Destruktionen av Jemen


Denna viktiga artikel visar hur världen blundar inför Saudiarabiens brutala, folkrättsvidriga, USA-stödda krig mot Jemen, med sannolikt också svenska vapen. Den har skrivits av Roland Hedayat, som är systemutvecklare och konsult (M.Sc. Datavetenskap) och publicerades för första gången för ett år sedan.

Han har berikat bloggen med artiklar om Jemen:
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden (28/4)
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne (24/3).
FN-sanktionerat folkmord i Jemen (23/7 2015)

I skuggan av Syriens kamp för överlevnad utspelar sig i Jemen ännu en ofantlig katastrof, också den skapad av människor. Förövarna är Saudiarabien med ett bihang av oljerika gulfländer. Sedan ett och ett halvt år har denna ”koalition” av stater bombat Jemen, detta fattiga land med sin rika och stolta historia, till grus och aska, steg för steg, dag efter dag.
Den sannolikt största krigsförbrytelsen under en enskild dag var flygangreppet mot en begravninghall med tre tusen sörjande för ett par dagar sedan — uppemot 150 människor dödades och över 600 skadades allvarligt — i ett land där sjukvårdssystemet är i färd med att bryta samman under bomber och blockad och med brist på medicin, bränsle, el och rent vatten.

Jemens bödlar har Västvärldens, först och främst US/UK:s aktiva, men tysta stöd. Med andra ord i huvudsak samma aktörer som de som ligger bakom ”rebellerna” i Syrien. Vilken överraskning!
Jemen krigsbild

För över ett år sedan kom ordföranden för Rödakorskommittén (ICRC), Peter Maurer, tillbaka från en resa i Jemen och konstaterade att landet efter fem månader av saudi-ledda bombningar såg ut som Syrien efter fem år! Redan då varnade han och andra hjälporganisationer om en stundande humanitär katastrof.
Saudiarabien och dess bundsförvanter har utlöst en av världens största nutida humanitära katastrofer i Jemen.

Enligt hjälporganisationen Oxfam International:
*21 miljoner människor — över 80% av befolkningen — är i behov av akut nödjälp
* Över 14 miljoner kämpar för att skaffa tillräckligt med mat, varav över 7 miljoner är allvarligt ”food insecure” dvs. de vet inte hur de skall skaffa nästa måltid
* Över 19 miljoner saknar adekvat tillgång till rent vatten och sanitära faciliteter
* Över 14 miljoner har inte längre tillgång till sjukvård
* Ett av tre barn under fem år (1,3 miljoner) lider av akut undernäring — också kallat svält

I denna situation tog sig den brittiske journalisten Peter Oborne och den jemen/brittiske journalisten och filmaren Nawal al-Maghafi till Jemen förra månaden. De har gjort en serie reportage där de skådar förödelsen, svälten och destruktionen av Jemen, inte minst dess omistliga världsarv som de saudiska barbarerna och deras medlöpare har tagit sig an med sina bomber.

Länkar till artiklarna finns nedan:
En ofantlig katastrof utspelar sig i Jemen och det är på tiden att världen vaknar upp
Sanaa: A tale of two leaders in a city without hope
How Yemen’s past is being erased, one air strike at a time
Boris Johnson must act boldly to reset Riyadh relations
Video: Förstörelsen av Sanaa
Video: Yemen’s krig — En utblick från marken

Peter Oborne och Nawal al-Maghafi är starkt kritiska till USA:s, Storbrittanniens och Frankrikes bidrag till de saudiska barbarernas bärsärkargång i Jemen (Sverige och Norge skulle med sin pågående vapenexport till Saudiarabien utan vidare kunna läggas till denna lista) — ett bidrag som bland annat består i:
* Direkt militärt stöd i form av lufttankning av bombplan, aktiv närvaro i saudiernas kommandocentral, logistiskt stöd samt utbyte av underrättelseinformation
* Ständiga leveranser av vapen, bomber och ammunition till angriparna

Det kanske viktigaste bidraget från US/UK har varit att ge Saudiarabien diplomatiskt stöd och skydd i FN
Obama och Saudis kung

Några invändningar till artikelförfattarnas framställning är dock på sin plats:
För ”balansens” och ”objektivitetens” skull lämnar Peter Oborne och Nawal al-Maghafi stort utrymme åt att påpeka att också Houthi-rebellerna har ägnat sig åt grymheter. Visst har de säkert gjort det, men upprepningen och viktningen av detta i artiklarna leder till en orimlig skuldbeläggning av dessa i förhållande till de ofantliga grymheter som har begåtts av Saudiarabien och deras koalition, nu senast med begravningsmassakern. Dessa har dessutom angripit Jemen oprovocerat. Jemen eller Houthi-rebellerna har inte hotat dem eller utgjort ett hot mot dem.
Saudiernas destruktion t.ex av det unika världsarvet visar med all tydlighet att de ägnar sig åt psykologisk krigföring mot Jemen i syfte att bryta dess ryggrad. Vidare genomförs en utsvältningskampanj mot Jemens befolkning i form av en marinblockad. Bombardemangen av marknadsplatser, bröllopsfester, sjukhus, skolor och övrig civil infrastruktur är så omfattande och systematisk att det inte rör sig om ”olycksfall i arbetet”. Det är helt uppenbart att det finns ett uppsåt i att knäcka Jemen.

