Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen!?


Denna artikel är uppenbarligen mycket aktuell – fast den publicerats 19/9 ett tidigare år. För ett par dagar sedan publicerade Svenska Dagbladet nämligen en artikel där Kenneth Roth, chef för Human Rights Watch sa att ”Sverige bör sluta sälja vapen till Förenade Arabemiraten och andra länder som begår krigsbrott i Jemen. Sverige har ansvar att inte beväpna militär som är skyldiga till krigsbrott”.
”Sverige bör stoppa militär export till Saudikoalitionen”

Artikeln. som först publicerades 19/9 2015.
I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2014 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia ”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”
”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”
Lövfen, flygplan-Saudi
(Erieye monterat upptill på planet)
Han skriver också ”Militär fackpress beskriver det svenska luftburna radarsystemet Erieye från Saab som en hörnsten i Saudiarabiens krigsföring i regionen. Därför är det högst troligt att svenskt krigsmaterial medverkat till att svenskfinansierat bistånd till den jemenitiska civilbefolkningen förstörts.”

Sedan kriget bröt ut har 1,5 miljoner människor flytt sina hem, i ett land som redan före kriget bröt ut var ett av Mellanösterns fattigaste. Vartannat barn är undernärt och av landets 25 miljoner invånare är 80 procent beroende av internationellt bistånd för att överleva. Nyligen kom rapporter som pekar på att nästa flyktingvåg kan komma från just Jemen.

Omvärlden skrev 12 oktober ”Sannolikheten att svenska stridsledningssystem används vid Saudiarabiens flygbombningar på civila mål i Jemen är hög”. Det menar såväl internationell militär media, forskare och företrädare för biståndsorganisationer. Trots det går det inte att utkräva ansvar av svenska staten, vilket är ett tydligt exempel på att regeringens politik för global utveckling inte fungerar.

Mideast Yemen
Det var i en till bredden fullpackad sal i Ingenjörshuset på Malmskillnadsgatan i Stockholm som biståndsminister Isabella Lövin och näringslivsminister Mikael Damberg i april nylanserade Sveriges politik för global utveckling (PGU). Biståndsministern var tydlig, det var dags att få alla regeringens olika departement och myndigheter att spela på samma strängar.
”Utan PGU finns annars risk att vi ger med ena handen och tar med den andra”, sa Isabella Lövin.
”Vi har sagt att vi ska göra det svårare att exportera till länder som kränker mänskliga rättigheter och icke-demokratier”, sa Mikael Damberg.

Oisin Cantwell skrev i Aftonbladet ”Att vapenexporten är det svenska hyckleriets paradgren är ingen nyhet. Det finns således ingen anledning att förvånas över att ett radarsystem från Saab är en viktig del av Saudiarabiens grymma krig i Jemen.”
Instämmer. Ingenting överraskar längre

intressant Andra om:
, , , , , ,
SvD 7/10 OmvärldenAftonbladetPolitism Pål Steigan 12/10 Counterpunch Blogginlägg 24/7 Pål Steigan 20/8
National Globalresearch 12/5 DN 14/5 Pål Steigan 19/8 DN 16/4 Rysslands röst 15/4Globalresearch 15/4 Pål Steigan 16/4 BBC Nyhetsbanken 15/4Globalresearch II DN 26/3 Iran protesterar


17 svar till “Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen!?”

 1. Om medborgarna i Sverige skulle få rösta om vapenförsäljningen så är jag övertygad om att det skulle bli tvärstopp. Att lilla Sverige har blivit ett av de värsta vapenförsäljarna i världen är kanske den största skammen av alla för hur våra så kallade folkvalda agerar. Jag kan inte finna ord nog för det förakt jag känner vår alla partipolitiker idag – alla, från höger till vänster.

  Därför uppmanar jag alla som använder sin egen hjärna att tänka med att läsa in sig på Direktdemokrati så fort som möjligt. Om möjligt hjälp till i Din egen kommun så att det utvecklas en Direktdemokratiskt organisation. Gammelpartierna har spelat ut sin roll, de är numera som ett pajasgäng som spelar upp ett tröttsamt skådespel dagligen och förslösar våra skattemedel på ett rent kriminellt sätt. De framstår alla som ointelligenta, ekonomiskt okunniga och egenvinningslystna klättrare som slåss om makten för sin egen räkning. Hela det partipolitiska systemet har passerat bäst-för-datum för länge sedan. Vi måste hjälpas åt att bygga ett nytt bättre demokratiskt system snarast.

 2. Startsidan / Kultur 2015-10-16 Krigar ni i smyg?
  Thage G Peterson: ”Natten till lördagen den 3 oktober, bombades sjukhuset i Kunduz i norra Afghanistan av den Nato-ledda styrkan. Dödsoffren var tolv personer ur personalen och tio patienter, varav tre barn. 37 personer, varav 19 ur personalen skadades. Sjukhuset, som drevs av organisationen Läkare utan gränser, hade underrättat Nato om sin placering. USA:s president Obama har framfört en ursäkt för det avskyvärda och grova brottet.
  Jag bär på en gnagande oro att Sverige på något sätt har deltagit i förberedelserna av bombningen av läkarnas sjukhus i Kunduz. Min oro grundas på uppgifterna om Sveriges plats i ledningscentralen i Kabul.”

