Rysshat eller dopningsbekämpning?


Dopningsfrågan är på tapeten igen. Efter en kort inledning här fokuseras på hanteringen av dopningsanklagelserna mot Ryssland inför OS i Rio.
OS i Rio
Frågan har diskuterats tidigare här. Omfattande dopning också inom fri idrottExpressen skriver 2/8 2015 att BBC rapporterar att The Sunday Times och tyska radio- och tv-bolaget ARD/WDR har fått läckta uppgifter från en databas med 12 000 blodprov från 5000 friidrottare från Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Två av världens främsta dopingexperter har analyserat materialet – som visar att en tredjedel (146 stycken) av medaljerna på OS och VM mellan 2001 och 2012 vunnits av friidrottare som lämnat prover med tveksamma resultat. Bland dessa finns 55 guldmedaljörer.
Ingen av de berörda idrottarna har blivit av med sina medaljer. Enligt dopingexperterna har dessutom över 800 idrottare lämnat blodprov som beskrivs som ”tydliga tecken på doping eller åtminstone onormala värden”. Detta motsvarar en av sju av de friidrottare som har namngetts i filerna.”…
Dopning finns inom annan idrott!
Lance armstrong untitled

”Uppdrag granskning” presenterade i slutet av februari 2013 starka belägg för bloddopning även inom längdskidåkning, och menar att framstående nordiska skidåkare med stor sannolikhet ägnat sig åt detta. Strax innan avslöjade Lance Armstrong, ”världens främste cyklist genom tiderna” att han sysslat med bloddopning, liksom andra framstående cyklister. Den rätta benämningen är nu ”världens främste bland bloddopade cyklister genom tiderna”. Och segrarna i 90-talets VM-tävlingar på skidor var väl ”världens främste bland bloddopade och icke bloddopade skidåkare”.

Annat fusk inom idrotten
I februari 2013 kom från Europol beskedet att många toppmatcher i fotboll i Europa varit uppgjorda. Svenska Dagbladet skrev 4/2 2013 ”Mer än 600 uppgjorda fotbollsmatcher, bland annat i Champions League och VM-kval. Över 400 domare och spelare inblandade. Det är delar i den gigantiska spelskandal som nu avslöjats av europeisk polis.”
Ingen har väl undgått att notera att flera högt uppsatta personer inom FIFA åtalats för mutor och att dåvarande FIFA-chefen Sepp Blatter tvingats avgå pga. detta.

Bakgrund – dopningsfråga inför OS i Rio.
Inledningsvis visas denna bild som tyvärr visar att dopning förekommer bland idrottare från många länder. Sverige ligger här på plats 13. Bilden visar inte andel (5) dopade bland testade idrottsmän. Antal dopningsavstängda i olika länder.
Frågan om avstängning av enskilda länder är inte heller ny. DN skrev 3/8 ”Svensk avslöjar: USA nära stängas av från Sydney-OS”. Svensk avslöjar:USA nära stängas av från Sydney-OS
Dopning i olika länder
På Knut Lindelöfs blogg ger Hans Andersson en utmärkt bakgrund och skriver bland annat (utdrag av mig) ”I slutet av juli presenterade WADA den så kallade Mclarenrapporten för Internationella olympiska kommittén (IOK). Med rapporten som utgångspunkt avsåg WADA att få gehör för att Ryssland skulle helt förbjudas att delta i OS i Rio.” …. ”IOK avvisade WADA:s krav på total uteslutning av alla ryska idrottare från de olympiska spelen och erbjöd en kompromiss. De förbjöd tidigare dopingfällda ryska idrottare att delta och lämnade över till de internationella idrottsförbunden att avgöra vilka som skulle få delta i tävlingarna.” …”Detta var en tydlig markering från IOK att man inte delade WADA:s uppfattning om att Mclarenrapporten levde upp till påståendena om den ryska systematiska statliga dopningen.” …”När förbunden redovisat de som godkänts för tävlande och tagit bort de som ansågs tveksamma, lämnades detta till IOK”. IOK tog då bort flera namn och den ryska truppen utvidgades till 280 namn. ”Detta bekräftar det tvivel som uppenbart växt fram hos IOK under processen och de beslöt att säkerställa rättssäkerheten i möjligaste mån. IOK:s ordförande Thomas Bach sa vid en presskonferens att han ville kunna se idrottsmännen i ögonen och därför vidtog man dessa åtgärder.” Han sade vidare ”Den senaste tidens utveckling att vi behöver en fullständig översyn av WADA:s antidopningssystem. Det kräver en tydlig ansvarsfördelning, mer öppenhet, mer oberoende och harmonisering ”Konut Lindelöfs blogg

