medförde att Sverige tog emot klart flera flyktingar än något annat land i förhållande till invånarantal. Humanistiskt, tilltalande. Förstås utan att kritisera USA-krigen som en huvudorsak. Och sedan, och inte minst i år har S alltmer närmat sig SD:s migrationspolitik. Sannolikt för att söka vinna tillbaka en del av de många arbetare som sökt sig till SD – Sveriges största arbetarparti dessvärre! S har liksom delar av Vänstern missat klassaspekten på den stora invandringen. Denna ökar konkurrensen om jobben, inte minst inom den breda arbetarklassen. Och en liten andel invandrare är mycket kriminella enligt olika uppgifter. Dessa bor inte sällan i eller nära områden där arbetarklass bor.

Skillnaden mellan deklarerad migrationspolitik är nu liten om man jämför S,SD och M.

Det är naturligtvis tragiskt att högerpartiet SD – som i 9 fall av 10 röstar med moderaterna & Co stärkts. Dagens Arena: Tio punkter om SDSom det nu ser ut kan man vänta sig en ny regering baserad på M och SD som antingen stödjande parti (som nu i praktiken) Eller rentav som medlem i regeringen trots att M idag öppet avvisar det alternativet.
Alternativet en bred mittenregering med än mer utslätad S ter sig som ett mindre troligt alternativ för mig. Annie vill nog hellre vara tillsammans med Ulf än med Stefan. Men vem vet?

S-ledningen tänker ungefär som kapitalistvänliga högerpolitiker.
Om de plötsligt börjar föra en vänsterpolitik a la Corbyn blir de knappast trovärdiga. Kan och vill medlemmarna ha en vänstervridning som åstadkommer ett S med en reformistisk politik för den breda arbetarklassen, som mer framgångsrika Labour?

I skuggan av S tillbakagång har inte bara SD vuxit utan V, som är ett slags vänstersocialdemokratiskt parti. En moderatledd regering med stöd av SD utanför (troligast) eller i regeringen – trots vad som nu sägs – är troligast. S måste byta ledning och politik. I en tid med ökade socioekonomiska skillnader. Då finns en bättre framtid!

i Andra om: ,
,, , , , ,, , , ,

  18 comments for “Socialdemokratin på väg mot kollaps? Högerregering med stöd av SD?

 1. 9 juni, 2018 at 10:17

  Diskussion i denna fråga sker förstås i media och på andra bloggar. Jag skrev detta på Elisabet Höglunds blogg (https://elisabethoglund.se/blogg/jag-tror-att-stefan-lofven-helst-vill-forlora-valet-det-gar-inte-att-regera-om-han-har-sitt-eget-parti-emot-sig-i-viktiga-fragor/)

  ” Sedan några år gör socialdemokratiska partierna runtom i Europa katastrofval – med Corbyns Labour som undantag. Han står för en gammaldags reformistisk politik som i flera frågor tar ställning för arbetarklassen. I Frankrike och Nederländerna har sådana partier minskat från över 25 % av opinonen till drygt 5 % – man har tappat 80 % av stödet. S hade c:a 45 % opinionsstöd i maj 2007 och i maj 2008. Nästan en halvering har skett. Ett viktigt skäl kan vara att S lagt sig för långt åt höger sedan länge. Och i migrationspolitiken ligger S,SD och M nära varandra nu. I vår har kritik kommit från en vänster inom S, t.ex. från Katalys (Suhonen & Co) och från Greider. I skuggan av S tillbakagång har inte bara SD vuxit utan V, som är ett slags vänstersocialdemokratiskt parti. En moderatledd regering med stöd av SD utanför (troligast) eller i regeringen – trots vad som nu sägs – är troligast. S måste byta ledning och politik. I en tid med ökade socioekonomiska skillnader. Då finns en bättre framtid! Mer om detta här: http://jinge.se/allmant/socialdemokratin-pa-vag-mot-kollaps-lagger-grund-for-hogerregering-med-stod-av-sd.htm

 2. winners
  9 juni, 2018 at 10:47

  Det handlar uteslutande om immigrationen, Reinfeldts fadäs med mp ligger moderaterna i fatet, endast sd äger trovärdighet i frågan i många väljares ögon. Som lök på laxen har s fört in mp i Rosenbad, det är ett svårt brott mot varje politik som gör anspråk på framtidstro och rationell solidaritet.

  En röst på s är en röst på mp, och det avgör saken. De verkar inte förstå själva hur djupt avskydda mp är. Den reaktionärt teknikfientliga konsumtionsskattehöjande medelklassekten drar s mot pasok-land. Det är inte sd utan mp som ska hållas kort. Sd hävdar bara den politik statsbärande partier måste föra, man kan inte importera hundrtusentals bidragstagare och förstöra bidragssystemen samtidigt och tro att ingen reagerar. Skäggbarn, bombdåd, brottslingar släppta direkt för nya dåd, tomma tullstugor och allmän inkompetens gör den högbeskattande svenska statens undersåtar rasande. När staten väl är effektiv, är den det på skattebetalarnas bekostnad, inte för deras räkning.

