Uppdrag Granskning: Många dopade. Men endast Ryssland straffas


Jag har här i artiklar skrivit att det finns stora svagheter i de rapporter som låg till grund för livstavstängningen av ryska skidåkare, vilket ”Uppdrag Granskning” baserade ett program på. Uppdrag Granskning – sant eller ”fake news” om rysk doping? Dagen efter min senaste artikel upphävde CAS, idrottens skiljedomstol livstidsavstängningen för de 39 åkarna, och 28 fick tillstånd av CAS att delta i OS. Uppdrag granskning gör inte seriös granskning av påstått doping-fusk. Bakläxa av Idrottens domstol i morse
OS Ryssland och OS-flaggan
Men detta accepterar inte Internationella Olympiska Kommittén. Mycket talar för att det i betydande grad handlar om stormaktspolitik, och att detta mycket väl kan ses som en del av demoniseringen av Ryssland.

Stöd för denna bedömning får man i en intervju i dagens nummer av Läkartidningen med ordföranden i Riksidrottsförbundets dopingkommisstion Åke Andrén Sandberg, professor emeritus i kirurgi och medlem av dopingskommissionen sedan 14 år.
Läkartidningen: ”Jobbar man med idrottsmedicin får man upp ögonen för dopning”
Intervjuaren frågar ”Du vill verka för att dopningsreglerna baseras strikt på medicinsk vetenskap. Är det inte så i dag?”
Professor Åke Andrén Sandberg svarar ” Det är fortfarande mycket politik och tyckande bakom vissa beslut i Internationella olympiska kommittén (IOC) och World Anti-Doping Agency (WADA). Det skulle man gärna ändra på och få dem att ta fasta på vad som är sant och vetenskapligt belagt i varje enskild fråga. Ett exempel är läkemedlet meldonium, som används mycket i Östeuropa. WADA dopingklassade och förbjöd preparatet för några år sedan efter en internationell idrottstävling i Baku, Azerbajdzjan, bara för att cirka var femte tävlande från Östeuropa använde meldonium, och man tog detta som ett bevis på att det måste vara ett dopningspreparat. Och det finns inte en enda vetenskaplig rapport som säger att det medlet påverkar prestationsförmågan. Sådana beslut är helt felaktiga, jag vill verka för att de inte före­kommer framöver.”

EXTRA kl 07.30. Jag kunde inte se programmet igår kväll men läser att represetanter för idrott skarpt kritiserar programmet.
Expressen skriver ”Bara timmar före kvällens Uppdrag Granskning går skidlandslaget, Sveriges olympiska kommitté och Internationella skidförbundet (Fis) till gemensam motattack. I ett öppet brev underkänner man totalt programmet.
– Det handlar om oseriös journalistik. Man har medvetet undanhållit fakta, säger landslagets läkare Per Andersson.
– Det är rent bedrägeri, säger Fis dopingexpert Rasmus Damsgaard.
Bland annat skriver man:

✓ I programmet Uppdrag Granskning påstår SVT att två svenska längdskidåkare har haft avvikande blodvärden under perioden 2001–2010. I programmet påstås att en manlig åkare under denna period varit dopad med 99,99 procents sannolikhet. Svenska Skidförbundet vill å det starkaste dementera detta och kan genom Internationella Skidförbundet (FIS) bekräfta följande:
✓ Under perioden 2001–2010 har ingen svensk åkare varit föremål för misstanke om brott mot FIS eller WADAs anti-dopningsregler.
✓ Samtliga blodprov på elitaktiva längdskidåkare har under perioden 2001–2010 registrerats och analyserats av FIS och/eller WADA.
✓ Avvikelser i blodprofilen hos en åkare granskas omgående av antidopningsexperter och följs vid behov upp av ytterligare dopningstester.
✓FIS bekräftar att granskning och uppföljning av avvikelser har gjorts sedan 2001.

Och vidare:
”Avvikelser i en åkares blodprofil granskas i samarbete mellan WADA och FIS, samt rapporteras till Svensk Antidoping vid misstanke om dopning.
Under ovanrubricerade period har ingen svensk åkare brutit mot FIS anti-dopningsregler.
Detta har bekräftats av Fis.” Expressen
Kommentar: Jag och andra har framfört skarp kritik av WADA:s utredning av ryska skidåkare, mot McLarens rapport och f.d. ryske antidopingschefen Rodtjenkos uppgifter. Jag kan inte direkt ta ställning i denna fråga, men onekligen måste Uppdrag Granskning besvara kritiken seriöst, om kan det. Man besvarade inte kritiken av förra programmet… Uppdrag Granskning – sant eller ”fake news” om rysk doping?

