”Det smutsiga kriget i Syrien” – varför kapitulerar inte rebellerna?


Jag har förmånen att få återpublicera en artikel av Ulf Bjerén som nyligen publicerats i Sydöstran.
Det smutsiga kriget i Syrien Därefter följer en tänkvärd kommentar av en Roland Mattisson.

Ulf Bjeréns artikel.
Nu gråts krokodiltårar över Syrien. Hur kan jag kalla det krokodiltårar? Glöm att det är ett inbördeskrig. Enligt de så kallade rebellernas egen statistik är nästan nittio procent av de dödade krigarna av utländsk härkomst. Kriget planerades av Pentagon 2001 (Wesley Clark, Democracy Now 2007) och inleddes våren 2011 i samband med att Libyen angreps och förstördes i en Natoledd operation.

Det är ett angreppskrig, tidigare huvudsakligen genom ombud, men på senare tid också genom direkt intervention. Syriens legitima och av FN erkända regering har i enlighet med folkrätten bett om stöd av Ryssland för att bekämpa det utlandsstödda angreppet. När USA och dess koalition bombar utan tillåtelse av Syriens regering och skickar in vapen och terrorister på Syriens territorium är det kränkningar av Syriens suveränitet och brott mot internationell rätt.
Tillkommer att USA och EU utsätter Syrien för olaglig ekonomisk krigföring. Sanktionerna, vilka stöds av Sverige som stat, är enligt en FN-rapport den viktigaste orsaken till svälten i Syrien. Genom att angriparna behärskar massmedia kan de föra ett intensivt propagandakrig som missleder opinionen i väst. Falska anklagelser och aktioner med falsk flagg lanseras på löpande band så att det blir svårt att hinna bemöta dem innan de bitit sig fast i det allmänna medvetandet.
islamic-state-henrettelseIS
Den senaste vapenvilan sköts definitivt i sank när USA medvetet bombade ihjäl 62 syriska armésoldater. Därmed agerade USA som flygvapen åt IS och tvingade Syrien att med ryskt stöd ensamma fortsätta kampen mot terroristerna.

För att citera Nürnbergprotokollen: ”Att inleda ett aggressionskrig är inte bara ett internationellt brott; det är det yttersta internationella brottet, som bara skiljer sig från andra krigsförbrytelser i det att det inbegriper i sig självt hela deras samlade ondska.”
Stephen Kinzer skrev i The Boston Globe: ”Bevakningen av kriget i Syrien kommer att bli ihågkommen som en av de mest skamliga episoderna i den amerikanska pressens historia.” Och svenska media är som ekon av de amerikanska. Som motvikt anbefalles Tim Andersons nyligen till svenska översatta bok ”Det smutsiga kriget mot Syrien” (Oktoberförlaget).

Kommentar av Roland Mattisson Kapitulation lindrar lidandet
Jag har några reflektioner kring Ulf Bjeréns insändare den 6 oktober om kriget i Syrien och speciellt om striderna i Aleppo. I media läggs hela ansvaret för civilbefolkningens lidande på regeringssidan.
aftonbladet_vi_hjalper
Men hur har ”rebellerna” något ansvar? Varför kapitulerar de inte? Hur mycket lidande för civilbefolkningen är ”rebellerna” beredda att ta innan de kapitulerar? En av historiens mest kända kapitulationer är de tyska truppernas kapitulation i Stalingrad den 31/1 1943.
General Paulus kapitulerade och trotsade Hitlers uttryckliga order.
Hur mycket påtryckningar utövar USA och deras allierade på ”rebellerna” att de skall kapitulera för att skona civilbefolkningen?

Ger kanske USA och deras allierade samma order som Hitler gav till de inringade tyska trupperna i Stalingrad, att inte kapitulera utan att ”inta igelkottsställning och vänta på förstärkningar”, kosta vad det kosta vill? En kapitulation från ”rebellerna” skulle öppna helt nya möjligheter för FN att agera till civilbefolkningens skydd på ett konstruktivt sätt.