  Sd är en produkt av övriga partier, mp är en onödig plåga. Jag kommer inte att rösta på sd, men det spelar ingen roll. Om mp åker ur riksdagen ”we are all the winners”.

 3. Gammal krigare
  9 juni, 2018 at 11:30

  Striktare invandringspolitik??? Det kommer nastan lika manga nu som under 2015, fast det ar bara jamnare fordelat under arets manader. Fler an 10.000 anlander varje manad. Det dar med politiken kan vael stamma. Hela 7-klovern for ju en likadan politik. Om den sen ar vanster eller hoger ma vael vara osagt. Bade de rodgrona och alliansen samarbetar med de sjukligt rika aktieagarna och med media for att foerstoera Sverige som nation och detsamma pagar over hela EU, att nationstaterna ska bort. De anvander islam till att gora detta, till att skapa osamja mellan europe’er och invandrare och europe’er emellan. Finns det ingen sammanhallning i en nation saa ramlar den snart sonder. Sedan kan EU ta over med sin nya EU-arme tillsammans med jihadisterna de har tagit hit. Europe’erna blir slavar. Det aer vael hela tanken med EU?

  • ervin
   9 juni, 2018 at 11:55

   det är en gammal dröm av gräddan att nationalitets känslan ska förintas, vi är inne i mitten av denna framtid, fåren går lättare att styra om det inte finns samhörighet, framtiden blir ett beirut med olika falanger och miljardärerna garvar åt det spirande hatet,

  • Anders Åberg
   9 juni, 2018 at 14:16

   Är det inte snarare så att den stora flyktingvågen hanterades ganska bra efter omständigheterna. Joakim Ruist visade att vi verkar klara den utan att överskrida biståndsmålet om 1% av BNP.

   Jag tror att migrationsdebatten i huvudsak är ett stort bedrägeri av överheten. Dom vill som alltid få vanligt folk att slåss med varandra i stället för med dom verkliga bovarna, som är dom själva. konceptet är väl utprovat, söndra och härska har lurat folk i århundraden nu.

   Migrationsfrågan borde diskuteras utifrån frågeställningen hur den har lyckats ta så stor plats.

   Dom viktiga och avgörande frågorna är istället är hur överheten har kunnat sänka sina egna skatter och privatisera och plundra välfärden utan att någon har reagerat. Flyktingar från imperialismens krig i muslimska länder har ingen skuld alls i det.

   • ervin
    9 juni, 2018 at 15:14

    naturligtvis är folket i mellanöstern oskyldiga till 90 procent, men nu är det så att nato och usa gör allt för att ingen ska kunna leva i dessa länder, varför?, svaret ser vi på gatorna i europa, varför satsar soros miljarder för att fylla europa med miljoner muslimer, på grund av hans goda hjärta, han har inget, jag har en bekant i sverige som har två fruar gifte sej i sverige med nr,2 för 3 månader sedan, , en iman vigde dom , ej registrerat av svenska myndigheter, det kommer att bli många samhälle i våra samhälle, i deras fall, svensk lag,, vem bryr sej

    • Anders Åberg
     9 juni, 2018 at 15:49

     ervin
     Soros är globalist och en del av den överhet som gärna ser att nationalstaterna underordnas dom multinationella storföretagens vilja. Han lär t.om. ha författat en liten bok på arabiska som ger instruktioner till folk som vill komma till Europa.

     Att storföretagens politiska springpojkar i USA;s regering krigar och bombar besinningslöst i arabvärlden och att globalisterna sedan försöker styra flyktingströmmarna till Europa är heller inget som flyktingarna kan anklagas för. Dom är istället bundsförvanter till alla oss som föredrar fungerande civiliserade samhällen framför krig och orimliga miljardvinster åt internationella storföretag.
     Glöm rasistbedrägeriet om att muslimerna försöker ta över Europa. Ta istället kontakt med dom och diskutera hur vi gemensamt skall kunna utmana plundrarna och demokratins dödgrävare.
     Den första uppgiften blir då att avslöja SD och dess gelikar och försöka få folk att rikta sin ilska åt rätt håll.

 4. Winners
  9 juni, 2018 at 12:09

  Den illegitima s+mp-regeringen är mest intresserad av att trakassera bilägare. Den är sannolikt inte kompetent att hantera invandring. Liksom moderaterna…

  Poängen med EU är att göra hela Europa till en marknad under en ickevald regering, som de valda regeringarna kan kapitulera för. Win win för kapitalister och byråkrater. Varorna blir billigare, inbetald skatt kastas bort på utrikes politikers projekt.

