Dopingfritt i Gällivare och i ryska skidlandslaget


Jag publicerade igår en artikel som skarpt kritiserade Internationella Olympiska kommitténs beslut att utestänga Ryssland från OS mot bakgrund av stora brister i McLaren-rapporten som låg till grund för beslutet. Rätt att utestänga Ryssland från OS med stora brister i McLaren-rapporten

DN:s Anna-Lena Laurén skriver samma dag ”Reaktionerna i Ryssland är ursinniga och upprörda efter IOK:s beslut att porta ryska landslaget från OS. Sämsta tänkbara lösningen för oss. IOK gjorde allt för att framstå som mänsklig och samtidigt förödmjuka Ryssland till det yttersta, twittrar Dmitrij Smirnov om IOK:s beslut att porta Ryssland från OS i Pyeongchang men samtidigt tillåta bevisligen rena ryska idrottare tävla under neutral flagga. Smirnov är journalist på Komsomolskaja Pravda, en av Rysslands största kvällstidningar.”

Jag övergår nedan till en artikel som publicerades i Expressen för ett år sedan och som beskriver och diskuterar längdskidåkarnas uppmärksammade situation.
OS Ryssland och OS-flaggan
Förnekar doping: ”Är 1 000 procent säker”
Stjärntränaren Markus Cramer från Tyskland, mannen bakom längdåkaren Dario Colognas framgångar och sedan länge tränare för det ryska landslaget talar ut för RT i Gällivare om påstådd rysk doping.
Why no-one should believe in ’Russian doping’ in skiing, according to star coach Markus Cramer

Markus Cramer: ”Det pågår ingen doping – endast åkarnas ihärdiga träning. De är verkligen motiverade och jobbar riktikgt, riktigt hårt. Skidåkarna åläggs så många dopingtest – före, under och efter säsongen, vi hade faktiskt provtagning i morse. Vi har inget dopingproblem.
Jag har varit deras tränare sedan 2010 efter att Alex Legkov ställde frågan till mig efter OS i Vancouver 2010. Varje modern tränare testar sina idrottare ständigt. Det finns absolut ingen chans att de dopat sig någonsin utan att jag skulle ha upptäckt det och blivit misstänksam över deras provresultat.
IOC -kommissionens beslut grundar sig på vad visselblåsaren Grigory Rodchenko vittnat om, då han påstod att han blandat cocktails av otillåtna anaboler för idrottare och gett dem även till mina skidåkare. Ingen längdåkningsexpert kan se några som helst fördelar med sådana cocktails. Och att inta dem strax före OS – det vore ren galenskap ur varje synpunkt.
Vi befinner oss på resande fot 250 dagar om året, tränande och tävlande. I huvudsak utanför Ryssland. Under dessa år har de testats dussintals gånger – alltid med negativt resultat. I själva verket testades Legkov grundligt direkt vid sin ankomst till Sotji.
Ryska skidlandslaget
IOC fråntog Legkov och Vylegsjanin deras medaljer – och sålunda borde titeln gå till den åkare som kom trea på 50 kilometer i Sotji, Ilja Tjernoussov. Men det är tokigt – Ilja och Alex (Legkov) har tränat tillsammans, sida vid sida i fyra år ! Kan ni föreställa er en situation där den ene dopade sig och den andre inte ?

Alla talar om urinproverna i Sotji. Men även blodprover togs – vad hände med dessa ? Analyserades de och i så fall med vilka resultat ?”

Och vad svarar en tysk tränare på skeptikers frågor som säger: Naturligtvis försvarar Markus Cramer ryssarna, de betalar honom fet kontraktslön.

”Jag inbjuder alla som hyser misstankar att besöka vårt träningsläger och iaktta vad vi sysslar med. Det finns ingen doping att finna och fanns aldrig heller. Om någon ertappas med ett positivt test skall det givetvis fördömas, absolut, men fram till dess, när samtliga testresultat varit negativa – är det mycket oschysst att sprida misstankar om rena idrottare.”

”Till en början trodde jag inte att det handlade om ett politiskt spel.
Men nu, i dagsläget tror jag att de försöker finna ett skäl att hindra Ryssland från att delta i OS. Det spelar ingen roll vad de kommer på eller inte kommer på, idrottarna är spelbrickor som åtnjuter minst skydd. Men att utesluta en idrottare räcker inte som skäl för att utesluta hela landet – därför försöker de stoppa så många som möjligt, och de har valt skidåkarna.”

Och vilka är de ? ”Jag vill inte vara som de och rikta beskyllningar mot någon utan konkreta bevis. Men då man läser om korruptionen inom IOC, hur funktionärer påstås ha tagit emot mutor för att bevilja OS till den eller den staden… Hur kan sådana personer, från ett sådant system, sättas att döma över idrottarna?”

