Protestera! SvT stoppar film om Ukraina – på falska premisser?!


Jag har här publicerat flera artiklar om Ukraina, som bl.a. visar en systematiskt snedvriden rapportering av SvT och dominerande massmedia, som kan beskrivas med ord som desinformation, russofobisk och förtigande av väsentlïga uppgifter. Har sänt in en starkt faktaunderbyggd anmälan till Granskningsnämnden för felaktigheter i rapporteringen om Ukraina, vilken avslogs utan motivering.
Förra veckan kom artikeln Nynazist ny talman i Ukrainas parlament

Liknande kritik har kommit från många håll. SvT har aviserat att man 1/5 skulle sända en fransk film ”Ukraina: revolutionens mörka sida” av en prisbelönad fransk filmare. Den har visats i TV i Frankrike. SvT – Ukraina revolutionens mörka sida.

Detta har nu stoppats. SVT meddelade onsdagen 27/4 ”SVT har idag beslutat skjuta upp visningen av den franska dokumentären ”Ukraina: revolutionens mörka sida” tills vidare.” Fransk dokumentär från 2015 av Paul Moreira. Originaltitel: Ukraine: The Masks of Revolution.

*** PROTESTERA GENOM ATT DELTA I NAMNINSAMLINGEN NEDAN!***

ukraina-2-1920-jpg
Bildtext för bilden ovan: De är kända under olika namn: den Högra Sektorn, Azov eller Svoboda. De är tungt beväpnade och ofta maskerade. Några hyllar dem som revolutionens hjältar. Andra ser den högerextrema milisen som ett hot mot Ukrainas demokratiska utveckling.
”Filmen är intressant och viktig, men i arbetet med den svenska versionen har det framkommit en del oklarheter. Vi arbetar just nu med att reda ut dessa i samarbete med filmens regissör”, säger Axel Arnö, projektledare för SVTs Dokument utifrån. Sveriges Radio stoppar kritisk film om Ukraina. För detta beslut har kritik av SR:s Fredrik Wadström haft stor betydelse, vilket också framgår av ett av hans Tweets till mig (nedan).
Den 21/4 riktade SR:s Kulturnytt egen reporter Fredrik Wahlström kraftig kritik mot att filmen ens skulle visas. Fredrik Wadströms kritik
Han skrev ”Ukrainafilmen löjeväckande och felaktig” och framlägger sedan kritik som alls inte övertygar för den som är insatt i Ukraina-konflikten, även om jag bara sett en trailer till filmen. Jag kan bara kommentera några av Wadströms påståenden då jag inte sett filmen:
1. Folkomröstningen på Krim ”Wadström skriver om ”den farsartade folkomröstningen på Krim.”
Kommentar: Folkomröstningen ordnades av myndigheterna på Krim, och över 95 % röstade för anslutning till Ryssland. Oklart besked?
2.Fascismens ställning i Ukraina. ”Och så kallar han Svobodas partiledare Tiahnybok för en viktig spelare i ukrainsk politik när Svoboda i själva verket kämpar för sin politiska överlevnad sedan två år tillbaka”. Kommentar: Svoboda spelade en viktig roll på Maidan och under statskuppen. Många belägg finns för fortsatt starkt inflytande av fascism/nazism, t.ex. att Högersektorns ledare nyligen utsågs till talman i Ukrainas parlament, samt att officiella hyllningar skett av Ukrainas tidigare nazistledare Bandera. Bilden visar ett möte mellan bl.a. EU:s dåvarande utrikespolitiska talesperson Ashton och Tiahnybok samt förre premiärministern Jatsenjuk strax före statskuppen.
Ukraina Ashton & Svobodas ledare untitled

Flera rapporter finns om att fascistiska bataljoner strider tillsammans med Ukrainas armé mot federalisterna i östra Ukraina.
Ukraina nazi-nato-azov
Konklusion: Svoboda och Högersektorn hade ett avgörande inflytande vid statskuppen mot en i lovordade val valde presidenten i februari 2014, även om Svobodas ställning i val reducerats. Fascimen är fortfarande stark. Janukovitj var anti-fascist. EU:s Ashton och USA-senatorn McCain, ordf. i försvarsutskottet träffar Svobodaledaren före statskuppen. Allt detta ”missar” Wadström.