 5. arbetarklass
  9 juni, 2018 at 14:29

  Jag funderar nu lite på det här. Jag tror det beror på den internationella solidariteten som nu börjar bli en belastning istället för en tillgång. Eftersom jag blivit mer politisk intresserad så ville jag göra något på nationaldagen i onsdags. Valet blev att besöka en andakt i en kyrka för det var länge sedan jag var på något sådant. Jag är inte längre aktiv men kanske istället mer lyssnande? Det tog inte lång tid förrän jag konstaterade att själva budskapet i andakten var just den internationella solidariteten. Sverigedemokraterna rasar och menar kyrkan ska befrias från ”politisk aktivism”. Andakten började med psalm 608 som jag aldrig hört förut. Psalmen avslutades med meningen ”Tack gode Gud för jorden och alla människor. Gör en familj av alla en enda jättestor.”

  Sedan var det ett bildspel som handlade om Kung Davids smörjelse. Själva budskapet var att Gud valde David för att han hade godheten. De andra bröderna var smarta men det ville inte Gud ha. Kan det bli mer socialistiskt?

  Sen fick jag också mitt lystmäte sommarpsalmen En vänlig grönskas rika dräkt. Utanför kyrkan avslutades andakten med den svenska nationalsången och då fick vi stå upp och det var väl det enda jag aktivt deltog i. Men jag kände mig nöjd. Det var en stunds social samvaro i lugn och vänlig miljö.

  Men nu kommer det jag verkligen vill peka på om som jag tror blivit Socialdemokraternas verkliga problem. Socialdemokraterna är genom sin tro på internationell solidaritet blivit helt fixerad på internationella sociala avtal och konventioner. Det går faktiskt före nationella intressen och just det har gett utrymme för partier som Sverigedemokraterna. Folk börjar upptäcka konsekvenserna av det här och nu har det gått så långt att jag tror partiet är utom räddning. Hur stor påverkan än är så har svensken helt enkelt tröttnat på att försöka rädda världen med det ovissa resultat och den kostnad som det innebär. Var och en är sig själv närmast. Varje familj är sig själv närmast. Samt varje land är sig själv närmast. Det är däggdjurens självbevarelsedrift och det kan ingen ideologi ändra på. Utom möjligen med hjälp av hjärntvätten. Nu råder panik inom Socialdemokratin. Åsiktspoliser inom den offentliga administrationen, är det nästa att vänta?

  • 9 juni, 2018 at 15:34

   Den Socialdemokratiska ledningen internationella solidaritet innebär stöd främst åt USA med sina folkrättsvidriga brutala krig i strid med folkrätt, allians med den lilla,lilla minoritet som gynnas av detta, uppslutning bakom Natos:s och EU:s politik. Raka motsatsen till vad som vanligen menas med Internationell solidaritet.

   • arbetarklass
    9 juni, 2018 at 17:08

    Vår socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven menade häromdagen att ”demokratin är hotad”. Och vad jag förstått försöker de nu vidta åtgärder. Fundera gärna vidare på det i sammanhanget internationell solidaritet. Det finns heller ingen världsregering eller världsdomstol värd namnet. Allt bygger på maktbalanser. Men glöm inte att ekonomi och handel också är makt. En maktutövning och maktspråk som får allt större betydelse när ekonomierna integreras till en världsglobalism med kapitalägarna som huvudmän. Det här är en helt ny utveckling som fått stora konsekvenser och nu börjar reaktionerna komma. Frågan är om handeln är så viktig att makthavarna är beredda att offra folkmakten för den? I så fall finns risken att revolten kan komma. Borgerligheten är en mindre grupp men med väldigt stort inflytande.

    • 9 juni, 2018 at 17:31

     Vilken folkmakt?

     • arbetarklass
      10 juni, 2018 at 00:20

      Oj, blev nog lite virrigt där. Men det kan bli så ibland när intrycken fyller på och man blir distraherad med vad man först tänkt säga. Men tanken var att ett ökat flöde av varor till konsumenter minskar individens intresse för samhällsengagemang. Jag tror Marx var inne på en liknande tanke. Jag tänker dagens kineser shoppande i jättelika gallerior kanske inte bryr sig så mycket vad kommunistpartiet gör och det behövs inte längre några kultur-revolutioner för att tillfredsställa folket. Konsumtion är makt. Räntan är moderatorn. Några som lägger märke till det här är idealister som man ofta hittar bland politikens ytterligheter. Socialdemokraterna är främst ett massparti men där finns även idealister.

      Nu ska jag sätta mig in i själva inlägget för jag har inte gjort det än. Så det kan komma någon kommentar till senare.

