Aurora 17, en militärövning som kan förstöra så mycket – och som engagerar


Denna kommentar har jag fått av den samhällsengagerade småföretagaren Sven Ruin i Köping. Den visar hur Aurora 17 engagerar och berör oss människor och leder till olika ställningstaganden. Tycker att det är värdefullt tillägg till alla faktarika artiklar, till exempel på denna blogg.

Vilka intressen företräder Aurora 17? Den svenska militären? Försvarsminister Hultqvist? Varför debatteras inte politikeretablissemangets mycket ensidiga analys?

(Förskönande omskrivning)
Aurora 17 USA-trupper i Sverige
Inlägget.
När jag hör talas om att vi snart har utländska trupper med Patriot-missiler på Gotland, kommer jag att tänka på en av mina vänner under praktiktiden i Heidenheim för många år sedan.

Han berättade att han vuxit upp alldeles i närheten av en amerikansk militärbas i Tyskland. Som han beskrev det, hade
människorna där levt i stor oro under kalla kriget, just pga basen. De var övertygade att om ett storkrig bröt ut, skulle de antagligen inte ens hinna höra något om det på nyheterna, utan de skulle vara förintade innan någon
riktigt hunnit fatta vad som hände.
De var ju, mot sin vilja som jag
uppfattade det, ett självklart mål för den andra sidan.

På Gotland är jag rädd att vi kan få se en snabb glidning, från en övning med missiler till en mer permanent bas och kanske med mer offensiva vapen. Därför ser jag Aurora 17 som stor fara, speciellt för Gotland. Undrar om gotlänningarna insett riskerna?

Övningen skadar också förtroendet för det svenska ”försvaret” menar jag, eftersom intrycket förstärks är att de har blivit lakejer, som bidrar till ökande spänningar och en osäkrare värld. Nu invänder kanske någon att de
uppfyller ju bara demokratiskt fattade beslut om att samarbeta med Nato för att ta emot hjälp att försvara Sverige. Då bortser man ifrån uppgifter om hur delar av svenska militären sedan länge tycks ha drivit ett fult spel
tillsammans med Nato, vilket lurat många svenskar.
Läs t.ex. Mathias Mossbergs bok ”I mörka vatten”, som kom i ny utgåva 2016, så klarnar nog bilden.

aurora12-719362 170824

Ytterligare en skada med övningen är att den bidrar till ett splittrat Sverige. Flera av mina vänner kommer tydligen entusiastiskt att delta i Aurora 17. De är bra människor och jag beklagar verkligen om de i framtiden
kommer att ha president Trump som överbefälhavare eller någon annan galning.

Andra, som jag, skulle numera vägra om vi blev inkallade av det svenska militären, eftersom det verkar tveksamt vilka militären egentligen företräder. Önskar att Sverige istället skulle satsa på något som går att
enas kring. Verklig alliansfrihet och neutralitet är mitt förslag.

Några artiklar om Aurora 17 och NATO på denna blogg 2016-2017.


Peter Hultqvist felbedömer landets säkerhet och ”hotet från Ryssland”
Värdlandsavtalet ger faktiskt NATO möjlighet att placera kärnvapen i Sverige
USA ska undersöka EU- och NATO-kritiska partier i Europa – hybridkrigföring i kubik.
NATO-utredningen presenteras idag- Sverige, NATO och säkerheten
DN:s ohållbara argument för NATO-medlemskap
Stellan Skarsgård NATO-motståndare – rapport från mötet
Putin om det kalla kriget och NATO
Majoritet i Sverige mot Värdlandsavtalet med NATO
NATO:s övergrepp mot Serbien och andra
NATO stiger i land på svenska Utö
Regeringen JO-anmäls för NATO-samarbete och handelsavtal
Sveriges enögda rekrytering ska lära propaganda av NATO
SD böjde sig för NATO-lobbyn
NATO:s stora krigsövning i Polen mot Ryssland
NATO:s Breedlove konspirerade mot Obama, ljög samt påverkade Sverige
Bombkriget mot Serbien och skapandet av USA:s klientstat Kosovo
Gorbatjov:NATO ökar risken för världskrig – kan vi hejda det

intressant.se intressant.se Värdlandsavtal, , , , , , , ,


19 svar till “Aurora 17, en militärövning som kan förstöra så mycket – och som engagerar”

 1. Samhället har blivit så knäppt.
  Krigshetsen är snart total och krigsbudgeten för densamma också.

  ”Enligt kampanjen ”Stoppa krigsövningen Aurora” kostar övningen ca 583 miljoner kronor. Samtidigt stängs BB i Sollefteå. Sjuksköterskor går på knä i sitt arbete för att det inte finns resurser. Det är denna sorts logik som är ett hot mot vår säkerhet. ”
  https://sv-se.facebook.com/StoppaAurora/posts/1953961101515622

  • Du gör en viktig iakttagelse där. Militären har i många länder blivit en gökunge. När de extra miljarderna till svenska försvaret presenterades nyligen hörde jag ingen ta upp frågan hur det skulle finansieras, dvs vilken annan verksamhet som skulle få åtstramningar.

  • Att lägga ner ETT sjukhus är i sammanhanget bara en liten del av idiotin. Idiotin är mycket större. Pengar behövs för ett vänstervridet välfärdssamhälle, men vad har regeringarna gjort med stöd av vänsterfolk i riksdagen?

   Sveriges regeringar utgör ett reellt hot mot oss alla och vänsterfolk har valt att utgöra dess alibi, ex. sitter de som ja-sägare till smurfblå sosse-regeringar, istället för att stå i vild opposition till frihandeln som försvagar landets totalförsvarsförmåga och är skadlig för ekologin. De stödjer krigsretorik mot demokratier. Vad är detta?

   Vänstern står INTE i vild opposition till att vi avskaffat vår egna konventionella totalförsvarsförmåga, ett folkförsvar. De står INTE i vild opposition till att vi slänger pengar på EU-medlemskapet. De står INTE i vild opposition till kriminell smuggling av människor som ber om asyl, fastän de saknar asyl, och kallar sig ”barn” fastän de är vuxna.

   Eftersom denna galna verksamhet och daltande kostar skjortan är vänstern indirekt emot att hjälpa riktiga flyktingar i flyktingläger med vår budget. Är det inte märkligt?

   Vänsterfolk i allmänhet är heller INTE emot daltandet med kända fascistiska IS-terrorister eller byggandet av fascistiska Wahhabi-islamistiska moskéer där en mycket extrem och farlig form av Islam luras på svaga människor vilket kommer leda till välfärdssamhällets död om denna idioti får fortsätta.

   Riktiga flyktingar har ju ofta flytt salafist-eländet som stöttats av wahhabister i Saudiarabien och Qatar. Varför är då Vänstern för eländet? Märkligt.

   Varför är vänsterfolk så blinda? Jo förmodligen för att de befinner sig på CIA:s sociala kontrollprogramvara och läser borgarpress som också är CIA-vasaller med målet att skapa konflikt och elände i EU och i Sverige, samt förstöra sunda relationer österut. Men varför är Vänstern ett lydigt koppel i detta spel? jag är extremt förvånad. Är de mutade?

   • Den så kallade vänstern – ungefär 1/3 av valmanskåren uppger subjektivt att de är ”Vänster” är djupt splittrad. Det är stor skillnad mellan V:s ledning som i mycket är ett stödparti till S, icke utan protester och till exempel Kommunistiska Partiet och SKP.
    Utvecklas inte närmare här och nu.

 2. Varför börjar vi nte kalla Funktionen som Hultqvist har för vad den blivit KRIGSMINISTER. Det skulle kanske öppna ögonen på alla som inte reflekterar över vad partipolitikerna gör med våra skattepengar.