Nu återger jag en viktig artikel av Aftonbladets sportkrönikör Mats Wennerholm, något avkortad. Aftonbladet: Rysshat eller dopningsbekämpning
Ab wennerholmdesktop-1400x168

”Dopningbekämpning eller rysshat?”
Jag har aldrig åkt till ett OS där det rått sådan dubbelmoral.
Nu får den ryska truppen starta och det är väl det enda vettiga beslut som IOK tagit inför OS i Rio. Det går inte att utdela kollektiva bestraffningar. Men hos de flesta andra dras alla ryssar över samma kam och ska stängas av utan någon som helst hänsyn till om de är skyldiga eller ej.

Svenska dopingkommissionens ordförande Kristina Olinder har varit lika stenhård i debatten. Men jag har aldrig hört henne uttala sig om de svenska dopingfall vi haft de senaste åren, där det rått tvivelaktiga omständigheter med dubbla bosättningar i ifrågasatta ”dopningnationer”. Nej, det är mycket som är sjukt i den här soppan. För mig känns det som det gamla rysshatet kommit upp till ytan igen och där alla ryssar är lovligt villebråd. Det är inte det Ryssland jag lärt känna genom alla år och resor dit.

Inte ens visselblåsaren Julija Stepanovna får vara med i OS. Hon stängs av för att hon redan varit avstängd två år för dopning. Ett beslut av IOK som strider helt mot en tidigare CAS-dom som förbjöd dem att straffa en idrottare två gånger för samma förseelse.
Men inte ens hennes avslöjande av den utbredda ryska dopningen hjälpte. (Som om det var en nyhet, skulle jag vilja tillägga. Har jag sett mer än WADA? Har världen varit blind?)
Samtidigt får amerikanen Justin Gatlin slåss om gulden på 100 och 200 meter trots att han är den friidrottare som varit avstängd längst i världshistorien, utan att åka på en livstidsdom. Och den brittiska cyklisten Lizzi Armistead hade missat tre dopningkontroller inför OS, som normalt ska ge två års avstängning, men hon friades av idrottsdomstolen CAS.
Jag känner bara en sak: Lagen är inte lika för alla. Det råder en fruktansvärd dubbelmoral.
Är du ryss ropar hela världen på avstängning, men kommer du från en nation som är hyfsat känd för dopingbekämpning så är allt ok. Hur mycket du än fuskar eller misstänks för att ha fuskat.

Lägg till den norska soppan där alla i det överlägsna längdlandslaget i skidor har astma – eller nästan alla – så blir det nästan parodi på rättvisa.
Jag kan känna att WADA:s stenhårda dom beror mycket på att de själva blev grundlurade och inte hade den koll man kan kräva av den sådan världsomspännande myndighet.
Nej, min bov i hela det här dramat heter WADA och jag kan inte komma ifrån känslan av att den sena rapporten av Rysslands dopingfusk som kom bara drygt två veckor innan OS-invigningen hade en tydlig avsikt.
En sen men vältajmad hämnd för att de själva missade kontrollen av sina ackrediterade laboratorier.
Det känns mer som politik än dopningbekämpning.

• • •
Nu skriver jag inte det här för att försvara Ryssland på något sätt. Det är ett land bland alla andra i östblocket som satte dopning i system under kalla krigets dagar och som fortsatt i vissa kretsar fram till idag. Men det var i stort sett lika utbrett i USA på den tiden.
Men jag vägrar att se alla ryssar som dopingfuskare. Jag känner så många och har mött så många genom åren som varit lika stora motståndare till dopning som många hemma i Sverige.
Jelena Isinbajeva. Dopad? Dömd? Nej, hon bodde granne med IAAF i Monaco i tio år och åkte aldrig fast i någon dopingkontroll.
Det ryska hockeylandslaget? Jo, där såg många ut som ”transformers” under det dopningsglada 70- och 80-talet.
Nej, det går inte att dela ut kollektiva bestraffningar. Träffytan är så dålig att oskyldiga drabbas. Och det får aldrig hända.