TILLÄGG

”Uppdrag granskning” presenterade i slutet av februari 2013 starka belägg för bloddopning även inom längdskidåkning, och menar att framstående nordiska skidåkare med stor sannolikhet ägnat sig åt detta. Strax innan avslöjade Lance Armstrong, ”världens främste cyklist genom tiderna” att han sysslat med bloddopning, liksom andra framstående cyklister. Den rätta benämningen är nu ”världens främste bland bloddopade cyklister genom tiderna”. Och segrarna i 90-talets VM-tävlingar på skidor var väl ”världens främste bland bloddopade och icke bloddopade skidåkare”.

Bakgrundsresonemang.
En generell bakomliggande faktor är de stora penningbeloppen som finns att få för framgångsrika idrottsmän. Det är dels prispengar från tävlingarna och dels – och kanske framför allt – ersättning för medverkan som reklampelare för produkter de använder och för produkter de kanske inta alls använder. För att förbättra rättvisan inom sport, och sportens anseende, bör man ta blod- och urinprov på de tre främsta på OS,VM och andra stortävlingar och stänga av alla positiva på minst 3 år.
Vi har inom kapitalismen flera exempel på fusk som Telia och hästköttsskandalerna, tidigare asfaltskartellen och den stora mutan i samband med Bofors Indienaffär för drygt 25 år sedan. Och TeliaSoneras mutning av presidentfamiljen i Azerbadjan.
Medveten produktion av sämre varor än nödvändigt är vanligt, vilket Ralph Nader rapporterade om detta i USA för decennier sedan. Genom att produkterna är kortlivade kan produktionen, försäljningen och BNP öka. Är inte detta ett slags lurendrejeri? Det finns en likhet mellan fusk inom idrott med fusk inom näringslivet. Jag har i tidigare blogginlägg mer i detalj diskuterat fusket inom läkemedelsindustrin Korruption inom idrott och samhälle tyvärr inget nytt
* Enligt uppgifter från EU beräknas korruptionen inom EU uppgå till minst 1000 miljarder euro per år. Vi kunde tidigare rapportera uppgifter från the Guardian att mutor till kongressmän på omkring 200 miljoner dollar gick åt för att få igenom stöd för odemokratiska handelsavtalet TTIP i USA:s kongress.

* OBS – detta innebär förstås inte korruption och mutor inte fanns i socialistiska samhällen!
Några tidiga artiklar om mutor och korruption.
Rysshat eller dopningsbekämpning?
Omfattande dopning också inom fri idrott
Korruption inom idrott och samhälle är inget nytt
Ny dopningsskandal -likheter med korruption, vilseledande reklam och mutor inom ekonomin?
Bloddopare tävlar på samma planhalva som fuskare inom Telia, köttbranschen och läkemedelsindustrin
Ericssons mutor (?) är en droppe bland många i korruptionshavet

intressant.se, , ,, , ,, ,
, , , , , , , ,


5 svar till “Dopingfritt i Gällivare och i ryska skidlandslaget”

 1. Om det är någon som är ”drogpåverkad” är det denne Natos springpojke. Det är förklaringen till hur hörsägner och viskningar blir till fakta.

  • Jag försvarar inte Putins Ryssland ivått och torrt. Landet är inte fascoid. Flera författare finner att Ryssland är utsatt för en omfattande demonisering och lögnkampanjer från USA. Detta framgår bl.a. av den nyligen utkomna kreitikserrosade boken. Björnen kommer av Mattias Göransson som fått stora Journalistpriset.

   I Syrien bedriver Ryssland en viktig och avgörande legal kamp mot bl.a. IS, inbjudna av landets regering. USA finns där illegalt och det är synnerligen väl belagt att USA sedan länge, av bl.a BBC och NY Times och Süddeustch Zeitung stödjer terroristorganisationerna av IS och al-Nusra. USA och kurdiska SDF hjälper IS att fly från Raqqa (BBC), med länkar till ett stort antal artiklar i frågan.

   Facsoid? Det är väl belagt att USA och EU stödde en fascistinfluerade statskupp mot folkvald regering i Kiev 22/2 2014, dagen efter en viktig överenskommelse. Och att dagens regering i Ukraina rehabiliterar nazistledare och resear statyer över sådan. Om fascismen i Ukraina och på andra håll Där finns ett antal andra artiklar, bl.a. de som i detalj belägger statskuppen.

  • Erik, ännu en av dessa av dessa MSM-miljöskadade som helt oinitierat kommenterar saker som helt övergår deras intellektuella kapacitet. Om Putin kan man säga mycket men att kalla honom fascist är bara dumt och visar på stor okunskap. Egentligen ska man väl inte kommentera detta inlägg men signaturen Erik borde väl i anständighetens namn läsa annat än lögnerna som finns i MSM så borde bilden klarna.