 3. Nato och dess allierade planerar att avsevärt öka sin militära verksamhet på Rysslands gränser, före de rysk-vitryska zapadövningarna som planerats för september 14-20. Medan de gemensamma manövrerna kommer att involvera omkring 13 000 trupper, visar Nato sina muskler på alla fronter och visar sin beredskap att avvärja den uppfattade ”ryska aggressionen”.
  Ett påstått neutralt Sverige, som är medlem i Natos program för partnerskap för fred, är värd för den 20 000 man starka övningen Aurora 2017, mellan den 11 till 29 september. Dessa militära övningar kommer att genomföras i luften, på land och till sjöss, med deltagande av ett amerikanska patriot-missilbatteri, helikoptrar och en enhet av National Guard-tankers. Finland, (inte heller en Nato-medlemsstat) kommer att delta i övningarna.
  Finlands president Sauli Niinistö varnade att deltagarna i Aurora 2017 bör vara mycket försiktiga med denna enorma militäruppladning över Östersjön för att undvika oavsiktliga konflikter med Ryssland inte orsakar någon olycka eller problem- och varnade för att olyckor kan leda till militärkonfrontation”.
  Mitt i Nato:s ställning inför ett påstått alltmer ”assertivt” Ryssland understryker Niinistö att det är viktigt att hålla en öppen kommunikationskanal med Moskva. ”Jag tycker att det är viktigt att vi fortsätter att arbeta med NATO för att förbättra en dialog mellan Ryssland och Nato,” sade den finska presidenten.

  President Donald Trump har uttryckt förtroende för att världens två nukleära supermakter ska ”komma överens” och att USA:s förbindelser med Ryssland i slutändan kommer att förbättras.
  ”Jag hoppas att vi kommer få goda förbindelser med Ryssland. Jag säger det högt och klart, jag har sagt det i åratal: Jag tycker att det är bra om vi har goda relationer med Ryssland”, sade den amerikanska presidenten under en gemensam presskonferens med sin finska motsvarighet Sauli Niinistö nyligen.
  Trots sin förhoppning om bättre förbindelser med Moskva skrev Trump under ett kongressbeslut om nya sanktioner mot Ryssland, trots att han vid den tidspunkten ansåg att beslutet var ”allvarligt felaktigt”. Han kritiserade också kongressen för att tillämpa tryck för att se till att det blev undertecknat i lag. Rysslands premiärminister Medvedev varnade för ett fullskaligt ekonomiskt krig och att det skulle få en decennier lång negativ effekt på förbindelserna mellan Ryssland och Förenta staterna.
  I vad som formar sig för att vara en upptagen militärmanövreringsmånad, kommer Ukraina att vara värd för NATO-trupper för militärövningarna Rapid Trident 2017 mellan 8-23 september. Krigsspelen kommer att innebära cirka 1 800 personal från 14 nationer och kommer att fokusera på ”stabilitetsoperationer för att säkerställa en säker miljö”.
  På fredagen sade det ryska utrikesdepartementet att mediahysteriken kring övningarna 2017 är utformad för att rättfärdigas för den västerländska publiken att uppbyggnaden av Natos militära verksamhet runt ryska gränserna är nödvändig.
  ”De militära övningarna i Zapad-2017 som involverar ryska och vitryska väpnade styrkor är rent defensiva,” betonade ministeriets uttalande.

   • När en propagandist som Oksanen blir avslöjad så blir det så uppenbart pinsamt att han ljuger och han inser nog själv i intervjun att han kommer att uppfattas som den lögnare han är! Tyvärr jobbar svenska ”journalister” efter en manual som de fått stucken under näsan det är därför resultatet blir så erbarmligt uselt. Oksanen och den andra av de värsta oduglingarna Anders Lindberg på AB är en skam för sitt påstådda yrke….Varför inte kalla sig propagandist eller göra som Wolodarski erkänna att man jobbar med agendajournalistik dvs propaganda. Nyhetsförmedling är det dock inte…..

