Jemen: Folkmord på gång av Saudiarabien & USA, gynnade av svensk politik.


Aktade bloggaren Moonofalabama skriver att ”Jemen: Attacken mot Hodeidah är ett förspel till folkmord”. MoonofAlabama

Artikeln har vänligen översatts av Christine Vaple.

Jemen står på randen till ännu en katastrof. Saudiarabien och Förenade Arabemiraten planerar att inta Röda havs-hamnen Hodeidah, genom vilken de flesta matleveranser till Jemen sker.
Hamnen är redan under blockad och alla fartyg utsätts för strikt kontroll. Saudiska ”inspektioner” av fartyg tar redan så lång tid att en del mat hinner ruttna innan den kan komma iland. FN klagar på att för lite mat kommer igenom:

Jemen är världens värsta humanitära kris, enligt FN, med ca 8,4 miljoner människor i skriande brist på mat. De riskerar att svälta ihjäl.

”Jag är särskilt bekymrad över den senaste tidens nedgång av kommersiell matimport via Röda havet,” sa Mark Lowcock, FNs katastrofhjälpssamordnare, i ett uttalande som läste upp vid en Genève-briefing på fredagen.

”Om förhållandena inte förbättras kommer ytterligare 10 miljoner människor att tillhöra denna kategori (som riskerar att svälta ihjäl) i slutet av året,” sa han.
jemen-161114
Arton av tjugosex miljoner jemenier kan snart dö av svält. Om detta inträffar är det ett folkmord.

FN har varnat för att strider om hamnen kommer att få extrema konsekvenser. Arton miljoner människor kommer förmodligen att svälta om hamnen blockeras eller om vägarna från hamnen till inlandet förstörs på grund av striderna.

I tre år har styrkor från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten försökt tvinga bort Houthi-rörelsen från hjärtat av Jemen och huvudstaden Sanaa. Saudierna lyckades inta de platta ökenområdena i öster och Förenade Arabemiraten intog sydkusten, men alla deras försök att ta sig in i den bergiga västra kärnan av Jemen har misslyckats. Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens markstyrkor består nu främst av lokala legosoldater från söder, förstärkta av några tank- och artilleritrupper från Förenade Arabemiraten.

Städerna i norr, där Houthi ursprungligen bodde, har alla förstörts i saudiska flygattacker. Houthi har ingenstans att ta vägen och inget kvar att förlora. De kommer inte att ge upp.
Anfallet mot Hodeidah kommer efter månader av strider från södra Yemen längs den sydöstra kusten och Emirat-stödda trupper (blå pilen) är nu bara 20 km från Hodeidah.
Jemen 180609 Moon of II
Under förra helgen försökte FN-sändebudet Martin Griffiths övertyga Houthis om att överlämna Hodeidahs hamn till FN. Men hur skulle FN driva hamnen? Vem skulle styra staden? Hur skulle förnödenheter från Hodeidah-hamnen föras över frontlinjen för att nå huvudstaden Sanaa?

Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens syfte är helt enkelt att svälta Jemen till underkastelse. De bryr sig inte om hur många människor som kommer att dö. De bryr sig inte vad FN säger:

Regeringstjänstemän i Gulfområdet som känner till Förenade Arabemiratens och Saudiskt sätt att tänka har sagt att intagandet av kusten skulle blockera Houthis försörjningsleder och tvinga gruppen till förhandlingsbordet.
Riyadh säger att Houthi använder Hodeidah för att smuggla Iranska vapen till Jemen, anklagelser som förnekats av gruppen och Teheran.
FN har ökat sina inspektioner av fartyg som transporterar humanitärt bistånd, för att säkerställa att inga militära föremål smugglas in och för att påskyndade de desperat behövda nödleveranserna.

Allt tal om Iran i Jemen eller iranska leveranser är nonsens. Saudierna och Emiraten kontrollerar gränserna. Hamnarna är under saudisk blockad och noggrannt kontrollerade. Endast en sporadisk försörjning smugglas från Oman genom deras linjer. Merparten av de vapen och ammunition som Houthi använder är inskaffade genom räder mot saudiska trupper.

Förenade Arabemiraten bad USA att stödja deras operation mot Hodeidah med marktrupper.
USA samordnar redan underrättelserna åt Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens Jemenoperationer och tillhandahåller både ammunition och flygbränsle för de dagliga bombräderna.

Officiellt kommer inte USA att delta i operationerna. Officiellt kommer Förenade Arabemiraten inte att attackera staden. Men det är bara en mörkläggning. De jemenitiska legosoldater Förenade Arabemiraten har anställt kommer att ta ledningen, men Förenade Arabemiraten och USA kommer att finnas strax bakom dem:

Emiratens markstyrkor befinner sig ca 20 km från Hodeida, och regeringen i Förenade Arabemiraten sa till amerikanska tjänstemän att de inte kommer att rycka fram längre. Samtidigt säger de att de inte har någon kontroll över de jemenitiska regeringsstyrkor de utbildat och assisterat.