Jag fortsätter med ett utdrag från nr 6 av Stefan Lindgrens Ryska Posten från 5/2
och går vidare med information om kommande program i ”Uppdrag Granskning” enligt vilket en stor andel av medaljörerna i flera OS, varav svenskar, använt astmamedicin som dopningsmedel inför en avslutande kommentar.
Ryska skidlandslagetRyska skidlandslaget
Ur Ryska Posten
15 friade får inte delta Idrottens internationella skiljedomstol (CAS) friade i veckan 28 av 39 livstidsavstängda ryska idrottare. Det fanns helt enkelt inte tillräckliga bevis för att avstänga dem.
15 av de som nu friats ansökte då om att få delta i OS i Pyongcheang. Men IOK har avslagit deras begäran med
motivering att de ännu inte hunnit granska utslaget från CAS.

IOK:s styrelse har dock redan gjort en hänvändelse till Schweiz högsta domstol för att få skiljedomstolens
beslut upphävt, vilket helt klart strider mot den olympiska stadgan.

Enligt artikel 61 i den olympiska stadgan ska alla tvister som inte kan lösas i kommittén hänskjutas till Idrottens
skiljedomstol vars utslag ska vara slutgiltiga. Den ryska segern i skiljedomstolen är större än som i förstone meddelats. Även de 11 som inte fick sin avstängning omprövad har delvis tillmötesgåtts av skiljedomstolen.
Mera får man veta när domen finns tillgänglig.

De ryska idrottarna avstängdes på inrådan av den s k Denis Oswald-kommissionen som gjort omtestning av
dopingprover från olympiaden 2014 i Sotji. Rysslands position har hela tiden varit att medge att doping har förekommit bland ryska såväl som bland andra länders idrottare. IOK:s beslut skapar tyvärr bilden av doping som ett exklusivt ryskt problem.

Uppdrag granskning – kommande program.
Uppdrag Granskning informerar om programmet 7/2 ”Det handlar om tiotusen blodprover från nästan 2.000 skidåkare. Genom ett internationellt samarbete har Uppdrag granskning fått tillgång till blodvärden för den absoluta världseliten på skidor. I den stora databasen sticker en svensk skidåkare ut. Tre experter pekar ut honom som sannolikt dopad.”
”Några veckor efter OS i Sotji 2014 kunde Uppdrag granskning berätta om en databas med 5.000 blodvärden som visade på att många skidåkare manipulerat med blodet inför stora mästerskap som OS och VM.
Tillsammans med den tyske journalisten Hajo Seppelt, som gjort flera stora dopningsavslöjanden genom åren, brittiska tidningen The Sunday Times och det schweiziska magasinet Republik har Uppdrag granskning nu utökat databasen.
Den innehåller fler än 10 000 tester från nästan 2000 elitskidåkare från åren 2001–2010, många av skidåkarna i databasen är fortfarande aktiva och har på senare år vunnit medaljer i både OS och VM. I databasen ingår uppemot hundra svenska åkare.”
Uppdrag Granskning: Experter pekar ut svensk skidåkare på lista över misstänkt dopning

”Nästan hälften av alla svenska OS-medaljer sedan 1992 har vunnits av skidåkare som tagit astmamediciner. Samtidigt visar en studie att medicinerna, så kallade beta-2-stimulerare, kan bygga muskler hos människor…”Sedan 1992 har nästan 70 procent av alla norska OS-medaljer vunnits av åkare som tagit astmamedicin. För Sverige har nästan hälften av medaljerna vunnits av åkare med astma, visar Uppdrag gransknings genomgång. Och det handlar bara om dem som öppet pratat om sina besvär. Läkaren för det svenska skidlandslaget, Per Andersson, vill inte gå in på exakt hur många svenska åkare som använder astmamediciner, men säger att det är en betydligt högre andel än i befolkningen i övrigt.”… ”Wadas gränser för astmamediciner är högt satta, nästan inga sjuka astmatiker behöver ta så höga doser. Syftet med gränserna är att ha en tydlig marginal vid en process där en idrottare tagit för mycket medicin.
Doping 180206 skidåkare
Men konsekvensen av Wadas gränsvärden är att en idrottare kan ta en laglig dos astmamedicin och samtidigt få en effekt på musklerna.

