Demonstration och möte mot NATO i Sundbyberg


På morgonnyheterna rapporteras om att en ny utredning av Krister Bringéus skulle ett svenskt Nato-medlemskap sannolikt leda till militär upprustning i regionen men samtidigt skulle risken för en konflikt i Östersjön med Ryssland minska. Jag tycker att utredarens slutsatser är korrekta. Sveriges trygghet och Sveriges säkerhet skulle öka om Sverige var med i Nato och med tanke på det ryska uppträdandet och agerandet på senare år så är det hög tid att Sverige nu förbereder sig för att ta de stegen och bli fullvärdig Nato-medlem, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.Sveriges Radio

* Utredaren Krister Bringéus är Sveriges ambassadör i Arktis.Utredningen sker på uppdrag av Sveriges regering. Nya NATO-utredningen

* Ja Ryssland har ju engagerat sig i krig i Irak, Libyen, Syrien med miljon dödade, miljoner skadade eller på flykt. Landet stödjer Israels apartheidpolitik och Saudiarabiens brutala krig i Jemen. Ryssland har stött en fascistinfluerad statskupp mot folkvald regering i Ukraina så det är dags att reagera…

Möte och demonstration mot NATO och värdlandsavtalet på Sundbybergs torg kl 19 idag!

Kom dit även om du inte bor i Sundbyberg!

Talare:
Agneta Norberg, ordf Sveriges Fredsråd
Staffan Ekbom, Nej till NATO
Stig Henriksson, Vänsterpartiet, ledamot av försvarsutskottet

Ingress: För 55 år sedan marscherade många 3 mil mot atomvapen. Idag är det desto mer aktuellt. Alliansfriheten och fredstiden är hotad. Vår regering har närmat oss till en krigsmakt och utan förankring hos befolkning. Vi måste stå upp för freden.
Mot krigen.
Mot kärnvapen.
Mot Nato

Arrangör: Aktionsgruppen Nej till NATO, ABF-Stockholm, Vänsterpartiet Sundbyberg
NATO - Nej till NATO i Sundbyberg 160902
Bakgrund: I september 1961 genomfördes Sveriges första svenska protestmarsch mot atomvapen. Marschen var 3 mil lång, från söder i Stockholm till Ursvik i Sundbyberg (där Älvkvarnsskolan finns idag). Målet var Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) som då forskade på kärnvapen under rubriken ”Skyddsforskning”.

I Norden hade nya folkrörelser startat. I flera bussar åkte nordbor med färjor över till atommarscherna i England där mötet med folk från hela världen inspirerade till att genomföra liknande aktioner hemma. Den första atommarschen i Norden inspirerad av brittiska fredsrörelsen Campaign for Nuclear Disarmament, CND, hölls på Island i juni 1960 i protest mot amerikanska Keflavikbasen, den andra atommarschen i Norden genomfördes i Danmark på hösten 1960 mellan Holbæk och Köpenhamn, i Sverige genomfördes Ursviksmarschen hösten 1961 och i Norge marsch från Tönsberg 1963 med krav om stopp för atomvapen.
Aktionsgruppen Nej till NATO cropped-logga-webb1
Marschen i Sverige anordnades av den nybildade Kampanjen mot atomvapen (KMA) som enade flera olika rörelser och partier. Detta kom att bli en milstolpe i den svenska fredsrörelsen.

1961 samlade marschen till Ursvik flera hundra deltagare i marschen och många fler anslöt vid det avslutande mötet. 1962 gick nästan ett tusental den långa sträckan från Södertälje till Stockholm och upp till 3 000 samlades vid avslutningen. Svenskarna fortsatte sedan att marschera varje år även efter 1964 när övriga Norden för en tid avbröt denna tradition.

Några andra artiklar om NATO på bloggen hittills i år.
Värdlandsavtalet ger faktiskt NATO möjlighet att placera kärnvapen i Sverige
USA ska undersöka EU- och NATO-kritiska partier i Europa – hybridkrigföring i kubik.
NATO-utredningen presenteras idag- Sverige, NATO och säkerheten
DN:s ohållbara argument för NATO-medlemskap
Stellan Skarsgård NATO-motståndare – rapport från mötet
Putin om det kalla kriget och NATO
Majoritet i Sverige mot Värdlandsavtalet med NATO
NATO:s övergrepp mot Serbien och andra
NATO stiger i land på svenska Utö
Regeringen JO-anmäls för NATO-samarbete och handelsavtal
Sveriges enögda rekrytering ska lära propaganda av NATO
SD böjde sig för NATO-lobbyn
NATO:s stora krigsövning i Polen mot Ryssland
NATO:s Breedlove konspirerade mot Obama, ljög samt påverkade Sverige
Bombkriget mot Serbien och skapandet av USA:s klientstat Kosovo
Gorbatjov:NATO ökar risken för världskrig – kan vi hejda det

i , , , , , , , , , ,


8 svar till “Demonstration och möte mot NATO i Sundbyberg”

  1. Suck, så tar sossarna ytterligare en propagandaseger för att få in oss i nato.

    Hur fasen kan nato vara bra för sverige då detta ökar rustningen och risken för krig? Är det kanske nato som gjort utredningen eller?

  2. Den svenska ledningen har tydligen klart för sig att Ryssland har 7300 kärnvapenspetsar, som är moderna och avancerade – så att kärnvapnen söker sig fram för att nå målen med precision. Dessa och USA/NATOs 7000 kärnvapenspetsar kommer att utplåna i stort sett hela jorden – innan Ryssland + deras förbundna kärnvapenbeväpnade länder, fränder, sannolikt kan ha förlorat ett krig mot Sverige plus NATO/USA. Sverige ska självklart gå med i NATOs årliga massmord och folkmord runt om i världen. Sveriges starka armé kan & skall lätt utplåna många länder till aska! Därför måste Sverige stödja massmorden som bankrutt-nationen USA plikttroget utför varje år. På detta ansvarsfulla sätt tänker vår knivskarpa regering.

  3. Kommer just från mötet i Sundbyberg, med ett hundratal deltagare i olika åldrar. Bra konferencier, bra tal och ett par fina sånger av ungdomar som avslutades med Cornelius Vreesvijks ”Jag drömde att”. Många fler sådana möten!