IMF stoppar kredit till Ukraina – Är blockaden av Donbass orsak?


Pål Steigan
Jag har nyligen publicerat några artiklar om Ukraina (se efter artikeln). Ja, frågan är vad som är på gång i landet – och ven som bestämmer. Jag återger först Pål Steigans artikel idag, och sedan ett utdrag av
Internationella valutafonden IMF har skjutit upp ett beslut om att ge mer kredit till Ukraina. Anledningen är Ukrainas blockad av separatistområdena i Donbass. Detta enligt Reuters. Reuters

IMF:s ledning skulle ha fattat beslut 20/3 om förlängning av krediten till Ukraina, men då det nationella säkerhetsrådet i Ukraina har beslutat att avbryta all transport av varor till Donbass, kommer IMF att åter värdera Ukrainas ekonomiska situation. Ukrainas centralbank har sagt att landets ekonomiska tillväxt kan minskas med 1,3% år 2017 om inte blockaden hävs. Ryssland har uppmanat Ukraina att avbryta blockaden för att förhindra en humanitär katastrof.

Ukraina Petro-Poroshenko

Blockaden väcker frågan om vem som egentligen styr Ukraina, för president Petro Poroshenko kritiserar blockaden och säger att ”den är ett slag mot Ukrainas energi, metallurgi och statsbudget.” Han säger också att genom blockaden förlorar Ukraina sitt sista inflytande över Donbass och att blockaden kommer att ”driva regionen över till Ryssland.”

Detta nämns av både dninews i Donbass och Kiev Post i Kiev.
Ukrnews i Kiev skriver:

Ukraine’s National Security and Defense Council halted the flow of road and rail cargo traffic in the occupied Donetsk and Luhansk oblasts, following a decision during an ad hoc meeting on March 15. The measure also ordered the Security Service of Ukraine (known as the SBU) to probe the banks that have capital from state-owned Russian financial institutions and to, “within a day, provide relevant proposals, in particular, the introduction of sanctions against them.” …
In turn, Mr. Poroshenko called the blockade, which started on January 25, counterproductive to restoring sovereignty over the territory Kyiv doesn’t control. “For six weeks the blockaders didn’t bring closer, but pushed further way the prospect of returning these districts,” the president said during the national security meeting. “They didn’t strengthen, but weakened Ukraine’s influence on that side of the contact line. They didn’t return a single one of our prisoners… Didn’t restrain Russia’s aggression, but stoked it more. They didn’t contribute to restoring Ukraine’s territorial integrity, but complicated the task more.”
UKR Weekly

När presidenten inte kan hindra en blockad som han säger skada nationens integritet och medför kreditstopp för IMF, så säger detta något om den extrema positionen i Ukraina.” (Slut Pål Steigan)

BNP ökar nu i Ukraina efter kraftig nedgång efter statskuppen i februari 2014. Enligt den europeiska utvecklingsbanken är utvecklingen dock inte särskilt positiv för stora befolkningsgrupper.

Nedan utdrag från ett föredrag ”Ukrainian Catastrophe: No Large Group of People Has Seen Its Income Grow Compared to 1989”
The Transition Report 2016-2017 was presented by Sergey Guriev, the EBRD’s Chief Economist 23/11 2016.

Ukraina tillväxt i olika länder

”In Russia, the bottom 10% have negative growth. The ones that are actually catching up are the top 40%, while the middle 50% grow but not as fast as in rich countries. There are also poorer countries where everyone or almost everyone had positive growth and was catching up. Finally, Belarus and Poland stand out. These are the countries that started with roughly the same income per capita as Ukraine – and yet in these countries everyone has decreased the gap with the rich countries. You have our new countries of operation that indeed universally closed the gap with the rich….The red color means it was not growing, it was actually falling and that is the story about Ukraine – all the ten income deciles report negative average growth”. Voxukraine

En utförligare rapport finns av Tord Björk på Ukrainabulletinen. Ukrainabulletinen

Ukrainas ekonomiska utveckling har sedan Sovjetunionens upplösning varit den sämsta i hela f.d. östblocket för samtliga inkomstnivåer jämfört med G7 länderna. Det är anmärkningsvärt om man t.ex. jämför med Vitryssland och Armenien, bägge medlemmar i Eurasiska ekonomiska unionen EaEU utan egna fossila bränsletillgångar som höjt motsvarande inkomster för alla nivåer vilket man är ensam om tillsammans med Polen för länderna i före detta östblocket.
Det mest politiskt förödande i diskussionen om Ukrainakonflikten är att bortse från ekonomiska situationen. EU:s vägran att föra trepartssamtal mellan Ukraina, dess då största handelspartner Ryssland och EU är en av huvudorsakerna om inte den främsta till den nu än mer eskalerande konflikten tillsammans med den militära klausulen i EU:s associationsavtal som finns med i Lissabonfördraget.
Östra Ukraina är särskilt beroende av handel med Ryssland. Det gäller nu att sätta press på politiska partier i EU att lösa den ekonomiska konflikt som EU drivit fram med reella förhandlingar om denna avgörande konflikt bakom Ukrainakonflikten. Eurasiska ekonomiska unionen EaEU och EU behöver ekonomiskt samarbete för att Europa ska komma på fötter och de många konflikter som EU aggressiva ekonomiska politik lett till.

Några andra artiklar om Ukraina här.
* Ukraina på väg att lösas upp? 20/3
* Tysklands utrikesminister: Nej till upprustning, jag till Minsk 2 15/3
* Stöd Minsk 2 12/3
* Donbass separerar från Ukraina 7/3.
* Ukraina kränker systematiskt mänskliga rättigheter
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 1
* Ukrainakrisen: Från Nulandkakor till kallt krig. Del 2
* Avslag från Granskningsnämnden
* Dödsskjutningarna på Maidan: USA-stödd ”false flag” enligt vetenskaplig rapport
* Protestera mot svenska regeringens uttalande 21/2 1015 om Ukraina
* Väntad kalabalik i konkursfärdiga, korrumperade statskupps-Ukraina
* Gallup visar att 8 % är nöjda med regeringen i Ukraina medan 80 % är nöjda med Putin i Ryssland
* USA-ikonerna Kissinger och Brzezinski kritiserar USA:s Ukrainapolitik
* Nynazist ny talman i Ukrainas parlament
* Regissören Oliver Stone: Statskuppen i Kiev påminner om andra CIA-kupper
* Lästips för Stefan Löfvén och Margot Wallström – imperialismens kreatur
i , , , , , , , , , , ,


2 svar till “IMF stoppar kredit till Ukraina – Är blockaden av Donbass orsak?”

 1. chokladkungen poroshenko har generöst sponsrat den ryska finansen, bara under 2016 har hans företag roshen betalat över 600 miljoner rubel till den ryska statskassan, en del av pengarna går ju naturligtvis till den ryska armen som poroshenko kallar för angripararme, roshen söker nya medarbetare i ryssland som har två gånger mer i lön som ukrainska arbetare i roshen, frågan är blir poroshenko anklagad för landsförräderi,

 2. Det är viktigt att se till vad statistiken ovan säger något om. Det är utvecklingen hela perioden 1989 fram till 2016. Den är extremt dålig i Ukraina. Men den relativa utvecklingen det senaste året i Ukraina har varit positiv med viss om än inte mycket tillväxt efter extremt ras året innan. Därför är det inte säkert att Ukrainas situation är så illa som det kan framstå när man ser till hela perioden från 1989 till idag.

  Det andra är att det tycks som den ledande nyliberala högern mycket väl tycks kunna leva med ultranationalisternas ekonomiska och politiska provokationer, det skedde under Euromajdans slutfas, när ultranationalisterna genomförde illegal blockad av Krim som sedan Porosjenko som nu gjorde till sin och en gång till nu. Blockaden må skada Ukraina ekonomisk genom att kapa halva förväntade tillväxten, men det kan vara ett pris Porosjenko och väst mycket gärna är villiga att betala för att driva polariseringen med Ryssland ännu hårdare och samtidigt gör utländska uppköp av ukrainska tillgångar ännu billigare när landet råkar i än större knipa a la Grekland och dessutom ryska konkurrenter förbjuds göra anbud eller bedriva banker på lika villkor med andra så väst får ännu mindre konkurrens. Internationella avtal som det som slöts 21 februari och senare Minskavtalen har mest varit dasspapper från första stund som döljer den reella politiken.

  Artiklarna som refereras från 15 mars var dessutom inte aktuella mer än några timma<r. Om man tror SVT så skedde snabbt följande: "I går kväll, onsdag, gjorde president Petro Porosjenko en u-sväng och införde en officiell blockad mot utbrytarområdena. Detta för att inte riskera en splittring av Ukraina och som en följd av att företagen nu också ockuperats."

  Det finns anledning att lita på att så är fallet. För de som ser fascistiska spöken bakom varje skede i Ukrainas utveckling är det viktigt att notera att det mest aktiva partiet i blockaden är Sampomich som många bedömare ser som det mest liberala partiet av alla med bas i Västra Ukraina, det är alltså liberalerna som i hög grad går till aktion, inte fascistpartiet Svoboda.

  Att IMF skjuter på sitt beslut är inte så märkvärdigt,det har skett gång på gång för att pressa Ukraina till eftergifter av olika slag. Det är inte ens säkert att det enbart har ed blockaden att göra eller ingripanden mot ryska banker, det kan också ha med kravet från IMF om att häva lagen som förbjuder utländska företag att köpa ukrainsk åkermark, något som skapat stora protester från nazisterna till de flesta av partierna.

  Den materiella grunden är att Ukraina lyckats vända trenden, att förlusten som blockaden för med sig kan man bära, att den skadar humanitär hjälp till Donbass likaså, att Donbass blir än mer beroende av Ryssland ses nog av många som en fördel så man kan få hjälp med den stormning man önskar från Ukrainsk sida för att rensa Donbass på fiender som Kroatien gjorde med Krajina 1995 så över 200000 serber tvingades fly. Visst fäktade Porosjenko ett tag med diverse argument mot blockaden men ställde till slut in sig i ledet. Det lär IMF också göra om inget extraordinärt händer.