”Men norske ex-basen Åge Skinstad ger inte mycket för anklagelserna.
Om det är SVT som är källan så har jag svårt att ta det seriöst, säger Skinstad till Bergens Tidende.”…”SVT blev utskällda i Norge för dopingdokumentären ”Blodracet”, i vilken flera norska skidåkare påstods ha uppvisat misstänkt höga blodvärden. Detta har Skinstad dementerat vid ett flertal tillfällen – och han är fortfarande skeptisk.”
Expressen

Doping vanligt i andra idrotter.
* Expressen skriver 2/8 2015 att BBC rapporterar att The Sunday Times och tyska radio- och tv-bolaget ARD/WDR har fått läckta uppgifter från en databas med 12 000 blodprov från 5000 friidrottare från Internationella friidrottsförbundet (IAAF).
Två av världens främsta dopingexperter har analyserat materialet – som visar att en tredjedel (146 stycken) av medaljerna på OS och VM mellan 2001 och 2012 vunnits av friidrottare som lämnat prover med tveksamma resultat. Bland dessa finns 55 guldmedaljörer.
Ingen av de berörda idrottarna har blivit av med sina medaljer. Enligt dopingexperterna har dessutom över 800 idrottare lämnat blodprov som beskrivs som ”tydliga tecken på doping eller åtminstone onormala värden”. Detta motsvarar en av sju av de friidrottare som har namngetts i filerna.

Vi minns hur USA:s älskade, och vackra sprinterdrottning Marion Jones åkte dit för bloddopning för flera år sedan, liksom hennes första man som var en framstående kulstötare. Efter OS i Söul 1988 fann man att ”världens snabbaste man” Ben Johnson hade dopat sig. Och hur många av världsrekorden i kraftsport inom fri idrott och i andra grenar, samt bland hoppare, har satts av dopade frågar man sig – dagens toppatleter ligger en bit under de resultat som presterades av sämre tränade och mindre korrekt nutrierade idrottsmän för 20-30 år sedan. Allt detta är trist. Det är naturligtvis bra och nödvändigt att man bättre kan avslöja dopning och bekämpa problemet.
Marion Jones untitled

* Hösten 2013 avslöjade Lance Armstrong ”världens främste cyklist genom tiderna” att han sysslat med bloddopning, liksom andra framstående cyklister. Den rätta benämningen är nu ”världens främste bland bloddopade cyklister genom tiderna”. Och segrarna i 90-talets VM-tävlingar på skidor var väl ”världens främste bland bloddopade och icke bloddopade skidåkare”.

Kommentar
Utrifrån hittills tillgängliga uppgifter verkar det mycket sannolikt att ”Likhet inför lagen” inte gäller inom toppidrotten i alla fall. Liksom då det gäller storpolitik straffas Ryssland, och här ryska idrottare av IOK.
En generell bakomliggande faktor för doping är de stora penningbeloppen som finns att få för framgångsrika idrottsmän. Det är dels prispengar från tävlingarna och dels – och kanske framför allt – ersättning för medverkan som reklampelare för produkter de använder och för produkter de kanske inta alls använder. För att förbättra rättvisan inom sport, och sportens anseende, bör man ta blod- och urinprov på de tre främsta på OS,VM och andra stortävlingar och stänga av alla positiva på minst 3 år.

Några andra artiklar om mutor och korruption.
Dopingfritt i Gällivare och i ryska skidlandslaget
Rysshat eller dopningsbekämpning?
Omfattande dopning också inom fri idrott
Korruption inom idrott och samhälle är inget nytt
Ny dopningsskandal -likheter med korruption, vilseledande reklam och mutor inom ekonomin?
Bloddopare tävlar på samma planhalva som fuskare inom Telia, köttbranschen och läkemedelsindustrin
Ericssons mutor (?) är en droppe bland många i korruptionshavet

intressant.se, , ,, , ,, ,
, , , , , , , ,


5 svar till “Uppdrag Granskning: Många dopade. Men endast Ryssland straffas”

 1. Även om Nordkorea-krisen i stor utsträckning bleknat från rubrikerna, är risken för krigshantering fortfarande oacceptabelt hög.
  https://consortiumnews.com/2018/02/07/no-time-for-complacency-over-korea-war-threat/

