Uppdrag granskning gör inte seriös granskning av påstått doping-fusk. Bakläxa av Idrottens domstol i morse.


Jag publicerade igår morse en artikel som främst fokuserade på ingående seriös kritik av McLaren-rapporten om påstådd dopning vid OS Sotji. Uppdrag Granskning – sant eller ”fake news” om rysk doping?. Den främsta källan för uppgifter om detta kommer från förra chefen Grigorij Rodtjenkov för antidopningsverksamhet i Ryssland och i Sotji. Denne påstår att det sedan många år pågår en statlig dopningsverksamhet i Ryssland, som styrs av president Putin. Han hade inga belägg för detta, men uppgiften presenterades av i detta program okritiska ”Uppdrag Granskning” som en sanning. Upprepade påståenden om samma fråga utan tillförlitligt underlag gör inte frågan sannare, även om många då tror att det ökar sanningshalten.

Kl 9 rapporteras i radionyheterna P1 att 28 fall av 39 anklagade ryssar frikänns av internationella skiljedomstolen CAS. Rejäl smäll mot IOK (Internationella Olympiska kommittén) och mot Rodtjenkos uppgifter enligt radiojournalister. Arne Ljungkvist, som helt har instämt i Rodtjenkos och McLarens uppgifter, och varit tongivande i WADA, har vi intervju nu inget att säga.

DN

I programmet, som jag nyss sett, skedde intervjuer med olika centrala personer.Uppdrag Granskning”>Uppdrag Granskning Men deras uppgifter kan inte ersätta en seriös granskning. Kritiska frågor från intervjun längdchefen Jelena Välbe nonchalerades av okritiska reportrar”Uppdrag Granskning”.
Man lyckades till och med påstås att det förekom positiv särbehandling av det i övriga avseenden demoniserade Ryssland. (Se böckerna ”Björnen kommer” av seriöse journalisten Mattias Göransson, och av framstående journalisten Guy Mettan) Björnen kommer och ”Varför vi älskar att hata Ryssland” samt många andra artiklar på denna blogg. Sök på ”Ryssland” i ”Kategorier” i en spalt till höger på bloggsidan.
RodtjenkoGrigorij Rodtjenkov. Bild i Daily Mail
För att undvika missuppfattning menar jag att det är klart att idrottare från Ryssland, USA, Norge, Sverige och många andra länder har dopat sig. Men det var inte detta programmet handlar om.
Jag rekommenderar åter att den intresserade läser förra artikeln, där referens även finns till tidigare artiklar. Uppdrag Granskning – sant eller ”fake news” om rysk doping?

Kan i förbifarten nämna att jag studerade dopingfrågan för några år sedan och skrev en rapport till en svensk myndighet.

Sammanfattning av viss tidigare kritik.
Forbes publicerade en kortfattad men förödande redaktionell titel ”Ryska klagomål om McLaren-rapporten om påstådd statlig sponsrad dopning har meriter”. Författaren, Ron Katz, en välkänd idrotts- och etnisk advokat, identifierade tre sätt på vilka McLaren Report # 1 kränkte en korrekt process:
”Detta (korrekt process) är ingen tom fras. Det borde krävas innan en stor idrottsnations idrottare blir utestängda från OS och Paralympics. ”
* British Sports Integrity Initiative publicerade en detaljerad kritik av McLaren Report # 1 med följande slutsats: ”WADA har en viktig uppgift som förtjänar stöd, men inte om det blir en politiskt partiskt korståg. Som framgår av ovanstående har McLaren-rapporten stora brister. Inriktningen på Ryssland och deras idrottare är ett förräderi mot den olympiska andan. ”
* Italienska Dirito Penale Contemporaneo publicerade en kritisk analys av rapporten från Richard McLaren. Den 13-sidiga analysen drar slutsatsen att McLaren Report # 1 har ”inkonsekvenser och överdrifter” och är ”partisk och obestämd”.
* Den undersökande journalisten Rick Sterlings inträngande analys Rick Sterling, som är huvudpunkt i gårdagens artikel hos mig.
Sterling sammanfattar:
McLarenMcLaren
”Det är uppenbart att det fanns dopingbrott av vissa ryska idrottare med insatser av Moskvas laboratoriedirektör Rodchenkov och några andra. Trots McLarens anklagelser om ”state sponsored doping” och en ”institutionell konspiration”, har han presenterat föga eller inga bevis på detta.
Om det finns tydliga bevis varför är det inte identifierat? Vad säger det om integritet och rättvisa hos någon i auktoritär ställning som gör sensationella anklagelser som fångar rubrikerna medan man vet att bevisen är svaga och många av de anklagade kan vara oskyldiga? Vilken typ av etik och ”fair play” visar detta?
Det verkar tydligt att det måste finnas en oberoende och INTE nationellt baserad testmyndighet som kan genomföra gemensamma standarder och förhindra dopning, skatteflykt och falska anklagelser.”

Avslutningsvis uppmanar jag ledarna för WADA och IOC att finna ett sätt att minska politiseringen av dopning i sport och motstå kraven hos dem som säger att de vill ”skydda rena idrottare” genom att ta bort rättigheterna för andra rena idrottare baserat nationell diskriminering.

Som komplement till tidigare artiklar återpublicerar jag nu en artikel som 13/1 publicerades av Stefan Lindgren på utmärkta Nyhetsbanken och uppmanar ”Uppdrag Granskning” och andra till kritisk läsning av detta. Denna information, som rimligen kan beläggas via mail, bör tillmätas minst lika stor betydelse som intervjuuppgifter av Rodtjenko och andra.
McLaren arbetade på ”politisk order”. Det är en översättning av denna artikel Hackargruppen Fancy Bears försöker visa en spricka mellan IOK och anglo-saxiska WADA och USA:s OK

En emailläcka från Internationella Olympiska kommittén tyder på att den kanadensiska advokaten Richard McLaren arbeta enligt en ”tydlig politisk order” att lägga fram en rapport som resulterade i Rysslands uteslutning från de olympiska spelen.

Det var Richard McLarens rapport, skriven på uppdrag av dopingkontrollorganet WADA som ledde till Rysslands uteslutning först i Rio och nu i Sydkorea. Genom att driva anklagelser om statssponsrad dopning lyckades McLaren och WADA förmå IOK att fatta ett beslut som inte förutses i organisationens stadgar, nämligen att kollektivbestraffa ett helt land.

Ett email skickat från IOK:s direktör för juridiska frågor, Howard Stupp, den 7 mars förra året, till de ledande IOK-medlemmarna Christophe De Kepper, Mark Adams och Richard Budgett sägs att McLarens verkliga mål är att öka anglo-saxarnas makt i organisationen och inte att bekämpa dopning. Ytterst kan det handla om att USA och Storbritannien vill kapa åt sig en större del av de sponsorpengar och mutor som idag hamnar i Lausanne.
OS Ryssland och OS-flaggan

Stupp skriver att ”det verkar som att RMs (Richard McLaren) första rapport var avsedd att leda till fullständig uteslutning av det ryska laget från Riospelen och den andra rapporten … till att slå ut det ryska laget från Pyeongchangspelen … Men inte att behandla idrottarna på individuell basis.

”Kanske skulle RM och WADA ha tänkt igenom det i detalj innan rapporterna offentliggjordes … [och] haft artighet att diskutera denna principiella fråga med IOK närmare, innan WADA gick så långt som att använda den (första) rapporten till att försöka få det ryska laget uteslutet från Riospelen, [i stället för] den väg som IOC tänkt sig, nämligen att ta itu med de enskilda idrottarna från fall till fall. Detta sätter IOK och IF, och den olympiska rörelsen i stort, i ett mycket svårt läge.”

Bakom läckan från IOK ligger hackargruppen Fancy Bear, som tidigare offentliggjort mejl som visar hur IOK gett några idrottare tillstånd att använda förbjudna ämnen, bl.a.löparen Mo Farah och cyklisten Bradley Wiggins från Storbritannien.

I en annan korrespondens som offentliggjorts av Fancy Bear framkommer en spricka mellan å ena sidan USOC (USA:s olympiska kommitté) och IOK. IOK:s generaldirektor Christophe de Kepper skriver till amerikanerna som har utnämnt amerikanska idrottare till IOK:s viktigaste beståndsdel:

”USOC begär att WADA ska få sanktionsbefogenheter vilket vi är starkt emot… Samma organisation kan inte vara lagstiftare, polis och domare samtidigt… Vad som nyss hänt har visat vart detta kan leda, allrahelst som den [WADA] är ett politiskt organ med endast begränsad kulturell och geografisk mångfald i sina styrelser.”

IOKIOK

intressant.se, , ,, , ,, ,
, , , , , , , ,

Kolla bilden nedan!, som når mig 21/12 2017. Se hur många gånger Ryssland och Kina testats, och se resultatet!
Doping WADA bild 171221
Dopingstatistik


16 svar till “Uppdrag granskning gör inte seriös granskning av påstått doping-fusk. Bakläxa av Idrottens domstol i morse.”

 1. Man återanvänder precis all gammal propaganda, som man växte upp med. På så sätt kan man reffa den gamla propagandan och göra bägge mer ”sanna”. Problemet är väl att man snarast avslöjar vad propagandan man växte upp med var för något.

 2. Jag sände nyss ett nytt e-mail till ”Uppdrag granskning”

  Kl 9 kom en rejäl på bakläxa från CAS. Drabbar också ert igår oseriösa program där ni INTE granskar den allvarliga kritiken mot WADA och McLaren och Rodtjenko. Russofobi av bästa märke som Mattias Göransson demaskseras i den seriösa boken ”Björnen kommer”.

  Senaste bloggartikeln om detta med nya uppgifter om McLaren.

  Uppdrag granskning gör inte seriös granskning av påstått doping-fusk . Bakläxa av Idrottens domstol i morse.” http://jinge.se/allmant/uppdrag-granskning-avstar-fran-serios-granskning-av-pastatt-doping-fusk.htm

  UPPDRAG GRANSKNING GÖR INGEN SERIÖS GRANSKNING AV DEN ALLVARLIGA KRITIKEN MOT WADA OCH RODTJENKO. KL 9 I MORSE FRIKÄNDES DE FLESTA DOPINGANKLAGADE RYSSARNA AV IDROTTENS HÖGSTA DOMSTIL. BAKLÄXA FÖR UPPDRAG GRANSKNING, WADA OCH RODTJENKO.

  Bakgrund:
  IOK har stängt av Ryssland från OS 2018, och från Parolympics. Men rena ryska idrottare, både individuellt och lag, kan medverka under olympisk flagg.

  Bakgrund är IOK:s beslut sedan antidopningsorganisationen Wadas McLaren-rapport uppgivit att man funnit en enorm mörkläggning av ryska positiva dopningsprov i samband med OS i Sotij 2014.

  Denna rapport baseras främst på uppgifter från Grigorij Rodtjenkov, som ”Uppdrag Granskning” bygger på.

  Men McLarens rapport innehåller mycket stora brister. Diskuteras närmare i artikeln.

  Hälsningar

  Anders Romelsjö, professor emeritus, bloggare, författare av rapport om doping i Sverige.

  PS. Ni har tidigare gjort bättre program om doping. Varför inte KOMPLETTERA med ANNAT program om annan doping också. Utdrag från tidigare artikel nedan:

 3. Glädjande beslut från CAS för de ryska idrottarna. I dagsläget är det svårt att
  veta vad som fällde avgörande mellan friande och fällande dom eftersom
  CAS bara gått ut med ett kort meddelande.

  Vi får avvakta den fulla domen innan vi vet hur parterna argumenterat
  och CAS resonerat.

  Håller med om att gårdagens ”Uppdrag granskning” var svagt.

  • Säg den glädje som varar, Mats. IOK säger idag att ryssarna endast får delta om de är inbjudna (enligt Svenska Yle).

  • Gårdagens Uppdrag svartmålning var undermålig milt sagd. Roligt att skiljedomen CAS omkullkastade McLarens ”rapport”. Läste också om en USA idrottare som blev frikänd från dopning – trots att hans prov var positiv med hänvisning till att han fick otillbörliga substanser då – hör och häpna – han kysste sin tjej.Är man en USA-idrottare så är det fritt farm med dopning. Vi minns också Norges astma devis.

   https://www.rt.com/sport/417567-cas-russia-athletes-appeals-upheld/

 4. Problem med med skiljedomar är att de inte är offentliga,och därmed har man inte har någon kännedom om vilken bevisning parterna presterat.

   • Jag har redan fått en första kort rapport från mina ryska kontakter, som
    på plats såg Rodtjenko vittna inför CAS (kanske genom Skype). Man kan nog lugnt säga att
    Rodjenko bidrog till de frikännande domarna genom sitt minst sagt föga övertygande
    framträdande.

  • George Carlde har fel angående domar i CAS. Dessa publiceras alltid i sin helhet i form av PDF-filer som är open access. Däremot kan det ta tid innan en dom är färdigskriven och justerad.

  • Jag har också noterat Mats Wennerholms utmärka inlägg i bloggartiklar. Rätt att utestänga Ryssland från OS pga. bristfällig McLaren-rapport?

   Aftonbladets sportkrönikör Mats Wennerholm hade kritiska synpunkter på särbehandling av Ryssland inför sommar-OS 2016

   . Aftonbladet: Rysshat eller dopningsbekämpning
   Ab wennerholmdesktop-1400x168

   ”Dopningbekämpning eller rysshat?”
   Jag har aldrig åkt till ett OS där det rått sådan dubbelmoral.
   Nu får den ryska truppen starta och det är väl det enda vettiga beslut som IOK tagit inför OS i Rio. Det går inte att utdela kollektiva bestraffningar. Men hos de flesta andra dras alla ryssar över samma kam och ska stängas av utan någon som helst hänsyn till om de är skyldiga eller ej.

