Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen


Jemen 150517

Något om bakgrunden
Kriget inleddes natten mellan 25/3 och 26/3 av flygangrepp av Sauidarabien.

Som ett avskyvärt förspel genomförde IS ett självmordsattentat 20/3 i Jemen då närmare 140 människor dödades och fler än 350 skadades. IS säger på Twitter ”Låt Houthi veta att IS’ soldater inte kommer att vila förrän de utrotat dem”. Och nu får IS hjälp av Saudiarabien med USA:s stöd.
* En annan av vinnarna i kriget är al-Quaida som stärkt sina positioner enligt The National.

Massmedia rapporterade på morgonen 16/4 att Saudiarabien genomfört 1200 flygattacker under 3 veckors tid.

17/4 meddelades att ”FN:s särskilde sändebud till Jemen, den marockanske diplomaten Jamal Benomar, har avgått sedan han förlorat stöd av länderna i Gulfen för sitt uppdrag att mäkla fred i det konflikthärjade landet.”. Dessa Gulfstater stödjer Saudiarabiens illegitima, brutala krig.
* Nyligen har Weld al-Sheikh utsetts till ny FN-medlare för Jemen.

Jemen krig artilleri
Andra initiativ har tagits. 10/4 vädjade FN om vapenvila. 14/4 skrev DN ”FN vill stoppa alla vapenleveranser till de Iranstödda Huthirebellerna i Jemen. Beslutet om vapenembargo, som fattades i säkerhetsrådet krävde att rebellerna drar sig tillbaka.” 15/4 hade FN:s säkerhetsråd antagit en resolution som utökar sanktioner mot huthi-rebeller i Jemen. Resolutionen har lagts fram av USA, Storbritannien och Jordanien. Nästan alla medlemmar i säkerhetsrådet – 14 länder – har stött resolutionen, förutom Ryssland som avstått från att rösta. Detta innebär väl att FN:s säkerhetsråd sanktionerar Saudiarabiens angrepp – i strid med FN-stadgan.
Skandal i kvadrat, eller?! Inbördeskrig utan hjälp utifrån är ej brott mot FN-stadgan efter vad jag har förstått.
* Samma dag la Iran fram en fredsplan.

Enligt rapporter har flera tusen människor dödats och hundratusentals är på flykt. Angreppet riktas bland annat mot mat- och vattenförsörjningen. I mitten av april förstördes en av Jemens största livsmedelslager i Hodeidah förstördes av tre missiler i tisdags enligt den Houthi-kontrollerade försvarsministeriet. I Hodeidah träffades landets näst största centrum för mjölkprodukter av saudiska missiler i onsdags, varvid 29 människor dödades. Saudiska krigsskepp har blockerat jemenitiska hamnar och hindrat leverans av vete och förnödenheter. USA känner väl till att kriget bland annat riktas mot mat- och vattenförsörjningen, mot bostadsområden och flyktingläger och försörjer Saudarabien med vapen, ammunition och logistik.

Washington Post skriver ”flygangrepp och markstrider har slagit ut den elektriska infrastrukturen och slagit sönder kraftförsörjningen i många stadsområden och också förstört viktiga pumpar som försörjer städer i Jemen med vatten.” ”Vi är oroliga över att systemet helt slås ut inom kort. Aden är en torr och varm plats och utan vatten kommer människor verkligen att lida” säger UNICEF:s representant Harneis till reportrar.