Så långt Mats Wennerholm på Aftonbladet. Tillåt mig att vidga perspektivet – säkert instämmer inte alla i detta:
* Tyvärr är korruption eller fusk inom idrott alltså inget nytt. Hur pass omfattande det är vet ingen.
En generell bakomliggande faktor är de stora penningbeloppen som finns att få för framgångsrika idrottsmän. Det är dels prispengar från tävlingarna och dels – och kanske framför allt – ersättning för medverkan som reklampelare för produkter de använder och för produkter de kanske inta alls använder. För att förbättra rättvisan inom sport, och sportens anseende, bör man ta blod- och urinprov på de tre främsta på OS,VM och andra stortävlingar och stänga av alla positiva på minst 3 år.

Vi har inom kapitalismen flera exempel på fusk som Telia och hästköttsskandalerna, tidigare asfaltskartellen och den stora mutan i samband med Bofors Indienaffär för drygt 25 år sedan. Och TeliaSoneras mutning av presidentfamiljen i Azerbadjan.
Medveten produktion av sämre varor än nödvändigt är vanligt, vilket Ralph Nader rapporterade om detta i USA för decennier sedan. Genom att produkterna är kortlivade kan produktionen, försäljningen och BNP öka. Är inte detta ett slags lurendrejeri? Det finns en likhet mellan fusk inom idrott med fusk inom näringslivet. Jag har i tidigare blogginlägg mer i detalj diskuterat fusket inom läkemedelsindustrin Korruption inom idrott och samhälle tyvärr inget nytt
* Enligt uppgifter från EU beräknas korruptionen inom EU uppgå till minst 1000 miljarder euro per år. Vi kunde tidigare rapportera uppgifter från the Guardian att mutor till kongressmän på omkring 200 miljoner dollar gick åt för att få igenom stöd för odemokratiska handelsavtalet TTIP i USA:s kongress.

* OBS – detta innebär förstås inte korruption och mutor inte fanns i socialistiska samhällen!

Detta är några exempel på hur kapitalismen indirekt påverkar evidensbaserad medicin, och ibland människors moral.
Drivkraften i kapitalismen är kapitalackumulation och största möjliga vinst. Då är låga löner, så få anställda som möjligt, skattefiffel, mutor, vilseledande reklam och nonchalans inför miljöproblem en fördel. Och enligt officiell statistik dominerar ett fåtal aktörer alltmer inom så gott som alla branscher – en koncentration som snedvrider konkurrensen.


Vad bör göras?
I det korta perspektivet är det naturligtvis viktigt att satsa än mer på att avslöja fusk inom bl.a. idrott, industri och kommuner (Göteborgsskandalen). Människors moral påverkas som regel av de samhälleliga värderingarna och produktionssystemet. Inom kapitalismen som bygger på att ett fåtal tjänar mycket på andras arbete och sedan använder pengar utan demokratisk insyn kan fusk, mutor och vilseledande reklam ge favörer. (PS. Detta innebär verkligen inte att t.ex. dopning och mutor förekommit i socialistiska stater av olika schatteringar). Vi behöver ett annat samhällssystem i världen.

Jag tror att mänskligheten behöver ett annat, demokratiskt ekonomiskt system där vi gemensamt och planmässigt kan utnyttja jordens resurser nu och för framtiden. Detta innebär inte planhushållning i diktatorisk form, utan en kraftig utvecklad demokratisk form av ekonomi, där kreativitet givetvis också ska belönas. Då kan vi snabbt få bort fattigdomen och reellt ta itu med miljöfrågorna. En socialisering innebär att befolkningen runtom i världen via valda representanter får kontroll över våra gemensamma tillgångar, en förutsättning för rättvis och rationell användning av dessa. Förslag på hur detta kan se ut kommer att presenteras längre fram. Därigenom bör möjligheten till fusk rimligen minska. Samarbete mellan företag och individer i stället för onödig konkurrens premieras.

intressant.se, , ,, , ,, ,
, , , , , , , , , , , , , , ,


6 svar till “Rysshat eller dopningsbekämpning?”

 1. Redan Shitler förstod och använde idrotten i propagandans något oheliga syfte att framhäva just sin ”kultur”, som den mest framstående och vinnande.. och förlorade inte Shitler kriget så verkar idealen om frmgångens förtjänster på andras bekostnad ha vunnit slaget..

  Om inte de värsta krigsleksakerna kunde stå för hela bevisföringen så fick ju mänskligheten offra sig i andra sammanhang också.. Desperationens hos girigheten vet alltså inga gränser för att få den där stunden av uppmärksamhet i widescreenrutan. Då menar jag ju inte idrottsutövaren utan det denne med nödvändighet måste representera.. övermänniskan..