      • 10 juni, 2018 at 09:01

       Kinas kommunistiska parti för sedan länge en kapitalistisk ekonomisk politik.

 6. 10 juni, 2018 at 03:30

  ”Social” syftade på socialism-
  ”Demokrati” syftade på mer nationellt demokratiskt inflytande för folket … men de här EU-vurmande och monopolkapitalistiska s.k. ”Socialdemokraterna” har stått för motsatsen de senaste 30 åren.

  De s.k. ”Socialdemokraterna” har, tillsammans med folket som röstat på dem och deras bihang, skapat extrem monopolkapitalism, tagit bort makten från folket allt mer, sålt ut folkets kassakor till högstbjudande kapitalister, satt landet i skuld, flyttat makten till Bryssel, inskränkt yttrandefriheten, inte aktivt verkat för fred, uppmuntrat massmigration, vilket lett till massdöd i Medelhavet p.g.a. en klandervärd signalpolitik, ökad ojämlikhet genom frihandelns race mot bottnen, segregation under täckmanteln ”mångkultur”, import av extrem och konfliktskapande sekterism, med ökad terrorism, rasism och nazism i dess fotspår,

 7. arbetarklass
  11 juni, 2018 at 00:04

  När jag var ung var arbetarrörelsen med Socialdemokraterna i spetsen en dominerande maktfaktor i det svenska samhället. I princip kunde arbetaren leva hela livet inom arbetarrörelsens olika sektorer med den offentliga sektorn till hjälp och till slut begravas av Fonus. Sedan hände nåt vid det nyliberala paradigmskiftet. Arbetarrörelsen började sälja ut och hade snart sålt ut nästan alltihop men stora konsumentföreningsrörelsen fanns i stort sett kvar dock under mer marknadsmässiga villkor. I går läste jag på en annans sajt att LO hade sålt sin semesterby i Italien för drygt fyra mkr och under oklara omständigheter. Jag tror Socialdemokraterna kommer att försvinna. Anledningen är att de inte klarar av att förvalta någonting. Allt av värde försvinner och rinner som sand mellan fingrarna. Och nu inte minst deras förtroendekapital. Men jag kommer i alla fall att minnas det stora åren i efterkrigstidens spår. Satsningarna inom den Socialdemokratiska rörelsen var verkligen imponerande. Kanske fick de inspiration från Sovjetunionen? Själv var jag medlem i OK och sparade bensinkvittona i vart fall ett par år innan det upphörde. Det kanske är det som blir kvar. Alla minnena. Byggnadsgillet, vet nån ung människa i dag vad det var för nånting?

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lo-salde-italiensk-semesterby-for-fyra-miljoner

  • 11 juni, 2018 at 07:51

   Socialdemokratin ledde byggandet av ”folkhemmet” och välfärdssverige. Håller med att politiken ändrats rejält hos S, sedan 30 år tillbaka. Sparade också bensinkvitton hos OK, samt matinköpskvitton hos Konsum. (Hur kontrollerades de kvittobuntar man lämnade in på 1970-talet?

 8. 15 juni, 2018 at 11:05

  Även Lars Bern skriver om detta. (https://anthropocene.live/2018/05/28/darfor-blir-sd-landets-storsta-parti-den-9-september-del-1/comment-page-1/#comment-35949) Jag kommenterade

  ”Tillbakagången för socialdemokraterna i just Sverige är inte unik. Valen i Nederländerna och Frankrike blev katastrofala för S, som gick från omkring 25 % till drygt 5 % i de senaste valen. Tidigare har Pasok i Grekland närmast utplånats. I Tyskland gick S tillbaka rejält. En dominerande orsak är att S anpassat sig till nyliberalismen som växte fram i början av 1980-talet i kapitalismens dåvarande kris. De globalistiska tenderna som iakttogs för 100 år sedan i termer av imperialism (liberalen Hobson 1902, Hilferding 1915, Lenin 1916) växte sig allt starkare. Storföretagen tjänar mycket mer utomlands, summariskt uttryckt. Undantaget på senare år är Corbyn i Labour som fått ökat stöd med dennes vänstersocialdemokratiska politik. I Sverige har Katalys och Greider framfört bra kritik från vänster mot dagens socialdemokrati. Klasskillnaderna har ökat. Enda utvägen för S är en radikal Vänsterpolitik – vilket dagens ledare inte förmår – varken ideologiskt eller med trovärdighet efter sitt CV.
  (http://jinge.se/allmant/socialdemokratin-pa-vag-mot-kollaps-lagger-grund-for-hogerregering-med-stod-av-sd.htm – S på väg mot kollaps – högerregring med SD efter valet?) (http://jinge.se/allmant/tio-punkter-for-kamp-mot-sd.htm)

Comments are closed.