Det är absurt att jämställa detta med Houthi-rebellernas handlingar eftersom de kämpar för landets suveränitet och därnäst för en mindre marginaliserad plats i utformningen av landets politiska framtid.
Det finns dessutom flera aktörer på marken än Houthi-rebellerna:
AQAP (AlQaeda in the Arabic Peninsula), en i praktiken saudi-stödd AlQaida-filial i Jemen (ansvarig för terrorattentatet mot Charlie-Hebdo i Paris 2015) samt markstyrkor från koalitionen, ofta legosoldater, bland annat från det ökända företaget Blackwater och från Colombia. Dessa har ingen relation till Jemens befolkning och agerar därefter. Det har däremot Houthi-rebellerna som är fullt medvetna om att de inte kan vara med och öva inflytande över landets framtid utan samarbete med andra politiska och etniska grupperingar i landet.
Om Houthi-milisen och Saudiarabien vore av samma skrot och korn när det gäller grymheter, hur kan det gå ihop med journalisternas egen rapportering om att ”… saudiska flygangrepp som har dödat tusentals civila har lett till ett kraftigt uppsving i popularitet för Houthi-rebellerna” …?
Vidare skriver de: ”Djupet av ilskan mot Saudiarabien kan inte underskattas. En änka vid en station för vattendistribution i Sanaa sade till oss: ”Om hjälpen kommer från hjälporganisationer så tar vi emot den. Kommer den från saudierna svälter vi hellre till döds…”
Peter Oborne och Nawal al-Maghafi skriver utförligt om Storbritanniens smutsiga roll i kriget mot Jemen. De visar hur det brittiska UD blåljuger till Parlamentet om att de gjort utredningar som påstås fastslå att Saudiarabien inte har gjort sig skyldiga till krigsbrott! Detta för att skyla över sitt eget grava medansvar genom att beväpna Saudiarabien till tänderna och därtill aktivt stödja deras folkrättsvidriga krig.
Den tid är svunnen då en skandinav kan luta sig tillbaka och med humanistisk självbelåtenhet tänka att det där angår inte oss, för vi är så bra… Både Sverige och Norge är medansvariga till kriget i Jemen genom sin vapenexport till Saudiarabien och flera andra länder i ”koalitionen”. Det hjälpte tyvärr inte att vi har ”världens mest ansvarsfulla vapenexportkontroll”.
saudi-kungen-delar-ut-medalj
Och för ynnesten att få lov att sälja vår dödsteknologi till angriparna så betalar vi med tystnad — medlöparens tystnad. I Sverige är denna absoluta tystnad resultatet av en pakt mellan de saudiarabiska prinsarna och en ny svensk Treenighet: ”Kungen, Regeringen och Den svenska Vapenexportlobbyn”. Den är ett litet besvärande exempel på den så kallade ”feministiska utrikespolitiken” in action!

Några artiklar om Jemen på bloggen.
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA

intressant Andra om:
, , , , , , , , ,


17 svar till “Destruktionen av Jemen”

 1. Du gillar samma sak om det är Iran ägnar sig åt det med hjälp av Ryssland.

  Får du inte yrsel? Eller är det yrsel som orsakar förvirringen?

  • Ryssland och Iran hjälper Syrien legalt med att bekämpa IS, al-Nusra och liknande terroristorganisationer, vilka stöds av USA & Co. Skillnaden är enorm.

  • Ryssland och Iran hjälper Syrien legalt med att bekämpa IS, al-Nusra och liknande terroristorganisationer, vilka stöds av USA & Co. Skillnaden är enorm.

  • Det är nog signaturen Arbetarperspektivet som är yr och förvirrad! Det finns inte många likheter mellan konflikterna förutom då att det är Saudiarabien som till stor del ligger bakom båda. I Syrien med sina saudiska jihadister men också den ekonomiska hjälpen till de till största delen utländska terrorister som härjar i Syrien. Det är ju så att i Syrien är närmare 80% av de stupade av utländsk härkomst av de i väst kallade rebellerna (IS. al Nusra m.m) enligt oberoende rapporter. Låter ju inte alls som ett inbördeskrig utan en utländsk attack orkestrerad av USA, Saudiarabien, Qatar, Turkiet osv. mot Syrien och Assad. I Syrien har alltså den legitima regeringen bett om hjälp av Ryssland att besegra de utländska terroristerna varav vissa beklämmande nog kommer från Sverige och övriga EU utan att man här egentligen gör speciellt mycket för att stoppa trafiken. Av detta kan man ju dra egna slutsatser om man inte är alldeles för yr!