  Runt åteln samlas alltså gamarna. Vilka med naturlig nödvändighet får representeras av korruptionens villiga och lättfotade.. Som genom allt annat än ett under avlöser skandalerna sig inom branschen som om tillgången på näring var evig..

  Och regelverket för undersökning av dopning och framkallande av vämjelse är lika korrupt som resten av verksamheten. Lojala mot den kriminella verksamheten kan de inget annat än skälla och visa tänderna på kommando.. De olympiska lekarna är lika långt borta som den måne många önskar sig..

 2. Propagandan och psyops mot ryssland fortsätter.
  Nu stängs också ryska paralympics av! Skandal.

 3. Stefan Lindgren skriver på Facebook.

  Internationella paralympiska kommittén avstänger samtliga ryska deltagare! Detta sker på grundval av samma lögnaktiga McLaren-rapport som IOK har varit tvunget ignorera och godkänna 2/3 av de ryska idrottsmännen. Skulle verkligen ryska paralympier vara till 100 procent dopade. Misstanken ligger nära att detta är uttryck för den sanktionshysteri mot Ryssland som Washington ytterst är ansvarigt för. Offren – i detta fall handikappade ryska idrottsmän – är ett lätt byte. Särskilt frånvaron av svenska reaktioner väcker mörka tankar! Har handikappade idrottare verkligen mindre rätt till rättssäkerhet än icke-handikappade? Gabriel Wikströms tystnad är öronbedövande.

 4. I flera artiklar har juristen Alexander Mercouris tagit upp olika aspekter om Rysslands ”dopingskandal”

  I den sista artikel tar han upp det som MSM inte ”pratar om”:

  ”4 key facts the Western media is NOT reporting about the Russian Olympic doping scandal
  1. That since January test samples of Russian athletes are tested in Britain with British scientists and officials involved in their collection;
  2. That the proposed blanket ban on Team Russia was discriminatory and contrary to the Olympic Charter and was illegal, as is the ban on individual Russian athletes and on Russian track and field athletes who have never been caught doping;
  3. That Yulia Stepanova – the supposed whistleblower at the heart of the story – is being prevented from participating in the Rio Olympics because the IOC’s Ethics Commission has decided that her conduct was unethical; and
  4. That the McLaren report is incomplete, has “implicated” Russian athletes in doping on no evidence, did not solicit comments from any Russian athletes or officials in connection with its alleged findings, did not assess evidence thoroughly, impartially or objectively, did not solicit advice from a range of scientific and forensic experts to assess the forensic evidence, and relies heavily on the evidence of Dr. Grigory Rodchenkov, who was previously accused by both WADA and the Russians of being at the centre of the doping, and who is on the run from the Russian police and has fled to the US.”
  http://theduran.com/4-key-facts-western-media-not-reporting-russian-olympic-doping-scandal/

  Länkar till de andra artiklarna:

  Russian Olympic doping scandal: McLaren Report ‘sexed up’, implicated clean athletes
  Reports circulate of growing criticism of WADA and of McLaren Report by IOC officials.
  http://theduran.com/russian-olympic-doping-scandal-mclaren-report-sexed-implicated-clean-atheletes/

  Here’s why trying to ban Team Russia from the Olympics was a big mistake
  http://theduran.com/trying-ban-team-russia-olympics-big-mistake/

 5. Dopingfrågan är inte så lätt. Här en artikel av en person som verkar insatt http://www.lindelof.nu/idrottsvarlden-skakar-i-grunden/.

  Han skriver – men jag kan inte idag bedöma styrkan i hans påstående ”
  När det gäller den påstådda systematiska statliga ryska dopningen finns ännu idag inte redovisade några som helst bevis på detta. Påståenden och rapporter från WADA, men inga dokument har redovisats offentligt. Däremot innehåller alla rapporter från WADA och Mclarengänget information om att man använt sig av bland annat anonyma vittnen. Fusket vid dopningslaboratoriet i Sotji ska ha utförts av den ryska säkerhetstjänsten, som utklädda till rörmokare vistats i området och lagt beslag på positiva tester från ryska idrottare i OS samt ersatt dessa med negativ genom en lucka in till laboratoriet.”

  Men det gäller sedan värderingar, organisation och praktik. Varför tar man inte regelmässigt prover på alla medaljörer i större tävlingar som OS? Skulle betyda oerhört mycket för sportens anseende.