 3. Skämmas borde de svenska ledare för företagen Ericsson och Saab och tjänstemännen på svenska myndigheter och regeringsdepartement som deltog i införsäljningen av Erieye till diktaturen Saudiarabien (väl beskrivet i boken Saudivapen). Skämmas borde hela Wallenbergsfären, som äger Ericsson och Saab och som dessutom täljer guld på flyktingkatastrofen via sitt företag Aleris (nyligen beskrivet i SvD)
  De borde konfronteras med människornas lidande på plats, med barnens tårfyllda ögon fyllda av rädsla, smärta och ångest.
  Detta avskyvärda mördande måste stoppas. Människor i Yemen måste vara lika mycket värda som människor i Sverige, även Wallenbergfamiljen.

 4. Vi har ju ägnat ett par år åt att hjälpa dem förbereda kriget, med militär personal på plats som tränat dem i både det ena och det andra. Vi har gjort mycket mer än att bygga vapenfabriker åt dem. Hur det är förenligt med svensk lag att hjälpa till med invasionsförberedelser för ett land och sälja vapen till det landet är obegripligt.

  • Martin, svensk lag åberopas när det passar den egna agendan, annars sopas den snabbt under mattan! Svenska lagar är dessutom medvetet luddigt skrivna för att öppna för egna fantasifulla tolkningar av den samma. Att få någon fälld för ovan beskrivna brott måste i det närmaste betraktas som ett dödfött projekt och ingen åklagare med den minsta självbevarelsedrift drömmer ens om att åtala politiker och makthavare numera. Så illa har det blivit i Svea Rike!

   • ÖB och några till i KU förhör borde gå att ordna. Medan man ändå släpar dem till KU, så kan de få redogöra för vad de vet om beslutet att bomba Kunduz. Tydligen finns det svenska tjänstemän med information.

 5. Sverige bör sluta producera vapen och ta hand om människor i stället.Speciellt de afghanska pojkarna som man flyttar på som schackpjäser. Det var något som jag avskydde i Tyskland. Försvarslösa barn behandlades som saker. Sveriges flyktingpolitik har blivit känslokall.Har regeringsmedlemmarna inga barn. De diskvalificerar sig varje dag med sina okunniga uttalanden.

 6. […] Artikel: FN varnar för att det USA-Saudiledda kriget mot Jemen riskerar skapa massvält (på engelska) http://www.globalresearch.ca/un-warns-us-saudi-war-threatens-mass-starvation-in-yemen/5553857https://youtu.be/Z9SWFHi-_HI Några artiklar om Jemen på bloggen. Destruktionen av Jemen Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden (28/4) Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne (24/3). FN-sanktionerat folkmord i Jemen (23/7 2015) Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen […]

 7. […] Artikel: FN varnar för att det USA-Saudiledda kriget mot Jemen riskerar skapa massvält (på engelska) http://www.globalresearch.ca/un-warns-us-saudi-war-threatens-mass-starvation-in-yemen/5553857https://youtu.be/Z9SWFHi-_HI Några artiklar om Jemen på bloggen. Destruktionen av Jemen Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden (28/4) Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne (24/3). FN-sanktionerat folkmord i Jemen (23/7 2015) Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen […]

 8. […] Några artiklar om Jemen på bloggen. Destruktionen av Jemen Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden (28/4) Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne (24/3). FN-sanktionerat folkmord i Jemen (23/7 2015) Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen […]

 9. Sverige har blivit Saudi Arabiens lydiga knaehund. Vaar regering gor precis allt som Saudi vill, inklusive bygger Wahabbi/salafistiska moske’er i Sverige, skickar ekonomiskt stod till ”rebeller” i Syrien, hjalpte till med bombningen in Libyen, skickade pengar, IT-experter, propagandaexperter och underrattelseexperter for att hjalpa Muslimska Brodraskapets maktovertagande i Egypten och mycket mer.
  I Sverige verkar islamisk lag nu ga fore svensk och vi har blivit uppdelade i 1:a och 2:a klassens medborgare dar svenska lagar och regler bara galler for svenskarna.
  Pa sin sida har Saudi ocksa EU och Obama/Clinton.
  Det ar en ding-ding varld vi lever i.

 10. På en tidsskala är väl den flygburna radarn såld först, och krigen förda senare? Kristet militärt stöd till islamiska diktaturer är förkastligt,att svenska politiker ger bort svenska skattebetalares pengar till islamiska organisationer är brottsligt.

  AT4 har använts av USA i Afghanistan och Irak, men tillverkas av USA på licens.