Kaos bland angripare i Jemen?


Saudiarabiens folkrättsvidriga krig mot Jemen sedan mars 2015 har medfört världens största nu aktuella humanitära katastrof. Minst 10 000 civil har dött och 50 000 har skadats. Av de 28 miljoner invånarna behöver 3/4 nödhjälp.

Nu bekämpar enheter varandra fast de stödjer den i Saudarabien boende förre presidenten Hadis krig med Saudiarabien mot sina landsmän i Jemen. Pål Steigan har som vanligt en intressant analys av den senaste utvecklingen i Jemen. Den är en källa till denna korta artikel som också medtagit andra uppgifter. Jemen:Saudiarabiens allierade krigar mot varandra
Striderna har lugnat ned sig vid lunchtid idag, kanske till följd av medlingsförsök. Reuters

Nyhetsbyrån Al Jazeera som ägs av emiren av Qatar rapporterade nyligen.

«Clashes erupted in Aden early on Sunday after the army of President Abd-Rabbu Mansour Hadi, who is supported by Saudi Arabia, tried to prevent separatists, backed by the UAE, from entering the city.
At least 10 people were killed and 30 wounded in the fighting, hospital sources were quoted as saying. The main airport was also reported closed.
The Southern Transitional Council (STC) – a movement demanding secession for southern Yemen – had given Hadi’s government a seven-day ultimatum last week to either dismiss his prime minister and cabinet, or face an overthrow.»

SvD skriver ”Saudiarabiens främsta intresse har varit att återinstallera regeringen och dess sunnimuslimske president Hadi, som själv befinner sig i exil i Saudiarabien.

Förenade Arabemiratens främsta intresse har varit att säkra kontrollen över Bab el-Mandeb – ”Tårarnas port”. Det är sundet mellan Jemen och Djibouti, där arabemiratens olja och gas transporteras till Europa och Nordamerika, via Suezkanalen. Arabemiraten ogillar Hadis regering och har i stället valt att stödja Södra övergångsrådet, som nu alltså satt Hadis regering i husarrest.” SvD
Jemen Svd 180130Bild SvD 180130

Det är alltså splittring på marken mellan grupper som vill bekämpa Jemen och dess provisoriska regering. En försvagning av motståndare till ett fritt Jemen. Inte så dumt. Och en uppblossning av en gammal konflikt mellan Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. I juni 2017 ingick Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Egypten, Bahrain en allians mot Qatar. Hur den kommer att påverkas av de aktuella motsättningarna återstår att se.
Uppgifter finns att STC vill bryta loss Sydjemen till separat stat igen. Globalresearch

Och i skuggan av konflikten frodas al-Qaidas jemenitiska gren AQAP.

Här bör påpekas att Jemen saknade president då Houthi tog kontroll över landet – se nedan. Kriget är väsentligen ett angreppskrig av Saudiarabien med stöd av USA och Storbritannien mot Jemen. Finns inga belägg för något påtaligt stöd av Iran till Houthi-rebellerna fast media utan vidare återger Saudis propagandaversion ”Iranstödda Houthis-rebeller”. Fanns belägg för stöd från Iran skulle nog CIA och USA:s överlägsna informations- och propagandaverksamhet påtalat detta.

En aktuell bakgrund ges denna artikel av den kunnige Roland Hedayat, ordförande i föreningen Jemensolidaritet. Faktaresistenta myter om angreppskriget mot Jemen och andra artiklar.

Ali Abdulla Saleh har varit en centralgestalt i Jemens politiska liv sedan han blev president för Nord-Jemen i 1978. Efter ett fyraårigt krig förenades Nord- och Syd-Jemen, som hade förblivit separata entiteter mest på grund av att de hade tillhört olika koloniala intressesfärer (Ottomanerna i nord, Storbritannien i syd). Motsättningarna mellan nord och syd förblev latenta och 1994 blossade dessa upp i ett kortvarigt inbördeskrig enligt gamla frontlinjer. Nordsidan segrade och landet återförenades i Republiken Jemen, med Ali Abdullah Saleh som president, vilket han förblev fram till 2011 då han tvingades bort från makten i sviterna av de kraftfulla, till större delen fredliga, landsomfattande protesterna mot vanstyre, korruption och nepotism som kallats ”den jemenitiska revolutionen” år 2011.

Saudiarabien har historiskt sett alltid betraktat Jemen som sin bakgård, och kunde inte acceptera att tappa kontrollen över utvecklingen i landet. De lyckades ta luften ur proteströrelsen, och fick till stånd en lösning där Jemens vicepresident Abd Rabu Mansur Hadi valdes till interimspresident för en tvåårsperiod. Många som hade deltagit i protesterna kände sig intrigerade tillbaka till ruta noll, inklusive den allt starkare Houthi-rörelsen som hade sina rötter nord i landet. Då interimsperioden var avslutad kunde Hadi inte längre betraktas som en legitim president, men han vägrade med stöd av Saudiarabien att avgå. Houthi-rörelsen tog saken i
egna händer och marcherade in i huvudstaden Sanaa hösten 2014 och tog kontroll över staden.
Jemen Hadi
Detta ledde så småningom till att Hadi flydde till Riyadh, varifrån han bad Saudierna bomba honom tillbaka till makten, vilket de har försökt allt sedan mars 2015, utan resultat, men detta har inneburit en fullskalig katastrof för Jemens befolkning.

Detta blev starten på en ”djävulspakt” mellan Houthi-rörelsen och expresident Saleh och hans parti. Alliansen var obekväm för båda sidor, då Houthi-rörelsen och dåvarande preisent Salehs elitstyrkor hade utkämpat ett antal mindre men blodiga inbördeskrig på 2000-talet. De underliggande orsakerna till dessa konflikter förblev i stort sett olösta, och en viktig faktor var att president Saleh i striderna mot Houthi-rörelsen då var allierad med Saudiarabien. När nu Saleh återigen vände kappan och vände sig till Saudiarabien med förslag om en ”separatfred” med dem, så uppkom ett rent krigstillstånd mellan Ansarullah (Houthis) och Saleh:s styrkor som kulminerade i att Saleh blev dödad. I dessa strider har det varit uppenbart att saudierna har försökt ge flygunderstöd till Saleh och hans styrkor.”

Vidare ”Den sociala oron i kölvattnet av den så kallade jemenitiska revolutionen 2011 ledde till omfördelning av makten i landet. Denna kulminerade i att den såkallade Houthi-rörelsen, sedermera kallad Ansarullah, tog kontrollen över huvudstaden Sanaa 2014. Efter detta bedarrade stormen, och man kan knappast göra gällande att de påföljande striderna väsentligen hade karaktär av ett inbördeskrig.

I stället rör det sig om ett _interventionskrig_ av Saudiarabien och deras ”koalition” i syfte att försöka ändra utfallet av ovanstående konflikt genom terrorbombning, invasion med legosoldater samt utsvältning av befolkningen genom total marinblockad.

Interventionskriget är ett angreppskrig och ett grundläggande brott mot Jemens suveränitet och därmed också mot FN:s stadga, enligt vilken konflikten måste räknas som en intern angelägenhet, då Jemen inte hotade några grannar och sålunda inte utgjorde något hot mot internationell fred och säkerhet.”
Jemen-krigsbildEn liten del av Saudis förstörelse i Jemen
Några artiklar om Jemen på bloggen.
Stödjer SvT angriparen Saudis desinformation om kriget mot Jemen?
Stoppa bombkriget i Jemen! Fördöm Saudiarabien!
Speech on Human Rights in Yemen at UN Human Rights Commission – Tal om Jemen i FN-organ
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


5 svar till “Kaos bland angripare i Jemen?”

  1. Sveriges hjälp med förberedelserna för Saudiarabiens anfallskrig är den värsta skandalen i Sverige i modern tid. Förbrytarna i alliansen skall gå ”perpwalk” för det en dag!

  2. Är det Saabs radarspaningflyg som avses? Det är till för att upptäcka fientligt flyg på tillräckligt långt håll för att få upp det egna i tid. Radarn är riktad mot horisonten, inte nedåt, där sitter flygkroppen ivägen.

      • Diakonias personal har säkert skrivit fina uppsatser om aspekter på bibeln och mångkultur, men det finns skäl att anta att de är helt utan refernser i militära ärenden. Erieyes radar är tänkt mot ryskt attackflyg på väg mot Sverige, men fungerar lika bra mot iranskt attackflyg på väg mot Saudiarabien.

        När nu Jemen inte har något att sätta in mot Saudis attackflyg, behövs inget Erieye mot Jemen, men kan säkert användas för kommunikation, övning och utrotning mot de shiamuslimer i Jemen som saudi tränats att hata genom århundradena.

        Den antifeministiska regeringen trivs bra i sällskap med ayatollor, ottomaner och wahabister, men pengarnas gröna färg är enda skillnad den ser. Röda siffror och gröna pengar, man får inte vara färgblind.

        • Finns inga som helst tecken på att Irans flyg skulle vara inblandad. Kriget är folkrättsvidrigt, brutalt och stöds av USA och Storbritanninen som Sverige har separat militära avtal med, vilket försmärar landet säkerhet.