Aftonbladet ”Jag är ingen anhängare av Putin”


I en artikel i Aftonbladet 11/12 så kritiserade Martin Klepke min blogg. Jag behandlade detta i blogginlägget Aftonbladet angriper denna blogg. Där återges också Martin Klepkes text.

Efter förfrågan fick jag möjlighet till en replik på 1500 tecken, vilken följer nedan, och som påminner om inledningen till blogginlägget från 11/12. Titeln på repliken och bilden har satts av Aftonbladet.
Den som vill se text och bild i Aftonbladet kan trycka här

Repliken återges nedan:
I artikeln ”Vänsterns oheliga allians – med SD” har Martin Klepke nämnt min blogg Jinge.se, (plats 1–3 i rankning bland 800 politiska bloggar på Blogtoplist).
Han skriver (nedkortat) ”Redan två dagar efter flyganfallet mot Röda Korsets hjälpkonvoj i Syrien i september spreds en rysk videoupptagning på svenska Putintrogna vänstersiter, bland annat på vänsterbloggen Jinge, som beskrivs med orden ”Politik, vänster, opposition, anti-imperialist, socialist”. Den ryska videon visar att en bil stannar vid en av konvojens lastbilar, något som sägs bevisa att attacken skedde från marken.”
Uppgifterna om min blogg är felaktiga. Jag kritiserar SD som ett borgerligt högerparti, och är ingen anhängare av Putin. Däremot uppskattar jag, liksom andra motståndare till terrorism och anhängare av demokrati och nationell självständighet, Rysslands viktiga insatser för att bekämpa terrorismen i Syrien i legalt samarbete med Syriens regering, med stöd i FN-stadgan.
ab-161213
Detta minskar också terroristorganisationernas attraktionskraft i Europa, och flyktingströmmarna.
Jag skrev ”En hel del talar för att bombningen av FN:s hjälpkonvoj utfördes av rebeller/terrorister. Ryssland har en kort videosnutt som visar hur den attackeras på marken. Här finns en möjlig, ja en trolig förklaring”, det vill säga inte som Klepke påstår.
För faktabaserad analys läs ”Vitbok om Syrien” och bloggen (Senast Syrien vinner storseger mot terrorismen i världen, Aleppo befrias och terrorister behandlas milt, medan USA och andra terroristvänner sörjer), inte bara artiklar i angriparen USA:s anda.

Anders Romelsjö, bloggare, professor emeritus

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook. Aftonbladet på Facebook

Några artiklar om Syrien.
Syrien vinner största segern mot terrorismen i världen, Aleppo befrias, terrorister behandlas milt, medan USA och andra terroristvänner sörjer
Besvikna terroriststödjarna USA & Co desinformerar om Aleppo
USA:s färska och äldre stöd till terrorister i Syrien
Kongressledamot i USA: Vi finansierar terroristgrupper i Syrien
EU villigt betala Assad om terrorister får styra del av Syrien
Varför kapitulerar inte rebellerna?
Fortsatt svenskt stöd till terrorister i Syrien
http://jinge.se/mediekritik/atta-problem-med-amnestys-rapport-om-syrien.htm
De USA-stödda ”moderata rebellerna” i FSA i Syrien nära kollaps
Caesar: Gammal otillförlitlig rapport om Syrien dammas av
Amnesty: Ny partisk och otillförlitlig rapport om Syrien
Artikel av mig i Flamman 19/11 2015:Syrienkriget är en av USA planerad intervention
Lögner om Syrien
Aftonbladet desinformerar om Syrien
Vem startade kriget i Syrien?
USA-general, Obama, Biden: Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien
Vi har beskjutits av terrorister i 4 år

i Andra om: , , , , , , , , , , , , ,, , , , ,


9 svar till “Aftonbladet ”Jag är ingen anhängare av Putin””

 1. Klepke och många andra har mer anledning att ställa frågor som: Vem viskar fagra ord om revansch i diasporors öron? Vem viskade ord om revansch i örat på gamla exil-Ukrainare? Vem viskade ord om revansch i örat på exil-Libyer? Vem viskade ord om revansch i örat på exil-Syrier? Vem viskar nu ord om revansch i örat på exil-Kubaner?

  Är det för friheten? Är det utav omtanke om dessa diasporor som man vill skicka hem dem? Är det för deras skull man övertalar dem att skicka sina barn och barnbarn att dö i ett land de aldrig varit i?

  • ”Vem viskar fagra ord om revansch i diasporors öron?”

   Som tredje och fjärde generationen av ”palestinier” som bara sett ”Palestina” på vykort?

   • Israel ja. Nog är det samma som viskade i förtrycktas öron om att man skall ge dem paradiset, Israel. Samma som försvarar detta kulturnationalistiska projekt.

  • Som hundrade generationen ”judar” som, fåfängligheters fåfänglighet, spadvänt det heliga landet utan att hitta den minsta lämning efter en enda khazar.

  • Hade förväntat mig att det skulle bli fler antisemitiska konspirationsteorier under diskussionerna om Klepkes artikel, från de troll Klepke tar fasta på i sin artikel, men det blev tydligen bara en.