3. Wahlström menar att Svoboda stärktes av Janukovitjs argumentation och debatter mot partiet. Detta är högst osäkert. Janukovitj var Svobodas huvudmotståndare Svoboda och Högersektorn var tveklöst mycket aktiva med våld bland alla fredliga demonstranter på Maidan. Fredrik Wadström undviker att nämna att allt mer fakta, bl.a. en forskningsrapport från USA talar för att de huvudansvariga för dödsskjutningarna på Maidan var anhängare till fascistgrupper som Svoboda och högersektorn. Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport. Och
CIA fingerprints’ all over Kiev massacre – Oliver Stone
Något om SvobodaNuvarande Svoboda grundades 1991 som Social-National Party of Ukraine (SNPU), ett namn sägs varit en medveten referens till nazistpartiet i Tyskland enligt Wikipedia. Dess ursprungliga logo (bilden) visas nedan och föreställer ”Wolfsangel”, en populär symbol hos neonazistiska grupper.
Svobodas första logo I_N_1_~1 Partiets genombrott kom 2009 när de fick c:a 35 % av rösterna och 50 platser av 120 i rådet i Ternopil Oblast rådet, det bästa resultatet för ett högerextremt parti i Ukrainas historia. Vid presidentvalet 2010 fick partiledare Oleg Tyahnybok 1,43 % av rösterna.
4. Mordbranden i Odessa. Wadström förringar att högerextrema krafter låg bakom mordbranden 2 maj 2014 som han närmast bagatelliserar.
Aftonbladet skrev i artikeln ”Mördarna hyllas för massakern” att ”Ett år efter dådet i Odessa: Ultrahögerns attack mot Fackföreningarnas hus är fortfarande ett öppet sår” Vidare ”De ukrainska myndigheterna var snabba med att påstå att det var ryska medborgare som hade ockuperat Fackföreningarnas hus. Men samtliga döda har identifierats som ukrainska medborgare, däribland flera kända oppositionspolitiker och vänsteraktivister. Myndigheternas egen utredning hävdar att det var de oppositionella själva som orsakade branden, trots att det finns gott om videor som visar hur de ukrainska nationalisterna kastar molotovcocktails och skjuter mot byggnaden.”… ”Amnesty International har i sin årsrapport om Ukraina kritiserat myndigheterna för hemlighetsmakeriet runt utredningarna av massakern

Högersektorns ledare Yarosh hyllade massakern som ”ytterligare en storslagen dag i vår nationella historia”. I västliga media tonades den ner och rapporterades som sammanstötningar mellan vad som benämndes ”nationalister” och ”separatister”. President Obama gratulerade Kievjuntan för dess ”återhållsamhet”.
I själva verket var massakern resultatet av ett intimt samarbete mellan Ukrainas säkerhetsmyndigheter, i vilka öppna fascister erövrat centrala poster, fotbollshuliganer och den fascistiska Högersektorn. Det var en välplanerad pogrom. Syftet var sannolikt att ingjuta skräck i befolkningen genom en blodig händelse, få stopp på de stora demonstrationerna och tysta den demokratiska och antifascistiska opinionen. Massakern i Odessa
ukraina-a-1920- 160501jpg
Utdrag ur Tweet-korrespondens med Fredrik Wadström
* Wadström. ”LÖJEVÄCKANDE & FELAKTIG”. @FredrikWadstrom om att SVT ska visa den franska, starkt kritiserade Ukraina-dokumentären


* Jag: Argumentera för att filmen får visas så att andra får bilda sig en uppfattning. Du har bidragit till att den stoppas. – 27 apr.
Wadström: Just det, det är jag och mitt gnäll som gjort SVT osäkert! Min lista med konkreta invändningar har ingenting med saken att göra…
* Jag: Jag kommer skriftligen att bemöta invändning av dig som ej baseras på filmen. Du utnämner dig till allenarådande närmast.
* Wadström: De får visa vad de vill. Mitt uppdrag är att berätta om alla brister, fel och osakligheter i filmen.
* Jag: Vem har givit enbart dig det uppdraget? Varför får vi övriga intresserade inte den möjligheten?