   Svenska dopingkommissionens ordförande Kristina Olinder har varit lika stenhård i debatten. Men jag har aldrig hört henne uttala sig om de svenska dopingfall vi haft de senaste åren, där det rått tvivelaktiga omständigheter med dubbla bosättningar i ifrågasatta ”dopningnationer”. Nej, det är mycket som är sjukt i den här soppan. För mig känns det som det gamla rysshatet kommit upp till ytan igen och där alla ryssar är lovligt villebråd. Det är inte det Ryssland jag lärt känna genom alla år och resor dit.

   Inte ens visselblåsaren Julija Stepanovna får vara med i OS. Hon stängs av för att hon redan varit avstängd två år för dopning. Ett beslut av IOK som strider helt mot en tidigare CAS-dom som förbjöd dem att straffa en idrottare två gånger för samma förseelse.
   Men inte ens hennes avslöjande av den utbredda ryska dopningen hjälpte. (Som om det var en nyhet, skulle jag vilja tillägga. Har jag sett mer än WADA? Har världen varit blind?)
   Samtidigt får amerikanen Justin Gatlin slåss om gulden på 100 och 200 meter trots att han är den friidrottare som varit avstängd längst i världshistorien, utan att åka på en livstidsdom. Och den brittiska cyklisten Lizzi Armistead hade missat tre dopningkontroller inför OS, som normalt ska ge två års avstängning, men hon friades av idrottsdomstolen CAS.
   Jag känner bara en sak: Lagen är inte lika för alla. Det råder en fruktansvärd dubbelmoral.
   Är du ryss ropar hela världen på avstängning, men kommer du från en nation som är hyfsat känd för dopingbekämpning så är allt ok. Hur mycket du än fuskar eller misstänks för att ha fuskat.

   Lägg till den norska soppan där alla i det överlägsna längdlandslaget i skidor har astma – eller nästan alla – så blir det nästan parodi på rättvisa.
   Jag kan känna att WADA:s stenhårda dom beror mycket på att de själva blev grundlurade och inte hade den koll man kan kräva av den sådan världsomspännande myndighet.
   Nej, min bov i hela det här dramat heter WADA och jag kan inte komma ifrån känslan av att den sena rapporten av Rysslands dopingfusk som kom bara drygt två veckor innan OS-invigningen hade en tydlig avsikt.
   En sen men vältajmad hämnd för att de själva missade kontrollen av sina ackrediterade laboratorier.
   Det känns mer som politik än dopningbekämpning.

   • • •
   Nu skriver jag inte det här för att försvara Ryssland på något sätt. Det är ett land bland alla andra i östblocket som satte dopning i system under kalla krigets dagar och som fortsatt i vissa kretsar fram till idag. Men det var i stort sett lika utbrett i USA på den tiden.
   Men jag vägrar att se alla ryssar som dopingfuskare. Jag känner så många och har mött så många genom åren som varit lika stora motståndare till dopning som många hemma i Sverige.
   Jelena Isinbajeva. Dopad? Dömd? Nej, hon bodde granne med IAAF i Monaco i tio år och åkte aldrig fast i någon dopingkontroll.
   Det ryska hockeylandslaget? Jo, där såg många ut som ”transformers” under det dopningsglada 70- och 80-talet.
   Nej, det går inte att dela ut kollektiva bestraffningar. Träffytan är så dålig att oskyldiga drabbas. Och det får aldrig hända. (Slut Mats Wennerholm).

 5. Idrottens internationella skiljedomstols beslut visar också att ärendet handlat mindre om att straffa dopade ryssar. Det är uppenbart att det vedervärdiga spektaklet handlat om att beljuga och förtala Vladimir Putin. Jag tror att fler och fler människor inser detta. Inte folk inom media och politik förstås, men bland vanligt folk i världens alla ändar. Jag tycker att Rodtjenkov som vittnar om att han på Putins uppdrag dopat det ryska os-laget och också vittnat om att han, på uppdrag av Putin, arbetet med utbytet av dopingprover ska överlämnas till den ryska olympiska kommittén för att närmare förklara sig. I tidigare rättegångar, i andra sammanhang, har ju kronvittnen åberopat artistisk frihet när deras vittnesmål visat sig vara lögner och sluppit undan med det. Man kan be en stilla bön att vi slipper en sådan rättsordning i den olympiska rörelsen.

 6. De frikännande domarna i CAS uppmärksammades givetvis i morgonens ryska nyhetssändningar,
  men överskuggades av 75-årsdagen en av 1900-talets viktigaste händelser: Röda arméns
  seger vid Stalingrad den 2 februari, 1943.