   • Hoppsan! Mitt raljerande om ”judar” var närmast tänkt som en pendang till Åkerblads raljerande om ”palestinier”. Kommentaren hamnade kanske på fel ställe i listan.
    Min syn på konflikten mellan israeler och palestinier är att ett stort folkrättsbrott har begåtts mot det palestinska folket främst av Europa och USA. Man har helt enkelt stulit ett land på en annan kontinent och skänkt bort det till sina egna medborgare. En invandrad egendomslös minoritet på jakt efter mark och egendom tillerkändes dessutom rätten till den lagstiftande och verkställande makten över en sedan ett årtusende eller mer bofast befolkning. Nyanlända européer och amerikaner erhöll omedelbart medborgarskap och alla rättigheter medan landets egen befolkning i praktiken levt som statslösa flyktingar i reservat i nu 68 år. Jämför USA:s hantering av indianerna.
    Mitt eget engagemang i frågan beror på att Sveriges högutbildade och intellektuella har föredragit att tala om annat eller undervisa varandra på fikonspråk på kultur och ledarsidor. Därför är landet Sverige fullt av godhjärtade människor som lagt stor kärlek och omtanke på den israeliska statsbildningen. Det är ofrånkomligt att man sårar en stor del av det svenska folket när man kritiserar västvärldens hantering av det palestinska folket. Om du vill kalla det för antisemitism är det bara en liten del av den dårskap som vidlåder ämnet.

 2. Anders, jag tycker du gör ett jättejobb för mig ofattbart att du bara orkar och kan. Jag har följt den här bloggen ganska länge, över tio års tid och kanske hälften med den tidigare bloggaren. Jag gillade den tidigare men kanske ännu bättre nu, men det är andra tider och andra spörsmål mot vad det var då. Jag tycker du sätter fingern på en mycket viktig punkt att vänstern idag inte står i opposition till systemet, eller ”den inslagna vägen” utan snarare blivit en del av den. Egentligen är det lätt att förstå för varför gå krångliga och svåra omvägar när det finns en rak och bred väg till att få det bra. Vänstern är svår och definiera också och när det då gäller det stora vänsterpartiet socialdemokraterna hur nära är de inte då högerpartiet moderaterna?

  Debattören säjer: ”Likheten mellan Putinanhängarna och högerpopulismen är skrämmande höga” men jag tycker man lika gärna skulle kunna påstå att likheten mellan vänstern och det borgerliga etablissemanget har blivit skrämmande höga så all opposition till det borgerliga samhället har blivit som bortblåst.

  Jag är också mycket tveksam till Sverigedemokraterna men dom står ändå i opposition och det rejält, något som vänstern tyvärr lämnade bakom sig i sin iver att få makt och inflytande men vad har dom använt det till egentligen?
  Kvittar om dom regerar eller inte, det är ändå i princip samma politik som förs. Det verkar som folket i USA tyckte detsamma och ville ha förändring, men vad är egentligen SD, den stora förändringen eller i stort sett samma?
  Visst jag är medveten om att sd är ett borgerligt parti på högerkanten men ändå är mycket oklart vad de vill i olika frågor. Hur ser de egentligen på Nordstream 2, är det villiga att ge ryssarna hjälp med svenska hamnar mot ersättning?

  Jag kan få avsmak när jag läser en sd-blogg och en pk-blogg gör mig inte särskilt gladare heller men jinge.se gör mig på gott humör så fortsätt gärna i samma stil så länge du orkar och kan.

  Till sist tycker jag det känns skönt att Ryssland verkar komma till ett närmare slut på kriget i Syrien. Storartat att de ger rebellerna fri lejd. Sånt måste man beundra, något som jänkarna hade svårt för och bara lämnade död efter sig i Irakkriget mot Saddam Hussein som företrädde det socialistiska Baathpartiet. Jag har samtidigt väldigt svårt att förstå att inte Europas politiker välkomnar det eller ens erkänner det utan istället misstänkliggör Ryssland så mycket de kan. För mig är det själklart positivt eftersom de stora flyktingströmmarna då kan upphöra och folket istället vänder tillbaka till hemlandet. Samtidigt skulle då Europas högerreaktion minska och etablissemangets förtroende skulle få en återställare men politikens ledare verkar inte lockade av det, man kan undra hur de tänker och vad vill dom egentligen?

  • Tack för uppskattande ord. Ser mig som en liten myra som tillsammans försöker ge argument för en bättre värld, tillsammans med andra. SD verkar ha ändrat politik för att bli mer ”rumsrena”. Ett exempel är NATO-frågan där det var aktuellt att gå emot ”Värdlandsavtalet”. Jag grubblar en del över hur man ska nå fler. Vi behöver vara ute mer på gator och torg tror jag – som själv gillar sådant. Man träffar intressanta människor som har intressanta saker att berätta.

 3. Ingen fara! det är bara att gå ut på gator och torg. Det behövs verkligen. Det finns nu en riksorganisation Nej till Nato, http://www.nejtillnato.se där man hittar namninsamlingsformulär att gå runt med. I olika städer gissar jag att man gör flygblad. Jag tror det finns förslag även i Nej till Nato riks. I Göteborg arbetar vi stadigt med namninsamling och flygbladsutdelning. En del av oss lade tillfälligt av efter att Värdlandsavtalet bifölls i riksdagen den 25 maj men vi jobbar på med föredrag, referat och allt vi orkar med. I Göteborg finns samarbetsorganisaationen Fredsam för fredsrörelsen. Kolla hemsidor och Facebook! Kom med! Det är faktiskt riktigt roligt att prata med folk på stan och ännu roligare om man inte är ensam och om man fikar efteråt. Kunskapen bland befolkningen är liten så det är massor att göra. Undrar hur mycket journalister vet och kan. Det verkar vara mycket litet eftersom man följer USA hela tiden.