Uppgifterna om rysk statsstödd doping en bluff enligt kronvittnet.


Ryssland fick inte delta i OS pga uppgifter om statsstödd dopning och manipulation med urinprover.
Huvudvittnet drar tillbaka sitt vittnesmål mot ryska idrottsmän

Wada Rodchenko 180427Rodchenko till vänster

Den tidigare chefen för det ryska nationella anti-dopinglaboratoriet Grigory Rodchenkov ,och WADA:s huvudvittne, har dragit tillbaka sitt vittnesmål mot ryska idrottare från domstolen för skiljedomar för idrottsfrågor (CAS).

Enligt dokumentet som publicerades av CAS den 23 april hade Rodchenkov nu uppgett att han aldrig hade distribuerat den så kallade ”Duchess Cocktail”, då en idrottare skulle ta detta eller instruerats att ta detta eller till tränare för att använda ämnet. Dessutom hävdade han att han aldrig hade sett en idrottsman ge ett urinprov eller ”manipulera med ett dopat prov”.

Enligt Rodchenkov är ”Duchess Cocktail” en blandning av alkohol med dopningsmedel. Det påstås ha givits till de ryska idrottarna under vinterspelen år 2014. Rodchenkov blev WADAs huvudvittne 2016, i målet mot det ryska nationella olympiska laget för dopningsanklagelserna.

Han berättade tidigare för New York Times att han hade bidragit till att täcka upp rysk dopingprogram under Vinter-OS genom att byta urinprover för rena. Som ett resultat av dopningsfordringar förbjöds 43 ryska idrottare för livet.

Richard Henry McLaren, en kanadensisk advokat, bestrider också sina tidigare uttalanden om att att ryska idrottsmän dopat sig. År 2015 presenterade McLaren en oberoende panel som beställdes av World Anti-Doping Agency för att undersöka påståenden om påstådd stats-sponsrad dopning inom rysk idrott.

”I min rapport antog jag inte att vissa ryssar hade deltagit i dopningsdiagrammet. Jag sa bara att de ”kunde ha deltagit”. Det betyder inte att de har brutit mot antidopingreglerna, säger McLaren.

Presidentens pressekreterare Dmitri Peskov kommenterade Rodchenkovs vittnesbörd och betonade att det skulle kunna bidra till ytterligare rimliga förändringar i det internationella samfundet:

”Vi hoppas att denna situation kommer att tvinga de olika organisationerna att återigen ta en mycket seriös titt på de beslut som de tidigare fattat om våra idrottare.”

BAKGRUND
Den 1 februari skrev jag ”Jag publicerade igår morse en artikel som främst fokuserade på ingående seriös kritik av McLaren-rapporten om påstådd dopning vid OS Sotji. Uppdrag Granskning – sant eller ”fake news” om rysk doping?. Den främsta källan för uppgifter om detta kommer från förra chefen Grigorij Rodtjenkov för antidopningsverksamhet i Ryssland och i Sotji. Denne påstår att det sedan många år pågår en statlig dopningsverksamhet i Ryssland, som styrs av president Putin. Han hade inga belägg för detta, men uppgiften presenterades av okritiskt i ”Uppdrag Granskning” som en sanning. Upprepade påståenden om samma fråga utan tillförlitligt underlag gör inte frågan sannare, även om många då tror att det ökar sanningshalten.

Kl 9 rapporteras i radionyheterna P1 att 28 fall av 39 anklagade ryssar frikänns av internationella skiljedomstolen CAS. Rejäl smäll mot IOK (Internationella Olympiska kommittén) och mot Rodtjenkos uppgifter enligt radiojournalister. Arne Ljungkvist, som helt har instämt i Rodtjenkos och McLarens uppgifter, och varit tongivande i WADA, har vid intervju inget att säga.

DN Uppdrag granskning gör inte seriös granskning av påstått doping-fusk. Bakläxa av Idrottens domstol i morse.

OS Ryssland och OS-flaggan
Men detta accepterar inte Internationella Olympiska Kommittén. Mycket talar för att det i betydande grad handlar om stormaktspolitik, och att detta mycket väl kan ses som en del av demoniseringen av Ryssland.

Stöd för denna bedömning får man i en intervju i Läkartidningen med ordföranden i Riksidrottsförbundets dopingkommisstion Åke Andrén Sandberg, professor emeritus i kirurgi och medlem av dopingskommissionen sedan 14 år.
Läkartidningen: ”Jobbar man med idrottsmedicin får man upp ögonen för dopning” Uppdrag Granskning: Många dopade. Men endast Ryssland straffas

Några andra artiklar om dopning och korruption.

Uppdrag Granskning – sant eller ”fake news” om rysk doping?
Dopingfritt i Gällivare och i ryska skidlandslaget
Rysshat eller dopningsbekämpning?
Omfattande dopning också inom fri idrott
Korruption inom idrott och samhälle är inget nytt
Ny dopningsskandal -likheter med korruption, vilseledande reklam och mutor inom ekonomin?
Bloddopare tävlar på samma planhalva som fuskare inom Telia, köttbranschen och läkemedelsindustrin
Ericssons mutor (?) är en droppe bland många i korruptionshavet

intressant.se, , ,, , ,, ,
, , , , , , , ,


4 svar till “Uppgifterna om rysk statsstödd doping en bluff enligt kronvittnet.”

 1. Allt det väst företar sig från dopning och Novichok/Skripal (förresten lever Skripals eller är de begravda som fallet är i media?) till de s.k. kemattacker avslöjas för vad de är – falsarier och propaganda nummer.

  Även på invasions och krisfronten visar det sig att väst går ur som förlorare som nu senast då terrorenheten israel attackerade Syrien och fick smaka på responsen på de ockuperade Golan höjderna. En intressant analys av detta görs här:
  http://thesaker.is/syria-imposes-new-rules-of-engagement-on-israel/

 2. Hade vi haft riktiga journalister som gjort sitt jobb hade detta falsarium redan avslöjats när det började! Men så här illa blir det när fulmedia blivit propagandamedia i USA:s tjänst. Ni ”journalister” som läser på denna blogg att ni inte skäms! Ni blir ändå av med jobbet i slutändan när folk snart slutat läsa smörjan ni hittar på och det kanske inte slutar där? En hel drös ”journalister” är ju faktiskt fullt möjliga att åtala för förtal och spridande av osanningar! Hela den här s.k dopingskandalen luktade ju rutten fisk från början och när man läste att figurer som Sebastian Coe (envisa dopingrykten under hela sin karriär) är inblandad i häxjakten förstod man direkt att något inte stod rätt till.

 3. Grejen i detta sammanhang är mycket enkel. Det handlar om gammaldags hederlig rättsprocess som ger även försvaret lagstadgade rättigheter. Jag minns inte detaljerna som redogjordes för i vintras när detta redan kom ut för första gången. Men Ryssland hade lyckats väcka process där Rodchenkov var tvungen att ställa upp som vittne. Ett gäng proffsiga schweiziska advokater kunde korsförhöra Rodchenkov och det framgick direkt att hans tidigare mytomanhistorier rasade samman. Kejsaren var helt naken. De som föranstaltat och ackompanjerat detta häxbål borde själva ställas inför rätta.

  Mönstret går igen på många nivåer. Överlöpare är ofta personer som har dunkla motiv; pengar, hämnd, egna försyndelser o.s.v. Det fanns även en rad irakier som ”visste” att Saddam hade massförstörelsevapen. Överlöpare vet vad som önskas och de berättar exakt de historier som efterfrågas. Även Skripal, som f.ö. inte var dubbelagent utan brittisk agent, kunde påräkna villa, pension och BMW som tack för sitt förräderi.

  Vi ser således att även idrottsrörelsen kapats av västmakterna och gjorts till deras politiska verktyg. Likt FN och de flesta av dess underorgan. Hörde i veckan hur en syrier berättade om ”fredsförhandlingarna” i Geneve, där terroristernas representanter är synnerligen väl representerade och att FN med Staffan de Mistura inte kan undgå att känna till vilka dessa personer är till sin blodiga och kriminella bakgrund.

 4. WADA reveals worst doping cheaters in 2016, Russia not even in top 5

  The list of the worst offenders was topped by Italy, whose athletes committed 147 violations over the course of 2016. Italy is followed by France and the US, which have 86 and 76 doping offences respectively. Australia, with 75 doping cases, and Belgium, with 73, are in fourth and fifth places in the report. Russia, which has repeatedly been accused of doping by Western countries, tied for sixth place with India, with 69 officially confirmed violations.
  https://www.rt.com/sport/425395-worst-doping-cheaters-wada/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS