Se Oliver Stones film ”Ukraine on Fire” här!

Ukraina är krishärden Nr 1 i Europa och här pågår en psykologisk krigföring, som hos oss helt domineras av USA:s narrativ. I våras försökte SvT stoppa en lovordad film om främst Dödsbranden i Odessa 2/5 2014. Se ”Ukraina – revolutionens mörka sida” här! Efter protester fick den sändas med tillrättalägganden från SvT. Protester mot SvT:s försök att stoppa film om Ukraina på falska premisser
Jag anser att man måste söka fakta och värdera dem kritiskt. I detta har jag haft glädje av över 30 år som forskare.
Oliver Stone 160428
Detta är en artikel från november förra året som vänligen fritt översatts av ”Anonym översättare”. Tack! Ryssland bakom rubrikerna

Den handlar om den undanskymda filmen ”Ukraine on Fire” av Oliver Stone, han som gjorde så bra program om USA:s historia som publicerades sent på kvällstid i somras. Jag har redan för 2 år sedan skrivit om filmen och den intresserade kan läsa om detta i tidigare blogginlägg:

Oliver Stone gör film om Ukraina 12/1 2015
Vad ska Oliver Stones film handla om?
Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra statskupper
Vågar du verkligen se Oliver Stones film om Ukraina?

OBS – i arbetet med bloggartikeln fann jag filmen översatt till engelska på Youtube. Har laddat ned den och visar den nedan.

Trailern

Se filmen dubbad till engelska!

Artikeln
Rysk television sänder den amerikanska regissören Oliver Stones senaste dokumentär
”Ukraine on fire”, i vilken han påstår att omvälvningarna 2004 och 2014 (”Maidan”) var ett resultat av amerikansk inblandning. I filmen framträder Ukrainas förre president Viktor Janukovitj och den tidigare inrikesministern Vitaly Zakharchenko.
Oliver Stone är en prisbelönt regissör som konsekvent kritiserat USA:s utrikespolitik och är van vid kontroverser då han levererar avvikande politiska uppfattningar i filmformat. En film handlar exempelvis om Edward Snowden som avslöjade amerikanska statshemligheter till offentligheten.
Filmen har blivit anklagad för att vara ensidig, och missvisande då det gäller fakta. Röster i Ukraina har hörts att man borde förbjuda filmen eftersom den kan skapa civila protester och skapa oreda i det ukrainska samhället.

Filmen förmedlar informationen att CIA har en historisk koppling alltsedan 1946 till ukrainska nationalister som motsatte sig den sovjetiska dominansen i landet. CIA utnyttjade nationalisterna för att samla in underrättelseinformation. Nyligen har hemliga dokument som bevisar den uppfattningen blivit offentliga. CIA-dokument bekräftar att USA stött nazister i Ukraina i över 60 år, även hjälp av svenska journalister

Filmen visar vidare att ukrainska ”nationalister/facsister/nazister” samarbetade med tyska nazister under andra världskriget och dödade hundratusentals judar på den av Tyskland ockuperade marken. ”Nationalisterna” fick efter krigets slut hjälp av CIA att fly och undkomma rättvisa. Och flera av dem fick hjälp till en bra position i USA.

Oliver Stone menar att Ryssland är en naturlig allierad till USA.
Ett exempel som används i filmen är en nationalist som dödade ett flertal polacker på den tyska sidan av Ukraina och förflyttades till senare till USA, där han undslapp åtal för krigsbrott. Men det slutade inte där som filmen sedan visar.
Den orangea revolutionen 2004 var ett resultat av amerikansk inblandning och en kamp mellan Ryssland och Väst. Den ryssvänliga presidentkandidaten Viktor Yanukovitj vann valets andra omgång sedan röstsiffrorna var mycket jämna i första valomgången. Anklagelser om valfusk och oegentligheter skapade stora demonstrationer och slutligen förklarades Jusjtjenko som segrare. Motkandidaten Viktor Jusjtjenko förgiftades och det kom att falskeligen legitimera ingrepp mot Rysslands agerande. (Jusjtjenkos fru hade varit anställd under Reagan-administrationen i USA. De löften om ökad demokrati som civila protester hade som krav infriades aldrig.
Sedan vann Janukovitj de av OSSE lovordade valet i Ukraina 2010.

I ett försämrat ekonomiskt läge förde Janukovitj samtal med bl.a. EU och IMF om ekonomiskt hjälp, men var inte nöjd med deras erbjudande. Ryssland kom med mycket bättre erbudande.
Kommentar:
Detta har jag behandlat i flera bloggartiklar.
Den slutliga revolten 2014 var finansierad av USA enligt bl.a. inrikesminister Zakharchenko. I filmen berättar en rebelledare att planer var att starta det folkliga motståndet 2015 men svårigheterna att integrera landet i EU gjorde att detta påskyndades. Civila organisationer och journalister fick klartecken att påbörja revolten och det gav resultat.

Några andra artiklar om Ukraina här.
* Stoppa den humanitära katastrofen i östra Ukraina och ändra Sveriges stöd
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur
i , , , , , , , , , , , ,

  2 comments for “Se Oliver Stones film ”Ukraine on Fire” här!

 1. Mats Larsson
  3 mars, 2017 at 08:17

  Filmen regisserades inte av Oliver Stone utan av Igor Lopatonok, känd för
  sin färgläggning av gamla sovjetiska klassiker som ”Volga, Volga” och
  ”Cirkus”.
  I databasen IMDb anges Oliver Stone som en av tre executive
  producers.

  • 3 mars, 2017 at 09:57

   Tack för uppgifterna

Comments are closed.