Konklusion: SvT stoppar filmen sannolikt på skeva/falska uppgifter från medarbetaren Fredrik Wadström bl.a. och inskränker yttrandefriheten. Ser fram mot omprövning

*** Läs flera artiklar om Ukraina!

Protestera genom att skriva under följande namnupprop.

”Stöd SVT:s sändning av dokumentär om Ukraina

Dokumentärfilmen Ukraina – revolutionens mörka sida planeras för visning 1 maj i TV. Den visar hur en regeringslojal folkmassa kastar molotovcocktails in genom dörrar och fönster i en fackföreningsbyggnad i Odessa 2 maj 2014. Det leder till massmord på 42 personer som önskar ett mer federalt styre vilket med rätta kan kallas en massaker.

Flera personer och ukrainska organisationer söker nu stoppa visningen eller se till att SVT samtidigt tar till den extraordinära åtgärden att dokumentärfilmen utsätts för en kritisk granskning i anslutning till visningen. De ukrainska organisationerna hänvisar till en artikel som menar att ansvaret ligger på bägge sidor för massmordet. Detta genom kritisera de angripna för att de försvarade sig så att bägge sidor kastade molotovcocktails. Det är att ställa sig på massmördarnas sida. De som kastat molotovcocktails från folkmassan mot ingången har handlat medvetet och omoraliskt medan att försvara sig är en nödvärnsrätt. Metoden att avfärda ansvaret genom att lägga det hos bägge sidor är massmordsförnekelse.

Dokumentären anklagas också på andra felaktiga grunder. Den övertolkas genom att man påstår att den säger att högerextrema grupper dominerar Ukraina när den bara säger att de utgör ett våldsbenäget hot som växte till sig under majdanupproret. Det förnekar knappast någon. Den säger också att dessa grupper fortsätter att vara ett allvarligt problem vilket belysts alltför lite i massmedia. Rysslands roll har i massmedia tagits upp mycket och kritiseras kort också i denna dokumentär som mer fokuserar på det mindre kända amerikanska inflytandet.

Dokumentärfilmen visar på händelser i Ukraina som alltför lite blivit belysta i massmedia. Därför uppmanar vi att SVT står fast vid sitt beslut att visa filmen!” Skriv under namninsamling för att SvT ska våga sända filmen

intressant.se Ukraina, ,
, , , , ,

radio, ,
,


14 svar till “Protestera! SvT stoppar film om Ukraina – på falska premisser?!”

 1. Var det Liberala krigspartiet som gjorde påtryckningar på SvT att inte sända och SvT fall för trycket kanske?

  SvT kanske ska skynda sig för att göra dokumentären om Ken Livingstone, känd brittisk labour politiker, som nu har drevet på sig för att han sa sanningen: ”Hitler var en zionist”
  https://www.rt.com/uk/341271-ken-livingstone-suspended-hitler/

  Betala TV-licens för SvT som nu blivit en NATO-propaganda organ? Åt helvete med det!

 2. Filmen sändes den 1 februari i franska Canal Plus. Den Ukrainska ambassaden försökte då stoppa visningen. Det kan vara fler än Fredrik Wadström som ligger bakom att dokumentären inte visas på SVT.
  På Youtube kan man se filmen med franskt tal och engelsk text. Det blir lite rörigt, så man kan behöva se den två gånger. Jag ska se den en gång till idag, för man kan inte vara säker på att den finns kvar i morgon. Det händer att filmer med ”kontroversiellt” innehåll plockas bort från Youtube.
  Länk till filmen:
  https://www.youtube.com/watch?v=54h3MnK8nKQ

 3. Tja jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, svt censurerar alltså dokumentär!

  Detta är ett sjukt klimat vi lever i. Och det kommer inte att bli bättre.

  Jag såg också igår att Jinges tidigare ägare på bilderblogg har hoppat på rysshatartåget och sitter och pratar skit om denna blogg. Vilka taskiga vänner du har.

 4. Anledningen till Paul Moreiras dokumentär

  Tidigare har NETFLIX sänt dokumentären: ”Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom”
  Läs kritiska artikeln in ”thenation”:
  ”The Oscar-nominated Netflix documentary Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom presents viewers with a story of everyday citizens facing down brutal riot police controlled by Ukraine’s then-President Viktor Yanukovych, backed by Russian President Vladimir Putin. The colorful array of activists, artists, scarf-wrapped babushki, bearded priests and fresh-faced students makes it appear as if Ukraine’s people from all walks of life in participated in the Maidan uprising. But some are missing—neo-Nazis, who were edited out.”
  http://www.thenation.com/article/the-heartbreaking-irony-of-winter-on-fire/

  Fakta (en del av) om Odessa massakern kan man läsa i ”The International Advisory Panel” rapport från den 3 november 2015:
  http://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=090000168048610f

 5. Jag har tidigare varit i kontakt med Fredrik Wadström. Det enda märkliga med honom är att en så arrogant och obildad person kan vara anställd på SR och med sådan despotisk makt. Hans stora förtjänst är hans naivitet och aningslöshet. Efter Charlie Hebdo fick han ”förtroendet” att göra en hel serie program om angrepp på yttrandefriheten från häxbränningarna fram till idag. Jag lyssnade och lyssnade. Men den i särklass värsta händelsen, inte bara ur svensk synvinkel, lyste förtvivlat med sin frånvaro, LULEÅ 40. Jag kastade mig på tangentbordet och fick följande svar från Fredrik:

  Hej Nils,

  Roligt att du lyssnat på hela serien men jag har lite svårt att

  förstå dina invändningar. Jag kan inte se att någon information

  som gått ut om programmen skulle ha antytt att vi skulle ta upp

  Luleå 1940. Vi kan förstås göra en lista över hundra ämnen som

  olika lyssnare tycker borde ha varit med men så är det ju alltid

  med ett brett tema.

  . . . . . . . . . . . . . . .

  Mvh,

  Fredrik

  Det kan tilläggas att Luleå 40, attentatet mot Norrskensflamman, genomfördes av en del av statsapparaten, officerare från Boden, en journalist från Norrbottenskuriren och Luleås egen stadsfiskal (polischef och chefsåklagare) var ledare och organisatör. 5 människor dödades, 2 barn och 3 journalister och grafiker. Förövarna trodde, att det var någon sorts sanktionerad krigshandling för att få Sverige att gå med i kriget på Finlands och Tysklands sida. Därför kunde man inte undgå att gripa dom, och det blev för syns skull, symboliska straff för skadegörelse. Dom frikändes rättsvidrigt för mord och stadsfiskalen frikändes helt.
  Detta var startskottet för en hel serie angrepp mot yttrandefriheten: Transportförbud av antinazistiska tidningar, censur av Karl Gerhards revyer, ingrepp mot Dramatenföreställningen av Vilhelm Mobergs ”Rid i Natt” och slutligen en gruvlig hämnd på dom som inte höll med om att ”Finlands sak är vår” – dom placerades i koncentrationsläger.

  Det kan inte bli mycket värre och kan man bortse från detta, då kan man ta sig till med vad som helst i Ukraina.
  Det hör till saken, att jag var 2 år och låg och sov inom hörhåll för smällen.

 6. RT har gjort en utmärk dokumentär om de ”moderata” och ”extrema” halshuggarna som sprider terror i Syrien och Irak. Vore kul om SvT skulle visa den och självfallet med sedvanlig SvT censur där man tar bort Västs roll i detta helfet som som har blivit Muslimernas öde. Terroristenheten Israels sändebud i Sverige Isaac Bachman skulle passa utmärkt bra som konsult i vad som skall visas eller inte visas. Gratis dessutom.

  https://www.rt.com/news/341317-isis-oil-profit-rt-documentary/

 7. Du missade det bästa:

  SvDs ledarskribent Stefan Olsson – tidigare chef för tankesmedjan ’Fri Värld’

  Timbros fd VD Mats Johansson, numera Senior Fellow vid McCain Institute for International Leadership och VD för tankesmedjan ’Fri Värld’

  Chef på tankesmedjan ’Fri Värld’ är Katarina Tracz International Research Fellow vid the McCain Institute for International Leadership

  Erik Brattberg leder programområdet näringsliv och handel på tankesmedjan ’Fri Värld’ . Han delar sin tid mellan Stockholm och Washington DC där han är verksam som Senior Fellow vid McCain Institute for International Leadership

  http://imperienytt.blogspot.se/2016/04/svt-john-mccain.html