 4. Om detta rapporterar inga västmedia.
  Observatörer från Nato har blivit inbjudna till Zapad-2017 av både Vitryssland och Ryssland.
  Vitryssland är en medlem av den kollektiva Security Treaty Organization (CSTO), en Eurasian militärallians med några av de tidigare Sovjetrepublikerna som leds av Ryssland.
  Den vitryska-ryska strategiska Zapad 2017 är den första zapad-övningen sedan 2013.
  Planen för övningen godkändes av Vitrysslands president Alexander Lukashenko den 20 mars 2017: den planerade två steg och dess tema definierades som ”användningen av grupperingar av trupper (styrkor) för att säkerställa unionens militära säkerhet.
  Antalet trupper som ska vara involverade ska enligt den vitryska försvarsministern Andrei Ravkovi nte överskrida tröskeln som fastställdes i Wien-dokumentet från 2011 – högst 13 000 personer.
  Geografiskt sett ska den sträcka sig från flera platser i Vitryssland till Kolahalvön i Rysslands polcirkel. Det förväntas att vissa enheter i Rysslands1:a guards tankarmé, som rekonstituerades 2014, samt 25 ryska flygplan ska delta i övningen i Vitryssland.
  Observatörer från Nato har blivit inbjudna till Zapad-2017 av både Vitryssland och Ryssland. Vitryska utrikesdepartementet sade i mitten av juli 2017 att de hade anmält alla OSSE-länder och hade för avsikt att bjuda in observatörer från ett antal internationella organisationer samt från Lettland, Litauen, Polen, Ukraina, Estland, Sverige och Norge.
  Den vitryska presidenten Alexander Lukashenko inbjöd också den amerikanska delegationen till parlamentariska församlingen i organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. Den 12 juli 2017 gav generalsekreteraren Pavel Muraveiko, biträdande chef för generalsekreteraren i Vitrysslands generalsekreterare , en detaljerad sammanfattning av Zapad-2017 till deltagarna i OSSE-konferensen.
  I mitten av augusti sade Litauen att det skulle skicka sina militära observatörer till borrningarna Zapad 2017, i Vitryssland och Leningrad Oblast. Lettland, som tidigare den 14 augusti sade att de fortfarande väntade på den relevanta inbjudan från Ryssland, sa att deskulle skicka 3 observatörer, inklusive dess militära attaché i Moskva, som var inbjuden som observatör av Moskva. ] Den 22 augusti sade den vitryska försvarsdepartementet att observatörer från FN, OSSE, Nato, Oberoende staters samvälde (OSS), Collective Security Treaty Organization (CSTO) och Internationella Rödakorskommittén, samt från Lettland, Litauen, Polen, Ukraina, Estland, Sverige och Norge har blivit inbjudna till Zapad 2017.
  Den 24 augusti sade NATO: s generalsekreterare Jens Stoltenberg att militäralliansen skulle skicka två experter för att delta i krigsspelen, efter att Minsk utvidgade inbjudan. Han sade att Vitryssland hade bjudit in NATO för att delta i fem utmärkta besökardagar under övningarna, och Ryssland hade bjudit in NATO till en sådan besökardag. Det ryska utrikesdepartementet har utfärdat ett uttalande om Natos klagomål, om påstådd brist på insyn som ogrundad; uttalandet upprepade att utövandet skulle innebära upp till 12 700 servicepersoner, nämligen 7.200 från Vitrysslands väpnade styrkor och 5.500 från de ryska styrkorna, inklusive 3 000 personer på Vitrysslands territorium.

 5. Under flera år har massmedier runt om i världen matat allmänheten med myter om det ryska militära hotet.
  Vissa till och med hävdar att militärövningen Zapad-2017 kan bli en förberedelse för en framtida attack med efterföljande ockupationen av Litauen, Polen eller Ukraina. Ingen av dessa paradoxala teorier har något att göra med verkligheten.
  Antalet trupper som ska vara involverade ska enligt den vitryska försvarsministern Andrei Ravkov inte överskrida tröskeln som fastställdes i Wien-dokumentet från 2011 – högst 13 000 personer.
  Observatörer från Nato har blivit inbjudna till Zapad-2017 av både Vitryssland och Ryssland. Vitryska utrikesdepartementet sade i mitten av juli 2017 att de hade anmält alla OSSE-länder och hade för avsikt att bjuda in observatörer från ett antal internationella organisationer.
  Den 22 augusti sade den vitryska försvarsdepartementet att observatörer från FN, OSSE, Nato, Oberoende staters samvälde (OSS), Collective Security Treaty Organization (CSTO) och Internationella Rödakorskommittén, samt från Lettland, Litauen, Polen, Ukraina, Estland, Sverige och Norge har blivit inbjudna till Zapad 2017.
  Alla ryska militära enheter som deltar i Zapad-2017 kommer att lämna Vitryssland den 30 september.