 2. Tack för en utmärkt artikel!

  J. Michael Springmann, fd Saudiarabien diplomat:

  In the wake of Saturday attack on the Yemeni capital Sanaa that left 213 people killed and 534 other wounded, Washington has announced of an “immediate” review the US support for Riyadh.

  However, the US’ critique will never translate into political steps against the House of Saud, Springmann said as cited by Press TV.

  “I frankly have to say that talk is cheap, it is easy to say something and it is very hard to do,” he said, adding that Washington has been sticking to double standard policy toward Riyadh.

  In the last seven years, the US has sold to Saudis military equipment such as fighter jets, helicopters and naval missiles costing some $115 billion, he said, referencing to Congressional Research Service. The latest sale occurred in August, when 130 Abrams tanks and 20 armored recovery were delivered from America to the Gulf Kingdom.

  “It is not a blank check. It is very simple to turn the check in half and feed it into a shredder,” Springmann continued.

  The portion of arms deals have been nailed as Saudis conducted its deadly military operation in Yemen, considered one of the poorest countries in the world.

  “Stop giving the Saudis this money, stop giving the Saudis diplomatic cover,” Springmann said, adding that it ”is important to watch” Washington’s actions rather to listen to politicians’ statements.
  https://sputniknews.com/middleeast/20161010/1046165481/former-us-diplomat-blasts-washington-saudi-war-crimes.html

  …och John Kerry, enligt Toner:

  Earlier in the day Kerry had phone talks with Deputy Crown Prince Mohammad Bin Salman and Foreign Minister Adel al Jubeir on the situation in Yemen, according to the US Department of State.

  ”The Secretary also noted, as part of the broader de-escalation effort, the Kingdom of Saudi Arabia’s legitimate request that the Houthis pull back weapons from Saudi Arabia’s border and respect its territorial integrity,” Toner’s statement said.
  https://sputniknews.com/middleeast/20161010/1046163641/kerry-saudi-houthi-request-legitimate.html

 3. Apropå svensk utrikespolitik, Stefan Löfven gjorde igår en markering där han betecknade Sverigedemokraterna som nazistiska. Detta kräver en närmare granskning. Det är nämligen så att Stefan Löfven inte ser några som helst problem att samarbeta med Finlands Sannfinländare, i jämförelse med vilka SD framstår som moderata svärmorsdrömmar. Och Stefan Lövfen har helt rätt, sett ur sitt partis synvinkel, varför skulle det vara ett problem att samarbeta med finska nazister, eftersom de har samma utrikespolitiska linje som S i Sverige. Med detta inte sagt att det övriga politiska fältet i Finland vore ett dugg klokare.
  Svenska socialdemokrater och Sannfinländare har intill förväxling samma linje i samtliga världspolitiska brännpunktsfrågor. Att stärka samarbetet i ”försvars”-frågor med USA, att stödja kuppregimens krig i Ukraina, att stötta islamofascisternas krig mot den sekulära Syriska regeringen, att hata Ryssland av all sin kraft o.s.v.
  Det finns gott om högerkrafter i Europa som har en helt annan syn på den europeiska politiken än Stefan Löfven och de finska nazisterna. Ta Marine Le Pen i Frankrike som är gaullist. Att vara gaullist innebär att i Charles de Gaulles anda verka för både ett franskt och ett europeiskt oberoende samt en intern alleuropeisk avspänning. Marine Le Pen har helt korrekt lagt ansvaret för både Ukrainakriget som för Syrienkriget hos EU, med detta inte sagt att det inte finns andra delansvariga, finansiärerna och vapenleverantörerna USA och Saudi-Arabien m.fl.
  Svensk socialdemokrati befinner sig i ett märkligt sällskap och det tycks inte bekymra varken partitopp eller gräsrötter.

 4. Dags att utreda kopplingarna mellan wahabism och sionism. Medan sionismen har kapat judendomen har wahabismen kapat islam. Båda ideologierna är nedlusade med främst amerikanska vapen ( även svenska) och översvämmas av USD. Båda har gemensamma intressen i bl a Syrien, Iran (Hizbollah och Houthi-milisen i Jemen) och Libyen. I samarbete med Europa och USA förstås. De inhyrda terroristernas metoder i Syrien påminner om den kristna lydmilisens härjningar bland palestinier i Libanon på 80-talet. Då passivt övervakade av Israel och väst. Vart tog lydmilisen i Libanon vägen? Fri lejd till Israel eller USA kanske?
  Mellanöstern lever i sviterna efter 1948. Att tillerkänna en invandrad minoritet från Europa och USA på jakt efter mark och egendom rätten till den lagstiftande och verkställande makten över en sedan årtusenden bofast befolkning har skapat svårlösta problem. Det vi ser idag i Syrien och Jemen liksom tidigare i Irak och Libyen är delar av samma problem.

 5. Jag kan inte mycket om det här men är Jemen nästa arabiska stat som är tänkt att falla i kaos?

  Vad är det västmakterna vill uppnå?