Idag släppte saudiska flygplan flygblad över staden i vilka man hetsar mot Houthi och ber befolkningen att ge sig av. Hodeidah har normalt 600 000 invånare, men på grund av de tre åren av krig har många människor flytt från landsbygden, som bombades och saknade matleveranser, och flyttat in i till städerna. I Hodeidah antas nu finnas över en miljon människor som inte har någon annanstans att ta vägen.

Houthi lyckades idag fördröja operationen mot Hodeidah. De attackerade angriparnas tunna leveranskedja och lyckades bryta den.

Det är tveksamt om Houthi kan hålla ställningen eller till och med förstöra de fiendetrupper som de brutit leveranserna till. Saudiarabiska flygattacker kommer snart att tvinga bort dem igen och attacken på Hodeidah kommer att fortsätta.

Konsekvenserna kommer att bli hemska för folket i Jemen. Ingen av de vanligtvis ”berörda” verkar dock vara villig eller kunna förhindra det. (Slut)

lofven-och-saudis-kung-161025Statsminister Löfven säljer vapen till Saudiarabien, som kan användas i angreppet på Jemen. Vapen från Saab används sannolikt enligt Diakonia

Några artiklar om Jemen på bloggen.
Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen
Destruktionen av Jemen
Två protestmöten vid riksdagen 1 mars: Stoppa svenska vapenexporten till Saudiarabien, Jemens slaktare!
Speech on Human Rights in Yemen at UN Human Rights Commission – Tal om Jemen i FN-organ
Stopp utsvältningen av Jemen. Häv blockaden nu!
Jemensolidaritet besöker UD
USA är djupt involverat i det brutala kriget i Jemen
SOS-Jemen 13/11
Twitterstorm mot folkmordet i Jemen: Svenska vapen troliga 14/11
Svenska vapen används i Saudiarabiens brutala krig i Jemen 10/19
Glenn Greenwald och Roland Hedayat om USA:s och UK:s aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning 10/19
Varför stödjer USA Saudiarabiens krig i Jemen? Pål Steigan 12/10
Destruktionen av Jemen 10/10 Roland Hedayat
Saudierna slaktar i Jemen med vapen och tystnad från Sverige och USA 10/4
Kungspudeln i Riyadh: Den förlorade utrikespolitiska oskulden. Roland Hedayat 28/4
Saudiaffären och Jemen – ett skamligt ettårsminne Roland Hedayat 24/3
USA djupt engagerat i det brutala kriget i Jemen 2/1
Jemen:Brutalt USA-stött krig dödar barn och skapar svält 21/8 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Interventionen Roland Hedayat 24/7 2015
FN-sanktionerat folkmord i Jemen: Bakgrunden Roland Hedayat 23/7 2015
Protestera mot Saudiarabiens USA-stödda anfallskrig mot Jemen 17/5 2015
Saudiarabien anfaller Jemen med stöd av Obama, al-Qaida och ISIS 26/3 2015

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


8 svar till “Jemen: Folkmord på gång av Saudiarabien & USA, gynnade av svensk politik.”

 1. AttSverige sällar sig med ett imperium på undergång vars allierade består av de som gjort sig ett namn av blodspillan (israel och saudiarabien) är beviset för underdåniga politiker. Solen skiner i öst. Det misslyckat G7 mötet står i kontrats med det väldigt lyckat och pågående Shanghai Corporations mötet.

  ”Dazzling against the city skyline of Qingdao, fireworks lit up the faces of guests who traveled across the vast Eurasian continent to the coast of the Yellow Sea for the 18th Shanghai Cooperation Organization (SCO) summit, on Saturday night.
  It is the first such summit since the organization’s expansion in June 2017 when India and Pakistan joined as full members. Moon of Alabama skriver

  ”The Shanghai Spirit of mutual trust, mutual benefit, equality, consultation, respect for diverse civilizations and pursuit of common development, was stated in the Charter of the SCO, a comprehensive regional organization founded in 2001 by China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan and Uzbekistan and later expanded to eight member states.

  This weekend Xi will chair the summit for the first time as Chinese president, which is attended by leaders of other SCO member states and four observer states, as well as chiefs of various international organizations.

  The SCO has grown to be an organization covering over 60 percent of the Eurasian landmass, nearly half the world’s population and over 20 percent of global GDP.”

  http://www.moonofalabama.org/2018/06/the-west-is-over.html#comments

  Solen går ner i väst – så sant, så sant!