Globalresearch skriver 12/5 att Human Rights Watch presenterade 3/5 bevis för att Saudi använt klusterbomber, vilket återgavs i New York Times som noterade att både Saudiarabien och USA använt klusterbomber i Jemen redan år 2009, utan särskilda protester. Amnesty International dokumenterade 8/5 att Saudiarabien hade bombat tättbefolkade områden i Jemen där flera hundra människor dödats, flest civila.
* Costa Rica har som kanske enda land fördömt att Saudiarabien använder USA-tillverkade klusterbomber i Saudiarabien, vilket sägs ha skett sedan krigets start.
Saudiska regimen möter också motstånd då Pakistans parlament enigt avisat Pakistan deltar i angreppskriget. jemen-kart

* Saudi proklamerade vapenvila 12/5, lämpligt nog dagen före möte med Obama och ledare för gulfstater. Enligt DN 14/5 bröts vapenvilan av Huthi-rebeller. (Bra om parterna är eniga om att proklamera vapenvila). Någon kommentar från Houthirebellerna har jag inte sett.
* Idag inleds 3-dagars-samtal i Saudiarabien med deltagande av representanterna Gulfstaterna, som nyligen varit i USA för middag och möten med Obama. Dessa samtal bojkottas av Houthirebellerna, som vill att sådana samtal ska ske i FN:s regi, och inte i angriparlandet. Konstig position, va?

CNN skrev i april, i ett ögonblick av klarsyn ”Saudiarabiens verkliga motiv är att hindra att en demokratisk regering med folkligt stöd kommer till makten. Detta är förenligt med Saudimonarkins historia av att inte tillåta någon regional konkurrens samtidigt som landet hela tiden motarbetar försök att bygga demokrati”. Och talet om att motverka Irans inflytande är inget annat än sekteristiskt tal.”

USA:s Pentagon hjälper aktivt till med att bombmålen i Jemen för kungariket. ”Amerikanska militära planerare använder levande information från spionflygningar över Jemen för att hjälpa Saudiarabien att bestämma vad man bör bomba” skrev Wall Street Journal när kriget började. Nationella säkerhetsrådet talesperson Bernadette Meehan uppgav även att USA hade etablerat ”gemensam planering med Saudiarabien för att samordna attacken mot Jemen. Saudiarabien tillkännagav ovanligt nog krigets start från Washington som plattform för att tillkännage lanseringen av sitt krig mot Jemen, som AP noterade 25/3.
Obama and kung Salman

Jämförelse med Ukraina.
Saudi uppger att man började kriget för att återställa president Al-Hadi. Enligt talesmän för USA godtog att man avsatte Janukovits från sitt ansvar då han flydde (under klar risk att annars bli dödade av fascister), och kan därför inte återkomma. Al-Hadi flydde också, men i hans fall är det tydligen rätt att han återkommer. Med samma måttstock vore det väl rätt att ett land (t.ex. Ryssland)angrep de som jagade bort Janukovits, eller hur? Och Janukovits var folkvald, men al-Hadis presidetperiod upphörde i januari 2014, men förlängdes ett år administrativt.

Oljepolitik.
Mahdi Darius Nazemroaya, expert på Mellanöstern och NATO pekar i en artikel på Globalresearch på att ett viktigt skäl till kriget är att Saudiarabien, USA och Israel (som stödjer kriget) vill kontrollera Bab-el-Mandeb-sundet, som han anser vara lika viktig som Suez-kanalen och Hormuz-sunder vid persiska golfen. Särskilt vid en konflikt med Iran som då kanske stänger Hormuz-sundet. Bab-el-Mandeb-sundet förbinder Indiska Oceanen med Röda Havet. Det finns rädsla för ett närmande mellan Teheran och Houthi-rebellerna. Det finns förstås rapporter om nära samarbete/kontakter mellan dessa, då båda domineras av shiiter. Dessa rapporter om nära samarbete är överdrivna enligt Nazemroaya, men Houthis måste pga. politiken från Saudiarabien söka sig närmare Iran. Dimitri Rogozin, biträdande premiärminister i Ryssland, gjorde 2011 som Rysslands NATO-envoyé i Bryssel bedömningen, liksom olika experter, att Syrien och senare Jemen kunde vara NATO:s sista steg inför en attack på Iran. Hur aktuellt detta perspektiv är och blir har att göra med utgången av förhandlingarna med Iran och USA:s Iranpolitik.

Nytt Vietnam?
Nazemroaya påpekar att Jemens topografi är idealisk för guerillakrigföring. Han nämner att då Saudiarabien invaderade Jemen år 2009 och 2010 blev man besegrat av Houthi-rebellerna. Hoppas det blir detsamma denna gång – om man inte avbryter kriget.
* Används svenska vapen eller vapen som tillverkats genom svenskt bistånd i detta brutala angreppskrig?

I USA:s säkerhetspolitiska dokument från Vita huset ”NATIONAL SECURITY
STRATEGY”
från februari i år, med presidentens sigill:
”Any successful strategy to ensure the safety of the American people and advance our national security interests must begin with an undeniable truth—America must lead. Strong and sustained American leadership is essential to a rules-based international order that promotes global security and prosperity as well as the dignity and human rights of all peoples. The question is never whether America should lead, but how we lead.”

Deltog ni i valet av denna ledning? Jaså, inte? Vilka har valt USA att bestämma över sin självdefinierade säkerhet för världen?

Vi bör vara medvetna om att USA:s stödjer statskupper i demokratier.
USA är inte bara duktiga på att stödja krig som gynnar en allierad som jagats bort i inhemskt uppror. Faktiskt finns det finns inget land i världen som stött tillnärmelsevis så många militärkupper i demokratiska länder som USA. Utrikespolitiskt har USA tydligt visat att landet inte är för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra (Egypten, Tunisien, Bahrain, Saudiarabien, Pinochets Chile och alla de militärdiktaturer som USA stött/etablerat i Sydamerika och även i Sydostasien.) Några demokratiskt valda regeringar som USA störtat i statskupper.
-Mossadeq i Iran 1953;
-Arbenz i Guatemala 1954;
-Sukarno i Indonesien 1965;
-Allende i Chile 1973;
-Sihanouk i Kambodja 1970;
-USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada 1983;
-USA understödjer statskupp en i Venezuela 2002, och erkänner, omedelbart och officiellt, kuppmakarna som de nya representanterna för landet. Problemet för USA var att kuppen misslyckades;
-Den folkvalde presidenten Aristide kidnappas i Haiti av USA 2004 och skickas till Afrika. En statskupp genomförs, med USA:s stöd och många Aristide-anhängare mördas eller fängslas;
-Zelaya i Honduras 2009;
-Stödet till den egyptiska militärens statskupp mot Morsi 2013.
-Stödet till statskuppen mot Janukovitj i Ukraina.

USAbok framsida-1

intressant Andra om:
, , , , , , , , ,

National Globalresearch 12/5 DN 14/5 DN 16/4 Rysslands röst 15/4Globalresearch 15/4 Pål Steigan 16/4 BBC Nyhetsbanken 15/4Globalresearch II DN 26/3 Pål Steigans blogg 26/3 Iran protesterar


Ett svar till “Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen”

  1. Bra artikel om USA’s förvirrade utrikespolitik. Det är ju helt uppenbart att de stödjer Saudi Arabiens och Qatars krigföring mot Jemen och mot Assad i Syrien och då samtidigt stödjer Al Qaida och IS. Sen påstår de sig bekämpa IS i Irak. USA öppnar nu upp 7 baser i Irak igen men allt som pågår verkar minst sagt suspekt. Sen tycker jag det är konstigt att USA stöttade kuppen mot Morsi i Egypten när både de och EU tidigare hjälpte Muslimska Brödraskapet under Arabiska Våren. Där var Sverige mycket aktiva och hjälpte Morsi både finansiellt och med IT-experter och propaganda (media) och skickade till och med några studenter och ”rådgivare” från Uppsala till Kairo. Sverige ska ju i år finansiera rebellerna i Syrien med en och en halv miljard. Ett löfte svenska regeringen givit till Saudi Arabien. Största delen av dessa pengar kommer oavkortat gå till IS. Våra skattepengar alltså.
    Politik är minst sagt krångligt.