  • Intressant eftersom Nato-lobbyisten Patrik Oksanen, ledarskribent på Hela Hälsingland skriver så här
   Officiellt hackar Ryssland upp sina övningar, allt för att undvika närvarande västlig inspektion. Enligt OSSE:s Wiendokument måste övningar med fler än 13 000 förannonseras, då har också länder som Sverige och Finland samt försvarsalliansen Nato rätt att skicka egna observatörer. Men denna gräns håller sig Ryssland på sidan om, och utnyttjar möjligheten att testa beredskapen.

   Beredskapskontroller behöver nämligen inte föranmälas enligt Wiendokumentet och är utan krav på att bjuda in observatörer. Så det som papperet är en liten övning, eller flera små är i själva verket en gigantisk övning som Ryssland håller besökare borta från.

   Och här är en viktig skillnad mellan Natos öppna, transparenta och sedan länge utannonserade övningsverksamhet och den ryska hemlighetskulturen.

   • Om högst 13 000 man deltar behövs ej anmälan – ingen hemlighetskultur. Men övningen som sker vartannat år har annaonserats för flera månader sedan. Utan några belägg påstår ryssketsaren Gunnar Jonsson i DN att 100 000 man deltar

 6. Dessa krigslekar vid Rysslands gränser har flera syften. Ett som sällan nämns är att de i hög grad utgör ett psykologiskt krig mot de egna folken. Ryssland är naturligtvis irriterat över detta vapenskrammel. Faktum är emellertid att de skulle sopa bråten i sjön på nolltid om så skulle krävas. Nej, det är det egna folken i Europa som skall underkuvas att följa maktelitens ekonomiska och sociala program. Russofobin som ny nationalreligion är ett effektivt instrument att skapa en miljö där fruktan sprider sig och där grannen utmålas som det dödliga hotet. I stället för vänskap mellan folken skall en miljö av oreflekterat hat byggas upp. I jämförelse med maktelitens hatspråk är sverigedemokraternas flås rena gosskören.

 7. Det finns dock ett sätt som skulle kunna göra Aurora 17 till en riktigt bra övning: En övning för svenska försvarspolitiker och svensk militär i integritet (även mot Nato), omdöme och att bry sig om det svenska folket, dvs att nu helt ställa in övningen.

  • En fredsövning äger rum på Åland 9/9-10/9 på initiativ av Pelle Sunvisson, ordföääärande i FIB Kulturfront. Kallas Åland 17. De 15 deltagarna från Sverige, Finland och Ryssland har alla fredsbevarande samhällsuppdrag. Läs i nr 8 av FIB.

 8. De nordiska ländernas anti-ryska hysteri verkar inte känna några begränsningar. Den finska militären har notoriskt stoppat Rysslands Kruzenshtern, ett av världens största segelfartyg, från att besöka Åland på grund av det påstådda ”ryska hotet”.
  Den nästan 100 år gamla Kruzenshtern, ett ryskflaggat fyrmastat träningsfartyg, som ofta ses i hamnar över hela Europa som Rysslands ambassadör, tänkte docka i Mariehamn på Ålands öar 18-20 september. Förfrågan avslogs dock slutligen av Försvarsmakten, rapporterade den finska dagliga Hufvudstadsbladet .
  Medan Finlands försvarskommando vägrade att kommentera motiveringen till det negativa beslutet, fäste de finländska medierna direkt uppmärksamheten på att besöket skulle ha sammanfallit med Zapad 2017, den strategiska rysk-vitryska gemensamma militärövningen som planeras för september 14-20 och har i stor utsträckning beskrivits i skandinaviska medier som ”bevis” av den ständiga ”ryska aggressionen”.
  Tidigare hade det historiska ryska högfartyget varit en välkommen gäst i finska hamnar. Det besökte även Finland tidigare i sommar under Tall Ships Races i Åbo och Kotka.

  https://sputniknews.com/art_living/201708301056913978-finland-russia-sailboat/

 9. Dyraste priset för krigsövningarna är dock antagligen att vi måste betala för ”hjälpen” med vår självständighet. Nu tycks Sverige inte ens få ha en egen åsikt om förbud av kärnvapen och regeringen tvekar om de ska skriva under FN-konventionen.