Några artiklar om Syrien.
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , ,, , Syrien, , , , ,


10 svar till “”Det smutsiga kriget i Syrien” – varför kapitulerar inte rebellerna?”

 1. Jadu, det har blivit helt absurt hur man rapporterar om kriget mot IS i Syrien kontra Irak.

  Det är tydligen inte synd om islamisterna i Irak på samma sätt som det är synd om islamister i Syrien.

  Här går USA fram med massiva flygräder, staden är belägrad.

  Men när USA bombar en stad, då hålls islamisterna ansvariga för dödsofferen, man kallar dem ”mänskliga sköldar”, vilket har använts för att vifta bort stora delar av alla de civila dödsoffer som USAs bombningar, lagliga som olagliga orsakar de senaste 20 åren.

  USA använder här EXAKT samma taktik som Assad med stöd av Ryssarna använder i Aleppo. Det vet vi, för det finns bara ett sätt att ta en stad utan massiva egna förluster, titta på de städer Kurderna befriat om ni vill veta hur den här taktiken ser ut.

  När skall Aftonbladet sluta tycka synd om Syriska islamister?
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23694044.ab

 2. Offtopic:

  Svensk hyckleri i kvadrat!

  Å ena sida Margot Wallström våldsam kritiserar Rysslands agerande i Syrien (utan att ha nånting på fötterna) :

  ”Russia’s actions are totally unacceptable. The airstrikes against civilians should be ended. We should make a stand against war crimes, they should be subject to the legal scrutiny. The European Union could consider sanctions against Russia over the war in Syria,” Wallstroem told Germany’s Spiegel.

  On Thursday, Kremlin spokesman Dmitry Peskov said that there were no reason to introduce sanctions against Moscow over Syria, because Russia was the only country, whose armed forces were in the Middle Eastern nation on a legitimate basis, from the point of view of the international law.
  https://sputniknews.com/politics/201610121046263720-eu-sanctions-russia-syria/

  Å andra sida inser hon nödvändigheten att förbättra relationerna med Ryssland pga Sveriges inträde i FN´s Säkerhetsråd vid årsskiftet:

  ”Utrikesminister Margot Wallström vill återuppta kontakter på hög politisk nivå med Ryssland. Skälet är att utrikesministern vill ha bättre relationer med den ryska ledningen innan Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd, där Ryssland är permanent medlem.

  Sveriges inträde i säkerhetsrådet i New York vid kommande årsskifte är nu bara några månader bort. UD:s bedömning är att förbindelserna med Ryssland måste förbättras om Sverige ska ha några utsikter att åstadkomma resultat och verka fullt ut i rådet.

  Utrikesminister Margot Wallström bekräftar den ambitionen och kopplingen till säkerhetsrådet.
  – Inför och under vårt medlemskap i FN:s säkerhetsråd är det naturligt att vi har kontakt med de andra rådsmedlemmarna även på politisk nivå. Detta är något jag även tidigare varit tydlig med. Som jag tidigare har sagt, är jag beredd att träffa till exempel min ryske motpart Sergej Lavrov, säger Margot Wallström till SvD i en skriftlig kommentar.”
  http://www.svd.se/wallstrom-vill-ta-upp-kontakt-med-ryssland

 3. USA och allierade verkliga ”kamp” mot jihadisterna! Galenpannorna tänker flytta jihadisterna från Irak till Syrien innan slaget om Mosul:

  The US and Saudi Arabia have agreed to grant free passage to thousands of Islamic State militants before the Iraqi city of Mosul is stormed. The jihadists will be redeployed to fight against the government in Syria, a military-diplomatic source told RIA Novosti.

  ”More than 9,000 Islamic State (IS, formerly ISIS, ISIL) militants will be redeployed from Mosul to the eastern regions of Syria to carry out a major offensive operation, which involves capturing Deir ez-Zor and Palmyra,” the source said.

  https://www.rt.com/news/362559-syria-iraq-mosul-isis/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS