Stödjer SvT angriparen Saudis desinformation om kriget mot Jemen?

SvT berättar i ett aktuellt video-program om kriget i Jemen och skriver ”Jemeniterna dör i tysthet
Varför är inte SVT Nyheter på plats och berättar om kriget som pågår? Om koleran som skördar liv i onödan, om blockaden som leder till svält, om bombningarna av civila? Det korta svaret är: det är för farligt just nu. Därför berättar vi historien så här istället.”

Jemen i medieskugga

Beskrivningen av krigets offer och förstörelse förefaller relevant, men inte ”analysen” av kriget under de 2-3 sista minuterna av programmet. Fick mig att (alltför) snabbt (drygt 30 minuter) klippa ihop detta mail till de 4 ansvariga för videon, baserat främst på klipp från tidigare blogginlägg

”Hej!

Det är bra att SvT tar upp kriget mot Jemen. Men er beskrivning av kriget är angriparen Saudiarabiens version, som i kriget och krigshandlingarna stöds av USA och Storbritannien.
Den Saudiledda interventionen i Jemen står inte i överensstämmelse med FN-stadgan, eftersom president Hadi INTE var någon legitim president, när han tvingades avgå. Hadi var en interimspresident och hans mandat tog slut år 2014. Vidare, ingenting i Resolution 2216 säger något om att Jemen skall angripas militärt. FN-stadgan tillåter inte de krigsbrott som den Saudiledda koalitionen åsamkat Jemen. Bombkriget är illegalt. Det finns heller inget stöd i folkrätten för någon blockad mot import av mat, medicin och bränsle. Ändå görs dessa brott mot mänskligheten i namn av FN-resolution 2216.
Jemen-krigsbild
(a) En majoritet av parlamentet, som valdes innan kriget började, har återsamlats och godkände den 17 augusti 2016 den nya regeringen under ledning av Saleh Al Samad som är ställföreträdande president i avvaktan på det nyval som krävs enligt Jemens konstitution;
(b) Regeringen har den administrativa kontrollen av landets ministerier och myndigheter, inklusive Jemens nationella försvarsstyrkor, och mer än huvuddelen av befolkningen;
(c) Folket har visat ett brett stöd för presidenten och regeringen med makalösa demonstrationen i Sanaa den 20 augusti 2016 där två miljoner jemeniter deltog trots att de blev bombade;
(d) Regeringen och dess myndigheter är de enda som kan ta emot nödhjälp utifrån, eftersom hamnstaden Aden och dess omgivning är enbart under kontroll av miliser och terrorister och är för osäkert för att FN skall kunna komma i land;
(e) Regeringen har en plan för landets återuppbyggnad och framtida utveckling;
För det andra, det är Saudiarabiens version att Houthi-rebellerna är allierade med Iran och också strider för Iran. Inga fakta finns som stödjer denna bedömning.
jemen-161106-5
Jemen-kriget kallas för ett inbördeskrig, men det domineras totalt av det Saudiledda, väststödda luftkriget, marinblockaden och en markinvasion med legosoldater. Det är ett angrepps- respektive försvarskrig.

Beteckningen ”de Iranstödda Houthi-rebellerna” används konsekvent. Det finns inga övertygande belägg för att stödet går utöver det diplomatiskt/politiska, men vandringshistorien tas nu för en sanning. Det är ytterst tendentiöst att jämställa Saudiarabiens sönderbombning och utsvältning av Jemen med Irans stöd till Houthirörelsen.
Saudiarabien har fått stöd från USA och UK för att genomföra angreppet mot Jemen. Utöver vapenexporten har de direkt medverkat i kriget. USA:s engagemang har nyligen föranlett ett antal demokrater till ett förslag i USA:s kongress att USA ska avbryta sitt stöd till kriget. Motionen avslags. Resolutionsförslaget; The Intercept
Lövfen, flygplan-Saudidet svenska stridsledningssystemet Erieye som enligt Diakonia används av Saudiarbien
Sverige har under hela kriget exporterat vapen till Saudiarabien och andra i ”koalitionen”. Beteckningen ”den väst-stödda, Saudi-ledda angreppskoalitionen” ger därför en bild som är mer rättvisande.
Det hävdas vidare att det rör sig om ett proxykrig. Houthirebellerna vore då nickedockor åt Iran medan saudierna skulle ha någon annan aktör som för krig åt dem. Detta är absurt. Belägringen av Jemen omöjliggör Iranstyrda nickedockor. För angriparnas del finns det ingen mellanhand mellan de som fäller bomberna och de som blir söndertrasade under ruiner på marken.

Att konflikten skulle vara driven av antagonism mellan sunni- och shia-grenarna av islam stämmer med saudiernas världsbild. Grundläggande i deras propaganda är tesen att allt ont i Mellanöstern kommer från de shiitiska ”avfällingarna”. Verkligheten är emellertid inte så enkel.
Zaidismen uppstod från shiaislam för ca ett tusen två hundra år sedan och fick tidigt fäste i Jemen. Trots ursprunget har den också mycket gemensamt med sunniislam. Zaidierna utgör runt 40% av Jemens befolkning och håller till i norra Jemen. De har för det mesta levt i fredlig samexistens med den sunnimuslimska majoriteten i landet.
Saudiarabien har i nyare tid försökt exportera sin intoleranta version av islam, wahabbismen till de zaidiska kärnområdena i norr genom att bland annat finansiera byggandet av ett stort antal koranskolor i dessa områden vilket har lett till lokala konflikter, då denna tappning av islam har varit främmande där. (Det är väl känt att wahabbismen ligger nära al-Nusras och ISIS’ syn på islam, vilket förklarar Saudiarabiens väl dokumenterade stöd till dessa terroristorganisationer). Houthi-rörelsen kommer från de zaidiska områdena, men deras ideologi handlar först och främst om frigörelse och kamp mot förtryck och bygger inte på zaidi islam. Det finns många sunni-muslimer i Ansarullah, det parti som har utvecklat sig från Houthi-rörelsen.

Det finns ingen anledning för oss TV-tittare att acceptera SvT:s ensidiga och felaktiga bild av kriget i Jemen. En bild som stämmer med Saudiarabiens och Trumpadministrationens propaganda. Man har anledning att KRÄVA att SvT sätter sig in i frågan och snabbt återkommer med en mer korrekt information. I annat fall bör programmet och SvT-ledningens tyvärr anmälas för desinformation som gynnar brott mot FN-stadgan och fokrätten.

Hälsningar

Anders Romelsjö, professor emeritus och bloggare

TILLÄGG

En av de 4 producenterna svarar ”Vår video strider inte mot det du påpekar i ditt mail. När det gäller Saudiarabien beskrivs det inte minst i intervjun med Afrah Nasser vad Saudi gör i Jemen. Vi säger att detta INTE är en konflikt som primärt är sunni/shiadriven. Detaljerna är intressanta för några få. Vi har valt att fokusera på de stora dragen och folkets lidande. Det är det viktiga.
Vi har inga planer på att göra en ny video.”

Hälsar Kicki Ahlm

Jag svarar ”Jag och andra anser att er fokusering är felaktig. Var betonar ni att detta är ett folkrättsvidrigt angreppskrig av Saudiarabien med USA:s och Storbritanniens aktiva stöd, och att belägg saknas för någon större inblandning av Iran i kriget?
Jag har just publicerat en bloggartikel om detta.”

http://jinge.se/allmant/svt-stodjer-angriparen-saudis-desinformation-om-kriget-mot-jemen.htm

Några artiklar om Jemen på bloggen.
Stoppa bombkriget i Jemen! Fördöm Saudiarabien!
Speech on Human Rights in Yemen at UN Human Rights Commission – Tal om Jemen i FN-organ
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
, , , , , , , ,

  4 comments for “Stödjer SvT angriparen Saudis desinformation om kriget mot Jemen?

 1. Fabulera vilt - det är riskfritt
  9 november, 2017 at 18:33

  Ja, ja ”det är för farligt just nu”. Ser man på. Annat var det när man var ”inbäddad journalist” då USA allegat förklarade krig mot, invaderade och förstörde Irak. Nene, nene, det är enklare att skrodera från skrivbordet och spinna på Iran fientliga påhitt och därmed gör sig till lags hos en våra stora vapenkunder det autokratiska, kvinnofientliga styret och tillika terrorismens näste Saudiarabien. På kuppen lyckas man dessutom med att sprida marktjuvarnas propaganda om att Iran hotar kärnvapenmakten israels ”existens”. Sedan så undrar man om varför folk inte tror på etablerade media!

 2. Christian
  9 november, 2017 at 19:30

  ”I annat fall bör programmet och SvT-ledningens tyvärr anmälas för dessinformation”

  Du bör verkligen polisanmäla så denna uppenbart kriminella handling kan behandlas i domstol.

  • 9 november, 2017 at 23:09

   Tack för förslaget, Christian! Saken är den att de allra flesta journalister i våra större medier skriver på samma sätt. Polisen och domstolsväsendet är redan överlupna av annat lika viktigt (?) arbete. Ska fundera på saken, men vill inte rusa iväg.

Comments are closed.