  • EU har misslyckats på världspolitiska scenen och är hjälplösa mot USA.
   Europas svaghet återspeglas för närvarande i EU:s lama reaktion på handelspolitiken från USA:s president Donald Trump. I stället för att reagera omedelbart på meddelandena bad man om förmånlig behandling, och nu när punktafgifterna faktiskt har införts kan de inte reagera snabbt. Kanske kommer det att finnas motåtgärder i juli.
   När det gäller straffavgifter är det bara omedelbart att införa motgifts-tullar. Detta skapar grunden för förhandlingar och förutsättningen för ett rättvist avtal som tar hänsyn till båda parternas intressen. Nu dras bara de vaga anklagelserna mot Europa och klagomålen från Bryssel i rummet. USA kommer att drabbas av Trumps politik och USA:s storlek kommer att slå hela världsekonomin. För närvarande dominerar Trump och EU är hjälplös. Dagen då G-7 ansåg sig vara en slags ”förening för att styra världens öde” är över. Inte bara för att medlemmarna representerade endast nästan 40 procent av den globala ekonomiska produktionen, men eftersom de är politiskt svaga och Trumps skrävlande bygger delvis på faktisk makt.
   När Europas representanter återvänder från G-7-toppmötet till statskansliet efter denna helg, bör de inse att de 28, snart 27 små stater i världspolitiken spelar ingen roll. Kanske den till synes kraftfulla kommer att vakna och inse att endast ett verkligt enat Europa kan forma världens utveckling. Chanserna är dåliga som en EU-medlemsstat efter en annan omprövar nationalismen och vill fortsätta ett förmodligen härligt förflutet, vilket i bästa fall fortfarande är intressant som folklore för turister.
   https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/

  • Årets G7-toppmötet i Kanada ägde rum nästan samtidigt med mötet mellan Shanghai-samarbetsorganisationens ledare i Kinas Qingdao.
   Men medan cheferna för G7 gruppen befann sig i en rad ekonomiska och politiska tvister lyckades SCO-staterna stärka sitt band.
   Om man jämför täckningen av årets G7-toppmötet och SCO-mötet av olika internationella medier, är skillnaderna slående i hur journalister reagerade på dessa händelser. Väst-TV och tidningar tycktes ha blivit helt fyllda med ”Titanernas kamp” vid G7 i Kanadas Charlevoix, där statscheferna ägnade sig åt en tvist över gruppens politik, följt av en annan runda anti-rysk retorik.
   Trots att samarbetsorganisationen i Shanghai inte har fattat några beslut nu när det gäller att acceptera nya heltidsmedlemmar fortsätter nyckelaktörer som Ryssland att inleda en dialog med nationer som för närvarande har observatörsstatus i organisationen. Rysslands president Vladimir Putin höll samtal med Irans Hassan Rouhani vid sidan om Qingdao-evenemanget och uttryckte stöd för Teherans önskan om att få full SCO-medlemskap.
   Eftersom Rysslands och Irans motsvarigheter blir alltmer oförutsägbara söker både Moskva och Teheran stöd från tillförlitliga partners, som Kina, Indien och andra SCO-medlemmar.
   Med ökande medlemsantal blir vi starkare och det internationella samfundet lägger större vikt vid SCO och ställer hopp om det. Därför finns också ett växande behov av säkerhet, stabilitet och regionalt välstånd.

 2. Islams eviga utrotningskrig tar en ny vända. Vi har våra problem med islam i hemlandet numera. Tack vare politiken!

 3. Jag har fatt tre erbjudanden om jobb att utbilda soldater i UAE. Jag ar javligt glad att jag tackat nej. Saudiska och UAE-soldater ar samma pack som IS. Sen ska ingen komma och tro att EU ar emot detta. Tvartom saa stodjer de allt vad Saudi foretar sig. Obama/Clinton-trogna militarer och underrattelseagenter stodjer ocksa Saudi. Hur det ar med Trump aterstar att se. Sen saegs det att svensk militar hjalper till betydligt mer an vad som star i artikeln. Alliansen EU-Obama/Clinton-Saudi-MB ar ren och skaer ondska och jag hoppas hela EU och Saudi kollapsar.

 4. det imperiet och sionisterna inte förväntar sig att det ska hända kommer att hända. Saudiarabien kommer att implodera. Ett exempel sedan i april då det skedde skottlossning vid palatsområdet har Saudiprinsen MSB inte synts till i offentligheten. Det spekuleras att hen fick sätta livet till. Ett annat flödet av utländsk investering till Saudi sinar. Ett tredje invasionen av Jemen håller på att slå tillbaka och det rejält med missiler som når långt. Medeltida teokratin är redo att skörda allt det födde genom terror. Många huvud kommer att rulla.

 5. Det de kaller Houti opprørere er egntlig det yemenittiske folket. Man anvender et narrativ slik som med Taliban i Aghanistan. De er også folket i landet.