  På samma sätt som lugnet före stormen har krigsskräcken på den koreanska halvön tillfälligt tystnat medan de två regeringarna har det trevligt över vinter olympiska spelen 2018. Men när spelen slutar, räkna med att Trump-administrationen återupplivar sitt ultimatum till Nordkorea: Stoppa all kärn- och missiltestning och börja avrusta eller möta en förödande förebyggande attack.
  Med tanke på det stora antalet läckor från Trumps White House, skulle vi nästan säkert veta nu om presidenten bara bluffade om sin avsikt att driva ett ”militärt alternativ” – annars kallat krig – för att stoppa Nordkoreas kärnprogram. Istället har vi bara hört talas om bekräftelse från hans ledande rådgivare, inom och utan förvaltningen, om Trumps åtagande att använda dödlig kraft om Pyongyang inte ger efter.
  Miljoner kan dö om Vita huset lanserar ett sådant krig. Med tanke på de enorma insatserna bör amerikanerna protestera på gatorna och kongressmedlemmar skulle kunna hota att stänga regeringen, tills förvaltningen förbinder sig att fredligt lösa Korea-frågan. Istället, som de bedövade djuren väntar på slakt, verkar de flesta av oss passivt acceptera vårt öde.
  Amerikanska militären förbereder förvisso för att utföra en presidentval för krig.
  Förutom att ha gjort en mängd krigsspel med Sydkorea under det senaste året har de flyttat B-2, B-1 och ”B-2-bombare” till Guam, från vilken de kan slå Nordkorea med kärnvapen eller konventionella bomber.

 2. Nordkorea och dess ledare Kim Jong-un kommer inte att starta något krig, efter de olympiska vinterspelen i Sydkorea 2018, men är beredda på att försvara sig om ett krig mot Nordkorea inleds.

  https://journal-neo.org/2018/02/06/is-kim-jong-un-preparing-for-war-on-the-korean-peninsula/

  I slutet av 2017 och början av 2018 fylldes världens nyhetsmedia med innehåll som kunde minskas till uttrycket ”Nordkorea förbereder sig för krig”.
  Först och främst, detta uttalande gjordes av representanten för utrikesdepartementet i Demokratiska Folkrepubliken Korea, som cirkulerades av KCNA-byrån den 7 december.
  Det här kommer sig av uttalandena av amerikanska politiker och krigsövningar riktad mot Nordkorea, som är alarmerande och ”en varning om att Nordkorea måste förbereda sig för krig”.
  Som ett resultat ”finns det bara en obesvarad fråga: när ska kriget börja”. Och även om nordkoreanerna sade att amerikanska åtgärder leder oundvikligen till en militär konflikt, presenterade medierna detta som ”Nordkorea förbereder sig för krig och de kommer att slå först”.
  Att överväga ett krig som oundvikligt och avsikten att börja det först är inte samma saker.
  För det första ser vi att både de potentiella parterna i konflikten och grannländerna tar hänsyn till sannolikheten för att en militär konflikt är tillräckligt hög för att börja förbereda sig för det. Förberedelsen för krig är emellertid inte identisk med att förbereda för krigets inledande. Varken militära övningar, eller förekomsten av operativa planer, och inte ens uttalanden från några politiker, är fullständig bekräftelse på ett lands önskan att inleda en konflikt.
  Det är också känt att USA utvecklar en plan för en förebyggande strejk mot Nordkorea: ”Pentagon försöker hitta alternativ som gör det möjligt att klämma Nordkoreas näsa, få uppmärksamhet och visa att vi är seriösa”, och det finns en uppfattning att raketattacken på den syriska flygbasen Shayrat i april 2017 kan betraktas som en modell för detta.
  Försvarsdepartementet testade då världens mäktigaste icke-nukleära bombe, den 30 000 pund GBU-57, som har kapacitet att ploga igenom hundratals meter av jorden för att förstöra ”härdade” vapensilos.

 3. https://www.rt.com/news/418080-cheerleaders-kim-sister-olympics/

  Se här på video: Nordkoreas hejaklack. Kunde inte observera att något västligt nyhetsprogram skulle ha visat inslaget från igår. Det är alltför farligt. Över 200 okonstlat vackra damer, bländande i sin skönhet. Läs tittarkommentarerna. Trots en del oundvikliga fräckheter är de flesta uppriktigt beundrande och uppmuntrande. Nordkoreanerna ser inte bara ut som människor, de behöver ingen plastikkirurgi för att se vackra ut. Och tjejerna må vara hur utvalda som helst, deras värdighet och lugn gör ett starkt intryck.

  Samtidigt rapporteras att Norge har så ont om skidåkare att de tvingats skicka ett lag direkt från lasarettet och förse dem med 6000 doser astmamedicin. Marit Björgens armmuskulatur ser ut som från en science fiction -film.

 4. HVorfor skal den AMERIKANSKE private stiftelsen WADA ha verdenshegemoni?
  Jeg skal ikek se på OL selv om jeg er gled i sport. Grunnen er at alle ikke får være med. Det blir ikek det samme. Derfor boikott fra mg. Oppfordrer også andre til å slå av tven