Se ”Ukraina – revolutionens mörka sida” HÄR!


Denna artikel publicerades för exakt ett år sedan, några timmar efter det en annan artikel i frågan publicerades. I korthet ville SvT inte publicera filmen ” ”Ukraina – revolutionens mörka sida”. Det tillkom protester och SvT publicerade senare filmen med särskilda förklaringar. Först ett utdrag ur det första blogginlägget Protestera – SvT stoppar film om Ukraina på falska premisser

”Jag har här publicerat flera artiklar om Ukraina, som bl.a. visar en systematiskt snedvriden rapportering av SvT och dominerande massmedia, som kan beskrivas med ord som desinformation, russofobisk och förtigande av väsentlïga uppgifter. Har sänt in en starkt faktaunderbyggd anmälan till Granskningsnämnden för felaktigheter i rapporteringen om Ukraina, vilken avslogs utan motivering.
Förra veckan kom artikeln Nynazist ny talman i Ukrainas parlament

Liknande kritik har kommit från många håll. SvT har aviserat att man 1/5 skulle sända en fransk film ”Ukraina: revolutionens mörka sida” av en prisbelönad fransk filmare. Den har visats i TV i Frankrike. SvT – Ukraina revolutionens mörka sida.

Detta har nu stoppats. SVT meddelade onsdagen 27/4 ”SVT har idag beslutat skjuta upp visningen av den franska dokumentären ”Ukraina: revolutionens mörka sida” tills vidare.” Fransk dokumentär från 2015 av Paul Moreira. Originaltitel: Ukraine: The Masks of Revolution.”
Den intresserade kan ta del av min korrespondens med SR:s Kulturnytt egen reporter Fredrik Wahlström som riktat kraftig kritik mot att filmen ens skulle visas. Protestera – SvT stoppar film om Ukraina på falska premisser

Artikeln några timmar senare!
Jag har hittat filmen på Stefan Lindgrens ”8 dagar”. Åtta dagar

Se den!

Den ger värdefull information med bl.a. flera intervjuer med ledare för olika högerorganisationer, med ”vanliga människor” med olika åsikter och erfarenheter.

Det finns absolut ingenting som skulle hindra att den visas, givet SvT:s policy och andra filmer och reportage SvT visar. Fredrik Wadströms invändningar faller ihop än mer som ett korthus, utöver vad jag diskuterat i föregående blogginlägg.
Läs kritiken av Wadströms synpunkter Protestera mot stoppad Ukraina-film
https://youtu.be/54h3MnK8nKQ

Ser just att Aftonbladet skriver, inte överraskande ”Den har nu skjutits på framtiden efter att Ukrainas ambassadör Ihor Sagach i ett mail direkt till SVT:s vd Hanna Stjärne, krävt att den tas bort ur tablån. I sitt mail skriver ambassadören att filmen inte bör visas samma år den svenska yttrandefriheten firar 250 år. Han lämnar också förslag på en ukrainsk filmproducent SVT bör vända sig till istället. Konstigt nog är tystnaden plötsligt kompakt.” Aftonbladet 29/4

Något om filmen.
* Olika åsikter kommer fram
* Intressanta personer intervjuas, som högerledaren Yarosh, högerextreme parlamentsledamoten Igor (som avsattes), en milischef i Odessa, förre CIA-chefen Petraeus.
* Högersektorns ledare Yarosh, som hyllade massakern i Odessa framträder och talar mot demokrati.
* Högerextrema grupper beväpnades av Ukrainas armé och kom att tillhöra Ukrainas armé.
* Nazistliknande symboler förekom flitigt bland dessa grupper.
Ukraina azov-brigaden-wolfsangel
* Uttalande om ryssar och mot användning av ryska språket var mycket nedsättande.
* Svoboda-ledare Oleg Tyahnybok talar också mycket nedsättande mot judar.
* Före statskuppen blir Svobdaledaren rumsren. På bilder träffar han USA:s vice utrikesminister Nuland, vicepresident Biden, försvarsutskottets ordförande senator Mc Cain och EU:s utrikespolitiska talesperson Ashton.
Svobodas ledare och McCain imagesCAZYG1LL
* Mordbranden i Odessa skildras ingående och var av allt av döma väl planerad. Den numerärt överlägsna styrkan av främst högerextrema stängde alla utgångar innan de tände på huset.
* Ingen har straffats för mordbranden på drygt 40 människor och ingen riktig utredning har skett.
* Högerextrema grupper försöker nu profitera på den kraftigt sänkta levnadsstandard efter statskuppen.
* Vid intervju med ekonomiministern framkommer att det finns folk från Stockholm i högermilisen.
* Bilder visas från politiskt möte i Kiev i juli 2015. Där hör man bl.a. general Petraeus, general McChrystal och Nuland hetsa mot Ryssland.
* Nuland talar om USA:s stora militära hjälp till Ukraina som haft ”Significant impact on the battlefield”.
* Hon bekräftar vid ett förhör i USA:s kongress att det fanns nazistgrupper på Maidan i februari 2014.

Dokumentärfilmen visar på händelser i Ukraina som alltför lite blivit belysta i massmedia. Därför uppmanar vi att SVT står fast vid sitt beslut att visa filmen!” Skriv under namninsamling för att SvT ska våga sända filmen

intressant.se Ukraina, ,
, , , , ,

radio, ,
,


22 svar till “Se ”Ukraina – revolutionens mörka sida” HÄR!”

 1. Aftonbladet kultur skriver vidare (http://www.aftonbladet.se/kultur/article22722858.ab)

  ”Är det då en kontroversiell dokumentär? Sprider Paul Moreira lögner om Ukrainas högerextremister som kritikerna hävdar?

  Nej. Den är oerhört välgjord.

  Kritikerna påstår att Moreira driver tesen att USA ligger bakom Ukrainas beväpnade högerextrema kårer.

  Det påståendet är en direkt lögn.

  Vad han säger är att antisemiten Oleh Tiahnybok lyckats tvätta bort sitt naziförflutna tillräckligt bra för att få skaka hand med Joe Biden. Han säger att USA har intressen av att hindra Putins framfart, sälja militär teknologi och att de inte förstår faran med högerextrema frivilligkårer. De två första påståendena är en no-brainer för alla som vet det minsta om utrikespolitik. Det allra sista en fråga som tål att diskuteras, men knappast ett skäl att stoppa filmen.

  Faktum är att Moreiras film är mer nyanserad än vi är vana vid i skildringar av ukrainsk fascism. För det här är en dokumentär som pratar med och inte bara om Ukrainas högerextremister.

  Och det är oerhört intressant.

  Nationalisternas självförsvarsgrupper får själva förklara varför de brände ihjäl 42 personer i fackföreningshuset i Odessa. Paul Moreira förklarar hur de använder sociala medier och Youtube för att blåsa upp sin egen farlighet. Han visar hur de trakasserar journalister och rättsväsende för att sätta skräck i samhället.

  Det är bra journalistik.

  Men det har inte hindrat folk som borde veta bättre från att stämma in i protesterna.

  Sveriges Radios egen Putinspanare Fredrik Wadström har redan kritiserat filmen i P1. Han är en watchdog som ofta ryter till när han tycker att svenska medier är för opartiska i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Skickligt har han utvidgat public services uppdrag till att ta ställning för rikets säkerhet och mot journalister som försöker granska ukrainska makthavare.

  Han, liksom många andra opinionsbildare, har satt på sig beredskapshjälmen och gått i krig mot den ryska propagandan.”

  • Det är ännu mer skrattretande med svaret från SVT: http://www.aftonbladet.se/kultur/article22727655.ab
   Avslutningen:
   ”För att säkerställa kvaliteten har vi ofta en dialog med filmskaparen inför den svenska visningen. Så även den här gången. En helt odramatisk och fullständigt normal process. Tillsammans med Paul Moreira förbereder vi nu den svenska versionen. Eftersom det arbetet inte är avslutat valde vi i onsdags att skjuta upp visningen. När vi är klara kommer filmen att visas – under förutsättning att den uppfyller SVT:s kriterier.

   Ganska enkelt!

   Axel Arnö
   Projektledare
   SVT Dokument Utifrån

   Ingemar Persson
   Programchef
   SVT Dokumentär”

   Så SVT behövde inte ha dialog innan stormen. Nu är det helt ”odramtiskt” och ”fullständigt normalt” att ”skjuta upp visningen” för ”kommer filmen att visas” ………………. KANSKE (om ”den uppfyller SVT:s kriterier”).
   Skrattretande men sorgligt.

   • Herregud, trodde inte denna fredag kunde bli värre. Nu ska dokumentären säkert visas, påstås det… när allt svt inte gillar raderas. Sinnesjukt var ordet! Detta är censur.

 2. Erik Forslin Har sett filmen. Den är egentligen högst beskedlig i sin kritik av kuppmakarna. Den tar inte upp skotten på Maidan, MH17, Avtalet mellan Maidan och Yanukovic som sveks av det internationella samfundet samt, inte minst, bomberna som regnat ner över civilbefolkningen i östra Ukraina. Jag hoppas att Wadström mfl får stå till svars för underlåtenheten att rapportera om detta en dag.

 3. Fin fem fel (om journalistikens grundprinciperna) i följande DN:s ”intervju” med Lavrov: http://fokus.dn.se/lavrov/
  I en intervju är mindre än 50% av innehållet varken frågorna eller svaren utan vi får höra omskrivningar, irrelevanta uppgifter (men som svartmålar Ryssland, tänk er otänkbar om att läsa en sådan intervju med representant för USA om Syrien/Irak/Libyen … med likadan behandling) och som är mest skrämmande får inte någon representant för Ryssland, inte ens utrikesminister ge en intervju utan att inbakat i texten man får läsa tolkningar och ”förklaringar” ”journalisten” ger om svaren.
  DN har uppenbart gått händelserna i förväg och visar vägen för andra medier nu inför Sveriges anslutning i NATO-organisation mot ”ryssarnas propaganda”. Sanningsministeriet har börjat forma sig.
  I Tyskland har man i de största media redan börjat ”hitta” och skriva om ”mängder av kvarvarande ryska agenter” samt börjat peka ut politiker som agerar ”femte kolumn” bl.a. i Spiegel genom artikeln ”Moscow’s Fifth Column: German Populists Forge Ties with Russia” http://www.spiegel.de/international/germany/german-populists-forge-deeper-ties-with-russia-a-1089562.html
  Vi får se vilket blir det nästa steget i Sverige och vilka organisationer (och personer) som kommer börja pekas ut som ryska agenter där dess möjlighet att försvara sig kommer kontrolleras av sanningsministeriet.
  Anders, jag tror du kommer snart få den ”äran”.

 4. Mörkret kring yttrandefrihet sluter sig alltmer för var dag! Tål verkligen inte svenskarna att se ens en någorlunda sanningsenlig bild av vad som hänt i Ukraina? I andra länder går det bra men Sverige som ska tvångsanslutas till Nato är sanningen om Maidan och EU/USA:s brott i Ukraina för känsligt tydligen. Ett annat exempel på hur illa det är med MSM visade sig i Emmaboda! En uppviglare som av någon anledning åker runt på olika asylboenden och startar bråk blir ombedd av personal att avlägsna sig. Då han inte gör det så ringer men polisen som ska avhysa denna figur som redan sett till att matsalen på asylboendet slogs sönder tidigare. Det följande ordväxlingen spelas påpassligt in av denna figur deras han bl a kallas ”arabjävel” m.m av polis. Vad media ”glömmer” att rapportera är bakgrunden till det som hände och framförallt att denna figur driver en studio i Schweitz som karateinstruktör och kung fu. Inte speciellt förvånade att polisen fick problem att avhysa bråkmakaren! Vad har han att gör på asylboenden i Sverige? På vems uppdrag är han och ställer till med bråk här i Sverige? Frågorna hopar sig…

 5. Jag har tidigare varit i kontakt med Fredrik Wadström. Det enda märkliga med honom är att en så arrogant och obildad person kan vara anställd på SR och med sådan despotisk makt. Hans stora förtjänst är hans naivitet och aningslöshet. Efter Charlie Hebdo fick han ”förtroendet” att göra en hel serie program om angrepp på yttrandefriheten från häxbränningarna fram till idag. Jag lyssnade och lyssnade. Men den i särklass värsta händelsen, inte bara ur svensk synvinkel, lyste förtvivlat med sin frånvaro, LULEÅ 40. Jag kastade mig på tangentbordet och fick följande svar från Fredrik:

  Hej Nils,

  Roligt att du lyssnat på hela serien men jag har lite svårt att

  förstå dina invändningar. Jag kan inte se att någon information

  som gått ut om programmen skulle ha antytt att vi skulle ta upp

  Luleå 1940. Vi kan förstås göra en lista över hundra ämnen som

  olika lyssnare tycker borde ha varit med men så är det ju alltid

  med ett brett tema.

  . . . . . . . . . . . . . . .

  Mvh,

  Fredrik

  Det kan tilläggas att Luleå 40, attentatet mot Norrskensflamman, genomfördes av en del av statsapparaten, officerare från Boden, en journalist från Norrbottenskuriren och Luleås egen stadsfiskal (polischef och chefsåklagare) var ledare och organisatör. 5 människor dödades, 2 barn och 3 journalister och grafiker. Förövarna trodde, att det var någon sorts sanktionerad krigshandling för att få Sverige att gå med i kriget på Finlands och Tysklands sida. Därför kunde man inte undgå att gripa dom, och det blev för syns skull, symboliska straff för skadegörelse. Dom frikändes rättsvidrigt för mord och stadsfiskalen frikändes helt.
  Detta var startskottet för en hel serie angrepp mot yttrandefriheten: Transportförbud av antinazistiska tidningar, censur av Karl Gerhards revyer, ingrepp mot Dramatenföreställningen av Vilhelm Mobergs ”Rid i Natt” och slutligen en gruvlig hämnd på dom som inte höll med om att ”Finlands sak är vår” – dom placerades i koncentrationsläger.

  Det kan inte bli mycket värre och kan man bortse från detta, då kan man ta sig till med vad som helst i Ukraina.
  Det hör till saken, att jag var 2 år och låg och sov inom hörhåll för smällen.

 6. Jag uppmanar alla att hålla koll på denne Wadström, som nu har gjort om kulturradion i P1 till ett anti-ryskt propagandaorgan. Det är den ena rapporten efter den andra om ”frihetshjältar” som påstås förföljda av Putin och Lukasjenko. För P1 räcker det inte med Persson Löfgrens lögner tydligen.

 7. Att umgås med terrorister och annat skumt folk är signumet för John McCain. Äcklet har gjort sig ett namn som zionisternas främsta springpojke i kongressen. Han gör allt enligt zionist regelboken. Han träffade den ökände terroristen och Mossad agenten Al Baghadadi, d v s, Simon Elliot. Han stödjer terrorn i Syrien och vill förvandla landet till en kopia av Libyen. Han hetsar hela tiden mot Iran. I Ukraina poserar John Macain med PorNoshenko. Men om allt detta är det tyst i DN, SvD, AB och alla andra bankirvampyr maffians lugenpresse i Sverige. Den svenska lugenpresses högst betalda presstituter, Winiarski, Wolodarski, Silberski, Wadström och vad det nu heter, bedriver istället en hetskampanj mot Ryssland och Putin.

  Det måste vara så att Putin har trampat på världselitens tå – det är den enda förklaringen till den hejdlösa hetsen mot och lögnerna om Ryssland och Putin. Kina likaså har också blivit ett nagel i ögat för bankirvampyr maffian. Brasilien är med i BRICs och därför attackeras regeringen nu. Iran och Syrien står i varit en del av den anti-nbankirvampyr maffians känner sig träffad. Den vet att dess slutgiltiga undergång har börjat. Den oinskränkta makten som bankirvampyr maffian har haft under de senaste tre hundra åren går nu mot sitt slut. En ny värlsdordning är i gryning och denna samling satans mördare ”can read the writing on the wall” som det heter på Yankees mål.

 8. Yttrandefrihet är inte samma sak som att tidningen är tvungen att ta in ens åsikter. Yttrandefrihet innebär att det är förbjudet för myndighet att hindra publicering av ogillad åsikt, och att förfölja den obehagliga åsiktens innehavare. Som alla riktiga rättigheter är den negativ. Positiva rättigheter innebär någons annans tvång. Vi kan jämföra med religionsfrihet. Den riktiga religionsfriheten innebär rätten att slippa andras religion, inte rätten att pracka på andra sin religion och dess konsekvenser. Internet har inneburit en väsentlig expansion av yttrandefriheten, inklusive fake news, teoretiska nyheter som inte stämmer med vad som timat i sinnesvärlden.